Pet faktora za Partizan u 167. "večitom" derbiju

Još su sveža sećanja na 166. "večiti" derbi kada je Partizan baš nadigran na stadionu Crvene zvezde, a već na vrata kuca novi, još važniji duel na istom mestu.

Izvor: Stefan Smuða

Petak, 15.04.2022.

08:00

Pet faktora za Partizan u 167.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

Nije prošlo puno vremena, ali od tada su crno-beli u evidentnom padu i na dosta nižem nivou forme nego, recimo, do samo tri dana pre pomenutog duela i utakmice protiv Sparte iz Praga u Beogradu.

Od tada je Partizan nadigran od strane najvećeg rivala, doživeo je debakl protiv Fejenorda u dvomeču osmine finala Lige konferencija i prosuo je još četiri boda u Superligi Srbije (Napredak i Čukarički po 0:0) prepustivši Zvezdi prvo mesto i domaćinstvo odlučujućeg okršaja.

Istina, na pomenuta dva meča protiv "čarapana" i "brđana", Partizan jeste bio oštećen sudijskim odlukama, ali to ne umanjuje nepobitnu činjenicu da je nivo forme tima Aleksandra Stanojevića znatno niži nego do pre mesec i po dana i, pogotovo, iz jesenjeg dela sezone.

„Večiti“ derbi odigran 27. februara mogao bi da bude reper za Stanojevića i njegov stručni štab, a izdvaja se pet stvari koje bi crno-beli morali da promene, kako bi se nadali ostvarenju cilja u subotu od 18.00, a to je za njih isključivo trijumf.

Stanojevićev izbor bonusa

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Već sada je izvesno, prvi faktor za bolji rezultat biće ispunjen, jer Aleksandar Stanojević ovog puta neće na raspolaganju imati „omiljenog bonus igrača“.

Do sada je, čini se ne baš sa pravim razlogom, u vatru od starta guran Nemanja Jović, a čak je u prošlom derbiju bio na terenu svih 90 minuta i nije uradio gotovo ništa.

Ovog puta, Aleksandar Stanojević će promeniti odluku, možda čak ne zbog činjenice da je priznao grešku, već zato što je Jović sakupio parne kartone (protiv Kolubare, Radničkog 1923, Spartaka i Čukaričkog) i nema pravo nastupa.

To će otvoriti vrata startne postave Nikoli Terziću, jer je strateg Partizana uglavnom njih dvojicu kombinovao u prvenstvenim mečevima zbog bonus pravila.

Mladi Terzić pokazao je mnogo veći napredak kroz sezonu i teško da će moći da ima lošiji učinak u derbiju od onog koji je do sada imao Jović.

Otresitiji početak

Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
U prethodni derbi Partizan je ušao sa pet bodova prednosti i svešću da bi mu i bod bio kao kuća. To je proizvelo da od početka crno-beli budu pasivni i veoma mlaki, kao da su čekali da vide šta će Zvezda da uradi i kako će je napasti.

Desilo se to da je golman Aleksandar Popović kiksnuo, odbrana bila ukopana u travi, a Zvezda dala dva gola za 15-ak minuta i već tada, praktično, rešila meč.

To sada ne sme da bude slučaj, ako izabranici Aleksandra Stanojevića žele bilo čemu da se nadaju, a to je u ovom slučaju pobeda.

Na tome je, uostalom, u izjavi za B92.net insistirao i sportski direktor kluba iz Humske Ivica Iliev.

“Poenta derbija je baš u primeru te prethodne utakmice. Imate stopostotnu šansu i ako date gol okrećete utakmicu na vašu stranu. Ako ga ne date, desiće vam se kiks i sve ide na protivničku stranu. Derbi je uvek bio utakmica pojedinca ili jednog trenutka inspiracije. Uvek odlučuje jedan trenutak ili detalj. Voleo bih da uđemo odvažnije nego u prethodnom meču, to je jedina moja želja“, rekao nam je Iliev.

Pitanje motivacije ne bi smelo da se postavlja, dakle, opravdanja za novi slab ulazak u derbi za igrače Partizana neće biti.

Zaustaviti centaršuteve Rodića, udaljiti Kataija i Ivanića od šesnaesterca

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Ako iz prethodnih nekoliko „večitih“ derbija, defanzivci Partizana nisu ništa naučili, onda je sve uzalud.

A moglo je da se nauči da je Zvezda najviše ranjavala rivala preko kreacija od strane Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića, kao i njihovih pogodaka – glavom.

Koliko god njihovi osnovni kvaliteti jesu na zemlji, Partizan se mora čuvati njihovog skoka, jer je prečesto u poslednje vreme stradao upravo na taj način.

Katai je dao gol glavom u prvom ovosezonskom duelu, u drugom je tukao pre gola Ohija, a Ivanić je na taj način posle kornera rešio derbi prošle godine.

Uostalom, Katai je nedavno Radničkom u Nišu dao tri gola glavom, a najviše centaršuteva mu dolazi sa leve strane od Milana Rodića koji je, podjednako mnogo, uništavao "večitog“ rivala centaršutevima sa leve strane.

Ukoliko Partizan zaustavi te oštrice Crvene zvezde, biće mnogo bliži ostvarenju cilja.

Potrebno je buđenje napadača

Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
Da li znate kada je poslednji put neki napadač Partizana bio strelac u derbiju iz igre? Bilo je to pre 11 duela sa najvećim rivalom, kada je Nemanja Nikolić na prilično srećan način poslao loptu u mrežu.

Od tada punih 10 utakmica nijedan napadač nije bio strelac iz igre, a zapravo bi trebalo da Rikardo Gomeš bude glavno oružje "parnog valjka“.

Ako tako zaista i bude, a najbolji strelac Superlige Srbije ima svoj dan, Partizan će imati razloga za optimizam.

Svakako, tu je i mladi Marko Milovanović koji je ovog proleća u zapećku, a ukoliko okolnosti dozvole, možda bi baš on mogao da se proslavi, ko zna.

Efekat Bibarsa Natha

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Nije velika mudrost reći da je Izraelac jedan od ključnih igrača Partizana i da kada on igra dobro, svi oko njega su za 50 odsto bolji. Postigao je dva gola protiv najvećeg rivala, ali oba na stadionu u Humskoj.

Problem je što je Natho svaki put kada bi kročio na travu stadiona „Rajko Mitić“ bio neprepoznatljiv, izgubljen i potpuno nepovezan na terenu.

Niko ne zna u čemu je štos, pa poput Samsona gubi snagu zajedno sa svojom kosom, ali još jedna takva partija i njegova jedina želja koju je otkrio u izjavi za B92.net, ostala bi neispunjena.

"Imao sam nekoliko lepih momenata, i u Ligi Evrope i u Ligi konferencija, ali svakako gol u ‘večitom’ derbiju je velika stvar, a ja sam ih dao dva – u prvenstvu i u polufinalu Kupa za pobedu. Ali, kao što sam rekao, još uvek mi nešto fali, a to je trofej i želim da to bude najlepši momenat", rekao je Natho nedavno u izjavi za B92.net. Nervoza se evidentno uvukla u redove "parnog valjka" poslednjih nedelja, što je posledica pada u igri, a iz Humske ističu da su razlog tome sudijske greške.

Činjenica je, VAR prečesto "štuca" u srpskom fudbalu i to jeste problem, a šef struke Stanojević nije neko ko će to da prećuti.

Međutim, verovatnije je da će ljutnja koju pokazuje da mu učini medveđu uslugu, pre nego da mu pomogne, posebno ako se ta anksioznost prenela na svlačionicu.

U ovakvim utakmicama pokazuje se karakter igrača i belodano će se videti hoće li takve stvari igrače Partizana da sputaju i nokautiraju ili će ih maksimalno motivisati, podići i probuditi šampionski gen.

Ako ga stvarno poseduju.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: