Borba za Kup na TV B92: Nikad veća bura pred finale

Fudbaleri Partizana i Vojvodine od 19 časova u Nišu se sastaju u finalu Kupa Srbije, a direktan prenos moći ćete da pratite na TV B92.

Izvor: SS

Sreda, 24.06.2020.

08:00

Borba za Kup na TV B92: Nikad veća bura pred finale
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Utisak je da ovoliko dešavanja nije bilo ni pred finala koja su igrali "večiti" rivali.

Utakmici na "Čairu" prethode burna dešavanja na fudbalskoj sceni, pa i između dva kluba, ali i generalno oko situacije sa koronavirusom, a koja dotiče aktere večerašnjeg finala.

Sve je veći broj zaraženih koronavirusom, a osim Novaka Đokovića koji je pre desetak dana bio u bliskom kontaktu sa trenerom Partizana Savom Milošević, ova pošast ušla je i u tabor Crvene zvezde (petorica zaraženih) i Spartaka iz Subotice (trojica), sa kojima je takođe "parni valjak" igrao utakmice od nastavka fudbalske sezone.

Ipak, bez obzira na potencijalni povratak epidemije, odluka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije je da se ipak poslednja utakmica u sezoni 2019/2020 odigra sa prisustvom publike.

Većinski će to biti navijači Partizana, budući da su simpatizeri Vojvodine najavili bojkot zbog odluke Fudbalskog saveza Srbije da se meč igra u Nišu.

Pesničenje kao najava finala

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Iako su na utakmici ova dva tima pre samo pet dana istakli transparent "od pakla do raja, 'Firma' je uz tebe", ostali su navijači Voše pri svojoj odluci da ne dođu u Niš.

Na tom meču je domaći tim slavio trijumf od 1:0, a Beograđani su igrali u potpuno izmešanom sastavu, sa sedmoricom momaka iz omladinske škole u startnoj postavi.

Ipak, nije moglo da prođe u "revijalnom" raspoloženju, već je po završetku meča isprovocirani trener Voše Nenad Lalatović krenuo ka navijačima Partizana i pokazao im srednji prst.

Usledila je reakcija crno-belih, a najratoborniji je bio Milan Smiljanić koji je ušao u klinč sa protivničkom klupom i upravo Lalatovićem.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
"Svih 90 minuta omalovažavaju majku moje dece i ponižavaju, zbog takvih stvari ne mogu da dovedem decu na tribine. Za mene je majka svetinja, to je u srpskoj tradiciji tako. Nijedna srpska majka nije zaslužila da joj se tako obraćaju. Ja ne volim navijače Partizana, ali ih poštujem. Mene vređajte, ali nemojte majku moje dece. To je za mene neshvatjivo".

"Pa onda mi je krivo kada kažu 'Nenad Lalatović ovo, Nenad Lalatović ovo', a niko ne priča šta proživljavam. Moja ćerka plače posle utakmice, kako ja to da njoj objasnim. Ne mislim da sam ih motivisao izjavom, oni pevanjem o srpskim majkama motivišu samo moje igrače", rekao je trener Vojvodine u uvodu ove utakmice.

Nažalost, za očekivati je da ćemo slične scene gledati i u Nišu, gradu u kom se Lalatović na početku sezone zakleo da će otkriti svaku nameštenu utakmicu Radničkog, dok je on bio njegov trener.

Milošević ne želi na testiranje

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Trener Partizana u uvodu meča je prokomentarisao situaciju oko koronavirusa među teniserima, sa kojima je igrao fudbal uoči Adrija tura.

Tada je bilo poznato samo da je Grigor Dimitrov zaražen, a kasnije je ustanovljeno i za Viktora Troickog i Novaka Đokovića.

"Već sam se testirao dva puta, ako je neko do sada mogao da dobije koronu to sam ja, ako je nisam dobio do sada, verujem da je neću ni dobiti", odgovorio je Milošević na pitanje na konferenciji za medije.

"Kao ekipa smo verovatno jedina u ligi koja se dosad dva puta testirala, nemamo naznake u ekipi da bi trebalo opet, da bi imalo simptoma i znakova da bismo se odlučili da i treći put testiramo ekipu. Ne vidimo razlog zašto bismo se ponovo testirali".

Sećanja na 2011. godinu

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Novosadski crveno-beli i beogradski crno-beli odigrali su najkontroverznije finale Kupa pre devet godina.

Na stadionu "Rajko Mitić" tada je došlo do niza skandala.

Počelo je sa kašnjenjem početka finala od 25 minuta, jer igrači Vojvodine nisu želeli da izađu na teren dok njihovi navijači iz Novog Sada ne stignu na tribine.

Potom je sudija Slobodan Veselinović "izgubio konce" utakmice i doneo nekoliko odluka koje su uticale na bes ekipe koja je gubila meč. A to je bila Vojvodina.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Partizan je poveo preko Princa Tejga, izjednačio je Danijel Mojsov, a potom je dosuđen penal zbog prekršaj nad Tejgom i Zvonimir Vukić je doneo novu radost crno-belima sa "bele tačke".

Ubrzo je poništen gol Vojvodine zbog prekršaja Mojsova nad Stefanom Savićema, a zatim je Veselinović za sličan kontakt kod penal na suprotnoj strani pokazao da se igra dalje. Ali to nisu želeli igrači u crveno-belom.

Odlučili su, u dogovoru sa pokojnim predsednikom Batom Butorovićem, da ne nastave meč i Partizan je po isteku 90. minuta proglašen za osvajača Kupa. Ovog puta, nadajmo se, sve će biti u duhu sporta. Iako je mnogo preduslova da tako ne bude.

U jeku poslednjih dešavanja i turbulencija, najbolja moguća stvar za srpski fudbal bila bi da se na sportski način privede izrazito burna kampanja 2019/2020.

Dobro bi bilo za sve nas, kako bismo već u četvrtak mogli da podvučemo crtu.

Jer sledeća sezona već kuca na vrata...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: