Tema B92: Šta je doping, i ima li ga u SCG ?

Za mnoge sportiste za koje nikada niste ni čuli, korišćenje takozvanih “bustera” proizvelo je fatalne posledice. Samo do sredine 80-tih u bivšem SSSR-u, 20-tak sportista je umrlo od posledica korišćenja dopinga, a svakako najpoznatije ime je svetska rekorderka u sprintu Florans Grifit Džojner. Mnogi navijači su hteli to ili ne, naučili i termine kao što su nandrolon, efedrin, anabolici, steroidi, Peptini i glikoproteinski hormoni i analozi... Naša zemlja je sa druge strane, jedna od retkih koja nema nikavu doping kontrolu. Kazne koje je IAAF izrekla Oliveri Jevtic i Dragutinu Topiću iako su u našoj javnosti izazvale iznenadjenje, podsetile su na to da i u našoj zemlji ima signala da se doping iako u povoju, sve više koristi...

Miloš Šaranović i Igor Vujičin
Podeli

Prof. Dr Maksimilijan Kocijančić, profesor Medicinskog fakulteta, bivši predsednik medicinske komisije fudbalskog saveza Jugoslavije i član Medicinske komisije UEFA, za B92 kaže da dopingovanja u našoj zemlji, posebno u fudbalu, i pored nepostojanja kontrole – nema :

"Doping sredstva se mahom ne koriste u našem fudbalu, jer smo se strogo pridržavali svih uputa i materijala koje smo dobijali iz inostranstva. Kada kažem da mislim, znate, ne možemo da tvrdimo sa stopostotnom sigurnošću. Šta je doping – doping predstavlja pokušaj od strane samog igrača da uz pomoć drugih osoba, trenera, lekara, masera, da se na neprirodan način poboljšaju fizičke i mentalne performanse. Doping sredstva mogu da izazovu veoma ozbiljna akutna i hronična oštećenja, sa mogućim čak i fatalnim posledicama. To je jako važno reći, jer se doping sredstva koriste olako".

Kao najpopularnije sredstvo kada je u pitanju svetski fudbal, profesor Kocijančić navodi – famozni nandrolon koji služi za povećanje mišićne mase:

"Medicinska komisija UEFA, čiji sam član bio do 2002. godine, donela je propise kolika kazna može da bude. Predviđena su tri stepena: u prvom igrač dobija 6 meseci kazne, u drugom 12, dok treći put igrač može biti kažnjen i preko godinu dana. Naročito je ozbiljna primena anabolika, sredstava koji povećavaju mišićnu masu, i zato dovode do većih fizičkih sposobnosti sportista. Tu izdvajam nandrolon koji je izuzetno popularan medju sportistima, zato što ostaje u telu i nekoliko meseci posle upotrebe. Ta supstanca je pronađena kod 14 profesionalnih igrača, među kojima su najpoznatiji fudbaleri Juventusa Edgar Davids i Đosep Gvardiola".

Sa druge strane, odbojkaš Vojvodine i po profesiji lekar, Nikola Roganović, smatra da mnogi sportisti nisu dovoljno informisani o pojmu i posledicama dopinga. Kada korišćenje nedozvoljenih sredstava uzme maha, obično je prema rečima Roganovića kasno za saniranje posledica koje su često i fatalne po zdravlje:

"Veliki broj sportista nije dovoljno prosvećen kada je u pitanju doping, jer ne znaju koje su posledice posle duže upotrebe nedozvoljenih sredstava, koji su naravno na hormonskoj bazi i koji definitivno utiču i na metabolizam i na jetru. U pitanju je prevashodno želja za uspehom i što boljim rezultatima. U prvom trenutku ne razmišljaju o posledicama, a posle je suviše kasno jer se itekako odrazi na zdravlje".

Odbojkaš višestrukog prvaka naše zemlje ubedjen je da korišćenja dopinga u našem sportu ima, posebno u sportovima koji iziskuju veće napore:

"Moje mišljenje je da kod nas ima dopinga, i da je to tema koja se izbegava. Naravno, razlog je potreba za što boljim rezultatima u sportu. Mislim da toga i nema u odbojkaškom sportu, ali ubedjen sam kada su u pitanju ozbiljniji i fizički zahtevniji sportovi – fudbal, atletika – toga ima. Medjutim, kod nas je doping kontrola u povoju, za razliku od nekih svetskih standarda, gde se tome pridaje velika važnost".

Posledice korišćenja dopinga su zastrašujuće. O tome šta se sve dešava sa telom sportista koji su koristili doping opisuje profesor Kocijančić:

"Višestruke seu posledice. Kod muškaraca nastupa egnuhpoidizam, oni vremenom dobijaju ženske karakteristike, zatim hipogenitalizam (smanjena funkcija polnih žlezda), impotencija, hipertrofija prostate, ali posledice mogu biti i mnogo gore.Dolazi i do oštećenja jetre, tačnije do fudrojantne ciroze jetre koja se može završiti i smrću. Kod žena može da se javi i prerani klimakterični poremećaj, poremećaj menstruacije, karcinom dojke. Medjutim, pored anaboličkih agenasa medju kojima je nandrolon najpoznatiji, imamo i situaciju da doping sredtsva mogu biti sasvim obični lekovi za hipertenziju, kao i beta – blokatori koje sportisti često koriste i uzimaju radi svoje hipertenzije, a ta sredstva takodje izazivaju izuzetno ozbiljne posledice", rekao je za B92 profesor Kocijančić.

Iako je svima jasno da je korišćenje nedozvoljenih sredstava postalo sastavni deo sporta, o tome šta se trenutno dešava, možda najbolje govori anonimna anketa jednog svetskog sportskog časopisa. U njoj je preko 65 procenata sportista i pored  mogućih posledica, navelo da bi rado koristilo doping ukoliko bi im to donelo slavu, medalje i novac.

Sport

NBA najava, četvrti deo: Kaznena ekspedicija iz LA-ja

U četvrtom delu naše najave NBA sezone bavimo se ostatkom divizije Pacifik. Naš analitičar Dušan Ljubanić aka Punisher se pozabavio klubovima od kojih se očekuju dobri rezultati u predstojećoj, ali i narednim sezonama. Ovo je deo lige sa najvećom koncentracijom igrača iz SCG.

petak 24.10. 19:49 Komentara: 0

NBA najava, treći deo: Četiri promašaja

U trećem delu našeg vodiča kroz NBA za sezonu 2003/04 možete se upoznati sa po dve ekipe iz divizija Srednji zapad i Pacifik. Ta četiri tima, iz različitih razloga, neće biti u konkurenciji za naslov prvaka NBA. Kao i do sada za vas je pisao Dušan Ljubanić, aka Punisher.

četvrtak 16.10. 23:41 Komentara: 0

Počelo je, počelo... i to derbijem

Verujem da većina ima SVOJE mišljenje kada je u pitanju košarka u ovoj zemlji . Koja liga, kakva liga, koliko klubova, da li je trebalo uraditi ovo ili ono, šta je bolje, šta nije, šta je u ovom trenutku "nacionalni košarkaški interes", itd, itd… Naravno, smatram iluzornim svaki pokušaj da se bilo koji pripadnik bilo kog tabora ( a kao i uvek, postoje dva najveća ) “prevede” sa jedne na drugu stranu…Znači, o tome ni  reči…Za sada.

sreda 15.10. 14:46 Komentara: 5

Paunović: Nije baš krenulo kako treba u Madridu...

Ekipa Atletika i pored velikih ambicija, dovodjenja brojnih proverenih igrača trenutno predstavlja jedno od najneprijatnijih iznenadjenja španske Primere.  O početku nove epizode u Madridu, dobrim rezultatima u pripremnom periodu, ali i lošim igrama Atletika u borbama za bodove za B92 Veljko Paunović  kaže...

sreda 15.10. 13:41 Komentara: 0

NBA najava, drugi deo: Dva gore, dva dole

U drugom od osam delova najave NBA, možete pročitati kakve su mogućnosti četiri ekipe iz divizije Srednji zapad – Dalas i San Antonio su favoriti za titulu, a Memfis i Juta imaju malo izgleda da se plasiraju u plej of. Opširnu eksplikaciju pronaći ćete u analizi, koju je za naš sajt pripremio Dušan Ljubanić aka Punisher.

subota 11.10. 17:09 Komentara: 0

'Ostatak lige' ili 'naše prvenstvo'?

Utakmice Partizan - Vojvodina i Spartak - OKK Beograd su 'očekivane' za takmičenje prvoligaša u Srbiji, mečevi Lavovi 063 - Mašinac ili Zastava - Ergonom svakako nisu. Najkvalitetniji klubovi srpsko-crnogorske košarke igraće u dva takmičenja, tek u 'Superligi' pojaviće se oni najjači iz oba - i odlučiti o prvaku i učesniku Evrolige.
Refleks iz Železnika, podgorička Budućnost, Crvena zvezda i Lovćen u Jadranskoj, Partizan, Hemofarm, Vojvodina u YUBA ligi, najverovatnije, ostaje samo pitanje ko će biti osmi učesnik završnice, a osmo mesto na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća rezervisano je za bolju ekipu iz duela pobednika kupova Srbije i Crne Gore.

subota 11.10. 15:36 Komentara: 3

NBA najava, prvi deo: Garnet dobio društvo

Nova NBA kampanja 2003-04 je pred nama. Mnogobrojni fanovi NBA lige odbrojavaju dane do početka nove sezone. Sa prvim danima oktobra klubovi su počeli da odigravaju pripremne utakmice, kako bi se što bolje spremili za uspeh, jer je to jedino što se računa u SAD gde je NBA postala pored zabave miliona i veliki biznis.

sreda 8.10. 19:14 Komentara: 5

Sasvim ozbiljno prvenstvo

I pored toga to se nacionalni tim i sa Evropskog prenstva (gde je branio titulu) vratio bez medalje, popularnost odbojke nije u padu. Posebno u sredinama gde su ostali sportovi slabije zastupljeni (Budva, Kraljevo, Ivanjica, Starčevo), odnosno u Novom Sadu, gde, ne računajući retke akcije košarkaške reprezentacije, dvorana "SPENS" može da se napuni samo kada se na sredini razvuče mreža.
U italijanskoj, grčkoj ili ligama Francuske i Nemačke može se (ili, moglo se) zaraditi više, i pored toga, Prvenstvo Srbije i Crne Gore spada u red najjačih nacionalnih takmičenja.

ponedeljak 6.10. 02:56 Komentara: 2

Promene u kosarkaškim pravilima pred sezonu 2003-04

U subotu, 4. oktobra startuje nova košarkaška sezona. Po prvi put u posednjih petnaestak godina događa se da FIBA menja pravila igre u godini kada se igra Evropsko prvenstvo, a ne svetsko ili olimpijske igre. Interesantno je da su se samo dve nedelje pre početka sezone Evropsko prvenstvo u košarci za žene i pripremni turniri igrali po, kako se to popularno kaže, starim pravilima.

sreda 1.10. 14:07 Komentara: 6