Trnovit put nove zvezde Bajerna – od izbeglice, "bebisiterke" do rekordera i Londona

Čelsi – Bajern, 75. minut, napad imaju gosti po levoj strani, a četvorica "plavaca" padaju kao kegle u kuglani.

Izvor: MS

Četvrtak, 27.02.2020.

10:00

Trnovit put nove zvezde Bajerna – od izbeglice,
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Maunt, Žoržinjo, Džejms i Kristensen ne mogu da zadrže Alfonsa Dejvisa u naletu, usledio je tačan prizemni centaršut i Levandovski tako nešto ne propušta - 0:3.

Pedantni statističari izmerili su da je trčao brže od 35 kilometara na sat i tako "prekoračio" dozvoljenu brzinu u centru Londona.

Ko je 19-godišnji levi bek iz Kanade, rođen u Gani, i nova senzacija evropskog fudbala?

Liberija, Gana, pa Kanada...

Photo by Mike Hewitt/Getty Images
O njemu ćete u narednim redovima saznati kakvu živopisnu priču je imao do sada...

Radnja kreće iz izbegličkog kampa u Buduburamu, istočnom delu Gane, kome predhodi rat.

Dejvisovi roditelji iz Liberije su živeli tu posle bekstva iz svoje zemlje zbog drugog građanskog rata započetog kako bi se sa vlasti smenio Čarls Tejlor, koji je bio na čelu te afričke države u vreme kada je u međusobnom sukobu ubijeno najmanje 400.000 Liberijaca.

Skoro milion ljudi je napustilo Liberiju, zemlju koja je iznedrila nekada najboljeg fudbalera sveta Žorža Veu, a među njima su bili Debea i Viktorija Dejvis.

Oni su u Gani dobili sina Alfonsa, za koga su se mučili da pronađu hranu i odeću.

"Život izbeglica je poput ulaska u kontejner ili odlaska u zatvor. Nije bilo načina da se izađe iz kampa", govorila je Viktorija.

Očajni za utočistem prijavili su se u kanadski program preseljenja i sa pet godina Alfonso je sa porodicom dobio azil za mesto Vinsdor kod Ontarija, da bi se kasnije preselio u Edmonton.

Ubrzo se porodica proširila za još dva člana, Alfonso je dobio mlađu sestru i brata, u vreme kada mu je otac radio dva posla – bio je domar na jednom univerzitetu i radnik u fabrici za preradu živine.

Fudbalski počeci

Prve fudbalske korake napravio je u dva lokalna kluba, pre nego što je sa 14 godina prešao u drugi tim Vankuver Vajtkapsa i to pošto je zapažen na MLS predsezoni.

Tada je postao najmlađi fudbaler ikada koji je potpisao profesionalni ugovor za tim iz USL-a (takmičenje Severne Amerike odmah iza MLS-a) sa samo 15 godina i tri meseca.

Debi je imao dva meseca kasnije, a tri je postigao prvi gol i srušio novi rekord kao najmlađi strelac u USL-u i ubrzo dobio šansu u prvom timu Vajtkapsa u MLS-u.

Sa nepunih 16 godina bio najmlađi igrač u ligi i drugi ikada sa nastupom, iza neprikosnovenog i propale nade Fredija Adua. Nije proslavio ni 16. rođendan, a u septembru 2016. godine dao je prvenac – protiv Sporting Kanzas Sitija u CONCACAF Ligi šampiona.

Malo pre toga dobio je državljanstvo Kanade i stekao uslove da zaigra za tamošnju reprezentaciju.

I gle "čuda" – postao je najmlađi sa nastupom za seleciju "javorovog lista" u prijateljskom meču protiv Kurasaa, a godinu posle bio deo tima, zajedno sa golmanom Crvene zvezde Milanom Borjanom, na Gold kupu na kome je ispao u četvrtfinalu od Jamajke (2:1).

Odmah se videlo da je Alfonso dominantan u brzini, snazi i šutu...

Transfer u Bajern – najveći u MLS ligi

Logično, odmah je privukao pažnju velikana poput Mančester junajteda, Čelsija i Liverpula, ali je u julu 2018. godine izabrao drugog velikana - Bajern u rekordnom transferu MLS lige koji uz ostvarene bonuse može da stigne do 22 miliona dolara.

Čim je postao punoletan odradio je prvi trening sa bavarskim klubu – 21. novembra i nepuna dva meseca kasnije debitovao protiv Borusije Menhengladbah u nemačkom Liga kupu.

Kao tokom cele karijere, uvek je imao meteorski uspon, pa je tako 17. marta 2019. dao prvi gol u dresu Bajerna, protiv Majnca (6:0) u Bundesligi.

Iskoristio je priliku usled teške povrede Lukasa Ernandesa, plaćenog 80 miliona evra, tako što ga je trener Hans Diter Flik po smeni Nika Kovača vratio na poziciju levog beka iz veznog reda.

Zato je morao David Alaba u centralni deo odbrane i sjajno se pokazao, kao i Dejvis, i baš tada je krenuo Bajern da beleži rezultate koje svi očekuju...

Ove sezone se Dejvis ustalio u prvoj postavi Bajerna, odigrao je 26 utakmica, a naša publika mogla je da ga vidi prošlog decembra u Beogradu kada je odigrao 90 minuta u ubedljivoj pobedi nad Crvenom zvezdom (6:0).

Diploma sa "londonskog univerziteta"

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images - Dejvis na "Marakani"
"Diplomirao" je na londonskom Stamford bridžu i pokazao da je u ovom trenutku, uz Liverpulovog Endija Robertsona, najbolji levi bek na svetu.

I to u momentu kada nema ni 20 godina...

Mali Alfonso živi san, a još jedan je da predvodi Kanadu na Svetskom prvenstvu 2026. u "njegovom" Edmontonu, gde će se igrati utakmice isto kao i u Montrealu i Torontu, ali i u SAD i Meksiku.

Zato je čak 4.000 dece u Kanadi upisalo omladinsku školu u koju je krenuo njihov uzor - Dejvis.

Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: