Toplo - hladno (dnevnik iz Mančestera)

Put do Mančestera podsetio me je na Danteovo čistilište ili još bolje na kompjutersku igricu u kojoj je prvi nivo najteži, a nakon toga je sve daleko lakše. Kako država ne dozvoljava budget avio kompanijama ulazak na ovdašnje preskromno vazdušno tržište i kako štrajkovima "okupani" nacionalni avio prevoznik ne leti do Mančestera, jedini izbor su ostali veliki avio-prevoznici.

Zoran Panjković
Podeli

Put ka Milanu, usputnoj stanici, bio je trnovit. Već na našem aerodromu, daleko od grada i surovo blizu "ničijoj zemlji", pažnju mi je privukla crvenokosa žena. Okrenuta leđima primorala me je samo da nagađam: "Dendi kačket i crvena kosa, gde li sam je vec video?".A onda mi se iznenada na mentalnom ekranu pojavi slika od pre jedno sedam godina - sednica odbora za kulturu Jugoslovenske levice. Nakon uvodnih reči Ivana Markovića i Gorana Matića (Gde su, šta rade?), kamera zumira Željka Mitrovića i crvenokosu ženu, gologlaviju nego ove februarske subote, Zoricu Brunclik. "Spektakl", pomislih i setih se da sam nedavno na sličnoj destinaciji putovao sa Gordanom Trzan. "Zorane, postao si deo estrade", opljunu me samokritičniji deo moje ličnosti.

Nekako se pomirih sa time da svako ko plati kartu može i da putuje, kad se pravo niotkuda pojavi Peja (naravno ne Stojaković, nego čini mi se bivša, da li i lepša, polovina čuvenog estradnog braka "Zlata i Peja"), čuveni konferansje sa svih mogućih folk svetkovina i TV zvezda Pink televizije. Nisam imao dilemu da će posle kiše da se pojavi sunce. Ovaj put sunce se pojavilo u liku nespretnog radnika na čekiranju karata, koji je uspeo da napravi totalni haos na kompjuterskoj mreži, tako da je pad sistema nekome bio majka, a nekome maćeha. Nisam stigao ni da pomislim šta će mi se tek desiti, a već sam, ničim izazvan, uživao u biznis klasi na liniji Milano - Mančester.

Mančesterski aerodrom nije se izmenio u odnosu na prošlu zimu, kada sam takođe boravio u ovom gradu. Gospođa iz imigracionog bila je više nego ljubazna, ali mi je jasno stavila do znanja za koga navija:

gospođa: Kojim dobrom ?
ja: Došao na utakmicu, koja se igra u sredu, Mančester - Milan.
gospođa: Budi malo precizniji. U Mančesteru postoji još jedan klub. Mislim da ti je jasno da ću u sredu navijati za Milan.

Na putu ka hotelu uleteo sam među omladinu, koja je hrlila da subotnje veče provede sa natprosečnom količinom alkohola u krvi. Bezuspešno su dobacivali trima Mančesterkama koje su na "+1" u hladu, golonoge slobodno šetale svoje mini suknje i debeljuškaste "w" noge. Pomislih u sebi: "Explorer cice (www)".

Usledila je poseta "Dry Bar-u", mestu u kome se pored popularne Haciende, stvarala mančesterska scena 80-tih godina. Pomirio sam nepomirljivo: lokalni Bodington i globalni Ginis, tako da mi nije smetao ni DJ MKDSLJ (Mančesterac Koji Definitvno Smara Ljude). U nedelju (večeras) peva i svira Elvis Costello, a u ponedeljak Wedding Present.

U Mančesteru je vreva i nedeljom. Doduše, ona prava se očekuje u utorak kada bi u ovaj grad trebalo da stigne nekoliko hiljada Milanovih navijača. Na obodu grada, suprotna scena. Ulice potpuno puste. Imao sam utisak, da će se iza ugla terakot ciglenih fasada pojaviti Morrissey sa svojim "biciklistima" (scena iz spota grupe Smiths za pesmu "There Is A Light That Never Goes Out", u daljim tekstovima T.I.A.L.T.N.G.O.). U daljini je blještao preplanuli "Old Trafford", u autobusu je "majstor" slušao Madness, "It Must Be Love".

Ovde sve opasno miriše na fudbal...

Sport

Toplo - hladno (dnevnik iz Mancestera) - poslednji deo

Stadion se napunio pet minuta pre početka utakmice. Sa razglasa su nas zabavljali Stone Roses, što me je odmah podsetilo na zvukove naših stadiona pre desetak godina (Keba na Marakani pred Barsu 1996. i Džej u Humskoj pred derbi 1994). Dok sam čekao slot za unilateral, Ančeloti i Rui Kosta, potpisivali su klincima autograme.

četvrtak 24.02. 12:09 Komentara: 10

Toplo - hladno (dnevnik iz Mancestera) - treci deo

Ne vredi. Ovde se Arsenal prezire. Pabovi u centru Mancestera sinoc su podsecali na bavarske pivnice. Pizaro je postao nacionalni heroj, njemu uz rame i "jablanicki Popivoda", Braco Salihamidzic, a majstor za kikseve, Jens Leman, odavno je drag gost u ovom gradu.

sreda 23.02. 11:33 Komentara: 2

Toplo - hladno (dnevnik iz Mančestera) - drugi deo

Pažnju Mančesteraca od danas ponovo privlači život njihovog bivšeg sugrađanina, Dejvida Bekama, jer su Bruklin i Romeo dobili batu. Dejvid mu je dao ime Kruz. Među prvim reakcijama stigla je ona sa univerziteta u Oksfordu, gde je šef Katedre za španski jezik, Lola Oria, konstatovala kako je izbor imena "glup", jer je u Španiji Kruz - žensko ime.

sreda 23.02. 02:44 Komentara: 3

NHL otkazan - nezamislivo se dogodilo

Prvi put u istoriji američkog profesionalnog sporta jedno takmičenje je potpuno otkazano – NHL hokejaši ove sezone neće igrati, saopštio je 16. februara komesar lige Geri Betmen. Dok su Kanada i deo SAD u šoku, sve strane ispituju opcije, u nadi da se skandal neće protegnuti i na sledeću sezonu.

četvrtak 17.02. 01:23 Komentara: 4

Bormio 2005: Austrijanci, Kostelić, Rajh...

Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, 26. po redu, završeno je u nedelju u Bormiju i Santa Katerini, u okolini Torina. Pored 'standardnih' 30 medalja u pet disciplina ženskog i muškog programa, prvi put u istoriji prvenstava, održano je takmičenje u 'timskoj vožnji'.

Brojke kažu da su Austrijanci potpuno dominirali, imaju skoro dva puta više medalja od Amerikanaca, koji su po broju odličja drugi, a da su Švajcarci došli 'do dna'. Druga supersila u alpskom skijanju prvi put u istoriji završava šampionat sveta bez ijedne medalje.

utorak 15.02. 19:45 Komentara: 4

Kokoškov: Darkov težak put

Pomoćni trener NBA šampiona, Detroita, Igor Kokoškov, u razgovoru sa novinarom Glasa Amerike i našim dopisnikom, Bratislavom Đorđevićem, otkriva svoje viđenje dosadašnjeg toka sezone u najboljoj svetskoj ligi. Kokoškov objašnjava razloge slabije igre Pistonsa, analizira glavne pretedente na "presto" i pojašnjava u kakvoj je situaciji jedini naš igrač koji nastupa za Detroit, Darko Miličić.

nedelja 6.02. 10:06 Komentara: 14