Primera 2007/2008, deo prvi

Jedan od kriterijuma kojim redom predstaviti klubove Primere bio je plasman u prošloj sezoni, drugi trenutna vrednost tima na tržištu, a treći istorija. Velikih dilema oko prvih pet nije bilo, ‘superteškaši’ iz Madrida i Barselone, osvajači poslednja dva Kupa UEFA, redovni učesnik Lige šampiona Valensija i drugi klub Madrida – Atletiko. Kladionice procenjuju da je gotovo izvesno da će titula prvaka na ‘Santijago Bernabeu’ ili ‘Kamp Nou’. Izgledi da neki klub koji nije u ovih pet bude prvak nisu mali, potpuno su zanemarljivi.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2007.

14:38

Default images

Ponovo na titulu – Real Madrid
Reuters
Bernd Šuster zamenio je Fabija Kapela, a na pijaci Predrag Mijatović bio je najaktivniji, 120 miliona evra trebalo bi da budu dovoljni za zadržavanje titule i pohod na Ligu šampiona, smatraju u madridskom klubu.

Duga i dobra klupa, tehnički savršen tim i samopouzdanje posle pobede u Primeri mogli bi da budu prednosti Madriđana, a kao potencijalni problem najčešće se pominje činjenica da je Šuster, iako veoma uspešan na klupi Hetafea, nov i nedovoljno dokazan trener, kao i 'večiti problem' bogatih klubova, kako smirivati igrače koji nemaju mesto u timu.

U predsezoni Real nije deloavo impresivno ali su prvi zvanični nastupi bili sasvim dobri, dobijen je gradski derbi a posle toga ponižen Viljareal. Nema potrebe da se piše za šta će igrati Real, Liga šampiona, Primera, Kup kralja, ciljevi su uvek isti.

Šusterov startni tim u prvom kolu bio je Kasiljas – Serhio Ramos, Pepe, Kanavaro, Drente – Robinjo, Dijara, Guti, Snajder – van Nistelroj, Raul, u igru su ušli Metcelder, Gago i Saviola, a na klupi sedeli i Dudek, Mičel Salgado, Soldado i Žulio Baptista.
Reuters
Šuster sada na raspolaganju ima i Robena, Iguaina, Hajncea, Migela Toresa, Marsela…

Prelazni rok: Holanđanin Arjen Roben došao je iz Čelsija (36m€), Argentinac Gabrijel Hajnce doveden je iz Mančester junajteda (12m€), Brazilac Pepe iz Porta (30m€), još dvojica Holanđana došli su iz tamošnje lige, Vesli Snajder (27m€) iz Ajaksa a Rojston Drente iz Fejenorda (14m€), Poljak Dudek iz Liverpula, Argentinac Saviola iz Barselone i Nemac Metcelder iz Dortmunda stigli su kao slobodni igrači, a sa 'pozajmica' su vraćeni Soldado (Osasuna), Balboa (Rasing Santander) i Žulio Baptista (Arsenal).

Real je ostao bez Roberta Karlosa (Fenerbahče), Bekama (Los Anđeles Galaksi), Emersona (Milan), Kasana (Sampdorija), Sisinja (Roma), cela 'rezervna odbrana' napustila je klub, Ivan Elgera (Valensija), Mehija (Mursija), Pavon (Saragosa), Raul Bravo (Olimpijakos), a bivši igrači Reala su, definitvno, i Diogo, Vudgejt, De la Red...

Uvek favoriti - Barselona
AP
Osamnaestostuki prvaci Španije ostali su prošle sezone bez trofeja ali je leto bilo mirno. Rajkard je ostao trener, a nekoliko pažljivo odabranih pojačanja imaju zadatak da pomognu u pokušaju da se titula iz Kastilje preseli u Kataloniju.

Procenjeno je da je defanziva bila sporan deo igre, a fantastičnom triju napadača (Ronaldinjo, Mesi, Eto) pridružio se i Anri. Dovedena su dva ozbiljna igrača odbrane i jedan defanzivni vezni.

Barselona ima tim sastavljen od najboljih svetskih igrača skoro na svim pozicijama, puno onih kojima je navika da osvajaju trofeje, bez sumnje najatraktivniji napad evropskog fudbala, a kao slabu tačku većina analitičara vidi Viktora Valdesa. Pominje se i 'tinjajući sukob' na relaciji Eto – Rajkard.

Bez obzira na sitne probleme, cilj je jasan, trofeji u svim takmičenjima.
AP
U prvom kolu na terenu su se pojavili Viktor Valdes – Zambrota, Tiram, Oleger, Abidal – Ćavi, Jaja Ture, Iniesta – Mesi, Eto i Ronaldinjo. U igru su ušli Rafa Markes, Anri i Deko, a na klupi su ostali i Đorkera, Silvinjo i Eskero.

Eto je povređen i neće igrati do decembra, a u protokolu za prvu utakmicu nije bilo Pujola, Milita, Gudjonsena, Edmilsona, Đovanija, Krkića…

Prelazni rok: Na 'Kamp Nou' su ovog leta stigli Argentinac Gabrijel Milito iz Saragose (20.5m€), Francuz Abidal iz Liona (14m€), Jaja Ture iz Obale Slonovače iz Monaka (9m€) i Anri iz Arsenala (24m€).

Đovani van Bronhorst igraće ove sezone za Fejenord, Saviola je u Realu, Žili u Romi, Beleti u Čelsiju, Mota u madridskom Atletiku, a Maksi Lopes završio je u FK Moskva.

Život u senci komšija - Atletiko
Reuters
Prošlu sezonu su zahvaljujući gol-razlici završili ispod crte koja odvaja učesnike jesenjih evropskih kupova, tokom leta su se preko Intertoto kupa domogli Kupa UEFA, a u ‘velikom tumbanju’ koje je snašlo ekipu otišao je prvi heroj Visente Kalderona Fernando Tores, ali je napad ponovo jak, pored mladog starosedeoca Kun Aguera golove za ‘Los Rohiblankos’ postizaće i Dijego Forlan i Luis Garsija.

Na klupi je ostao Meksikanac Agire koji će imati težak posao, koliko god dobra pojačanja bila nije ih lako uklopiti u celinu. Cilj je ove sezone plasman koji bodi u Ligu šampiona.

Skupe novajlije dočekali su pored Aguera i Raul Garsija, Maksi Rodriges, Luis Pera, Maniš, Antonio Lopes, Leo Franko, Mista, Hurado…

Prva postava u prvoj utakmici Primere bila je Leo Franko – Seitaridis, Pablo, Perea, Pernia – Maksi Rodriges, Maniš, Raul Garsija, Simao – Aguero i Forlan, Rejes je ušao u igru, a na klupi su sedeli i Abijati, Eler, Antonio Lopes, Karlos Santana, Mista i Luis Garsija.
AP
Atletiko je na ‘letnjoj pijaci’ potrošio više od 80 miliona evra, a srednja i radnička klasa Madrida još uvek sanja dane Radomira Antića i Milinka Pantića. Od tada je prošlo više od 11 godina. Najhrabriji se nadaju da je vreme da se takvi rezultati ponove.

Prelazni rok: Brazilac Mota došao je kao slobodan igrač iz Barse, Rejesa je Atletiko otkupio od Arsenala (12m€), Simao Sabrosa stigao je iz Benfike (20m€), kupljeni su i Brazilac Dijego Košta iz Brage (3.5m€), Luis Garsija iz Liverpula (4m€), još jedan Brazilac Kleber Santana iz Santosa (5m€), Abijati je pozajmljen od Milana, Raul Garsija je novi rekorder kada su transferi Osasune u pitanju, plaćen je 13m€, a najskuplji novajlija je Dijego Forlan za koga je Viljareal dobio 21m€.

Fernando Tores je otišao u Liverpul (35m€), a zaradilo se i od Martina Petrova koji je otišao u Mančester Siti, Galetija koji je u Olimpijakosu, Koštinje (Atalanta) i Lusana (Saragosa).

Sevilja - Vreme tuge umesto vremena slavlja
AP
Cela priča o osvajaču dva poslednja Kupa UEFA, pobedniku prošlosezonskog Kupa kralja i učesniku Lige šampiona promenila se kada je mladi prvotimac Sevilje i reprezentativac Španije Antonio Puerta tragično preminuo krajem avgusta.

Nesreća dvadesettrogodišnjaka dovela je Sevilju u sve vesti ali je fudbal postao manje bitna tema.

Posle toga izgubljen je Superkup u Monaku, a Sevilja je u novu sezonu krenula sa velikim ambicijama. I prošle se do samog finiša držala u borbi sa Realom i Barsom a mnogi poznavaoci fudbala su sigurni da je ključ Huande Ramos. On će sedeti na klupi i ove sezone, a tim je izmenjen mnogo manje nego sastavi svih konkurenata.

Predsednik kluba Hose del Nido uspeo je da zadrži i trenera i najtraženijeg igrača, Danija Alveša, a i da dovede sve što je Ramos tražio u pokušaju da donese titulu i u prvom nastupu u Ligi šampiona predstavi trenutnu perjanicu Andaluzije kao sasvim ozbiljnu ekipu.
AP
Prvu utakmicu u sezoni za Sevilju su odigrali Palop – Puerta, Dragutinović, Facio, Hinkel – D Kapel, Mareska, Keita, Hesus Navas – Luis Fabijano i Kanute, a ušli su i Duda, Renato i Keržakov.

Na klupi su bili De Sanktis, Marti, Moskera i De Mul, a Huande Ramos će tokom sezone ‘rotirati’ i Opasan timski duh, odanost napadačkom fudbalu i brza igra koju zahteva odlični trener aduti su Sevilje, manjak iskustva i moguće posledice Puertinog odlaska mogle bi da budu veliki problem.

Prelazni rok: Reprezentativac Obale Slonovače Aruna Kone plaćen je PSV Ajndhovenu 12m€, Kolumbijac Moskera stigao je iz meksičke Pačuke (7.4m€), Holanđanin Kalid Bulahruz je pozajmljen od Čelsija, Golman De Sanktis od Udinezea, Sidu Keita, reprezentativac Malija kupljen je od Lansa (5m€), a belgijski napadač Tom De Mul Ajaksu je plaćen 4m€.

Dres Sevilje neće u novoj sezoni nositi Aitor Osio (Atletik Bilbao), David (Levante), Kepa (Hetafe), Kobenjo (Almerija), Galjardo, Pablo Ruis…

Valensija - Samo ne nove povrede!
Reuters
Ne tako davno igrali su dva finala Lige šampiona, tada ih je trenirao Ektor Kuper, u eri Rafe Benitesa osvojili su dve titule prvaka i Kup UEFA, u međuvremenu se činilo da klub gubi na snazi ali i Kike Sančes Flores se nada da će nastaviti stazama slave.

Prošle godine u Ligi šampiona stigli su do četvrtfinala, a njihov nastup pamtiće se, pre svega, po tuči sa igračima Intera, u Primeri nisu mogli dalje od četvrtog mesta ali je i to bilo dovoljno da, preko Elfsborga, još jednom dođu do evropske fudbalske elite. U sezoni u kojoj su imali skoro više ‘bolničkih’ nego dana treninga, sasvim dovoljno.

I pored toga što su Real, Barselona i Sevilja ‘prejaki’ nijedan bod u duelima sa ekipom sa ‘Mestalje’ neće lako osvojiti. Uvod u sezonu bio je loš, Viljareal je blistao u komšiliku, ali Floresov tim će sigurno igrati bolje.

David Vilja je ostao u klubu i to je jedan od aduta Valensije. Klub je savršeno organizovan, ekipa gaji timski duh. Skeptici smatraju da će i nova sezona biti nešto slabija ako se nastavi trend koji je Valensiju pratio prethodne dve, česte povrede i nestabilna forma ključnih igrača.
Reuters
U prvom kolu za Valensiju su igrali Kanjizares – Moreti, Albiol, Marčena, Migel – Silva, Albelda, Baraha, Hoakin – Angulo, Vilja. Ušli su i Sani, Gavilan i Morijentes, a na klupi sedeli i Hildebrand, Elgera, Kaneira i Aleksis. Flores može da računa i na Visentea, Manuela Fernandeša, Žigića, Arizmendija, Moretija, Edua, Matu, Moru…

Prelazni rok: Za dvojicu igrača Valensija je platila 40 miliona evra, po 20 su koštali Portugalac Manuel Fernandeš koji je došao iz Benfike i reprezentativac Srbije Nikola Žigić koji je do ovog leta igrao u Rasingu iz Santandera. Ivan Elgera je iz Reala stiga okao slobodan igrač, sa pozajmice iz Sportinga vratio se Portugalac Marko Kaneira, Anhel Arizmendi plaćen je madridskom Atletiku 6.5m€, a Aleksis Hetafeu 6m€. Stigli su i Huan Mata, omladinac Reala i nemački Golman Hildebrand koji se preselio iz Štutgarta bez obeštećenja.

Na spisku onih koji su otišli su imena Roberta Ajale (Saragosa), Kuro Toresa i Rekueira (Mursija), Navara (Majorka), Del Orna (Atletik Bilbao), u Valensiji više nisu ni Pablo (Hetafe), Tavano (Livorno), Ugo Vijana (Osasuna), Horhe Lopes, Estojanof, Fjore…

U drugom nastavku Deportivo La Korunja, Saragosa, Betis, Espanjol i Viljareal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: