ABA: Kome će prsten i evroligaški milioni?

Četiri najbolje ekipe ABA lige rano su se izdvojile i izborile očekivano – plasman u plej-of i borbu za trofej.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 14.03.2016.

09:00

ABA: Kome će prsten i evroligaški milioni?
ABA/Uroš Hoèevar

Samo će jedna ekipa uspeti da se popne na tron i da izbori toliko željeno učešće u Evroligi (ako ne bude bilo nepredviđenih promena) – povredama opterećena Mega pokušaće da iznenadi prvoplasiranu Budućnost, dok će se u duelu dva sadašnja evroligaša sastati Crvena zvezda i Cedevita.

Koji će biti ključni faktori u predstojećim polufinalnim serijama?

Mogu li Milojevićeva deca korak dalje?

Starsport
Tim koji po imenima nije bio ravan svojim prethodnicima iz protekle dve sezone od početka je zaigrao drugačiju košarku – takmičarskiju, timskiju, odgovorniju. U Mega Leksu mnogo više pažnje poklanjali su odbrani, a generacijska bliskost rezultirala je odličnom hemijom na parketu.

Takođe, sa izuzetkom kratkog boravka Savovića, nije bilo igrača kojima je Mega poslužila jedino kao prelazno rešenje, pa ni takve stvari nisu remetile dobru atmosferu koja vlada u timu i oko njega. Dejan Milojević pokazao je da izrasta u izvrsnog trenera – pokušava i uspeva u tome da se njegovi igrači nikoga ne plaše i uvek pred njih postavlja jasne zadatke, i pre i tokom utakmice.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, nije ni čudo što Mega proživljava najbolju sezonu u kratkoj istoriji – osvojen je Kup Radivoja Koraća i izboren je plasman u plej-of ABA lige.

Tamo mladi tim Mege čeka znatno iskusniji suparnik – ekipa Budućnosti. Podgoričani su u visokom ritmu počeli sezonu, mnogi su čekali pad, ali nisu ga dočekali – disciplinovani tim nije poremetila ni promena trenera (krajem novembra Luka Pavićević zamenio je Igora Jovovića, koji je podneo ostavku iz privatnih razloga) i Budućnost je na najbolji mogući način iskoristila to što su Zvezda i Cedevita ponekad bili prezauzeti nastupima u Evroligi.

Podgoričani kao favoriti čekaju meč – prednost domaćeg terena možda neće biti toliko izražena (Morača je maltene jedino puna kada dolaze Partizan ili Zvezda), ali Mega ima problema sa povredama na najosetljivijim mestima.

Budućnost je čvrsta u reketu – kako sezona odmiče, Marić podseća na svoje najbolje dane, Rikić ima centimtere koje Mega nema i može pristojno da odradi svoje minute, a i nedavno pridošli Kanacević ume da odigra leđima ka košu. I Dragićević je poboljšao taj aspekt igre, rotaciju u reketu upotpunjuje Bojan Subotić, igrač koji je limitiran u određenim segmentima, ali je sazreo i donosi snagu.

Mega je upravo u reketu najtanja – sa izuzetkom još zelenog Veljkovića, nema klasičnog centra, a situaciju će znatno otežati i povreda Alfe Kabe. Zato će Nikola Janković morati mnogo da se ’bije’ u reketu, baš kao i Danilo Nikolić, koji jeste pouzdan u skoku, ali mu igra sa dosta kontakta nije jača strana.

Moraće Mega da izvrši određena prilagođavanja i da do perfekcije dovede timsku odbranu, ali tokom sezone pokazalo se da to može da učini.
Starsport
Tadija Dragićević igra sezonu karijere, zajedno sa Omarom Kukom oživeo je tandem koji je besprekorno funkcionisao još u Zvezdi – kao što smo spomenuli, Dragićević jeste poboljšao igru leđima, ali i dalje najviše preti posle pika i u šutu za tri poena. Prvi je strelac ABA lige i igrač je od kojeg mnogo zavisi u igri Budućnosti. ’Đetići’ su solidno popunjeni i na spoljnim pozicijama – uprkos godinama, Kuk je i dalje prava napast u odbrani, Suad Šehović je izvrstan šuter i skakač iz drugog plana, a Džulijus Dženkins donosi taman onoliko koliko Budućnosti treba. Džozef je imao problema sa povredom, ali i on je opasan šuter, a dobre minute mogu da pruže i Nemanja Jaramaz i Sead Šehović.

Dakle, Budućnost ima veliki izbor igrača, dok je Megina rotacija sužena – Aranitović je već neko vreme povređen, a možda i najteži udarac jeste povreda Ognjena Jaramaza. On je tokom sezone često pogađao u važnim trenucima, ubrzavao je ritam i mogao je da bude jedan od ključnih igrača u predstojećoj seriji.

Heroj Kupa bio je Nikola Ivanović, koji je ove sezone potpuno sazreo – dobro kontroliše tempo igre, racionalan je i precizan u šutu za tri poena.

Otkrovenje sezone sigurno je Timoti Luvavu, 20-godišnji Francuz koji može da poentira i šutom i prodorom, često je prvi i u kontri, a poseduje i jednu osobinu ne toliko karakterističnu za mlade igrače – ne potone kada mu ne krene kako je zamislio.

Rade Zagorac dugo je bio povređen, ali se vraća u formu, dok je Simeunović momak koji je pouzdan u odbrani i ume da bude neočekivana pretnja u napadu. Njih dvojica biće preko potrebna ispomoć u skoku.

Danilo Nikolić širi rivalsku odbranu preciznim šutom za tri i, iako još nije dovoljno snažan, popravio je igru u reketu i tokom sezone često je pokretao ekipu u trenucima kada je ona bila nesigurna.

Veći razmak između utakmica odgovaraće Megi, kao i to što je veći pritisak na ekipi Budućnosti. Podgoričani jesu favoriti, ali ne očekujte lak posao.

Zvezda – Cedevita: Evroliga na Jadranu

Starsport
Reprizu prošlogodišnjeg finala ovoga puta gledaćemo ranije – i Crvena zvezda i Cedevita doživeli su neke neočekivane poraze, a na kraju je veću cenu platio zagrebački klub pošto će crveno-beli imati prednost domaćeg terena.

Promašena pojačanja na početku sezone, ubedljivi porazi na startu Evrolige i kiksevi kod kuće u ABA ligi, zatim i povreda Luke Mitrovića. Ništa nije delovalo ružičasto za Zvezdu, ali trener Radonjić uspeo je mnoge stvari da sastavi u hodu i da se to ne oseti na rezultatima. Crveno-beli jesu kiksnuli u Kupu, ali su u Evroligi premašili očekivanja i blizu su plasmana u Top 8, što bi bio ogroman uspeh. Najveći individualni napredak ostvarili su Stefan Jović i Majk Cirbes – njihova saradnja jedan je od ključnih sastojaka Zvezdinog napada. Jović je potpuno iskoristio šansu koja mu se ukazala posle neuspešnih epizoda sa Mekelom i Vilijamsom, preuzeo je ključeve tima, počeo je raznovrsnije da asistira i da pogađa sa distance. Cirbes je napadački dominantan i u evroligaškim okvirima, dostojno je zamenio Marjanovića i po pravilu igra najbolje kada je najvažnije – to se najbolje ogleda u šutu sa linije slobodnih bacanja.

Njih dvojica biće izuzetno važni i u seriji sa Cedevitom jer su protivnički najbolji igrači upravo na tim pozicijama. Uz učinak u napadu, Jović je zadržao agresivnost u odbrani, a sa visinom od 198 cm nije preveliki hendikep ni ako čuva protivničke dvojke i trojke – u situacijama kada su Dangubić i Lazić na Pulenu, mada će se na omalenom Amerikancu menjati sva trojica.

Cirbes će ići na Bilana, koji je takođe napravio kvalitativni skok – centri su sličnog profila, napad im je jača strana, igra leđima i poentiranje iz pik-en-rola, dok se na drugoj strani ponekad uspavaju u odbrani, pa će strana pomoći biti vrlo važna za oba tima.

Zvezdu mora da raduje to što je Micić sve bolji, pogotovo uzevši u obzir Jovićevu sklonost povredama, a Dangubić je npr. u mečevima sa Efesom i Panatinaikosom pokazao i da napadački ume da bljesne.

Kinzi je doneo sigurnost, igru ’jedan na jedan’ u trenucima kada se izgubi ideja u napadu, što je Zvezdi znalo da se desi ove sezone i protiv Cedevite, a doprinosi pomalo u svakom aspektu igre.

Odbrana od pika i defanzivni skok najveće su slabosti Zvezde, pogotovo se na potonjem oseća odsustvo Mitrovića. Iako Cedevita nije bogzna kakva skakačka ekipa, biće to vrlo važan aspekt u predstojećoj seriji.
Starsport
Miler bolje partije pruža u Evroligi, ali polufinalna serija trebalo bi u njemu da izazove dodatnu budnost (i stručni štab će mu skrenuti pažnju na važnost mečeva), a komparativno bi trebalo da ima prednost u odnosu na čuvare, pa i u prodoru u kojem doduše ponekad ume da se ’zabije’. Uprkos blagom padu forme u poslednje vreme, Simonović je tokom cele sezone bio konstanta koja krpi rupe u Zvezdinoj igri, Gudurić je rešio nekoliko važnih mečeva i izrastao je u vrlo važnog igrača, a Štimac donosi element energije koji možda nedostaje Zvezdi u poređenju sa prošlom sezonom.

Crveno-beli su u boljoj formi od Cedevite, koja je u padu u poslednjih mesec-dva, ali to ne znači da tim Veljka Mršića nema adute. Osim spomenutog tandema Pulen-Bilen, nekoliko je igrača koji mogu da zablistaju i da budu ’iks faktor’ u jednoj utakmici, a u ovakvim serijama često nije potrebno više od toga.

Vajt je dobar šuter, Voker nekada deluje nezgrapno, ali jak je i ume da pogodi, klinci Žganec i Arapović polako sazrevaju, a Pilepićev šut ne dozvoljava da se sa njega ikada pomaže u odbrani. Žorić donosi iskustvo, mada se ne može reći da je ovo baš bila njegova sezona, Gordić je u Pulenovoj senci, ali iza sebe ima mnogo bitnih utakmica.

Uprkos spomenutom padu forme, Cedevita pod Mršićem deluje mnogo postojanije nego prošle sezone, ekipu nije lako izbaciti iz korena, i čini se da je psihički spremnija za odlučujuće bitke.

Domaći teren može da bude veoma važan, pogotovo uzevši u obzir gustinu rasporeda oba tima – Zvezda je blagi favorit, ali serija je otvorena. Raspored:
Prve utakmice:
ponedeljak Budućnost – Mega Leks 20.00
utorak
Crvena zvezda – Cedevita 18.45
Druge utakmice:
19. marta Mega Leks – Budućnost 21.00
22. marta
Cedevita – Crvena zvezda 20.00
Eventualne majstorice – 26. do 28. marta

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: