VAR, ujedinjeni navijači i neki novi klinci

Iza nas je još jedan "večiti" derbi između Partizana i Crvene zvezde koji (ponovo) nije doneo pobednika, ali jeste pregršt uzbuđenja koja prate svetkovinu srpskog fudbala.

Izvor: Stefan Smuða

Ponedeljak, 20.09.2021.

09:30

VAR, ujedinjeni navijači i neki novi klinci
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ostala je ista meta, isto odstojanje, kao što je bilo i pre početka i time sigurno zadovoljniji mogu da budu crveno-beli, koji su bili nadomak -5, ali su se u finišu spasli vrlo neugodne pozicije.

Momentum prelazi na njihovu stranu i nastavljaju šampionat sa saznanjem da će se drugi derbi u sezoni igrati na njihovom stadionu.

U Partizanu jesu nezadovoljni krajnjim ishodom, budući da su vodili do 83. minuta i propustili su nekoliko velikih šansi za 2:0 ili 3:0.

Ali, kada i crno-beli podvuku crtu i ohlade glave, shvatiće da i dalje sve imaju u svojim rukama.

Mi vam donosimo pet različitih utisaka koje smo "pokupili" sa stadiona u Humskoj u nedelju uveče.

"Grobari" i "delije" – svi kao jedan

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Tuče tokom celog dana po Beogradu deo su obaveznog folklora kada se sastaju dva velika rivala i to je nešto na šta su sugrađani navikli.

Ono što nije bila svakidašnja scena jeste minut ćutanja u čast preminulog Dušana Dude Ivkovića kada su u istom momentu svi, zaista, zaćutali.

Sve četiri strane stadiona, sve postojeće i nepostojeće frakcije, ljudi u obe lože, odali su počast legendarnom košarkaškom treneru.

Ivković jeste radio u Partizanu, ali je zaslužio poštovanje svih poklonika sporta i to je zaista bila lepa slika na početku susreta.

(Ne)svakidašnji golovi

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Bibars Natho obradovao je crno-belu, a Aleksandar Katai crveno-belu stranu stadiona.

I jedan i drugi su iznenadili protivničke odbrane i pokazali su da njihov arsenal napada nije samo dobro razigravanje saigrača u slučaju Izraelca ili brzina u driblingu kada je reč o momku iz Srbobrana.

Da smo pitali partizanovce pre utakmice ko bi mogao da postigne evrogol iz trka, slabijom nogom, sa velike udaljenosti, Natho sigurno ne bi bio u vrhu te liste.

Umeo je kreativni vezista često da zategne desnom nogom, ali ne preterano snažno, pa kada je u 38. minutu sevnula "levica", svi su bili iznenađeni, a najviše Milan Borjan. Isto tako, da ste pitali pristalice Zvezde ko bi mogao da bude najveća pretnja u skok igri, te da spase tim golom glavom u samoj završnici, uvereni smo da Katai ne bi bio taj odabrani.

A opet, on je čak tri puta zapretio glavom na ovom meču. Prvi put pogodio je prečku, drugi put za malo poslao loptu pored gola, a treća je bila za njega sreća.

Neki novi klinci

Snažan utisak sa derbija ostavili su, najpre treneri Aleksandar Stanojević i Dejan Stanković iz razloga se nisu libili da u vatru gurnu tinejdžere, a potom i sami ti klinci koji se nipošto nisu uplašili trenutka.

U redu, Nemanja Jović i Strahinja Eraković kao "bonus" igrači već imaju iskustvo igranja u "večitom" derbiju, ali ovog puta nisu bili jedini.

Stanojević je ponovo veliku priliku dao Nikoli Terziću da zameni do tada razigranog Lazara Markovića na desnoj strani.

Kvalitet je pokazao u 81. minutu kada je sjajnim potezom ostavio dvojicu igrača iza sebe i gađao dalji ugao, ali ga, na njegovu žalost, nije pogodio. Stanković je bio još hrabriji, pa je u vatru ubacio najpre Marka Lazetića, rođenog 2004. godine.

Odigrao je celo poluvreme i bio dosta srčan i agilan, a od 77. minuta mu se pridružio i Petar Stanić.

Vezista je naterao veliki broj navijača da zanemi kada je pred kaznenim prostorom rivala izveo potez koji je proslavio Zinedina Zidana.

Okrenuo se oko lopte, izbacio ceo tim Partizana i istog trena stvorio opasnost po njegov gol.

Nije bilo pogotka tada, ali jeste lepog nagoveštaja da su stigli neki novi klinci.

Vrhunski igrači na delu

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
O kvalitetu same utakmice može da se debatuje. Da je bilo zanimljivo, apsolutno jeste, uzbuđenja nisu izostala, a i pojedini potezi igrača bili su na visokom nivou.

Ali, utisak je da su na obe strane igrali igrači koji možda nisu "dostojni" ove lige.

Ako je na jednoj strani to Bibars Natho, o kome smo već pisali, na drugoj je to apsolutno Aleksandar Dragović.

Fascinantno je bilo gledati lakoću kojom austrijski reprezentativac diriguje odbranom svog tima.

Naizgled deluje veoma mirno, i van terena i na njemu, ali kada dođe do duela ili situacije u kojoj je potrebno reagovati, onda postaje čovek od čelika.

I dalje deluje čudno što je Bundesligu zamenio Linglong Superligom Srbije.

Uvrede Milanu Borjanu i njegov odgovor

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pamtimo finale Kupa i nemile scene u penal-seriji, a slične stvari, nažalost, ponovile su se na kraju novog derbija.

Tradicionalno, kapiten Zvezde Milan Borjan našao se na udaru navijača u Humskoj, tačnije, njegova supruga Snežana, bivša direktorka marketinga Partizana.

Po završetku meča, dok je prilazio tunelu, navijači na istoku i jugu čekali su samo njega da mu još jednom otpevao pesmu, na koju on nije ostao imun.

Odgovorio je na provokacije, rukom pokazujući na uvo da ih ne čuje dobro, a potom ih je čak pozivao da budu glasniji i ironično se smejao.

Nije mu bilo lako, naravno, ali pošto je već "oguglao" na te prozivke, kako sam kaže, bolje bi bilo da je mirno ušao u tunel i slavodobitno završio još jednu epizodu u Humskoj.

Ovako, ostavio je prostora za nove uvrede, nove odgovore na društvenim mrežama i nastavak sukoba koji, niko ne zna zašto, traje već godinama.

Prvi put VAR na derbiju

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
Čekali smo i konačno ga dočekali.

Video analiza dugo je bila predmet spora posle svakog derbija, jer su sudijske odluke nemonovno uvek u prvom planu.

I ovog puta je bilo spornih odluka, ponajviše ona iz 65. minuta kada je Partizanu poništen drugi gol koji bi, verovatno, rešio sve, ali su mnogi na stadionu konačno mogli da pokažu prstima pravugaonik i "šapnu" sudiji Simoviću da pogleda snimak.

To je učinila delegacija u VAR sobi u Staroj Pazovi i potvrdila njegovu odluku.

Naravno, dilema će i dalje postojati da li je bilo faula ili ne, navijači se prepucavati, ali važno je znati da je odluka doneta na terenu, kakva god da je, imala podršku i video-analize.

Pripremio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: