Super Mario – kako je klincu iz Srbije ispunio san

Šesti septembar je, 2013. godina. Srbija čeka Hrvatsku u Beogradu.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 09.09.2021.

20:43

Super Mario – kako je klincu iz Srbije ispunio san
EPA/ANDREJ CUKIC

Euforija ni blizu kakvu su priželjkivali gosti, iznenađeni u razgovoru sa mnom, verovatno iz razloga što je tadašnji tim Siniše Mihajlovića izgubio sve šanse da se nađe na Mundijalu u Brazilu.

Ipak, kako je to meč kao nijedan drugi za Srbe i Hrvate, kao novinar moraš da budeš svestan važnosti događaja. Posebno ako ste na početku "karijere", kao što sam tada bio.

Na probnom radu, željan dokazivanja i zaposlenja, samim tim i da ispunim jedan od snova kad već nisam uspeo na terenu, borio sam se da ostanem u sportu kojim sam se zarazio.

Ovo je samo blagi uvod u priču o Mariju Mandžukiću, fudbaleru koji je pre samo nekoliko dana odlučio da okači kopačke o klin u 35. godini, ne želeći da igra ispod nivoa na koji je navikao u trofejnoj karijeri.

I moj ugao kako sam ga zapametio za sva vremena...
Vraćamo se osam godina unazad...

Dobio sam zadatak da odem na Ušće, gde su sa maksimalnim obezbeđenjem bili fudbaleri Hrvatske na sedeljci povodom rođendana njihovog selektora Igora Štimca.

"Idem dole da uradim intervju?", naivno sam pitao tadašnjeg urednika verujući da to tako lako ide, na šta se samo nasmejao glasno, ali i rekao rečenicu koju ću zauvek pamtiti, verovatno verujući da ne mogu da ispunim zadatak.

"Ako uzmiš izjavu Modrića ili Mandžukića dobićeš zaposlenje", rekao mi je, na šta sam u sebi opsovao znajući da se neću vratiti na Obilićev venac bez reči bar jednog od dvojice.
EPA/Andrej Cukic
Sam podvig je bio samo doći do objekta koji tačno puca pogledom na zidine Kalemegdana, posebno sa fotoreporterom i snimateljom, jer je u krugu od pet kilometara bilo policije, ali i jednog pripadnika koji nas je nekim čudom pustio zbog novinarskih legitimacija.

"Luka, može izjava?", na šta sam momentalno odričan odgovor od Modrića, ali kao klinac željan dokazivanja nisam odustajao.

Sledeći je bio Mandžukić i od njega nema povlačenja. I on je odbio, ali sam izvadio "keca iz rukava".

"Ako mi daš izjavu dobiću posao", morao sam da se snađem, na šta nisu bili imuni Darijo Srna i Domagoj Vida, vršeći dodatan pritisak.

Tu nije imao kud, ispoštovao je mladog novinara rečima da "jedva čeka da oseti atmosferu 'Marakane' i novi bitan duel sa Nevenom Subotićem" (između ostalog), ali ujedno i direktno mi "otkucao ugovor za posao". Naravno da sam nazvao urednika da ga pitam šta mi je sve potrebno od dokumentacije, hvaleći se "onako usput" da sam uradio posao.

Jedini u najavi utakmice u Beogradu...

Što se tiče utakmice, uspeo je Super Mario da postigne gol Srbiji u svom stilu, tako što je bio na ivici ofsajda, posle čega je Aleksandar Mitrović doneo remi prvim reprezentativnim pogotkom i tako započeo put ka večnosti kao naš najbolji strelac u istoriji.

"Željko, malom da date zaposlenje. Držim te za reč", obratio se kapiten "kockastih" Srna mom tadašnjem uredniku prilikom ćaskanja sa srpskim novinarima nakon utakmice.

Tako je i bilo. I evo me, i dalje se bavim poslom kojim obožavam. Verovatno do penzije...
EPA/PETER POWELL
To je moje pamćenje na Marija Mandžukića, zahvalnog fudbalera, koji je kao napadač znao da odradi mnogo više od ubacivanja lopte preko gol crte kao što su presing, upornost i neke taktičke osobine atipične čak i za Italiju. A da ne pričamo u osećaju za prostor i za gol.

Uostalom, njegov CV najbolje govori – Dinamo Zagreb, Volfsburg, Bajern, Atletiko Madrid, Juventus, egzibicija u Kataru i na kraju Milan, pored 11 godina za reprezentaciju Hrvatske i srebra iz Rusije.

Sećam se, naravno, i njegovih bitnih pogodaka Borusiji u finalu Lige šampiona za titulu sa Bajernom, pobedonosnog Englezima za finale Mundijala u Rusiji, onih "makazica" za Juve u porazu od Real Madrida u još jednom finalu LŠ...

Ipak, veličinu je pokazao i van terena kada je jednom nepoznatom dečaku iz "rivalske" Srbije izašao u susret i otvorio mu put.

Kao što u "Montevideu" Andrejka kaže Tirketu "Nekad se samo računa kakav si čovek", a na tom polju je Mandžukić dao bitniji gol od "ušatog trofeja" za jednog novinara.

Ovo nije patetika, već samo sećanje na jednog velikog golgetera kakav je Mario Mandžukić.

I zahvalnost...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: