Otpali malter u Košutnjaku

Na jednoj od najboljih lokacija u Beogradu, u parku Košutnjak, na oko 50 hektara najboljeg gradjevinskog zemljišta leži Republički zavod za sport i sportski centar koji već duže kuburi sa loše održavanim objektima.

Milan Pavlica, B92
Podeli

Iz nekadašnjeg Jugoslovenskog zavoda za sport kretali su naši takmičari na prvenstva i olimpijske igre. Sada, preciznije, već 20-tak godina, većina objekata u Zavodu nisu u funkciji. Novo rukovodstvo koje je stiglo pre dve godine prvo je rešilo da popiše imovinu i proveri ugovore o zakupu koje smatra sumnjivim.

Sledeće što smo uradili je procena vrednosti imovine. Pod uslovom da je Zavod u likvidaciji, što nije, imovina je procenjena na oko 40 miliona evra“, kaže direktor Zavoda za sport i atletski trener, Mihajlo Švraka.  

Osim toga obnovljene su školjke na otvorenim bazenima, a uz pomoć donacija evropskog Olimpijskog komiteta nabavljena je dijagnostička oprema za pregled sportista. Ali za nešto više, odnosno rekonstrukciju i modernizaciju svih objekata potreban je novac, pre svega iz budžeta. U republičkoj upravi za sport u čiju nadležnost spada razvoj Zavoda, skeptični su da bi se situacija u bliskoj budućnosti mogla bitno da se promeni.

Treba biti realan, sredstva su uglavnom za puko preživljavanje, ekonomski rečeno prosto-proširena reprodukcija. Realnih sredstava za nove objekte i nove procedure, sada nema“, izjavio je za B92 načelnik Uprave za sport, Srđan Bošković.

Imperativ za ovaj centar je samofinansiranje koje je moguće komercijalnim iskorišćavanjem objekata. Otvoreni bazeni su prošlog leta osposobljeni za rad, ali prihod od ulaznica sigurno nije ni približno dovoljan. Na državi je da se odluči da li joj je ovakav centar u interesu.

Mi mislimo da jeste. Da li je moguće da će taj Zavod isključivo ili u većoj meri budžetski finansira? Mi mislimo da nije, prosto to su tendencije evropskog modela sporta. Realna ekonomska situacija je da će izdvajanja za sport u relativnom učešću u budžetu biti niska“, ističe Bošković.

Mislim da je vrlo teško da se Zavod sam izdržava. Iza ovoga mora da stoji država. Znači pod broj jedan država, a sam centar može višak kapaciteta da iskoristi u komercijalne svrhe. Istina je da mogu da se izvuku velika sredstva“, ocenjuje Švraka.

Jedno od eventualnih rešenja je prodaja dela zemljišta koje se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji, ali za tako revolucionarne poteze nema konsenzusa. Budućnost centra za sada je neizvesna.

Sport

Malotra za B92: "Iznenađen sam evropskom publikom"

Prvi put u istoriji beogradskog hokeja jedan NHL igrač izašao je na led Pionira. Član Kolambus Blu Džekitsa Meni Malotra iskoristio je lokaut u Severnoj Americi da nekoliko meseci provede igrajući u Evropi. Sa sada već bivšim hokejašem Olimpije razgovarao je Vladimir Novaković.

nedelja 16.01. 21:49 Komentara: 2

Krstić:"Za sada je fenomenalno"

Centar Nju Džersi Netsa Nenad Krstić već na polovini prve NBA sezone zahvaljujući svojim kvalitetima, ali i velikom trejdu Reptorsa i Netsa dobio je priliku i veliku minutažu da pokaže zašto ga mnogim smatraju jednim od najperspektivnijih mladih centara u svetu.

U razgovoru sa dopisnikom B92 iz Dalasa, Nenad govori o prvim iskustvima u najjačoj ligi, igranju sa takvim zvezdama kao što su Kidd i Karter, treninzima kod Lorensa Frenka, dobrom prijemu saigrača,ali i predstojećem EP u Beogradu...

nedelja 16.01. 15:15 Komentara: 31

Divac:"Ne idemo tamo gde treba, već u suprotnom smeru!"

Centar Los Andjeles Lejkersa Vlade Divac po mnogo čemu bio je u centru pažnje u 2004-j godini. Jedan od najboljih košarkaša u našoj zemlji svih vremena promenio je klub, napustio je mesto predsednika KK Partizan i na kraju se našao u centru pažnje celokupne ne samo sportske javnosti oko privatizacije „Knjaza Miloša“...

Evo šta je u ekskluzivnom intervjuu za B92 Vlade Divac rekao o svim aktuelnim temama: povredi ledja, novim Los Andjeles Lejkersima, pokušajima da osvoji titulu sa Kingsima,odlasku iz Partizana, privatizaciji Knjaz Miloša, sve lošijim rezultatima reprezentacije i problemima u nacionalnom savezu...

ponedeljak 3.01. 15:03 Komentara: 83