Prvi obrisi Stanojevićevog Partizana – novi sistem, stil i identitet

Aleksandar Stanojević uspešno je prošao drugi debi u Humskoj, a njegov tim je nagovestio kakve promene je već sada implementirao novi šef struke.

Izvor: SS

Nedelja, 13.09.2020.

11:25

Prvi obrisi Stanojevićevog Partizana – novi sistem, stil i identitet
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Iako je Stanojević to pokušao da sakrije na konferenciji za medije prilikom pitanja B92.net o promeni formacije, Partizan će sasvim izvesno preći u novi sistem sa dvojicom napadača.

To smo videli već protiv Rada u subotu uveče i pokazalo se dosta dobrim rešenjem, te se i Lazar Marković "probudio" i pokazao mnogo bolje lice.

Umar Sadik nije klasičan "target man", čovek koga ćete hraniti loptama, već je igrač koji voli da se vrati po nju, dobro je kontroliše bez obzira na svoju nezgrapnu građu i, ukoliko mu se neko od saigrača otvori u prostoru, bez problema će ga proigrati.

Lazar Marković je baš takav tip saigrača koji će odigrati dupli pas, pobeći čuvarima, iskoristiti prazan prostor i napasti "dubinu" kako to vole treneri da kažu.

To smo videli u nekoliko navrata u meču protiv "građevinara". Savo Milošević je stalno pričao o brzini, bilo u tranziciji, sa ili bez lopte, bilo u razmišljanju na terenu. A sa hitronogim Markovićem, Takumom Asanom i Filipom Stevanovićem u istom momentu na terenu, brzina postaje mnogo veće oružje.

Dakle, Stanojević pokušava da tu Miloševićevu zamisao u potpunosti sprovede u delo promenom sistema, ali prava ideja koju ima novi trener Partizana "krije" se u eventualnim dolascima novajlija.

"Sve je jasno, sve sam predočio ljudima iz kluba. Prelazni rok je živa stvar. Imamo jasne ciljeve. To što se pojavljuje po medijima, to je otprilike to. Očekujem od ponedeljka prva pojačanja", rekao je Stanojević u subotu uveče.

A ta imena od krucijalne važnosti za sprovođenje njegovih zamisli su Miloš Jojić, Svetozar Marković i Ivan Obradović. Od dolazaka ova tri igrača zavisi da li će Partizan preći u 3-5-2, sve popularniji sistem u svetu.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Sveta Marković, osim što bi pokrio problem "bonus igrača", prema Stanojevićevom viđenju idealan je za poziciju desnog štopera u trojci sa još Makijem Banjakom kao liderom odbrane i Bojanom Ostojićem ili Urošem Vitasom.

Ivan Obradović, kao levi bek vrlo izraženih ofanzivnih karakteristika, imao bi upravo takvu ulogu. Mnogo više bi se "ponavljao" u napadu i kreirao sa veznim redom, ali i pomagao trojici štopera gde bi u momentima defanzive bilo pet igrača u liniji.

Isto to bi na drugoj strani činio Aleksandar Miljković koji je u meču protiv Rada pokazao odgovornost u odbrani i, mada je rano donositi bilo kakve zaključke, skupio određene pozitivne poene kod navijača.

U sistemu 3-5-2 najbitniji "šraf" bio bi Miloš Jojić. Popularni "Zeka" bi dobio "dirigentsku palicu” i ulogu prednjeg ofanzivnog veziste. "Leđa" bi mu čuvali Saša Zdjelar i još jedan "maestro" Bibars Natho, a u svakom trenutku bio bi okružen ofanzivcima.

To bi, u zavisnosti od takmičenja, ograničenja stranaca i generalno potrebe tima u datom trenutku bili Sadik, Marković, Asano, Stevanović, Suma ili ko bi već bio izbor stručnog štaba.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Dakle, bilo da to bude sistem 4-4-2 ili 3-5-2, Stanojević se trudi da stvori veoma ofanzivan tim i sistem. Za neke promene već smo dobili naznake u meču protiv Rada, a koje je trener crno-belih najavio na konferenciji za medije kroz pitanje B92.net.

“Bitno je koliko igrača ima u završnici, da li dolaze pre ili posle lopte. Volim da imam više igrača u završnici. Da, sigurno ćemo igrati sa više napadača u gornjem delu, da li će to biti dva napadača ili ne, videćemo. Generalno sam skučen sa menjanjima, što ne znači da nisam zadovoljan, ali ja bih voleo više da menjam”, odgovorio je Stanojević.

Sa dva isturena napadača, dva krilna napadača, dva ofanzivno orijentisana vezna igrača i dva ofanzivna beka, sasvim sigurno će dobiti željeni veliki broj igrača u završnici.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Takođe, dobio bi i ono što je u većem delu susreta sa Radom činio Partizan – presing na 30 metara od gola rivala. To uglavnom uzrokuje ili grešku nekvalitetne i neiskusne odbrane ili njeno ispucavanje što dalje od sopstvenog gola.

Uz to, videli smo i čuli komandovanje šefa struke sa klupe da čim se izgubi lopta odmah se juri posed. To je već viđen nemački stil kontrolisanja utakmice koji je, recimo, Bajern Minhen doveo do savršenstva.

Rezultat toga videli smo pre manje od mesec dana, jer znamo koji klub je trenutno na krovu Evrope.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
To su prvi obrisi Stanojevićevog Partizana. U kojoj meri će uspeti sve da sprovede u delo, veliko je pitanje, kao i na koji način će igrači "primiti" sve zahteve.

Novi "presek" imaćemo već kroz četiri dana kada "parni valjak" gostuje Sfintulu u Moldaviji u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Na raspolaganju će biti i Sejduba Suma, pa ćemo imati bolji prikaz zamisli Aleksandra Stanojevića.

Uz podrazumevanu konstataciju, da prostora za greške i bilo kakav kiks – nema.

Autor: Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: