Zlatiborski košarkaški kampovi

Naša košarkaška reprezentacija priprema se za nastup na Olimpijskim igrama u Atini. Za to vreme, na Zlatiboru, mladi košarkaši u kampovima stiču taktičko-tehnička znanja i kondicionu spremu koja će im pomoći da jednog dana možda krenu stopama starijih kolega u "plavom timu".

Milan Pavlica, novinar B92
Podeli

Ono što se nekada zvalo jugoslovenska, a sada srpsko-crnogorska škola košarke tokom leta ima svoj organizacioni oblik u planinskim kampovima za decu.

Možda najslavniji je zlatiborski, nazvan po prof. Aleksandru Nikoliću kroz koji su prošli mnogi veliki igrači, da imenujemo samo neke: Saša Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga...

Tradicionalni način učenja dobio je u novije doba konkurenciju, u komšijskom kampu "Maksima" na Zlatiboru, nekadašnjeg Partizanovog centra, Miroslava Pecarskog.

"Moj kamp je zasnovan na iskustvima iz Amerike. Mogu da kažem da se ne razlikuje mnogo od američkih letnjih kampova. Trudim se da deci ponudim najkvalitetnije uslove za rad", kaže Pecarski.

"Kamp "Profesor Aleksandar Nikolić" ima najveću tradiciju u našoj zemlji, sledeće godine proslavićemo mu 30. godišnjicu. Rad je baziran na jugoslovenskoj školi košarke. Smatram da bi naši treneri i stručnjaci morali da definišu zajedničku politiku za obuku dece", ističe direktor kampa, "Aca Nikolić", Mihajlo Pavićević. 

Kampovi traju 10-tak dana, plaćaju se, a o deci, koja ne dolaze samo iz naše zemlje već i iz inostranstva brinu se profesionalni treneri.

Kampove ponekad obidju i naši vrhunski igrači, kao što je to bio slučaj sa članovima reprezentacije i selektorom Željkom Obradovićem, dok su bili na pripremama na Zlatiboru.

Obradović je pored slikanja sa decom, bio zamoljen i da održi kratko predavanje u kampu "Aleksandar Nikolić".

"Vi morate da znate da ja svojim igračima uvek govorim da treba poštovati protivnika. Zato mi se ne svidjaju priče o finalu protiv Amerikanaca na Olimpijskim igrama u Atini. Svakoj utakmici i svakom protivniku treba prići sa uvažavanjem...", istakao je izmedju ostalog u obraćanju prisutnoj deci, selektor "Plavih", Željko Obradović.

Poenta kampova nije samo učenje košarke već i druženje, ali dok se trenira disciplina mora da se poštuje. Jer ko zna, možda će jedan ili više ovih klinaca jednog dana pevati neku buduću himnu na nekom od pobedničkih postolja.

Sport

Kamperi, Pedja i Vlade...

Naši internacionalci, Vlade Divac i Predrag Stojaković, svakog leta, već četiri godine organizuju košarkaški kamp za decu u Sakramentu. Kako je organizovan rad u kampu i za čega su namenjena sredstva koja se u njemu sakupe, možete pročitati u sportskoj temi, koju su za vas pripremili Dejan Marković i Milan Pavlica.

četvrtak 29.07. 14:02 Komentara: 6

Prvi korak je najvažniji...

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu počinju takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Rival prvaka SCG u drugom kolu kvalifikacija je švajcarski Jang Bojs. Kakva je atmosfera među „crveno-belima“ i šta trener Ljupko Petrović i napadač Marko Pantelić očekuju u duelima sa ekipom iz Berna čitajte u temi koju je pripremio Vladimir Novaković.

nedelja 25.07. 21:12 Komentara: 5

Kopa Amerika, 41. put

Planine i fudbal, to je tema leta 2004. godine. Dok fudbalska Evropa još uvek u šoku gleda u pravcu Olimpa, pažnja Latinske Amerike usmerena je na Peru. U zemlji Inka, između Anda i Pacifika, od 6. do 25. jula odigraće se 41. turnir Kopa Amerike. Kopa uvek garantuje uzbudljive utakmice, na kojima možemo videti mnogo fudbalskog znanja i magije, ali i krosover sa kik-boksom, čuvanje lopte pored korner zastavice u trećem minutu i totalnu nedisciplinu na i van terena. Temu B92 pripremio je Vladimir Novaković.

utorak 6.07. 13:36 Komentara: 1

Grčka - čudesan beg iz anonimnosti

Grupa odabranih Nemca Ota Rehagela došla je u Portugaliju srećna što se uopšte našla na najvažnijoj kontinentalnoj paradi fudbala, a kući odlazi sa peharom, koji je osvojen potpuno zasluženo.

4,jul postaje datum koji potpuno menja istoriju fudbala, i sada daje smisao izlizanoj frazi koju smo toliko puta čuli na ovim prostorima od raznih "šefova struke" i "stručnih štabova" – da više nema lakih timova i da ne igraju imena...

ponedeljak 5.07. 01:39 Komentara: 13