Džikić: "Čistilište" zvano letnja liga NBA

Na poziv Sijetl Supersoniksa, pomoćni trener košarkaškog kluba Partizan, Aleksandar Džikić, našao se u stručnom timu tog NBA ligaša koji se trenutno takmiči na turniru letnje lige u Long Biču, u blizini Los Andjelesa. U kratkom intervjuu koji nam je dao uprkos vrlo napetom radnom rasporedu, Džikić ne krije zadovoljstvo ukazanom šansom.

Izvor: Milan Pavlica

Subota, 19.07.2003.

13:08

Default images

"Ja sam insistirao da ne budem posmatrač ili gost, već da budem što aktivniji, i s te strane sam izuzetno zadovoljan svojim boravkom u SAD-u. Prisutan sam na svim sastancima i aktivnostima vezanim za trenerski posao, pa i na utakmicama. Timski rad je ovde veoma naglašen, glavni trener Mekmilan je sve vreme prisutan iako ne vodi tim na utakmicama. Moja uloga je da pomognem na terenu, da dam mišljenje, predlog... Ponašam se potpuno kao da sam deo te njihove, pod znacima navoda, porodice. Ekipu na utakmicama vodi jedan od pomoćnih trenera Din Dinopulos. On je u trenerskoj ekipi Sijetla stručnjak za zonske odbrane\".

Očigledno se mnogo radi, ima li slobodnog vremena ?

\"Vrlo retko, pošto ukoliko ne treniramo i ne vodimo tim na utakmici, često smo u Piramidi, hali Long Bič stejt univerziteta, gde se odigravaju utakmice letnje lige. Ja ne znam kako je u drugim timovima, ali mi smo se potpuno posvetili uspehu na ovom turniru. Dosta se radi sa igračima, treninzi su i u pripremnom delu u Sijetlu bili duži nego što sam očekivao. To je i razumljivo jer potrebno je uigrati tim koji nikad nije igrao zajedno. Reč je naime većinom o igračima koji pokušavaju da se probiju u prvi tim. Aktivnosti nevezanih za struku gotovo da i nema, nisam bio ni u prilici da obimnije turistički obidjem Los Andjeles\".
Na ovom turniru igra dosta igrača iz Srbije i Evrope.

\"Pre svega, Vladimir Radmanović igra ovu letnju ligu za Supersonikse. Imao je peh pred sam početak takmičenja, razboleo se, imao temperaturu i ušao je u tim bez priprema. Pružao je sve bolje partije kako je turnir odmicao. Ja sam zadovoljan njegovim učinkom a mislim i ljudi u stručnom štabu. Siguran sam da će mu njegovo učešče u letnjoj ligi mnogo pomoći, iako je NBA veteran u poredjenju sa igračima koji ovde nastupaju. Za ekipu Denvera igraju Pedja Savović i Igor Rakočević. Igor me je iznenadio jer je potpuno promenio igru. Umesto koncentracije na poentiranje on je razigravao saigrače i dosta poboljšao igru u odbranu. Nešto manje sam gledao Pedju Savovića, ali koliko znam on je pod ugovorom u Denveru, tako da verujem da su oni zadovoljni i znaju šta rade\".

\"U ekipi Memfisa igra Frederik Haus, koji je prošle godine bio član Partizana. On pruža vrlo dobre partije, naročito u nekim od poslednjih utakmica na turniru. U Denveru igra odlično i Gruzijac Skitišvili, a trener je Etore Mesina. Mislim da je to prvi put u istoriji da neamerički trener vodi jednu ekipu u letnjoj ligi. U principu igra Denvera je podredjena evropskim igračima. Za ekipu Golden Stejt Voriorsa nastupa Francuz Mikael Pjetrus i igra odlično. On  će, po mom mišljenju, dati mnogo više nego što je to uprava od njega očekivala\".
Ko je od američkih igrača na tebe ostavio najbolji utisak?

\"Tokom utakmica imao sam priliku da uživo pogledam trećeg pika na draftu, Karmela Entonija, koji je došao sa malim viškom kilograma. Ono što je očigledno je da će, uprkos nesumnjivim kvalitetima, ovaj novi igrač Denvera, morati da poradi na igri ledjima ka košu. Momak koji me je pozitivno iznenadio je novi prvotimac Toronta, Kris Boš, četvrti pik sa drafta. Stvarno je pokazao dosta kvaliteta i u napadu i u odbrani, veoma je pokretljiv, odlično igra ledjima ka košu, ne igra sebično. Stekao sam utisak da je reč o igraču koji je dobar takmičar".  

Šta uopšte znači biti trener u NBA ligi, kakav je izazov biti trener u bilo kojoj ekipi ?

\"Sigurno  da je najveći uspeh u karijeri svakog trenera doći do posla u nekom u timu u NBA ligi, koja je evidentno najkvalitetnija. Najbolji trenerski posao se obavlja u ovoj ligi, i samim tim to je izazov za mnoge, pa i za mene\" rekao je Aleksandar Džikić, koji se krajem meseca vraća u zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: