Jasna poruka Novaka Đokovića

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 21.03.2016.

14:00

Jasna poruka Novaka Đokovića
Getty Images

Momak rođen u Podgorici izdvojio se ove sezone u odnosu na Nišikorija i ostale iz svoje ’srednje’ generacije, toliko da ga mnogi vide kao sledećeg osvajača nekog od GS turnira i novog člana užeg vrha.

Svega toga bio je svestan prvi teniser planete Novak Đoković kada je izlazio na teren za finalni dvoboj. Pobeda i titula jesu važne, ali ovaj meč u sebi je krio na duže staze možda i važniju dimenziju – Đokovićevo jasno slanje poruke: “Na tronu sam i ne mislim skoro da siđem sa njega“.

Novak, koji je tokom turnira oscilirao i bivao nestrpljiv, na duel sa Raonićem izašao je sa fokusom i oštrinom koja ga karakteriše kada se sastaje sa svojim najvećim suparnicima – Federerom, Nadalom, Marijem, u poslednje dve i po godine i Vavrinkom.

Za visoke standarde koje je postavio, Đokovićev ritern bio je ispod nivoa tokom nedelje – Conga je sa 46% prvog servisa dogurao do dva taj brejka, a Nadal je dobio brojne poklone posle drugih servisa, uglavnom predugim loptama bekhendom.

Međutim, od prvog poena duela sa Raonićem, Novakov ritern bio je ono što jeste – najbolji svih vremena.
Getty Images
Milošev servis verovatno je najbolji na svetu – nije u pitanju samo snaga, već i raznovrsnost, a u poslednje vreme mnogo se govorilo i o novoj varijaciji, agresivnom drugom servisu. Ima u svom repertoaru Raonić i slajs i kik servis, ali ništa od toga nije pomoglo u meču sa Đokovićem, pošto je momak rođen u Podgorici uzeo samo 10% poena na svoj drugi servis.

Uostalom, i konačnih 6:2, 6:0 nedvosmisleno ukazuje da je jedan igrač bio superioran. Raonića je posle meča rekao da ga je mučila povreda, ali Novak je od starta oduzeo svu nadu rivalu – vraćao mu je i brze i precizne servise, prolazio ga je na mreži posle sasvim pristojnih prilaza Kanađanina i ’miksovao’ je sa osnovne linije ne dozvoljavajući ni u jednom trenutku Milošu da forhendom kontroliše ritam poena.

Na kraju, Đoković je osvojio svoju 27. titulu iz Masters 1000 serije, čime se na večnoj listi izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

Upravo je nad Rafom Đoković slavio u polufinalu, ali posle duže vremena bili smo u prilici da gledamo pravo nadmetanje njih dvojice, a ne jednosmernu ulicu u kojoj je Novak vozač, a Nadal pasivni posmatrač.

Trudio se Rafa, mnogo je muka zadavao Đokoviću servisima u telo, a bilo je nekoliko intervala kada je Španac zaista ličio na onog starog, pre svega po intenzitetu sa osnovne linije i na mentalnom planu.
Getty Images
Ipak, upravo je na mentalnom planu i odlučen meč – nije toliko Rafa popustio koliko je Đoković trenutno pun samopouzdanja. Na set lopti se izvukao i insajd-aut forhendom oduzeo šansu protivniku, a možda i najbolja ilustracija Novakove trenutne vere u sebe jeste taj brejk.

Đoković je vodio 5:2, Nadal je osvojio naredna dva poena, a onda i još jedan posle nedovoljno dobrog smeča srpskog tenisera. Publika je ustala na noge, stala potpuno iza Nadala, ali Novak nije mario – viner slajs-servisom, a onda i strpljenje u sledećoj razmeni za osvajanje seta.

Spomenuti slajs-servis Novak je često koristio, nešto češće nego inače u mečevima s Nadalom, pri tom vrlo efektno, a i servis mu je bio i najbolji udarac tokom turnira.

Takođe, Novak je ponovo demonstrirao savršeno tempiranje forme – od bledih partija na startu do kulminacije i perfektnog meča u finalu. Posmatrajući ukupno svih deset dana, Đoković je turnir koji mnogi nazivaju ’petim Gren slemom’ osvojio igrom koja nije gornja granica njegovih mogućnosti, a to može da bude samo znak za brigu za ostale rivale.
Getty Images
I ATP lista adekvatno pokazuje trenutnu Đokovićevu nadmoć, pošto trenutno ima više bodova od dvojice najbližih pratilaca zajedno. Upravo će oni, Rodžer Federer i Endi Mari, biti glavni rivali Novaku u Majamiju – Švajcarac nije igrao u Kaliforniji, a Škot je uvek više voleo Majami koji mu je stalna baza od Indijan Velsa, gde mu uslovi nikada nisu odgovarali. Sada je izgubio od Delbonisa u tri seta.

Prvi Masters u sezoni doneo nam je još nekoliko interesantnih stvari – pre svih, izlazak na veliku scenu 18-godišnjeg Aleksandera Zvereva, a kroz njega i pogled u budućnost tenisa posle odlaska Novaka, Rodžera, Rafe... Ranije se već govorio o Zverevu, a sada je i pokazao zašto mu je Toni Nadal prorekao veliku karijeru. Savladao je Dimitrova i Simona, a protiv Nadala je imao meč loptu na kojoj je promašio lak volej.

Posle toga se Zverev ’raspao’, ali to su lekcije koje mora da nauči i dečje boleste koje mora da preleži. Izuzetno je lak na nogama za svojih 198 cm, videćemo u kolikoj meri će to uspeti da zadrži kada dodatno ojača, i pomalo podseća na Del Potra – doduše, sa manje razornim forhendom, ali čini se sa stabilnijim bekhendom.

Servis bi u budućnosti trebalo da mu postane još veće oružje, pogotovo prostora za poboljšanja ima na drugom servisu, ali Zverev je pokazao da je na pravom putu. Majami je prvi test kontinuiteta – čak i ako ga ne položi, to ne znači da Aleksandera u skorije vreme nećemo videti u Top 30 (trenutno je 52. na svetu). I Rafa je podvukao da Zverev ima potencijal za budućeg broja jedan – ako se to obistini, sećaćemo se Indijan Velsa 2016. kao turnira kada je prvi put najavio tako nešto.
Getty Images
David Gofan igrao je svoje prvo Masters polufinale – retko kada Belgijanac pobeđuje bolje od sebe, ali sada je imao svesrdnu Vavrinkinu pomoć, koji i dalje igra na mahove, ali je jednako opasan ako dođe do završnice. Pobedio je potom Gofan i Čilića, ostvario najveći uspeh u karijeri, a u svom prvom meču spasao je meč loptu u okršaju s američkim tinejdžerom Tijafoom. Tanka je linija u tenisu.

Svoj drugi turnir po povratku, a prvi iz Masters serije, odigrao je Huan Martin del Potro. Dobio je Smičeka, ceo jedan set nosio se s Berdihom, čak je mogao i da povede. Ipak, na kraju je izgubio u taj brejku i posle mu je nestalo snage. Daleko je Delpo od onog nekadašnjeg ’Groma iz Tandila’, pitanje je hoće li bekhend ikada više moći da igra punom snagom, a nama ostaje samo da mu skinemo kapu za upornost i da navijamo za njega.

Sledi nam Majami, a tituli brani, pogađate – Novak Đoković.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: