Partizan i Zvezda u Kupu: Svaki put je bila drama VIDEO

U poslednjih 13 sezona, od kako se igra Kup Srbije, Crvena zvezda i Partizan su se sastajali u četiri polufinala i dva finala.

Izvor: SS

Subota, 06.06.2020.

09:30

Partizan i Zvezda u Kupu: Svaki put je bila drama VIDEO
Foto: StarSport

I jedni i drugi su imali uspeha. Moglo bi se reći da je Partizan bio za nijansu uspešniji zbog poslednja dva finala koja je rešio u svoju korist 2017. i 2019. godine.

U susret novom okršaju u polufinalu koje je zakazano za 10. jun na stadionu u Humskoj, prisetili smo se svih duela "večitih" rivala u najmasovnijem srpskom takmičenju.

Posebno interesantni bili su polufinalni okršaji 2007. i 2008, odnosno, 2011. i 2012. godine

U oba slučaja je jedna od ekipa odgovarala ljutom rivalu i sledeće sezone uzvraćala eliminacijom.

18. april 2007, polufinale: Crvena zvezda – Partizan 1:0

Prvi put u meču za finale tadašnjeg Lav Kupa Srbije Zvezda je bila domaćin na "Marakani".

Interesantno, na klupama su sedeli treneri koji su i kasnije imali mandate u oba kluba. Zvezdu je predvodio Boško Đurovski, a Partizan Miroslav Đukić.

Taj dvoboj pripao je crveno-belima, a junak domaćih navijača je bio Nenad Milijaš.

Već u ranoj fazi utakmice, u 15. minutu, Ivica Kralj se "upoznao" sa razornom "levicom" Zvezdinog veziste i gotovo da se nije pomerio dok je lopta ulazila u donji levi njegovog gola. Ispostavilo se da je to bio jedini pogodak na utakmici, a iako je bilo prvo poluvreme, samo sedam minuta posle gola postalo je jasno da će Zvezda ići u finale.

Nemanja Rnić je u svom kaznenom prostoru laktom udario u lice Trajkovića i istog momenta je znao da će dobiti crveni karton.

Ali, prethodno je sviran faul za Partizan, te sudija Mihajlo Jeknić nije dodelio penal za Zvezdu.

U svakom slučaju Zvezda je do kraja lako sačuvala vođstvo i obezbedila je megdan sa Vojvodinom u finalu.

16. april 2008, polufinale: Crvena zvezda – Partizan 2:3

Foto: StarSport
Gotovo tačno godinu dana kasnije, na istom stadionu isti rivali sastali su se u istoj fazi takmičenja. Ali, ovog puta je ishod bio drugačiji.

Za razliku od prethodnog duela, Partizan je mnogo bolje otvorio ovo polufinale, može se reći furiozno na krilima Laminea Dijare.

U 13. minutu je Stevan Jovetić izbacio brzonogog napadača koji je umakao kompletnoj odbrani i levom nogom zakucao loptu pod prečku gola Ivana Ranđelovića.

Devet minuta kasnije Srđa Knežević je poslao dugu loptu ka Dijari, on se namestio na desnu nogu i ponovo je matirao Ranđelovića koji je imao loptu na rukama, ali je nije zaustavio. U drugom poluvremenu buđenje Zvezde.

Najpre je Igor Burzanović u 54. minutu smanjio na 2:1, da bi u 67. Nenad Jestrović doneo potpuni egal.

Partizan je bio na "konopcima", a ubrzo je stigao novi gol.

Postigao ga je Nenad Milijaš, ali ga je sudija Ninoslav Spasić poništio zbog ofsajda.

Ta odluka je ostala upamćena do danas kao jedna od najvećih sudijskih grešaka u duelima Zvezde i Partizana.

Nakon toga, kao da je udahnut novi život Partizanu, pa je u 79. minutu Stevan Jovetić iskoristio odbitak pred golom crveno-belih i doneo "parnom valjku" prolaz u finale.

16. mart 2011. i 6. april 2011, polufinale: Partizan – Crvena zvezda 2:0, 0:1

Foto: StarSport
Na nove duele u Kupu čekalo se do 2011. godine, a bilo je promenjeno pravilo te su se u polufinalima igrale po dve utakmice.

U prvoj je Partizan pred svojim navijačima stekao kapitalnu prednost golovima Prinsa Tejga.

Najpre je u petom minutu skrenuo loptu ka golu posle dalekometnog pokušaja Milana Smiljanića. Iako se u prvi mah činilo, nije bilo ofsajda.

Potom je početkom drugog poluvremena nadvisio Uroša Ćosića i po drugi put Stamenković je morao da vadi loptu iz mreže. Usledio je revanš na "Marakani" i siloviti pokušaji Zvezde da nadoknadi veliki zaostatak.

Bio je potreban rani gol, ali je on stigao tek u 72. minutu kada je Kristijan Borha asistirao Andriji Kaluđeroviću, a on savladao Stojkovića.

Ipak, nije bilo vremena za izjedančenje i penale, Partizan se odbranio i otišao u finale, gde je na istom stadionu savladao Vojvodinu u čuvenom prekinutom finalu.

21. mart 2012. i 11. april 2012, polufinale: Crvena zvezda – Partizan 2:0, 2:0

Ali, žreb i sudbina ponovo su spojili "večite" rivale u polufinalu sledeće sezone.

Ovog puta Zvezda je bila domaćin u prvom meču i ona je na identičan način iskoristila tu prednost.

Golovima Luke Milunovića i Filipa Kasalice tim Roberta Prosinečkog je najavio plasman u finale, a potom ga "overio" u Humskoj. U revanšu je moglo da krene i na jednu i na drugu stranu, ali je Darko Lazović bio prevaga na tasu ka Crvenoj zvezdi.

Beg u 63. minutu je definitivno potvrdio slavlje zvezdaša i izazvao čuveno "šepurenje" Prosinečkog kraj aut-linije.

Potom je Kristijan Borha u finišu zadao poslednji udarac ekipi Partizana na čijoj je klupi tada sedeo Avram Grant.

27. maj 2017, finale: Partizan – Crvena zvezda 1:0

Potom stižemo do nešto svežijih sećanja.

Partizanovcima je sezona 2016/2017 jedna od najdražih u istoriji, a posle "ukradene" titule u finišu šampionske trke, "šlag na tortu" stavljen je trijumfom nad najvećim rivalom i to na svom stadionu.

U toj utakmici Partizan je zaista bio nadmoćniji od crveno-belih, nizale su se šanse i pravo je čudo kako je ceo meč protekao samo sa golom Nikole Milenkovića. Pamtiće se sijaset prilika koje nisu iskoristili Leonardo da Silva Souza, Uroš Đurđević, Marko Janković...

Ali i odbrana Nemanje Stevanovića u poslednjim trenucima meča prilikom šuta Milijaša iz slobodnog udarca.

I u ovom kup-susretu trener Zvezde bio je Boško Đurovski, ali nije uspeo da spreči osvajanje "duple krune" crno-belih.

23. maj 2019, finale: Crvena zvezda – Partizan 0:1

Foto: StarSport
U predstojećem susretu, Zvezda će sigurno tražiti "osvetu" za prošlogodišnji poraz u finalu na svom stadionu.

Gol tada već prežaljenog Bojana Ostojića osujetio je unapred osmišljen plan crveno-belih za proslavu "duple krune" i to ih je ozbiljno zabolelo.

U tom susretu Savo Milošević je "na velika vrata" prezentovao sebe i stručni štab, samo mesec ili dva nakon preuzimanja posrnulog tima.

Ujedno, Saša Ilić se na najlepši mogući način oprostio od fudbala, što ne može reći i Nenad Milijaš. Sledi sedmi susret najvećih srpskih klubova za 14 godina odigravanja Kupa Srbije.

Kuriozitet je da ni u jednom od dosadašnjih okršaja nije bilo nerešenog ishoda.

A trenutni odnos snaga crveno i crno-belih potencijalno ukazuje da bismo upravo sledeće srede u Humskoj mogli da prisustvujemo penalima.

Jer zaista jeste vrlo teško "radvojiti" Miloševićev i Stankovićev tim.

Uostalom, zar to nije pokazao poslednji "večiti" derbi?

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: