Ligo šampiona, dobro nam došla nazad

Iako se igra svake godine, pravom ljubitelju fudbala ne može da dosadi Liga šampiona, pogotovo kada stigne na red nokaut faza.

Izvor: SS

Utorak, 16.02.2021.

09:00

Ligo šampiona, dobro nam došla nazad
Foto: Profimedia

Iako se uticaj koronavirusa na svet fudbala i dalje prilično veliki, moramo se poradovati novim duelima najboljih timova Evrope.

Uvek postoji realna šansa da pukne nekih 8:2 kao što je Bajern "počastio" Barselonu ili da neko od čarobnjaka izvede potez koji će se prepričavati godinama.

Ovog puta momci neće morati da biraju između devojaka i fudbala, izbegli su "zamku" da početak Lige šampiona pada na popularni Dan zaljubljenih.

Stoga, neće imati izgovora da propuste prve duele koje ćemo gledati u utorak, 16. februara, a među kojima se izdvaja veliki derbi osmine finala.

Na megdanu će se na "Kamp Nou" naći Barselona i Pari Sen Žermen, timovi koji svake godine pretenduju na "ušati" trofej, a ove će se jedan od njih ranije oprostiti od svojih ambicija. Glavna informacija koja odjekuje kada se spomene ovaj dvomeč jeste izostanak brazilskog superstara Nejmara, znamo svi, bivšeg igrača Barselone.

On je povredio primicač u Kup utakmici protiv Kaena, a kasnije lekarske analize su pokazale da ga čeka još najmanje mesec dana pauze.

To znači da ga neće biti ni u revanšu na "Parku prinčeva" 10. marta, a dobro je poznato kako je PSŽ prolazio u prethodna dva okršaja osmine finala kada Nejmara nije bilo na terenu – eliminisan je i od Mančester junajteda i od Real Madrida.

Mnogi su njegovu povredu povezali sa sestrinim rođendanom 11. marta koji on ne propušta nijedne godine.

Navijači mu čak nisu verovali da se povredio, ali izgleda da će ovog puta zaista morati na pauzu i verovatno propustiti tradicionalni put u Brazil.
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Barselona još uvek nije rešila pitanje predsednika, a samim tim i status Lionela Mesija. I dalje se šuška da bi Argentinac morao od leta da pređe upravo u Pariz, što je nedavno najavio i njegov sunarodnik Anhel di Marija.

"Mesi? Nadam se da će doći. Postoji velika šansa za to. Ali moramo da budemo mirni i da pustimo da se stvari odvijaju prirodnim tokom", rekao je Di Marija.

Njegove reči su razbesnele trenera Barselone Ronalda Kumana.

"Di Marijina izjava je nedostatak poštovanja. Pogrešno je reći tako nešto, posebno uoči utakmice Lige šampiona. Nije fer i mislim da nije u redu tako govoriti o igraču koji je naš. Mnogo pričaju o Leu, koji igra za Barselonu", poručio je Kuman.

Prvu utakmicu će, pored Nejmara, zbor povrede propustiti upravo i Di Marija.

Barsa se polako, ali sigurno, oprašta od trke za titulom u La Ligi i Liga šampiona bi bila jedini spas.

U suprotnom, iovako finansijski poljuljani velikan mogao bi još snažnije da tresne o patos.

Naravno, vraćaju se i "fleševi" od pre par sezona kada je PSŽ u Parizu slavio sa 4:0 i već video prolaz, a onda u Kataloniji izgubio sa 6:1.

Tada smo dobili jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala. Drugi meč koji će se igrati u utorak uveče najviše je "pretrpeo" štete od koronavirusa i mera prevencija koje država Nemačka sprovodi.

Lajpcig i Liverpul će prvu utakmicu igrati u Budimpešti, na velelepnoj "Puškaš areni", što značajno umanjuje šanse "bikova" da iznenadi šampiona Engleske.

Tim Julijana Nagelsmana igra promenljivo u Bundesligi i nije to više efikasan tim kao kada je Timo Verner predvodio napad.

Mada i bez njega je Lajpcig prošle sezone stigao do polufinala elitnog takmičenja.

I kao takav se mora poštovati u ovom dvomeču. Mada, ni Klopova mašinerija nije što je pre korone bila. Sapliću se "crveni" na sve strane u Premijer ligi, kubure sa povredama i tako skrpljeni sigurno ne predstavljaju bauk za Lajpcig.

Sve je krenulo od povrede Virdžila van Dajka, mada vlada mišljenje da je povreda Dioga Žote imala više uticaja na manjak kreativnosti i realizacije u napadu, uprkos glavnim osovinama Salah – Mane – Firmino.

Na mesto štopera (pre)često se vraća Džordan Henderson, a i dalje nikome nije jasno zbog čega je Klop protraćio januarski prelazni rok i nije doveo adekvatnu zamenu.

Liverpul je u poslednje vreme u "nokdaunu", sa tri uzastopna poraza u Premijer ligi, uključujući i derbije protiv Mančester Sitija i Lestera.

Ipak, tradicija u evropskim duelima protiv nemačkih timova je u potpunosti na njihovoj strani sa 10 neporaženih utakmica od 2002. godine – sedam pobeda i tri remija. Iako po imenima rivala će sreda biti slabija od utorka, ne budite uvereni da nećemo videti spektakle na Pirinejskom poluostrvu.

U Portugaliji će Portu gostovati Juventus, još jedan uzdrmani velikan koji se suočava sa realnom mogućnošću da se posle 10 godina "Skudeto" ne nađe u njegovim vitrinama.

Kristijano Ronaldo i drugovi prošli su u finale Kupa, ali i doživeli šamar od Napolija koji ih je ostavio čak osam bodova daleko od Intera, a sedam od Milana.

Da, istina je, uz utakmicu manje od timova iz "grada mode", ali utakmice upravo protiv Napolija koji evidentno ima recept za tim Andree Pirla.

Punu deceniju, pa i više, u Torinu je glavni cilj osvajanje Lige šampiona, ali ni dolazak Ronalda to nije uspeo da promeni. Žreb je na prvi pogled pomilovao "staru damu", ali Porto je sve samo ne naivan i lak protivnik.

"Zmajevi" su iza Mančester sitija "peške" prošli kroz grupu pored Olimpijakosa i Olimpika iz Marselja.

Na svom "Dragau" su izrazito opasan rival, ali ovog puta neće biti punog stadiona iza čete Serđa Konsaisaa.

Glavne uzdanice su prvi strelac Musa Marega, vezista Otavio i napadač čije prezime je vrlo nepopularno ovih dana, Hesus Manuel Korona. Sevilja pod Đulenom Lopetegijem je pokazala, po ko zna koji put, kako se igraju nokaut utakmice osvojivši Ligu Evrope prošle sezone.

Sada bi da taj isti recept primeni u elitnom takmičenju, a rival će biti Borusija Dortmund.

Kladioničarskim rečnikom, za očekivati je da ovde pršti od golova, jer i jedni i drugi ne umeju da igraju "unazad".

Andalužani su vezali pet pobeda u La Ligi, osam računajući i Kup kralja, te su se učvrstili na mestu koje će im i sledeće sezone doneti mušemu sa zvezdicama Lige šampiona na centru.

Još uvek je neizvesno da li će moći da igraju Lukas Okampos, Hesus Navas, Markos Akunja i Oskar, dok je u taboru Borusija Dortmund situacija još gora. Povredu ramena ima golman Roman Burki, kolena Toma Menije i Marsel Šmelcer, sa Ahilovom tetivom muku muči Aksel Vicel, a u klupskoj bolnici je i Dan-Aksel Zagadu.

Hrvatski trener Edin Terzić nije uspeo da trgne "milionere" posle otkaza uručenog Lusijanu Favru, a u pojedinim momentima ekipa deluje kao da nema ni glavu, a ni rep.

Zato nam je u ponedeljak stigla vest da će od leta novi trener biti Marko Roze, trenutni šef struke imenjaka iz Menhengladbaha.

Mnoge slabosti ogolio je prethodnog vikenda Hofenhajm sa Mijatom Gaćinovićem, a o "salatari" se u Dortmundu odavno ni ne mašta.

Zato će i Borusija, kao i par gorepomenutih klubova, utehu potražiti u Ligi šampiona na koju će baciti sve karte.

Nadamo se da će to biti dovoljno za sjajan fudbal već u sredu uveče na "Ramon Sančes Pishuanu". Lacio je u 92. minutu duela sa Klub Brižom sreća pogledala, lopta je ostala na prečki i tako su "nebesko-plavi" ponovo postali učesnici nokaut faze elitnog takmičenja.

Tim Simonea Inzagija krasi hemija, a osim Ćira Imobilea i Sergeja Milinković-Savića nema tu puno igrača koji kvalitetom odskaču od ostalih.

Realnost je da Rimljani nisu u vrhu italijanskog fudbala i stoga bi tek trebalo da budu oprezni u okršaju protiv tima koji jeste na vrhu evropskog.

Lacio, definitnivno, nije imao sreće pri žrebu za osminu finala, ako se gleda iz perspektive ambicija daljeg prolaska.

Ali, ako se uzme u obzir da bi ovo mogao da bude ispit generacije i provera kvaliteta, onda "bjanko-selestima" ne preostaje ništa drugo nego da uživaju u okršaju sa najboljim igračem sveta za 2020. godinu, Robertom Levandovskim i ostalima.
Foto: Profimedia
Aktuelni šampion Evrope i, od pre nekoliko dana, zvanični klupski prvak sveta, lagano krstari kroz ovu sezonu.

Bilo je nekoliko kikseva u domaćem prvenstvu, ali ništa što bi iole ugrozilo Bajernov status nedodirljivog vladara Nemačke.

Kolale su priče da su trener Hansi Flik i sportski direktor Hasan Salihamidžić u sukobu, ali je mladi stručnjak sve otklonio i umirio duhove.

"Novine svašta pišu... Sasvim je normalno da se trener i sportski direktor razmimoilaze ponekad u mišljenjuma, da razmenjuju ideje o nekim igračima. Kažu da sam nezadovoljan dovođenjem nekih fudbaleera. To nije uopšte nije tačno. Naravno da ćemo nastaviti zajedno da radimo. On je jedan od najvažnijih ljudi u klubu. Sve je u redu. Evo, u Kataru smo čak igrali fudbal u istom timu", poručio je Flik posle osvajanja klupske titule prvaka sveta.

Lacio će biti izazov za Bavarce, koji će svakako nositi veliku ulogu favorita protiv Sergeja i drugova. Teško je definisati i predvideti okršaj Atletiko Madrida i Čelsija, jer bi Dijego Simeone i Tomas Tuhel mogli da nam prirede šahovsku partiju, a opet igrači na terenu su dovoljno kadri da naprave spektakl od ovog dvoboja.

Sigurno je "jorgandžijama" glavni cilj ove sezone osvajanje titule u La Ligi i na odličnom su putu da to i učine sa velikom zalihom u odnosu na Real i Barsu.

No, upravo ta razlika im dozvoljava da i u Ligi šampiona zaigraju svim silama, a predvođeni Luisom Suaresom sigurno mogu da naprave štetu Čelsiju.

Simeonova vojska ove sezone deluje baš naštimovano i nije za kladiti se protiv njih.
Foto: Profimedia/Mutsu Kawamori/AFLO
Ipak i Čelsi je u usponu, a od dolaska Tuhela umesto Frenka Lamparda promena u razmišljanju igrača već je lako uočljiva.

Inicijalna ideja dovođenja nemačkog stručnjaka da probudi sunarodnike u ekipi već je većim delom uspela.

Kai Haverc i dalje vuče povredu usled zadobijenog udarca, ali Timo Verner igra mnogo bolje i, bez obzira što se još čekaju njegovi golovi, najbolji je asistent "plavaca".

Mejson Maunt, iako mlad, vuče sve konce igre, a Tuhel ima velike mogućnosti u veznom redu, pa je sve češće jedan Ngolo Kante na klupi.

Kao što rekosmo, teško je predvideti kakav ćemo dvomeč gledati, ali je jasno da ga ne bi trebalo propustiti.
Foto: Profimedia
Od jednog od najefikasnijih klubova u Evropi, Atalanta je "dečijim bolestima" i unutrašnjim nemirima došla do toga da otera dugogodišnjeg kapitena i oslonca u svakom smislu.

Alehandro Papu Gomes je nakon sukoba sa trenerom Đan Pjerom Gasperinijem prešao u Sevilju i tamo odmah u prvoj utakmici prelepim golom pokazao bez čega su u Bergamu ostali.

I dalje se traži ekipa bez Gomesa, Josip Iličić preuzima dirigentsku palicu, nazire se veliki potencijal Matea Pesine i oni uz Duvana Zapatu predstavljaju udarnu pesnicu "boginje".

Međutim, da li je ta pesnica dovoljno snažna da zaustavi Real Madrid? Nisu "kraljevi" preterano opasni, ali ipak jesu favoriti u ovom dvomeču.

Zinedin Zidan kao da želi da ode, gubi konce, ali ga na klupi održavaju sunarodnici Karim Benzema i nedavno dvostruki strelac za preokret i pobedu Rafael Varan.

I Real ima muku sa svojim kapitenom, sa kojim nije uspeo da produži ugovori i, prema poslednjim informacijama sa Pirineja, u junu će napustiti Madrid posle 16 godina.

Navijači su ljuti zbog mnogih poteza kluba, uključujući i slučaj Luke Jovića koji je za 20 minuta u Ajntrahtu pokazao više nego Realu za godinu i po dana.

Ne mogu da gledaju kako titula "klizi" u ruke najvećem gradskom rivalu Atletiku, te će sigurno želeti utehu u takmičenju u kom su najuspešniji u istoriji. Borusija Menhengladbah je kroz nekoliko godina od prosečnog tima uspela da dogura do vrlo respektabilnog kluba koji igra nokaut fazu Lige šampiona.

Najvećeg uticaja na to imao je trener Marko Roze koji će, kao što smo već istakli, od leta preuzeti imenjaka iz Dortmunda.

Takve informacije objavljene daleko pre kraja sezone mogu biti "mač sa dve oštrice", odnosno, igrači mogu ili da potonu ili da se zainate i zaigraju fudbal svojih karijera.

Popularni Menš je u prvoj fazi bio u naizgled "grupi smrti", a iz nje je uspeo da izađe sa dve očitane lekcije Šahtjoru iz Donjecka.

Vrlo konkurentni su Nemci bili i protiv Intera i Reala, ali su isto tako i pokazali da, najverovatnije, još uvek nisu kadri za najveće "skalpove". Pogotovo ako je na drugoj strani Mančester siti koji ima 15 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima i ponovo deluje nezaustavljivo.

Pep Gvardiola je u pravom momentu, makar kada je reč o Premijer ligi, naštelovao mašinu i stekao je veliku prednost, te može da se posveti konačno nedosanjanom snu.

I "građani", kao i recimo PSŽ ili Juventus, svake godine ulažu ogromne novce kako bi se dočepali "ušatog" trofeja, ali im to nikako ne polazi za rukom.

Istina, često nisu imali sreće u žrebu, te su u ranim fazama nailazili na kasnije šampione Evrope, ali sada imaju odličnu startnu poziciju da krenu silovito u pohod na trofej.

I ne bismo se iznenadili da tako i bude na kraju sezone, jer im mnogi upravo daju najveće šanse za to.

No, to ćemo prepustiti da odluči preostalih 16 timova, svako će imati "pravo glasa".

Bez obzira na lepršavost, golove, majstorije i užitak, svi dobro znamo da na kraju mesta na vrhu ima samo za jednog.

Neka borbe počnu!

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: