B92 u hramu basketa - Medison skver gardenu

Od prvog koša Volta Frejzera 1968. u novoj hali, Medison skver garden nešto je posebno za sve ljubitelje košarke. Prvi Garden otvoren je 1870. godine koncertom 60 muzičara, a kasnije verzije hale proširivale su kvadraturu i broj gledalaca sve do konačne verzije, četvrtog Gardena te 1968, sa 20 hiljada gledalaca. Taj četvrti i sadašnji Garden je dom Niksa, Rendžersa i mnogih drugih sportista i umetnika ( Džimija Hendriksa, koncert 1969, Njujork Niksi pobedjuju Lejkerse u finalu NBA 1970, Džo Frejzer pobedio Alija 1971., Elvis Prisli, nekoliko koncerata 1972. itd).

Izvor: Milan Pavlica

Utorak, 11.03.2003.

13:16

Default images

Medison skver garden ( u daljem tekstu i MSG) je u poredjenju sa ostalim, novim halama širom NBA lige, teški veteran, koji još dobro nosi svoje godine. U nedelju 9. marta, jedan veteran koji dobro nosi svoje godine, Majkl Dzordan nastupio je u njemu. Majklovi Vizardsi još na papiru imaju šanse da se plasiraju u plej of, ali u tome najverovatnije neće uspeti, što zbog dobre forme direktnih konkurenata (Milvoki, Orlando), što zbog povreda mnogih igrača.

Uprkos tome, Džordan se i dalje trudi, i impresionira njegova želja za nadmetanjem. Iako je očigledno da više nema nekadašnju eksplozivnost i da ga sudije u velikoj meri štite i šalju na liniju za slobodna bacanja, te da šarolikost odavno više nije osobina koja ga krasi, jer se sve uglavnom svodi na šuteve spolja i igru ledjima košu, Džordan i dalje unosi takmičarski duh, ako ne u celu utakmicu, onda bar u duele sa direktnim čuvarem.

Na ovoj utakmici bilo je zanimljivo gledati kako Džordan non stop nesto dobacuje Šendonu Andersonu, kako namerno igra jedan na jedan da bi mu pokazao da ovaj ne može da ga čuva, itd. Prethodnih godina, medjutim ovakvi dueli su vise išli u Dzordanovu korist jer su se završavali zakucavanjima ili efektnim prodorima. Sada se često završavaju promašajem ili ukradenom loptom. Ipak, lepo je videti kako se jedan četrdesetogodisnjak "prima" kao da mu je bar dvadeset manje.

MEDISON - PRESTONICA KOŠARKE



"Me
dison skver garden je Meka košarke, a danas je poslednja utakmica Majkla Džordana u Gardenu, videćete ludilo, biće specijalna atmosfera", obećava mi novinar veb sajta Niksa, Tom Kertes, pre samog meča.

Iskreno, ludila nije bilo, Džordan jeste dobio veliki aplauz, ali samo na početku, dok je ostatak utakmice prošao u pozorišnoj atmosferi sa ponekim zvonjenjem mobilnog telefona. Uz Džordana najveći aplauz dobio je i jedan čovek iz publike koji je pogodio pet slobodnih bacanja, dobio 777,77 dolara, ali i promašio šut sa pola terena koji bi mu doneo istu cifru samo bez zareza.

"Svaki koledž i profesionalni igrač posebno se oseća u ovoj hali, Niksi su pre prošle sezone imali 15 sezona sa pozitivnim skorom. Njujork je prestonica sveta, a Medison je prestonica svetske košarke", smatra Kertes, inače rodjen u Budimpešti.

Ne može se reći da su igrači Vizardsa i Niksa pokazali veliku ushićenost zbog tradicije ove hale.

Bila je to spora i dosadna nedeljnja utakmica, sa malo neizvesnosti na samom kraju. Medjutim, bila je to prilika da se sretnu mnogi zanimljivi likovi. Greg Entoni, bivši plejmejker Univerziteta UNLV i mnogih NBA timova sada radi za ESPN kao TV komentator.

"Izgradnjom novih arena širom Amerike, Medison je postao primer šta je košarka zaista sama po sebi. Svi vole da igraju u Medisonu pošto se osećaju kao da su na pozornici. Tu su i brojne slavne ličnosti u publici.".

Priznajemo da je za razliku od novih arena, Medison da kazemo demokratski pošto korporativni boksovi i lože nisu u blizini terena već na samom vrhu i nema ih mnogo. Dakle uglavnom su to obična sedeća mesta, kao u nekadašnim grškim i rimskim arenama.

Što se tiče slavnih, utakmici u nedelju prisustvovali su Džeri Sajnfeld, Roj Šajder, Sonja Braga, i naravno Spajk Li.

SPAJK LI - MILOŠ VUJANIĆ

Iskoristio sam momentat pre utakmice da se spustim iz novinarske lože do terena i prvog reda u kojem sedi ovaj režiser i glumac.

Predstavio sam se, a on me je preduhitrio u pitanjima: "Pa kakav je on?" - zapitao me je Spajk Li.

Shvativši da govori o Milošu Vujaniću, odgovorio sam mu: “dobar igrač i veoma čvrst.”

Da li može da igra u ovoj ligi? - radoznao je Li.

“Pa, brz je, ima dobar prodor, veoma čvrst momak”, odgovaram ja, znajući šta Amerikance najviše impresionira.

“Kažem, da li je dovoljno dobar da igra u ovoj ligi?” - insistira Li.

Iznenadjen da ga to toliko interesuje, odgovaram: "Pa mislim - da.

"Zna li da šutira? – nastavlja Spajk Li.

“Pa naravno”, odgovaram ja pripremajući kameru za snimanje.

Od Spajkove radoznalosti spasavaju me igrači Niksa koji upravo istrčavaju na teren nama u susret, Sprivel koliko se sećam dodaje loptu ka Spajkovom klincu Džeksonu, koji mu je vraća.

"Eno ga Majkl Džordan, to mu je poslednja utakmica u NYC. Sedim sa svojim sinom u prvom redu ove istorijske zgrade, hvala", promrmljao mi je Spajk u kameru, a ja moram da se sklanjam jer utakmica samo sto nije počela.

Za Miloša Vujanića nije samo Spajk Li čuo. Greg Entoni potvrdno klima glavom kada ga pitam za Vujanića.

"Kažu da ima potencijal da bude veliki plejmejker. U očima Niksa, to je ono što im treba. Oni veruju da Vujanić može da pomogne Niksima da se vrate u konkurenciju za titulu.", ističe Entoni.

.
Jugoslavija i uspomene iz rodnog kraja bila su tema i mog razgovora u svlačionici Niksa sa Lijem Nejlonom, koji je u Beogradu igrao u kupu Saporta odmah posle bombardovanja za Adeko iz Milana. Nejlon me pita da li su zgrade i dalje porušene i priča mi koliko mu je bilo teško da putuje do kuće i nazad dok je živeo i igrao na starom kontinentu. I Nejlon smatra da je velika privilegija igrati u takvom istorijskom zdanju kakvo je MSG.

"Osećam se kao deo istorije, pored toga lepo je videti glumce i muzičare u publici, Spajka Lija preko puta klupe.", objašnjava NejlonNajveću pažnju ipak je na ovoj utakmici izazvao Majkl Dzordan, zbog kojeg je ispred svlacionice Vizardsa pre i posle utakmice vladalo opsadno stanje. Zbog velikog interesovanja medija, bilo je veoma teško dobiti akreditaciju.

Osim toga, Džordan je dobio i pažnju publike u smislu da sam se često osecao kao na gostovanju Zvezde ili Partizana kod Vojvodine u Novom Sadu kada pola publike navija za goste.

I u NYC -ju većina je navijala za Džordana, ali na račun Majkla čulo se i nekoliko zvižduka od najupornijih navijača Niksa u narandžasto plavim kapama. Ipak, sve je imalo više obrise prijateljske nego ligaške utakmice. Tako da je bilo i više nego jedna prilika da se ode u WC, kupi sok ili nešto slicno, a da se ne propusti mnogo…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: