Srbijo, ne plaši se – i dalje rađaš majstore

Hala Čair u Nišu - mesto koje toliko žudi da vidi najbolje srpske selekcije u svim sportovima.

Izvor: MILOŠ SIMANOVIÆ

Sreda, 05.02.2020.

10:00

Srbijo, ne plaši se – i dalje rađaš majstore
Foto: Starsport

Izuzetak nije ni futsal, mlađi brat fudbala, manje popularan u društvu i prevashodno za one sa istančanim ukusom, željne poteza, majstorija i atraktivnih driblinga, što se česće događa na "petoparcu" nego na velikom zelenom terenu.

Nišlije jako dobro znaju tu magičnu igru, u tom gradu je i dugogodišnji prvoligaš KMF Kalča, a sada su "namirisale" novu generaciju futsalera Srbije i napunile dvoranu kako bi gledale spektakl protiv najuspešnijeg tima Evrope Španije. Da, reći će mnogi kako je "crvena furija" održala čas futsala pobedom 5:1, ali bez obzira na četiri gola razlike, što u tom sportu i nije mnogo - posebno kada se pogleda da je Srbija do samog finiša tražila šansu, može da se konstatuje da "Orlovi" krče put ka najvišoj sceni.

Vizu za Mundijal u Litvaniji u septembru tražićemo preko baraža, što je svakako uspeh kada se pogleda da smo samo jednom učestvovali na najvećem turniru i to pre osam godina kada je čuvena generacija sa kapitenom Bojanom Pavićevićem, Vidanom Bojovićem, Milanom Bogdanovićem, tadašnjim otkrovenjima Markom Perićem i Mladenom Kocićem i ostalima zaustavljena u četvrtfinalu od Argentine (2:1).

Pobede izabranika Gorana Ivančića u dve runde kvalifikacija nad Švajcarskom (7:0), Belgijom (2:1), Francuskom (5:4, 4:2) i Ukrajinom (5:2) pokazale su da je srpski reprezentativni futsal ima budućnost, bez obzira na teške trenutke od smene generacija.
Foto: Starsport
Manje-više redovni smo na Evropskim prvenstvima, čak i u nokaut fazama (u Beogradu 2016. istorijsko četvrto mesto, u Ljubljani 2018. osmo), ali predvodnici novog talasa Miloš Simić, Marko Pršić, Dragan Tomić i ostali žele da osete čari Svetskog prvenstva.

Posebno što su nedavno videli da mogu i da pariraju petostrukim šampionima Brazilcima (3:0, 1:5), kao i onima iz vrha futsala Azerbejdžanu (7:5), Iranu (3:4, 3:6), Rusiji (2:3), Portugalu (2:3). Jer, kao što kaže selektor Ivančić, ova družina može da se nadmeće sa svima na svetu.

Zato će puni samopouzdanja i optimizma ići na megdan Finskoj 9. i 12. aprila, iako je rival šokirao Italiju i ostavio je bez plasmana na SP. Uz "vetar u leđa" sa tribina Čaira biće im znatno lakše. Nama ostaje samo da im poželimo sreću i da zajedno sa fudbalerima odu na veliki turnir preko selekcija sa samog severa Evrope - Norveške i Finske.

Fudbaleri, prvi ste na potezu u martu. Napravite dobru podlogu, da bi fudb(ts)al ponovo bio glavni hit u našoj zemlji.

Talenat u Srbiji nikada nije bio problem...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: