Novak Đoković – kako naći lek za ’glavu’?

Razočaranje, beznađe. To su dve emocije koje najtačnije opisuju stanje navijača Novaka Đokovića posle još jednog neuspešnog pohoda na Rolan Garos. Treću godinu u nizu na Novakovom putu ka teniskoj besmrtnosti i kompletiranju Gren slema našao se Rafael Nadal. Prošlogodišnji poraz izazvao je ogromnu tugu, ali svetlo na kraju tunela činilo se tako blizu. Posle ovog poraza preovlađuje osećaj bespomoćnosti jer Novak nije igrao ni blizu svog maksimuma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2014.

09:10

Default images

Već neko vreme Novak u završnici Gren slem turnira ne uspeva mentalno da iznese teret – dobio je pet od svojih prvih sedam GS finala, a od tada samo jedno od šest. Na to treba dodati i prošlogodišnji duel sa Nadalom na Rolan Garosu koji je s razlogom nosio epitet “finala pre finala“.

Ništa različito nije bilo ni sada – Đoković nije uspeo da prikaže svoju najbolju igru u odlučujućem meču i to je najjednostavniji način da se opiše finale.

Boris Beker došao je u Novakov štab upravo da bi mu pomogao da se izbori sa mentalnim aspektom najvećih okršaja – sudeći prema prva dva GS turnira sezone, napretka nema, naprotiv, kao da je učinjen i korak unazad. Đoković je u drugom i četvrtom setu dozvolio brejk u trenutku kad je servirao za ostanak u setu, a posebno je ilustrativan način na koji je to uradio – skoro isključivo sopstvenim greškama.

U poslednjem gemu vodio je Novak 30:0, a onda se redom dogodilo sledeće – promašena bekhend paralela po širini, nerezonski izlazak na mrežu, insajd-aut forhend u autu i dupla greška kojom je završio meč, baš kao u finalu 2012. godine (publika jeste zasmetala, ali to ne može biti izgovor).
Beta/AP Photo/Michel Spingler
Jasno je da je problem u glavi – pre meča isticao sam važnost osvajanja prvog seta, bio sam siguran da će to ’otkraviti’ Novaka i učiniti da pusti ruku. Prvi set, ne baš kvalitetan sa obe strane, Đoković je osvojio, ali to ni izbliza nije imalo očekivani efekat – kao da srpski teniser nije imao nikakav ’momentum’, a videli smo kako je Nadal produžio svoje preimućstvo posle osvajanje drugog seta. Od početka do kraja meča Novak je bio stegnut, sa izuzetkom dva gema kada je već zaostajao u trećem setu.

To je problem kojim sve počinje i sve se završava – kada pronađe rešenje za njega, doći će i nove Gren slem titule.

Đokovića izuzetnim teniserom čini i istančan osećaj za donošenje odluka – kada napasti, kojim intenzitetom, a kada se povući i čekati bolju priliku. Rečju, Novak je briljantan taktičar i čovek kojem mozak radi sve vreme meča, ali sada tako nije bilo – u pojedinim periodima igra mu nije imala ni glavu ni rep, bez jasnog plana napada i zamisli kako bi želeo da izgledaju poeni. To je samo unosilo dodatnu nesigurnost u ionako već krhku igru, što se moglo videti npr. po promašenom ziceru na mreži početkom trećeg seta ili u nekoliko situacija kada je birao pogrešnu stranu u ’gotovim’ poenima i gubio ih.

Bezidejnost je naročito došla do izražaja kada je postalo očigledno da Novaka bekhend dijagonala ne sluša. Njome je ili pravio greške ili, što je još gore, slao nedovoljno prodorne loptice kojima je Nadalu omogućio da uđe u ritam forhendom nakon lošeg prvog seta Španca.

Rafa nije bio na svom nivou u prva dva seta, ali ga je Novak ’pozvao’ u meč i dao mu dovoljno vremena da uhvati ritam. Tako je i tada je meč zapravo izgubljen.
Beta/AP Photo/David Vincent
Nadovezali su se fizički problemi – od sredine drugog do sredine trećeg seta Novak je delovao ispijeno, bio je crven u licu i slabo se kretao. Dakle, u intervalu kada se meč lomio, Đoković nije bio sposoban da uloži svoj maksimum. To jeste za žaljenje, ali i fizička sprema je deo sporta i bila je nužan uslov za pobedu.

Gledajući statistiku servisa, ne bi se reklo da je tu iko ostvario prednost, ali u važnim poenima Nadal je uvek bio na visini zadatka (servisi u telo npr), za razliku od Đokovića koji je retko pronalazio servis-vinere kada su mu bili neophodni.

Konačno, Nadal je jednostavno bio hrabriji, dovoljno hrabar i da svojim slabijim udarcem osvoji značajne poene. Pri rezultatu 30:30 na svoj servis u ranoj fazi drugog seta pogodio je liniju bekhend paralelom, a pri izjednačenju na 4:4 u četvrtom setu pronašao je munjevitu bekhend dijagonalu.

Ako se vratimo godinu dana unazad, Nadal je nešto slično uradio i prošle godine – kada je Đoković pretio duplim brejkom u petom setu, Španac je iz rukava izvukao dva spektakularna bekhenda, što se na kraju ispostavilo ključnim. Zato je Nadal ikona tenisa, možda i najbolji igrač svih vremena.
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Rafael sada u svojoj kolekciji ima 14 Gren slem titula, koliko i veliki Pit Sampras, a prvi je igrač u istoriji koji je pet puta u nizu osvojio Rolan Garos.

Novak je doživeo još jedan težak poraz, teži nego prošle godine – iako je lani bilo više drame, ove sezone Đoković može da se kaje što nije prikazao svoju “A igru“, pa ni blizu nivoa nedavnog meča u Rimu, i to u duelu u kojem je dobio prvi set i u kojem se Nadal ’nudio’. Zato je žal mnogo veća.

Đokovićev san opet nije postao java i pitanje je hoće li do kraja karijere Novak uspeti da ga ostvari. Još je veće pitanje koliko će Novaku biti potrebno da se psihički oporavi od poraza. Igra je i dalje tu, a lek za ’glavu’ u finalima Gren slemova preko je potreban.



Nadal – Đoković 3:6, 7:5, 6:2, 6:4:
Trajanje: 211 minuta
Asovi: Nadal 3, Đoković 11
Duple greške: Nadal 4, Đoković 3
Ubačeni prvi servis: Nadal 70% (84-120), Đoković 65% (82-126)
Osvojeni poeni na prvi servis: Nadal 73% (61-84), Đoković 72% (59-82)
Osvojeni poeni na drugi servis: Nadal 50% (18-36), Đoković 36% (16-44)
Najbrži servis: Nadal 199 km/h, Đoković 203 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Nadal 175 km/h, Đoković 182 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Nadal 136 km/h, Đoković 145 km/h
Poeni na mreži: Nadal 69% (11-16), Đoković 68% (17-25)
Brejk lopte: Nadal 6-10 (60%), Đoković 3-9 (33%)
Direktni poeni: Nadal 44, Đoković 43
Neiznuđene greške: Nadal 38, Đoković 49
Ukupno poena: Nadal 130, Đoković 116

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

273 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: