Grupa Srbije na skeneru B92.net: "Kletva" iz doba SCG, portugalska "aždaja" i "nova Škotska"

Sada kada je jasno na koga Srbija ide u borbu za Katar i novi plasman na planetarno takmičenje, možemo pojedinačno da ih izanaliziramo.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Ponedeljak, 07.12.2020.

20:00

Grupa Srbije na skeneru B92.net:
EPA/Srdjan Suki

Na prvi pogled nas je žreb pomilovao, iako smo dobili "aždaju" iz prvog "pota", ali i Irce, Luksmeburg i Azerbejdžan.

To je grupa za baraž, posebno kada se pogledaju ostale u borbi za verovatno najpopularniji sportski turnir na svetu.

Portugal

Pao nam je Portugal, aktuelni evropski prvak i, uz Francusku, verovatno najjača selekcija sveta.

Sa Kristijanom Ronaldom, njegovim naslednikom Žoaom Feliksom, kao i majstorima poput Bernarda Silve, Dioga Žote i ostalih, "Orlovi" će imati težak zadatak.

Činjenica je i da su Portugalci svojevremeno znali da "štucaju" u kvalifikacijama i preko baraža često išli na velika takmičenja, ali više nije to ta selekcija.

Svoju moć demontrirali su u Beogradu pre samo nešto više od godinu dana kada su slavili 4:2 u prethodnom ciklusu i obezbedili plasman na predstoječi EURO.

Takođe, Srbija je izborila remi u Lisabonu (1:1), što ide u prilog da su uvek bili "tesni" mečevi dva tima, izuzev poslednjeg, ali nikada "Orlovi" nisu pobedili iz šest sudara (tri remija).

Ostaje samo pitanje u kakvom će sastavu moći da igraju, posebno kada se pogleda da kvalifikacije traju od marta do novembra u ekspresnom roku.

Republika Irska

Srbija je, izuzev "incidenta" sa Škotima, uvek znala sa ostrvljanima.

I na poslednji Mundijal je otišla preko Republike Irske, pored još Velsa, čak sa prvog mesta.

Da li može opet da ponovi to? Neka bude preko baraža, koji će biti "paklen" jer se vade samo tri vize drugoplasiranih sa rivalima iz Lige nacija.
EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY
Aleksandar Kolarov je tada odlučio u Dablinu, u Beogradu je na startu bilo 2:2, ali je tadašnji tim Slavoljuba Muslina prošao, a Irce poslao u baraž, gde su eliminisani.

Na sve to nikada nismo izgubili od te selekcije, koja isto kao i mi sada nije izborila mesto na Evropskom prvenstvu.

Na prvi pogled smo favoriti sa ekipom koja ima relativno novog selektora Stivena Kenija, nijednu pravu zvezdu, ali i gro igrača koji nastupaju u Premijer ligi za manje klubove.

Da kažemo, nešto poput Škotske...

Luksemburg

COPYRIGHT:Pedja Milosavljevic
Pre samo nekoliko godina bili su "liliputanci", ali sada velikom brzinom rastu.

Naravno, niko ne sme da zazire od te selekcije, posebno što su u tom šeširu bili BiH, Slovenija i Severna Makedonija, ali nije ni za potcenjivanje.

Sastala se Srbija sa Luksemburgom, isto kao i sa Portugalom, u prethodnom ciklusu, i u velikoj meri pomučila u gostima.

Bilo je 3:1 za "Orlove", ali je domaćin propuštao zicere pre vodećeg gola Aleksandra Mitrovića, dok je u Beogradu izgubio samo 3:2, uz dobru predstavu.

Mučili su Luksemburžani i Ukrajinu (izgubili u poslednjim minutima i 1:0 u Lavovu), isto kao i Portugal na svom terenu kada su pali u završnici i Srbija nema pravo da ih potceni ni za pedalj.

Azerbejdžan

EPA/Audun Braastad
Loša sećanja nas vezuju za Azere, još iz doba zajednice Srbije i Crne Gore.

I dan danas se pamti Gurban Gurbanov, koji nas je "zakopao" sa tri gola u dva meča i ostavio bez viđenih šest bodova.

Upravo nas je to koštalo odlaska na EURO i od tada kreće post na kontinentalnim šampionatima kao da su nam Azerbejdžanci bacili kletvu.

I traje već preko dve decenije...

Azeri su u padu, iako je Robert Prosinečki u jednom trenutku krenuo da ih podiže, ali je povratak bio surov i samo jedan bod su osvojili u ciklusu za EURO.

Sada ih vodi Đani de Bjazi, koji nam je sa Albanijom zagorčao život, istina uz pomoć viših sila.

Međutim, za razliku od npr. Luksemburga, nisu tim od koga bi iole trebalo prezati... Na prvi pogled grupa je po meri, može da se čak i kaže da smo imali sreće, jer šta da očekuješ iz prvog šešira?

Na Srbiji je da bude prava i napravi adekvatnu atmosferu, odnosno promeni je u odnosu na prethodni kvalifikacioni ciklus.

"Orlovi" su pokazali da znaju da igraju ove teže kvalifikacije, propustiviši jedno od poslednja tri.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: