Koga će Đorđević voditi na Evrobasket?

Nešto više od pet meseci ostalo je do početka Evropskog prvenstva u košarci (5-20. septembra) na kojem će Srbija pokušati da izbori plasman na Olimpijske igre prvi put od Atine 2004. godine.

Letos su nas ’Orlovi’ oduševili osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Španiji, a tim Aleksandra Đorđevića čeka novi težak izazov s obzirom na to da će većina reprezentacija doći u vrlo jakom sastavu. Srbija se nalazi u grupi B sa Španijom, Turskom, Islandom, Italijom i Nemačkom.

Do početka priprema svašta još može da se dogodi, ali vreme je za preliminarni pogled na sezone naših momaka – prvo ’madridskih 12’, a zatim i ostalih kandidata za nacionalni tim.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 25.03.2015.

12:00

Default images
Starsport

Miloš Teodosić. Ono što je započeo na Svetskom kupu, Miloš je nastavio i u klupskoj sezoni. Igra veoma zrelo, njegove asistencije prepričavaju se danima i predvodnik je CSKA u želji da konačno osvoji Evroligu. Prosečno beleži 17,2 poena, 2,7 skokova i 7,3 asistencije, a za razliku od prethodnih sezona, mnogo je konstatniji u šutu za tri poena – u Evroligi šutira 44% (57-129). Pauzirao je neko vreme zbog problema sa listom, ali u vezi sa Teom nema mnogo dilema – i predstojećeg leta on će biti činilac od kojeg će počinjati sve u reprezentaciji Srbije.

Marko Simonović. Letos je prešao u Po Ortez i jedan je od glavnih igrača tima koji se doduše nalazi u donjem delu francuskog šampionata. Simonović ima 13,2 poena (39% šuta iz igre) i 3,1 skok po meču, a pre desetak dana vratio se u tim posle dvoipomesečnog odsustva zbog povrede. Bilo je veliko iznenađenje kada je Simonović završio na Svetskom kupu, a sada će se verovatno naći na širem spisku.

Stefan Jović. Nikako u Zvezdi da uhvati pravi kontinuitet zbog problema sa raznim povredama, ali Jović je letos u reprezentaciji bio jedno od otkrovenja u ulozi specijaliste za odbranu. U Zvezdi je na nekoliko mečeva pokazao dar za asistencije, ali ipak su se od njega očekivale bolje partije.
Starsport
Bogdan Bogdanović. Prelazak u Fenerbahče ispostavio se kao pravi potez – kako sâm kaže, mnogo je naučio, očigledno je da mu koristi i vreme provedeno na poziciji pleja u Partizanu, a do sada u Evroligi prosečno beleži 10,8 poena i po 2,9 skokova i asistencija. Bogdanović će ponovo biti važan deo lanca u reprezentaciji.

Nemanja Bjelica. Najbolja četvorka u Evropi ove sezone. Kao i prethodnih godina, za ekipu radi bukvalno sve na parketu, samo sada na još višem nivou. Fizički je ojačao, povezuje unutrašnju i spoljnu liniju, igra odlično pik sa loptom u rukama i usavršio je šut sa zadrškom kada igra ’jedan na jedan’. Njegovo prisustvo u skoku je ogromno, ove sezone neretko mečeve završava sa dabl-dabl učinkom – jedan je od igrača koji timu uvek pruža opciju više. Za sada u Evroligi ima 12,2 poena, 7,9 skokova i 1,9 asistenciju po utakmici.

Stefan Marković. Već godinama je neizostavni deo nacionalnog tima, a sada će iza sebe imati i prvu evroligašku sezonu, sa Đoanom Plasom u Unikahi. Borbenost i čvrstu odbranu Marković je uvek donosio timu, tako će biti i sada, i u tom smislu je 197 cm visoki plej neophodan reprezentaciji. Ni ove sezone nije bilo ozbiljnijeg pomaka u šutu, a nešto bolje ide mu u Endesa ligi nego u Evroligi.
Beta/AP
Nikola Kalinić. Njegov napredak odvija se onako kako su se optimisti i nadali – momak sa neverovatnom energijom i pobedničkim mentalitetom spreman je da radi na sebi kako bi postao još bolji. Iskustvo sa reprezentacijom koristilo mu je u Zvezdi ove sezone – unapredio je igru leđima ka košu, šut za tri poena vidno je poboljšan, a njegov doprinos u odbrani i skoku nikada nije ni dolazio u pitanje. Trudi se da popravi i tehniku – rečju, Kalinić je tip igrača kojeg bi svaka ekipa volela da ima.

Stefan Birčević. U prvom inostranom iskustvu u Estudijantesu ne uspeva ozbiljnije da se nametne, delom i zbog povrede sa kojom se mučio. U Endesa ligi Birčević prosečno ima 4,7 poena i 2,3 skoka za 14 minuta na parketu.

Nenad Krstić. Rekao je “zbogom“ reprezentaciji posle prošlogodišnjeg srebra. Šteta, jer ima dobru sezonu u Efesu, i dalje bi bio među stubovima nacionalnog tima.
Starsport
Miroslav Raduljica. Od čoveka o kojem većina nije znala šta tačno da misli letos je postao nacionalni heroj – zbog izvrsnih igara i zbog harizme. Ova sezona sa košarkaškog aspekta ne protiče baš najbolje – Raduljica ju je počeo u Kini, potpisao je i dva desetodnevna ugovora sa Minesotom, klub nema od sredine februara, a imao je problem i sa povredom zgloba. Ne zvuči obećavajuće, pogotovo zato što se i Krstić povukao, ali i pred prošlo leto Raduljica nije dobijao mnogo šansi u Milvoki Baksima, pa je ipak odigrao turnir karijere.

Raško Katić. Ako je nešto dokazao tokom godina, to je da ga nikada ne smete otpisati. Prošlog leta Katića je malo ko video kao putnika za Španiju, ali on je ipak završio među 12. Za njega je i tokom karijere važilo da “sezonu počinje kao rezervni, a završava kao startni centar“. Ima solidnu sezonu u Saragosi – 8,5 poena i 3,2 skoka za prosečno 18 minuta po meču.

Vladimir Štimac. Vredan i pouzdan centar od kojeg uvek znate šta možete da očekujete. Posle sjajne sezone u Unikahi, ponovo sarađuje sa Svetislavom Pešićem, ovoga puta u Bajernu iz Minhena. U Evroligi je u prvoj fazi imao 6,9 poena i 4 skoka po meču, dok u Bundesligi prosečno beleži 8,5 poena i 5,5 skokova.
Starsport
Već na prvi pogled jasno je da će ’srebrni’ tim iz Španije verovatno biti umnogome promenjen, a novih kandidata ima na pretek.

Posle povlačenja Krstića, novi kvalitativni skok u igri Bobana Marjanovića reprezentaciji dolazi “kao kec na deset“. Dominantan je u i u evroligaškim okvirima, a to je naročito pokazao u Top 16 fazi u direktnim duelima sa igračima poput Anta Tomića i Gustava Ajona.

Češće nego prošle sezone uspeva da ne spušta loptu kad je primi gore (to je refleksna reakcija i mora da se vežba da se ne spušta po inerciji, Pau Gasol je to doktorirao), igra leđima sada mu je značajno oružje i pri tom je raznovrstan – može odmah da se okrene i da šutne, da krene na obe strane poluhorogom, dešava se i da obrne čuvara i da zakuca...

Odbranu je nesumnjivo mnogo popravio, pre svega odbranu od pika. Ipak, i dalje se ponekad desi da protivnički bekovi prelako polože pored njega, ali i tu je napredovao u odnosu na prošlu sezonu, što može da raduje selektora Đorđevića.

Uz to, potencijalni tandem Teodosić-Marjanović deluje kao da ima sve šanse da uspe, s obzirom na sposobnosti i jednog i drugog.

Osim njega, na centru Nikola Milutinov ima veoma dobru sezonu – u ABA ligi prosečno beleži 10 poena i 7,9 skokova. Ima 21 godinu, deluje kao da je uvek na lopti na ofanzivnom skoku i nesumnjivo je da će još napredovati, pa je ponovo zaslužio poziv na širi spisak. Da li i nešto više, najviše će zavisiti od pripremnog perioda.
Starsport
Kada je Galatarasaj gostovao Crvenoj zvezdi poslednji put u Beogradu, Zoran Erceg jasno je rekao da želi da igra za reprezentaciju. Preciznim šutem za tri poena širi protivničke odbrane, i te kako je prisutan i u skoku, a zna i da reši ’jedan na jedan’ kada ekipa ostane bez ideje. Sa Bjelicom i njime, Srbija bi verovatno imala najjači tandem četvorki u Evropi, a s obzirom na njihove raznovrsne mogućnosti, i selektor bi dobio mnogo opcija za kombinovanje.

Duško Savanović takođe je istakao da će biti na raspolaganju, mada je selektor Đorđević u nekoliko navrata rekao da želi atletski moćne igrače. Uprkos brojnim nespornim kvalitetima, Savanović to nije.

Kao i mnogi pre njega, Milan Mačvan ’oživeo’ je karijeru u Partizanu, jedan je od glavnih igrača crno-belih i ponovo pokazuje kvalitete za koje se znalo da poseduje – čvrstinu, stabilnost i snalažljivost pod košem. Na konkurenciji četvorke ima još kandidata – Luka Mitrović je u blagom padu posle fantastičnog prvog dela sezone, a Nikola Jokić blistao je u Mega Leksu – najkorisniji je igrač ABA lige.
Starsport
Čini se da će selektor biti na slatkim mukama kada je reč o mestu krilnog centra, što se ne bi moglo reći za poziciju trojke. Deluje kao da je Kalinić siguran putnik, a on bi trebalo da se dopunjuje sa Vladimirom Lučićem. On igra vrlo dobro ove sezone u Valensiji, u svom najboljem izdanju nesumnjivo bi bio od višestruke koristi ekipi – koristan je u skoku iz drugog plana, može da pogodi za tri poena, ali i da prodre do koša. Ipak, zbog čestih problema sa povredama nad njegovim imenom uvek stoji mali znak pitanja.

Nemanji Dangubiću bilo je potrebno neko vreme da se navikne na zahteve igranja u velikom klubu, propustio je i deo priprema zbog povrede, ali u poslednje vreme u Zvezdi igra sve bolje. Mnogo radi na šutu, a njegove atletske sposobnosti nešto su što selektor želi kod svojih igrača.

Ako zagusti, i Bjelica bi mogao da se spusti na trojku – dugo nije igrao na tom mestu, ali sportska inteligencija omogućuje mu da se brzo prilagođava. Takođe, u zavisnosti od toga kakve su karakteristike protivnika, i Bogdanović bi mogao da pokrije krilnu poziciju.
Starsport
Upravo je Bogdan letos podneo najveći teret na poziciji beka (bilo je tu i još nekih dovijanja), a sada Đorđević može da računa sa dve radosne vesti – Dragan Milosavljević na putu je da se vrati u formu u kojoj je bio pre povrede, a Nemanja Nedović je povratkom u Evropu konačno dobio priliku da igra u kontinuitetu. Milosavljević je u odbrani standardno izvanredan, ali šut mu se još nije vratio na raniji nivo, dok Nedović u Valensiji pruža promenljive partije. Ipak, utisak je da su obojica na uzlaznoj putanji i da mogu da pomognu nacionalnom timu, a tu je i Branko Lazić, koji je ove sezone “zaključao“ neke od najboljih bekova Evrope i pokazao da može da zadrži staloženost i pogodi kada je potrebno.

Na mestu organizatora igre Nenad Miljenović već drugu uzastopnu sezonu igra vrlo dobro – ni on nije ’zver’ fizički, ali slično kao Savanović na svojoj poziciji, to nadoknađuje razmišljanjem i osećajem za igru. Vasilije Micić u Bajernu igra svoju prvu sezonu u inostranstvu – bilo je prepreka na putu, ali za sada se solidno snalazi i razumno je pretpostaviti da će mu sledeća sezona biti još bolja. Sa nepunom 21 godinom Nikola Radičević igra treću sezonu u jakoj Endesa ligi i u dresu Sevilje dobija sve veću ulogu – ove sezone prosečno ima 6,8 poena i 3,1 asistenciju.
Starsport
Verovatno će se na širem spisku naći i ekstratalentovani klinci kako bi učili od starijih za naredne akcije – Stefan Peno bio je tu i prošle godine, ove sezone je dosta štofa pokazao Vanja Marinković, baš kao i Rade Zagorac.

Prošlog leta na spisku su bili i Kuzmić, Tepić, Nemanja Krstić, Novica Veličković, a Đorđević nas je iznenadio pozivanjem Dejana Kravića.

Videćemo hoće li i predstojećeg leta biti nekog iznenađenja, a do tada nam ostaje jedino da navijamo za naše momke – da ostanu zdravi, da dobro igraju i da na leto krenu u pohod na novu medalju.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

249 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: