Od Anderlehta do Šamroka – povratak specijaliste za derbije u Humsku

Način na koji je otišao Savo Milošević ostavio je gorčinu u ustima navijača Partizana, ali u novonastaloj situaciji čini se da ne postoji bolje ime koje bi ga zamenilo od Aleksandra Stanojevića.

Izvor: SS

Utorak, 01.09.2020.

18:00

Od Anderlehta do Šamroka – povratak specijaliste za derbije u Humsku
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Prilično ružno zvuči da je šut u mikrofon televizijske ekipe poslednje što je Milošević izveo u svojstvu trenera Partizana, posle svega što je učinio.

A jeste učinio mnogo za klub iz Humske – osvojio je Kup, podigao klub finansijski, stvorio tim mnogo boljim nego što je zatekao, igrao lep evropski fudbal.

Međutim, kiksevi u domaćem prvenstvu i na malim utakmcama bili su nerešiva enigma za Miloševića i on je morao svojevoljno da ode.

Ubeđivala ga je uprava da ostane, prema rečima nekih čelnika čak i preklinjala, ali nije vredelo.

Savo je odluku doneo još u nedelju uveče, baš prilikom onog šuta u nesrećni mikrofon pored terena.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Međutim, rešenje je bilo već spremno i u ovom trenutku veoma je teško pronaći bolju opciju za novog trenera od povratka Aleksandra Stanojevića.

Dete Partizana u kom je ostavio najviše traga (nastupao za prvi tim od 1999. do 2001. godine), igrao je još u dresu Majorke, OFK Beograda i Videotona.

Može da se podiči da je u mlađim kategorijama bio kapiten Saši Iliću, a priznaćete, malo je takvih fudbalera.

Ipak navijači su ga u Humskoj najviše zapamtili kada je 2010. godine kao 37-godišnji trener preuzeo prvi tim Partizana.

Do tada je iskustvo skupljao u funkciji pomoćnika Miroslavu Đukiću i kao selektor fudbalske reprezentacije Srbije do 19 godina (od 2008. do 2010.).
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Kada je Partizan upao u krizu rezultata aprila 2010. godine. Goran Stevanović je podneo ostavku zbog sve većeg bodovnog zaostatka.

Interesantno, i tada, ali i sada Vojvodina je "smenila" trenera Partizana i na njegovu klupu dovela Aleksandra Stanojevića.

Rukovodstvo na čelu sa tadašnjim predsednikom Draganom Đurićem je "vruć krompir u ruke dalo Stanojeviću.

Na promociji je najavio da će Partizan igrati "ultraofanzivno" i odmah je to sproveo u delo.

"Parni valjak" je počeo da niže pobede, a Zvezda kikseve, te je ubrzo došlo do preokreta na vrhu tabele.

Pečat spektakularnom početku trenerske karijere u Partizanu stavio je pobedom u prvom "večitom" derbiju protiv Crvene zvezde.

Golom Radosava Petrovića crno-beli su stvorili nedostižnu prednost i okitili se, tada, trećom uzastopnom titulom šampiona Srbije. Na sjajan finiš prethodne, nadovezao se fenomenalan početak sledeće sezone.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona glatko su preskočeni jermenski Pjunik i finski Helsinki, a onda je usledio megdan sa Anderlehtom.

U Beogradu je bilo 2:2, mada je pobeda izmakla zbog kardinalne greške Radiše Ilića, a onda je u Briselu viđena prava drama.

Stanojević je u tom dvomeču pokazao da je taktički sazreo kao trener, a kada je došlo do penala demonstrirao je ogromnu mirnoću i hrabrost.

Srećom, imao je Klea, trostrukog strelca, ali i Južnoamerikance u belgijskom timu koji su tri puta loptu slali preko prečke.

Partizan je po drugi put u istoriji ušao u grupnu fazu Lige šampiona. Kasnije se Partizan nije proslavio u grupnoj fazi, te je doživeo svih šest poraza od Šahtjora (0:1, 0:3), Brage (0:2, 0:2) i Arsenala (1:3, 1:3).

U domaćem prvenstvu Stanojević je uspostavio dominaciju i mleo rivale, te je u sezoni 2010/2011 došao do "duple krune".

Do nje se došlo u čuvenom finalu Kupa protiv Vojvodine na stadionu "Rajko Mitić".

Dobro je poznato, taj meč je prekinut u 87. minutu kada igrači iz Novog Sada nisu želeli da nastave meč.

Potpisnik ovih redova te večeri bio je na svom prvom novinarskom zadatku, i odmah uvideo sa čime će "imati posla" u srpskom fudbalu.

Pomalo uplašeno, iza stubova pres centra "Marakane", posmatrao je energičan istup Stanojevića na konferenciji za medije.

Besneo je trener Partizana o "skrnavljenju svetinje" jer je 20 minuta kasnio početak i intoniranje himne Republike Srbije.

Pritom je "prozvao" sve srpske klubove "da bi mogli i oni da prikupe neki bod za srpski fudbal". U maju 2011. godine Stanojević je dobio novi dvogodišnji ugovor od uprave kluba, ali je onda doživeo udarac koji je sve promenio.

Nakon bolne eliminacije od Genka u kvalifikacijama za Ligu šampiona, desio se – Šamrok.

U poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope amateri iz Irske su dva puta izvukli remi od 1:1.

Igrali su se produžeci u Humskoj, a onda su Irci u reviji promašaja crno-belih u 115. minutu došli do penala i plasmana u grupnu fazu. Taj poraz je ostavio duboke rane među navijačima Partizana.

Iako je na polusezoni razlika u odnosu na Crvenu zvezdu iznosila čak 10 bodova, mnogi su okrivili Stanojevića i sportskog direktora Mladena Krstajića.

Učinio je to i predsednik Dragan Đurić, koji je smenio Stanojevića u septembru, ali ga je ubrzo vratio na mesto trenera.

Partizan je igrao veoma dobro na dva fronta, ali rasle su nesuglasice iz sa čelnicima kluba.

Pre svih predsednikom Đurićem i potpredsednikom Brankom Ružićem.
Foto: StarSport
Potom je u decembru otkaz dobio Krstajić, kada je i Stanojević poručio da je "bivši trener", ali je ipak još jednom ostao na klupi.

Sve do 12. januara kada mu je definitivno uručen otkaz i na njegovo mesto je doveden Izraelac Avram Grant.

Tada je usledilo čuveno oproštajno obraćanje ispred stadiona. Stanojević je najavio da će otkriti mnoge stvari.

Nešto je učinio, recimo da mu je Branko Ružić govorio da "ne mora da se nervira i da možda Partizanu nije u interesu da bude prvak i da bi to mogla da bude Zvezda".

Ali, neke odgovore nismo i dalje dobili i priliku za to ćemo imati već od srede u 12 časova za kada je zakazana promocija u Humskoj. Iako je Šamrok ostavio veliku bol, a Liga šampiona svakako bila ogroman uspeh, najviše se pamti Partizanova dominacija protiv Crvene zvezde iz Stanojevićevog vremena.

U šest utakmica ostvario je pet pobeda i imao samo jedan poraz, onaj u revanšu polufinala Kupa koji je ujedno značio ukupan trijumf i plasman u finale.

Navijači su samouvereno dočekivali svaki okršaj sa najvećim rivalom i to je ono što je najviše obeležilo Stanojevićev dvogodišnji mandat u Humskoj.

Krasila ga je neverovatna moć motivacije igrača, srčanost u govorima, kako u medijima, tako i u svlačionici.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Uz to, važio je za besprekornog taktičara koji radi 24/7 i danonoćno priprema taktiku za narednog protivnika.

Posle briselske noći je isplivalo da je Stanojević imao nekoliko spremnih scenarija u zavisnosti od kretanja rezultata i toka utakmice.

Išao je do najsitnijih detalja, pa čak je bio spreman i da odreaguje na povredu Saše Ilića tokom utakmice, kada su svi pomislili da će to biti udarac od koga nema oporavka.
Foto: StarSport
U novom periodu u Partizanu imaće nekoliko igrača sa kojima je sarađivao u prvom mandatu.

Pre svega, na golu je i dalje Vladimir Stojković, koga je Stanojević upravo doveo 2010. godine za nastupe u Ligi šampiona.

Tada je to bio veliki "zemljotres", ali je trener imao vere u novog golmana i Stojković mu je uzvratio na najlepši način.

Između ostalog, i odbranjenim penalom protiv Arsenala u meču Lige šampiona.

U ekipi su i Lazar Marković i Milan Smiljanić, a u rukovodstvu kluba Ivica Iliev, te 2010. godine veoma važan član u pohodu na elitno takmičenje.
Foto: StarSport
Znak pitanja kod ovog poteza Partizana može da stoji budući da Stanojević iza sebe nema kontinuitet trenerskog rada niti prave rezultate poslednjih godina.

Posle Humske je otišao put Kine, gde je vodio Dalijen Aerbin i Peking Žuan i umalo stigao do plasmana u azijsku Ligu šampiona.

Na kratko se vratio u Evropu i preuzeo Makabi Haifu, da bi ponovo u Kini vodio Peking Enterprajs. Nije uspeo da uđe u Superligu Kine, pa je dobio otkaz.

Leta 2017. godine je bombastično preuzeo PAOK, ali je samo mesec i po dana kasnije i posle dve takmičarske utakmice napustio Solun.

Sledi prelazak u Saudijsku Arabiju i neslavna epizoda na klupi Al-Kadisije, da bi se potom opet vratio u Kinu na klupu Peking Žuana.

Međutim, taj mandat bio je daleko manje uspešan od prvog.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Nadamo se da on ovog puta neće šutirati predmete pored terena, iako je pre deceniju i on "patentirao" taj nepopularan trenerski potez.

Šalu na stranu, definitivno će Partizan sa njim dobiti mnogo, i na taktičkom, ali i na tom psihološkom planu.

Čini se, to je za klub u ovom turbulentnom momentu najvažnije.

U pitanju je trener koji traži "odrešene ruke" i kada god je to dobijao, onda je Aleksandar Stanojević beležio sjajne rezultate.

Sledi reprezentativna pauza i imaće dovoljno vremena da se upozna sa igračima, a potom pokuša da učini ono što je uspeo u prvom mandatu – iskoristi "šok-terapiju" i istopi zaostatak za Zvezdom, te je prestigne na tabeli.

Drugi debi imaće protiv Rada u Humskoj, a odmah iza ugla čekaju moldavski Sfintul, a potom i belgijski Šarlroa koji će biti veoma težak rival na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope.

Jedno je sigurno – bolji trenutak za "drugu šansu" nisu mogli da zamisle ni Stanojević, ni Partizan.

Autor – Stefan Smuđa
Foto: FK Partizan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: