IV: Hoće li Novak odbraniti trofej?

Bilo je zabavnih mečeva i posle Australijan opena, ali ipak tek sada na red dolazi ono što smo čekali otkad je Novak Đoković podigrao trofej u Melburnu. Prvi turnir iz Masters 1000 serije, isti broj rundi kao na Gren slem turniru, s tom razlikom što su nosioci slobodni u prvom kolu. Trofej u Indijan Velsu brani Đoković, a ovo je prvo takmičenje ove sezone na kojem će svi iz Top 10 biti prisutni. Čeka nas deset dana izvrsnog tenisa, ali hajde za početak da vidimo šta nam je doneo žreb.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 12.03.2015.

13:10

Default images
Beta/AP

Dosadašnji osvajači titula u 2015. godini:
Brizbejn – Rodžer Federer
Čenai – Stan Vavrinka
Doha – David Ferer
Sidnej – Viktor Troicki
Oklend – Jiri Veseli
Australijan open – Novak Đoković
Kito – Viktor Estrelja Burgos
Monpelje – Rišar Gaske
Zagreb – Giljermo Garsija-Lopes
Roterdam – Stan Vavrinka
Sao Paulo – Pablo Kuevas
Memfis – Kei Nišikori
Rio de Žaneiro – David Ferer
Delrej Bič – Ivo Karlović
Marsej – Žil Simon
Dubai – Rodžer Federer
Akapulko – David Ferer
Buenos Ajres – Rafael Nadal

Đoković – dobar žreb na putu ka četvrtoj tituli

Beta/AP
Đoković je već tri puta slavio u Indijan Velsu (2008, 2011, 2014), a sada na turnir dolazi pun pozitivne energije posle Dejvis kup meča sa Hrvatskom u Kraljevu. U Kaliforniji juri 50. titulu u karijeri, 21. iz Masters serije, a želi i da pokaže da je finale Dubaija bilo samo loš dan i da je njegov fokus na najvećim turnirima.

Najnezgodnije ime na Novakovom putu jeste Džon Izner. Amerikanac već neko vreme, ove sezone ima mršavi skor 3-5, a ni moral mu sigurno nije na visokom nivou pošto je bio glavni krivac za eliminaciju SAD iz Dejvis kupa.

Ipak, Izner uvek igra najbolje na domaćem tlu i već je pokazao da tu ne leži Đokoviću u formatu na dva dobijena seta – pobedio ga je 2012. baš u Indijan Velsu, a zatim i godinu dana kasnije u Sinsinatiju.

Novak nema naročito težak put do završnice, ali tu su igrači koji mu neće dozvoliti da ijedan meč shvati olako – u drugoj rundi potencijalni rivali su mu Veseli ili Bagdatis. Levoruki Čeh do sada nije opravdao predviđanja o slavnoj budućnosti, a posle titule u Oklendu izgubio je pet mečeva u nizu. Kipranin pruža solidne partije od početka sezone, ali ne može na duže staze da se nosi sa Đokovićem sa osnovne linije. Uz to je nedavno bio i povređen.

Projektovani rival u trećoj rundi jeste Žilijen Beneto, mada s obzirom na formu Francuza, ne bi bilo iznenađenje da se tu nađe i naš Viktor Troicki.

U četvrtfinalu bi Novak trebalo da se sastane sa Davidom Fererom, koji tradicionalno nema rešenje za najjače, a ni Indijan Vels mu ne leži – samo jednom u 11 pokušaja probio se u najboljih osam.

Osim njega, tu su rekonvalescent Čilić, solidni, ali ništa više od toga Garsija-Lopes, kao i Bernard Tomić, koji ovi sezone ostvaruje kakav-takav kontinuitet i nada se proboju u Kaliforniji.
Beta/AP
U donjem delu gornje polovine žreba glavnu reč vode Endi Mari i Kei Nišikori.

Posle bledog izdanja u četvrtfinalu Australijan opena sa Vavrinkom, Japanac je osvojio trofej u Memfisu i igrao je finale u Akapulku. Te uspehe želeće da nadgradi uspehom na Masters turniru, a podloga bi trebalo da pogoduje njegovom stilu igre, iako nikada do sada u Indijan Velsu nije prošao dalje od trećeg kola.

Na putu su mu Herison Verdasko i Felisijano Lopes, ništa što Kei ubitačnim tempom sa osnovne linije ne može da reši, a gledajući Marijevo stanje u Dubaiju, Nišikori je favorit i za polufinale.

Prethodno Endi mora da dođe do najboljih osam, a muke se naziru već u trećem kolu u vidu Kolšrajbera, mada i Pospišila ume da pruži otpor jačima od sebe kada mu je dan.

Ovde je i Gulbis, koji još nije dobio meč ove sezone, vezao je sedam poraza – u međusezoni je imao problema sa povredom, pa se nije najbolje pripremio. Videćemo da li od kalifornijske pustinje stvari kreću nabolje za Ernija.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Lajović – Delbonis. Fina najava onoga što nas možda čeka u četvrtfinalu Dejvis kupa. Prošle godine Dušan je slavio na Rolan Garosu, tada se na pravi način izborio sa levorukim Argentincem.

Fiš – Herison. Američka publika imaće zaista težak posao da odluči za koga da navija. Fiš (33), nekada sedmi teniser sveta, vraća se na teren prvi put od marta 2012. godine, dok je Herison igrama u Memfisu i Akapulku napokon pokazao zašto su ga smatrali velikim talentom.

Tu su još: Mlade nade Tanasi Kokinakis i Borna Ćorić, kao i heroj iz Melburna Tim Smiček.

Ko može da spreči polufinale Rodžer – Rafa?

Beta/AP
Federer i Nadal tradicionalno su u istoj polovini žreba na Indijan Velsu, ali dug je put do njihovog međusobnog okršaja u polufinalu.

Rodžer dolazi ohrabren pobedom nad Đokovićem i titulom u Dubaiju, a u drugom kolu ga čeka Jerži Janovič. Poljaku povrede i mentalni sklop ne dozvoljavaju da uhvati neki kontinuitet i nije prava pretnja stanju u kojem je sada, a Federer verovatno jedva čeka okršaj treće runde i priliku da se revanšira Andreasu Sepiju za poraz u Melburnu.

Lak put do četvrtfinala nastaviće se duelom sa Batuista-Agutom ili sa Žilom Milerom, a u toj sekciji žreba nema nikog opasnog među nenosiocima.

Za drugo četvrtfinalno mesto boriće se Vavrinka i Berdih – Švajcarac je dobio šest njihovih poslednjih međusobnih okršaja i uglavnom je slavio onda kada je stvarno bilo važno. Čeh ove sezone nije ispao ni na jednom turniru pre polufinala, ali Stan je već osvojio dve titule – u Čenaju i Roterdamu (pobeda baš nad Berdihom u finalu).

Taj meč bio bi poslastica za navijače, ali Berdihu neće biti lako – na putu ima preporođenog Stahovskog i uvek po psihu tegobnog Karlovića. Sa druge strane, Vavrinku nema ko da namuči, osim ako sâm sebi ne zagroča život, pošto mu je jedino Rosol na vidiku.
Beta/AP
Nadal je krenuo već oprobanom metodom posle povrede, a prva faza pod nazivom “povratak samopouzdanja na šljaci“ uspešno je okončana. Indijan Vels prvi je pravi ispit njegove igre, a do sada je u Kaliforniji slavio tri puta.

Sejsling ili naš Filip Krajinović čekaju ga u drugom kolu, a zatim sledi Žeremi Šardi. Francuz ima prodoran forhend i uspeva da diktira poene kada je u ritmu, a nekoliko puta je inspirisano odigrao protiv Federera. Videćemo da li može nešto slično da ponovi sa Nadalom, kojem je u jedinom dosadašnjem meču uzeo četiri gema (Vinja del Mar 2013).

Nadal je penicilin za francuske tenisere, a potencijalni protivnici u osmini finala su mu Rišar Gaske ili Žil Simon. Utisak je da bi tu Simon imao više šansi, naročito ako Nadal još nema dovoljno vere u sebe da igra previše agresivno.

U četvrtfinalu Rafu će verovatno čekati Miloš Raonić ili Grigor Dimitrov. Bugarin u poslednje vreme deluje kao da nije baš koncentrisan na tenis, što se vidi i po rezultatima, a i Raonić je kiksnuo u Marseju.

Ipak, prvi je Masters u sezoni, idealna prilika da se napravi skretanje u pravom smeru, pa nema sumnje da će i Grigor i Miloš biti naoštreni da ostvare što bolji rezultat. U njihovom delu žreba tu je mladi Kirjos, nepredvidivi Dolgopolov, a od nosilaca Hiraldo i Robredo. Na prvi pogled ništa strašno, ali iznenađenja nisu nemoguća.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Hanesku – Južni. Dobro, meč baš i nije zanimljiv, ali jeste činjenica da zbirno imaju 65 godina.

Sergej Stahovski – Sem Kveri. Ukrajinac igra vrlo dobro u poslednje vreme, a Kveri je nedavno igrao polufinale u Memfisu i u rodnoj Kaliforniji želi da nastavi da se vraća u formu.

Novo ime: Aleks Bolt – ima 22 godine, levoruk je i trenutno 164. na ATP listi. Igra sa Robinom Haseom u prvoj rundi.

Kompletan žreb pogledajte OVDE.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: