Najteže moguće za Srbiju – idealno

Pripreme za Mundijal u Kataru polako mogu da počnu.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Petak, 17.12.2021.

09:00

Najteže moguće za Srbiju – idealno
Credit:Zed Jameson/SIPA/Profimedia

Do sledećeg novembra i najveće fudbalske smotre izabranici Dragana Stojkovića Piksija dobili su rivale u pripremama, Ligi nacija - Sloveniju, Norvešku i Švedsku.

U najavi žreba, koji ste mogli da čitate na našim stranicama, upravo smo ove tri selekcije označili kao najtežu moguću varijantu grupe.

Žreb je bio nemilosrdan i rekao je baš tako, iako su u tri šešira mogli neki lakši protivnici poput Islanda, Bosne i Hercegovine, Crne Gore…

I upravo takav epilog kuglica koje je izvukao Robert Pires na žrebu, usudićemo se da konstatujemo, je idealan po Srbiju.

Svetsko prvenstvo je blizu, a rivali baš po meri - čvrsti, brzi i tehnički potkovani, odnosno šest dobrih provera za Katar.

Pošto su četiri termina u junu ostaje pitanje kakvi će sastavi biti, posebno ako Švedska ostane bez mundijalske vize u baražu i pridruži se Sloveniji i Norveškoj, što bi bila prilika za Srbiju da, pored lepe pripreme, pojuri i samu elitu Lige nacija u A diviziji.

Mi ćemo da skenerimo naše protivnike, računajući najbolji tim, bez obzira što je upitan, nešto više nego naš...

Tri krune

EPA-EFE/Janerik Henriksson
Šveđani sa Zlatanom ibrahimovićem, kome će Katar biti poslednja stanica u dugoj i trofejnoj karijeri, deluju da su po rejtingu najjači u grupi.

Selekcija "tri krune" je redovan učesnik završnih turnira, čak i nokaut faza (četvrtfinale u Rusiji, osmina EP), i realno joj je mesto u A divizji, iz koje se spustila zahvaljujući lošijoj gol razlici u odnosu na Hrvatsku u prošlom izdanju LN, a iza još Portugala i Francuske.

Do novog Mundijala će morati kroz pakleni plej-of, pošto ju je u grupi sa Španijom loša završnica koštala prvog mesta.

Poraz u Gruziji i u Španiji u samom finišu, "crvena furija" preotela prvo mesto u kvalifikacijama i poslala Švedsku u baraž, iako je i rival Srbije slavio u međusobnom duelu. Tamo je čeka Češka u Stokholmu, gde je sigurno favorit, a onda gostovanje Rusiji ili Poljskoj, koju ju pobedili na prošlom EURO (3:2).

Respektabilna iskusna imena kao što su Viktor Lindelof (Mančester junajted), Emil Forsberg (Lajpcig), Viktor Klaeson (Krasnodar), uz Ibrahimovića (Milan) i mlade snage poput Aleksandera Isaka (Sosijedad) i Dejana Kuluševskog (Juventus), mina su i za jače ekipe od Srbije.

Posebno što je Švedska poznata kao kralj kvalifikacija...

Vikinzi

EPA-EFE/LISE ASERUD
Još jedana skandinavska zemlja i sa pravim naslednikom Ibrahimovića u tom delu Evrope – Erlingom Halandom.

Sa "vikinzima" imamo lepo iskustvo iz prvog ciklusa LN kada smo im očitali lekciju usred Osla (1:2), uz simultanku Sergeja Milinković-Savića.

Već tada se videlo da Norvežani rastu i to munjevitom brzinom, ali nisu uspeli da prebrode kvalifikacije za SP mestom bar u baražu, iako su bili blizu. Turska je završila ispred, kao i očekivano Holandija, ali su sve do poslednjeg kola, odnosno gostovanja u Amsterdamu bili u igri.

Koštao ih je remi sa slabim Letoncima na svom terenu, uz ubedljiv poraz od Turaka, kao još jedno neiskustvo pod pritiskom, kakvog nisu imali ranijih godina.

Haland, Borusijina gol mašina, vodi glavnu reč, ali ukoliko propusti junske akcije, što je realno, Norveška nije tolika pretnja, iako ima sasvim solidne fudbalere poput Aleksandera Serlota (Sosijedad), Martina Edegora (Arsenal), Džošue Kinga (Votford)...

Problem bi mogao da predstavlja to što odbrana ne prati navalu, tačnije nije taj kvalitet i tu je šansa Srbije…

Zmajčeki

EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Slovenci su, isto kao i Norvežani, tugo van vidljivijeg rezultata na evropskoj mapi.

Prosuli su još jedne kvalifikacije i bez obzira na iznenađujuć trijumf nad Hrvatskom (1:0) u Stožicama, završili su iza komšija, Rusije, pa i Slovačke.

Nisu se istakli u malim utakmicama, pali su na Kipru (1:0), mučili se sa istim rivalom na svom terenu (2:1) i Maltom (1:0), a uz to su izgubili skoro svaki bitan meč sa ostalima u grupi.

Ima dva velika imena – golmana Jana Oblaka (Atletiko Madrid) i Josipa Iličića (Atalanta), dok su ostali suvi prosek, uz solidno ime na klupi Matjaža Keka.

Upravo je trener koji je sa Rijekom prekinuo, na kratko, dominaciju zagrebačkog Dinama u Hrvatskoj dobio poverenje da nastavi započet posao i čini se kao dobar potez vodećih ljudi slovenačkog fudbala. Na "zmajčeke" nema lepa sećanja, svima je i dalje u glavi kako su nam oduzeli baraž na EURO 2012. godine kada je Dare Vršič sa pola terena savladao Bojana Jorgačevića.

Tužnu noć u Mariboru kompletirao je promašeni penal Nemanje Vidića, uz kultnu rečenicu "Ali mi nikad nemamo sreće...".

Imali smo i ranije rolekstore sa Slovencima, dok je bila SR Jugoslavija, tri "luda" remija od kojih se izvaja onaj kada smo poslednji put bili na EURO 2000 (3:3).

Nismo ih pobedili ni kao Srbija jer je bilo 1:1 u Beogradu...

Rezultat je bitan

EPA-EFE/ANTONIO COTRIM
Srbija, koliko god paradoksalno zvučalo, mora da bude zadovoljna žrebom iako će igrati u najjačoj grupi B društva.

Mnogima rezultat nije bitan u Ligi nacija, ali nama bi trebalo da bude kako bismo nastavili uspon otkad je Piksi selektor i možda se lansirali među najbolje, kad već jesmo u najtežim kvalifikacijama ikad.

I ne, niko ne može da me ubedi da je Liga nacija glupo takmičenje, izmišljeno umesto prijateljskih mečeva i naravno da privlači veću pažnju od istih zbog takmičarskog motiva, uz manu pregustog rasporeda.

Na sve to ima i sporedan put ka Evropskom prvenstvu u Nemačkom 2024. godine. O toj putanji ne smemo da razmišljamo.

Jednom smo se opekli…

Neka i u Ligi nacija pokažu "Orlovi" da su takva vremena samo ružna prošlost, pošto su sada realne mete Mundijal, A divizija LN i EURO.

Neka visoko lete, do prvog mesta – kako kaže kapiten Dušan Tadić.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: