Ko stoji na Novakovom putu ka istoriji?

Četiri puta je igrao u finalu i sva četiri puta je izgubio – turnir u Sinsinatiju jedini je iz Masters 1000 serije koji Novak Đoković nikada nije osvojio. Ukoliko to učini ove nedelje, postaće prvi teniser u istoriji koji je osvojio sve Masters turnire, pa je motiv zato još veći. A i US open je iza ćoška. Za razliku od Rodžers kupa, Novakov žreb sada je povoljan – pogledajmo ko mu sve stoji na putu ka 46. trofeju u karijeri.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.08.2014.

20:00

Default images

Osim prvog seta sa Monfisom, Đoković je u Torontu bio potpuno van ritma – najviše je to bilo primetno u ne tako dobrom kretanju i nameštanju na lopticu, kao i u nedostataku žara u igri.

Iako je Novak izjavio posle poraza od Conge da se “samopouzdanje teško stiče, a lako gubi“, razloga za brigu nema – titula na Vimbldonu stvorila je zalihe samopouzdanja koje tek treba da se naplate. Uz to, utisak je da je Novak možda i podsvesno spustio gas – ne bi bilo prvi put da neko od velikih tenisera žrtvuje bitku kako bi dobio rat. A rat su, u ovom slučaju, Sinsinati i US open.

Novak će turnir početi duelom sa boljim iz meča Žil Simon – Bernard Tomić. Ni kada je bio na vrhuncu, Francuz svojim stilom igre nije mogao da parira Đokoviću, a sada ga već neko vreme muče povrede. Sa druge strane, Tomić deluje kao da mu se fokus napokon okreće jedino tenisu i ima dana kada je inspirisan vrhunskik protivnicima. Međutim, uz adekvatan pristup, Đoković ne bi trebalo da ima problema.

Treća runda doneće Novaku sudar sa Robredom ili Semom Kverijem. Španac voli često da se izvlači na forhend, ali sa Novakom to nije pravo rešenje zbog odličnog bekhenda srpskog tenisera, što je samo jedan od brojnih razloga zašto Robredova igra odgovara Đokoviću. Kveri je umeo da namuči Novaka, ali ove sezone teško uspeva da spoji dva dobra meča.
Beta/AP
U četvrtfinalu su Đokovićevi potencijalni protivnici David Ferer i Žo-Vilfred Conga. Španac je svakako bolja opcija od Dimitrova, Raonića i Marija – iako je i dalje borben do koske, Fererova igra postepeno pada i skloniji je oscilacijama nego ranije. Uz to, Novak ga je dobio na šest prethodnih mečeva, uključujući i jedan ove godine u Rimu.

Razumno je pretpostaviti da je Conga mentalno i fizički istrošen posle verovatno najvećeg trofeja u karijeri i četiri uzastopne pobede nad Top 10 teniserima. Kontinuitet Žou nikada nije bio jača strana i nemojte se iznenaditi ako rano završi takmičenje.

U toj osmini još se nalaze Južni, Sepi i Kolšrajber, pa ne bi bila senzacija ako bismo dobili, uslovno rečeno, neočekivanog četvrtfinalistu.

Ukoliko Novak dogura do najbolja četiri, tamo bi ga prema projekciji čekali Vavrinka ili Dimitrov. Iako Stan nije u bogzna kakvoj formi, žreb mu deluje prohodno (drugo kolo Beker, u trećem se nazire Čilić) i Đokovićevo prisustvo s druge strane mreže očigledno ga inspiriše.

Kada bude gledao unazad, 2014. godina će za Grigora Dimitrova biti godina proboja. Njegova raznovrsna igra sastoji se iz mnoštva lepih i kvalitetnih delova, a tek je ove sezone te delove sklopio u pravi mozaik i počeo da igra na visokom nivou u kontinuitetu.

Ipak, jedini istinski kiks Grigor je imao na Rolan Garosu, pa je možda vreme za novi. Na putu su mu poljuljani Janovič i Gaske, videćemo jesu li oni kadri da ga eliminišu.
Beta/AP
Druga polovina žreba čini se težom i jeste teža, ali i tu nad mnogima stoji znak pitanja. Federer je u finalu Toronta delovao potpuno van balansa, izgledalo je kao da mu je odmor preko potreban, a Berdih već neko vreme posrće.

Tu je i Raonić, koji je u naletu, sa jasnim i jednostavnim planom igre, uz sve čvršću glavu. Vreme je i da se Endi Mari probudi, a u toj polovini još su i Izner, koji je u SAD uvek bolji nego inače, kao i nepredvidljivi Gulbis i Fonjini.

Zaista je teško prognozirati ko bi mogao da savlada sve prepreke i dođe do finala, ali nadajmo se da će se tamo po peti put u karijeri naći Novak Đoković. I da će ovaj put napraviti i poslednji korak.

Sve Đokovićeve titule iz Masters 1000 serije (19):
Indijan Vels (2008, 2011, 2014)
Majami (2007, 2011, 2012, 2014)
Monte Karlo (2013)
Madrid (2011)
Rim (2008, 2011, 2014)
Rodžers kup (2007, 2011, 2012)
Šangaj (2012, 2013)
Pariz (2009, 2013)

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: