Partizan i Belgijanci – burna istorija bez ijedne pobede

Fudbaleri Partizana u četvrtak (21.00) dočekuju belgijski Gent u trećem kolu Lige konferencija.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2021.

09:00

Partizan i Belgijanci – burna istorija bez ijedne pobede
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ekipa Aleksandra Stanojevića će igrati protiv faovrita u grupi ali i neprijatne tradicije.

Partizan je u glavnom gradu Belgije, Briselu odigrao najveći meč u klupskoj istoriji, sa Realom u maju 1966. godine.

A za isti grad vezana su i neka od najlepših sećanja navijača crno-belih zbog jedne avgustovske noći 2010. godine.

Ipak, skor Partizana sa belgijskim klubovima je veoma loš, od osam do sada odiganih utakmica, crno-beli nisu dobili nijednu, nerešeno su igrali tri puta, pet puta su gubili.

Iako i klub iz Humske i belgijske ekipe u evropskim kupovima igraju od sredine pedesetih godina prošlog veka, prvi susret je iz 2008. godine.

U tadašnjem Kupu UEFA, u grupnoj fazi, igrao se po jedan meč, a Standard iz Liježa je bio uspešniji u Beogradu – 1:0.

U ekipi Slaviše Jokanovića igrali su Mladen Božović – Ivan Stevanović, Nenad Đorđević, Srđa Knežević, Zoran Tošić – Antonelo Žuka, Ljubomir Fejsa (od 78. Đorđe Lazić) – Adem LJajić (od 46. Marko Jovanović), Almami Moreira, Miloš Bogunović (od 69. Veljko Paunović) – Lamin Dijara. Godinu dana kasnije, opet u grupi Kupa UEFA, protivnik je bio Klub Briž. U Beogradu su Belgijanci dobili sa 4:2, Ljajić i Vašington pogađali su za 1:2 i 2:3, a u Brižu je bilo 2:0.

Goran Stevanović je u prvoj utakmici izveo na teren tim u sastavu Aleksandar Radosavljević – Srđa Knežević, Nenad Đorđević, Mladen Krstajić, Marko Lomić – Ljubomir Fejsa, Branislav Jovanović (od 75. Nemanja Tomić) – Brana Ilić (od 46. Miloš Bogunović), Almami Moreira, Adem Ljajić – Lamin Dijara (od 50. Vašington da Silva).

U Belgiji su se na terenu našli Radosavljević – Siniša Stevanović, Goran Gavrančić (od 14. N. Đorđević), Krstajić, Rajko Brežančić – B. Jovanović (od 88. Radosav Petrović), Fejsa – Tomić, Moreira (od 46. Kleo), Ljajić – Dijara.

Kada je devet meseci kasnije na žrebu u Nionu odlučeno da je rival Partizanu u plej-ofu za plasman u Ligu šampiona Anderleht, to nije delovalo kao dobra vest.

A pokazaće se da će crno-beli, na čijoj je klupi i tada sedeo Aleksandar Stanojević sa dva remija i dobrim izvođenjem jedanaesteraca uspeti da dođu do grupne faze elitnog takmičenja. U Beogradu su igrali Radiša Ilić – Ivan Stevanović, Marko Jovanović, Mladen Krstajić, Aleksandar Lazevski – Radosav Petrović, Almami Moreira (od 53. Milan Smiljanić) – Nemanja Tomić (od 74. Aleksandar Davidov), Saša Ilić, Ivica Iliev (Miloš Bogunović) – Kleverson Kordova Kleo, a gol Klea i autogol Lekdžeksa bili su dovoljni za 2:2.

I u Briselu je bilo 2:2, dva puta je strelac bio Kleo, a sa 'kreča' su u nezaboravnoj penal-seriji pogađali Kleo, Petrović i Vojislav Stanković.

Igrali su Ilić – Stevanović, Jovanović, Krstajić, Lazevski – Petrović, Smiljanić, Tomić (od 82. Vojislav Stanković), Ilić (od 19. Davidov) – Iliev (od 101. Bogunović), Kleo.

Sledeće sezone, četvrti put u nizu, ponovo Belgijanci, Genk je bio rival u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. U prvoj utakmici u Genku Nemanja Tomić je bio strelac za vođstvo, ali je domaćin slavio rezultatom 2:1.

Igrali su Vladimir Stojković – Aleksandar Ranković, Nemanja Rnić, Ivan Ivanov, Vladimir Volkov – Mohamed Kamara – Stefan Babović, Zvonimir Vukić (od 90. Lazar Marković), Saša Ilić – Marko Šćepović (od 53. Nemanja Tomić), Eduardo Pašeko (od 68. Vladimir Jovančić). I u beogradskom revanšu Partizan je vodio golom Tomića, ali je konačnih 1:1 dalje odvelo Belgijance.

Na terenu su bili Stojković – Aleksandar Miljković, Rnić, Ivanov, Volkov – Kamara – Tomić (od 51. Dejan Babić), Vukić, Ilić (od 86. Nikola Ninković) – Eduardo, Šćepović (od 77. Marković).

Prošle sezone Šarlroa je bio rival u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope, igrala se jedna utakmica, u Belgiji. Domaćin je bio uspešniji posle produžetaka, 2:1, a gol za Partizan postigao je Suma.

Igrali su Vladimir Stojković – Aleksandar Miljković, Uroš Vitas (od 91. Bojan Ostojić), Maki Banjak, Slobodan Urošević – Saša Zdjelar, Bibras Natho (od 97. Aleksandar Šćekić) – Takuma Asano (od 110. Denis Stojković), Lazar Marković, Filip Stevanović (od 46. Sejduba Suma) – Umar Sadik.

Deveti Partizanov meč protiv Belgijanaca, sa ekipom Genta igra se ovog četvrtka u 21 čas u Humskoj 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: