Bormio 2005: Austrijanci, Kostelić, Rajh...

Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, 26. po redu, završeno je u nedelju u Bormiju i Santa Katerini, u okolini Torina. Pored 'standardnih' 30 medalja u pet disciplina ženskog i muškog programa, prvi put u istoriji prvenstava, održano je takmičenje u 'timskoj vožnji'. Brojke kažu da su Austrijanci potpuno dominirali, imaju skoro dva puta više medalja od Amerikanaca, koji su po broju odličja drugi, a da su Švajcarci došli 'do dna'. Druga supersila u alpskom skijanju prvi put u istoriji završava šampionat sveta bez ijedne medalje.

Željko Čačija, Miloš Šaranović
Podeli

Najuspešnija takmičarka je Janica Kostelić. Hrvatica je, po broju zlatnih medalja, pobedila najveću konkurentkinju, Šveđanku Anju Peršon, sa 3:2, a dodatnu vrednost uspehu hrvatske skijašice daju tri detalja.

Prvo - Janica je pobeđivala Anju, a Šveđanka 'zlata' osvojila u disciplinama u kojima Kostelić nije nastupala. Drugo, u novijoj istoriji skijanja niko nije osvojio zlatne medalje i u slalomu i spustu.

Treće, slalomska trka koju je Janica završila u suzama samo je podsećanje na to koliko zdravstvenih problema je imala (ili ima) već nekoliko godina.

Peršon i Kostelić podelile su najvredniji plen sa prvenstva, pohvale zaslužuje

Čehinja Šarka Zarobska, koja je napravila veliko iznenađenje osvajanjem 'bronze' u slalomu, kao i Amerikanka Džulija Mankuzo, koja se, sasvim neočekivano, iz Italije vraća sa dve medalje. Dve srebrne medalje kući nosi Finkinja Tanja Putiainen, koja je u obe ‘tehničke’ discipline ‘jurišala’ na pobedu.

Razočaranje je učinak Renate Gečl. Iako je u Italiju došla posle nekoliko pobeda u takmičenjima za Svetski kup i smatrana velikim favoritom u spustu i superveleslalomu, osvojila je samo jedno treće mesto.

Najuspešniji muškarac je Austrijanac Benjamin Rajh. U četiri od pet disciplina, u kojima je učestvovao, osvojio je medalje, dve zlatne, u teškom i problematičnom slalomu i u kombinaciji, i po jednu srebrnu i bronzanu.

Bode Miler počeo je šampionat kao i Svetski kup, prve dve trke, pomalo neočekivano je dobio lako i ubedljivo, ali je, još jednom, kao i u Svetskom kupu, počela agonija. Miler nije završio nijedan od dva slaloma, a ni u veleslalomu, koji važi za 'njegovu' disciplinu – ništa od medalje.

Peto 'zlato' u Bormiju osvojio je Herman Majer. 'Herminator' je na prethodnom prvenstvu u Sent Moricu osvojio jedno treće mesto, a njegova pobeda u veleslalomu obradovala je mnoge. Veliki Majer je zaslužio još jednu medalju na svetskim prvenstvima.

Domaćini prvenstva, Italijani, nadali su se boljem učinku svojih skijaša. Na kraju, ostala su im dva 'srebra' i dve bronze. Dva puta više nego pre dve godine, ali bez toliko željene zlatne medalje.

U 'bivše' skijaške sile mogla bi da se svrstaju Slovenija (još jednom bez medalje) i Norveška. Jedna srebrna medalja je učinak znatno slabiji od perthodnih prvenstava, a Biver Krik 1999. ostaje najsvetliji trenutak norveškog alpskog skijanja, tada su osvojili devet medalja, od čega tri zlatne.

Razlog je jednostavno otkriti – Ćetil Andre Omot i Lase Ćus više nemaju snage da na velikim takmičenjima 'iznenađuju', a ostali takmičari nisu tog kvaliteta.

Zlatnu medalju u 'timskoj vožnji' osvojili su, pomalo neočekivano Nemci. U dve discipline, superveleslalomu i slalomu bili su najuspešniji, i 'već viđene' Austrijance i Amerikance sa pozicija 1 i 2 pomerili na niže stepenice pobedničkog postolja.

Za kraj – i bilans predstavnika Srbije i Crne Gore. Jelena Lolović je bila 19. u kombinaciji, 33. u veleslalomu i u superveleslalomu, a u slalomu je ostala bez plasmana.

U muškoj konkurenciji najbolji rezultat ostvario je Veljko Đorđević, 43. u slalomu, Mašan Miličić zauzeo je 45. mesto. Njih dvojica i treći član ekipe,  Želimir Vuković, nisu uspeli da završe veleslalom.

Puno ljutnje na organizatore prvenstva – na stazama na kojima je vožen ovaj šampionat, 'alpinci' će se boriti i za olimpijske medalje za godinu dana. Staza za spust bila je, najblaže rečeno, veoma opasna, pa je žena po kojoj nosi ime – Debora Kompanjoni tražila od organizatora da 'zaštite takmičare', a slalom će ostati upamćen po rupi na sredini staze, koja je mnoge od favorita koštala plasmana. Iako su redari ubacivali sneg i sipali vodu dok je trka trajala, poblem je bio 'nerešiv'.

Sledeće prvenstvo sveta je 2007. godine, a domaćin je švedski grad Ore.

Sve medalje iz Bormija:

Žene:
Superveleslalom – Peršon (Švedska), Rekija (Italija), Mankuzo (SAD)
Spust – Kostelić (Hrvatska), Fančini (Italija), Gečl (Austrija)
Kombinacija – Kostelić (Hrvatska), Peršon (Švedska), Šild (Austrija)
Veleslalom – Peršon (Švedska), Putiainen (Finska), Mankuzo (SAD)
Slalom – Kostelić (Hrvatska), Putiainen (Finska), Zarobska (Češka)

Muškarci:
Superveleslalom – Miler (SAD), Valhofer (Austrija), Rajh (Austrija)
Spust – Miler (SAD), Ralvs (SAD), Valhofer (Austrija)
Kombinacija – Rajh (Austrija), Svindal (Norveška), Roka (Italija)
Veleslalom – Majer (Austrija), Rajh (Austrija), Ralvs (SAD)
Slalom – Rajh (Austrija), Šenfelder (Austrija), Roka (Italija)

Timska vožnja:
Nemačka, Austrija, SAD

Sport

Toplo - hladno (dnevnik iz Mancestera) - poslednji deo

Stadion se napunio pet minuta pre početka utakmice. Sa razglasa su nas zabavljali Stone Roses, što me je odmah podsetilo na zvukove naših stadiona pre desetak godina (Keba na Marakani pred Barsu 1996. i Džej u Humskoj pred derbi 1994). Dok sam čekao slot za unilateral, Ančeloti i Rui Kosta, potpisivali su klincima autograme.

četvrtak 24.02. 12:09 Komentara: 10

Toplo - hladno (dnevnik iz Mancestera) - treci deo

Ne vredi. Ovde se Arsenal prezire. Pabovi u centru Mancestera sinoc su podsecali na bavarske pivnice. Pizaro je postao nacionalni heroj, njemu uz rame i "jablanicki Popivoda", Braco Salihamidzic, a majstor za kikseve, Jens Leman, odavno je drag gost u ovom gradu.

sreda 23.02. 11:33 Komentara: 2

Toplo - hladno (dnevnik iz Mančestera) - drugi deo

Pažnju Mančesteraca od danas ponovo privlači život njihovog bivšeg sugrađanina, Dejvida Bekama, jer su Bruklin i Romeo dobili batu. Dejvid mu je dao ime Kruz. Među prvim reakcijama stigla je ona sa univerziteta u Oksfordu, gde je šef Katedre za španski jezik, Lola Oria, konstatovala kako je izbor imena "glup", jer je u Španiji Kruz - žensko ime.

sreda 23.02. 02:44 Komentara: 3

Toplo - hladno (dnevnik iz Mančestera)

Put do Mančestera podsetio me je na Danteovo čistilište ili još bolje na kompjutersku igricu u kojoj je prvi nivo najteži, a nakon toga je sve daleko lakše. Kako država ne dozvoljava budget avio kompanijama ulazak na ovdašnje preskromno vazdušno tržište i kako štrajkovima "okupani" nacionalni avio prevoznik ne leti do Mančestera, jedini izbor su ostali veliki avio-prevoznici.

ponedeljak 21.02. 02:08 Komentara: 8

NHL otkazan - nezamislivo se dogodilo

Prvi put u istoriji američkog profesionalnog sporta jedno takmičenje je potpuno otkazano – NHL hokejaši ove sezone neće igrati, saopštio je 16. februara komesar lige Geri Betmen. Dok su Kanada i deo SAD u šoku, sve strane ispituju opcije, u nadi da se skandal neće protegnuti i na sledeću sezonu.

četvrtak 17.02. 01:23 Komentara: 4

Kokoškov: Darkov težak put

Pomoćni trener NBA šampiona, Detroita, Igor Kokoškov, u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike i našim dopisnikom, Bratislavom Đorđevićem, otkriva svoje viđenje dosadašnjeg toka sezone u najboljoj svetskoj ligi. Kokoškov objašnjava razloge slabije igre Pistonsa, analizira glavne pretedente na "presto" i pojašnjava u kakvoj je situaciji jedini naš igrač koji nastupa za Detroit, Darko Miličić.

nedelja 6.02. 10:06 Komentara: 14