Draft 2014: Gde će Bogdan, Šarić, Nurkić...?

Prema svim najavama, predstojeći NBA draft trebalo bi da bude najbolji još od čuvene klase iz 2003. godine sa Džejmsom, Entonijem, Vejdom, Bošom... U SAD se taj 26. jun željno iščekuje, ali i košarkaški zaluđenici sa ovih prostora imaju dodatni razlog da posmatraju draft – ABA liga imaće šestoricu igrača čija će imena najverovatnije biti izvučena te večeri u Medison Skver Gardenu.

U pitanju je najveća mlada zvezda srpske košarke Bogdan Bogdanović iz Partizana, zatim trio Mega Vizure Vasilije Micić-Nemanja Dangubić-Nikola Jokić, zatim MVP Jadranske lige Dario Šarić, kao i centar Cedevite Jusuf Nurkić.

Čija igra i potencijal najviše odgovaraju NBA ligi, ko će od njih već od oktobra igrati preko Atlantika i sa kojeg će mesta biti birani?

Izvor: B92

Četvrtak, 05.06.2014.

12:00

Default images

Tekst pred vama poslednji je u mini specijalu B92 “NBA draft 2014“. Uživajte i u prethodnih pet:

1. Klasa 2003.
2. Da li znate šta je tankovanje?
3. Da li je Endru Vigins novi LeBron?
4. Žoel Embid – dobija li košarka novog Hakima?
5. Parker, Rendl, Eksum, Nejpijer... Ko će da uspe?
Starsport
Prošle sezone Jusuf Nurkić najavio je da bi mogao da bude superioran na ovim prostorima, a ove sezone je u dresu Cedevite talenat počeo da pretvara u kvalitet koji pravi razliku u korist njegovog tima.

U ABA ligi je za skoro 17 minuta na parketu Nurkić prosečno beležio 11,7 poena i 5,7 skokova, a odlično je odigrao i najvažniji meč sezone, polufinale fajnal-fora sa Partizanom.

Momak rođen u gradiću Živinice poseduje maltene sve što je potrebno za vrhunskog centra današnjice – snažan je, borben, brz u kontrama i nije trom u reakcijama, naprotiv.

“Za mene je najveći NBA potencijal upravo Nurkić. Nema mnogo centara u SAD, a on je izuzetno jak i ima brze noge. U Jadranskoj ligi je imao odlične proseke, uz sjajan procenat šuta (56% za dva), i sve to u ekipi koja će sledeće sezone igrati Evroligu. On može da bude nešto slično Nikoli Pekoviću, a ima i osobinu esencijalnu za tako snažnog centra – može da pogodi oba penala kada ga fauliraju“, smatra komentator Arene sport Edin Avdić, koji prethodnih godina prenosi i mečeve Jadranske lige.

Nurkić bi još trebalo da poboljša leđnu tehniku kako bi lakše koristio fizičku superiornost, a i stav na ponekim utakmicama bio mu je upitan. Ipak, 211 cm visokom centru tek je 19 godina, a već iza sebe ima ozbiljnu seniorsku sezonu u kojoj je bio jedan od nosilaca igre.
Starsport
Šta tek reći za Darija Šarića? Sa 20 godina bio je vođa Cibona koja je senzacionalno osvojila trofej u ABA ligi. Zagrepčani su u toku sezone ostali bez pola tima, otišli su Stroberi, Žižić, Džening, Planinić je otišao pa se vratio...

Šarić je imao 16,7 poena, 9,8 skokova i 3,2 asistencije po meču, a blistao je i na završnom turniru u Beogradu – protiv Zvezde je imao 21 poen, 15 skokova i 6 asistencija, a u finalu je razbio Cedevitu sa 23 poena, 11 skokova i 7 asistencija.

Ipak, momak iz Šibenika nije bio najbolji samo zato što to brojke ’kazuju’, već zato što je u izuzetno teškoj situaciji za klub pokazao zrelost mnogo iskusnijeg igrača. Fizički i psihički već je na nivou ozbiljnog seniorskog košarkaša, raznovrstan je u napadu i odličan u skoku, a uz to i razmišlja na pravi način. Nesumnjivo je da 208 cm visoki Šarić ima potencijal da bude jedan od vodećih igrača u nekom od Evroligaša, ali da li je to dovoljno za NBA?

“Pitanje je koliko je Šarićeva igra pogodna za NBA ligu jer mnogo toga što on odlično radi u Evropi i što ovde prolazi ne bi moglo tako lako da prođe u SAD. Način na koji on postiže poene i stvara prednost u odnosu na direktne konkurente ovde, tamo ne bi bio brži i jači“, kaže Edin, ali dodaje da Šarić još ima prostora za napredak i da je nesumnjivo NBA potencijal.
Starsport
Upravo Nurkiću i Šariću daju se najveće šanse od Balkanaca da završe u prvoj rundi drafta, i to u prvoj polovini.

“Mislim da je Šarić trenutno najbolje pozicioniran, posle njega Nurkić, mislim da će njih njih dvojica biti među 20, Šarić možda u 10“, dodaje Edin.

Pitanje koje se često nameće jeste koliko je pametan izbor za mladog igrača da ode u NBA ligu i da rizikuje da tamo ne dobije pravu šansu. Otac Darija Šarića nekoliko puta najavio je da neće pustiti sina da već sada ode u SAD upravo iz tog razloga. Mnogi smatraju da je on u pravu i da ne trebe preskakati stepenike u karijeri, već da se prvo treba do kraja dokazati u Evropi, prevashodno u Evroligi.

Bliža prošlost donosi različite primere, ali Edin nema dilemu i kaže da NBA u svakoj varijanti nudi mnogo više nego Evropa.

“Ako Nurkić i Šarić budu među 15 izbora na draftu, mislim da je za njih realno da odu u NBA. To je garantovan ugovor i prilika da testiraju sebe sa najboljima na svetu. Bez obzira šta ko govorio, tamo će imati dovoljno prostora, naravno ako to žele jer sve je pitanje voljnog momenta – da individualno treniraju, da rade sa pomoćnim trenerima svaki dan na tehnici i sl. Tamo i na treninzima igraš sa košarkašima kakvih nema mnogo u Evroligi i može mnogo da se napreduje ako imaš zdravo razmišljanje“.
Starsport
Od srpskih igrača najprimamljiviji NBA klubovima jeste Bogdan Bogdanović. Nakon što je prošle sezone odigrao izvanredno u finalnoj seriji plej-ofa sa Crvenom zvezdom, Bogdanović je preuzeo ulogu vođe tima, naročito od povrede Vestermana i prinudnog prelaska na mesto plejmejkera.

Mesec-dva je na svojim plećima nosio Partizan, a meč sezone odigrao je u duelu sa CSKA, kada je u Kombank areni Moskovljanima ubacio 27 poena. U Evroligi je ove sezone prosečno beležio 14,8 poena i po 3,7 skokova i asistencija.

Bogdanović ima potrebnu drskost kako se ne bi plašio izazova kakav je NBA liga, može da poentira na različite načine, da pogodi šut sa velike daljine, a tokom ove sezone usavršio je i dodavačke sposobnosti.

“Bogdanović kotira pri kraju prve, početkom druge runde. Za njega je velika stvar što je u Evroligi odigrao vrlo dobro. On ima dimenzije za beka šutera u NBA ligi – dva metra, duge ruke, solidan šut sa distance, mada nisam siguran kako bi on u ovom trenutku mogao da se nosi sa ostalima“, objašnjava Edin.

Međutim, u SAD mnogo zavisi i od spleta okolnosti, sistema u koji igrač upadne, a Edin naglašava da u NBA mnogo veću ’prođu’ imaju evropski centri nego bekovi i dodaje:

“Zavisi i od toga koja te ekipa bira – npr, Nedović je biran u prvoj rundi, ali od početka smo znali da će teško dobiti minuta pored Karija i Kleja Tompsona. Za evropskog beka je veoma važno koliko ima prostora na svojoj poziciji, i Serhio Rodriges je bio zakucan za klupu tokom svog boravka u NBA, a sada dominira u Real Madridu“.

Dakle, Bogdanović treba prvo da sačeka ime kluba koji će ga izabrati, a onda da donese racionalnu odluku posle dobrog promišljanja i savetovanja sa ljudima kojima veruje.
Starsport
Nikola Jokić je, slično Žoelu Embidu, počeo kasno da se bavi košarkom, ali to mu nije smetalo da za kratko vreme pokaže svoj talenat. Košarkaš Mege tek je nedavno napunio 19 godina, a ove sezone dobio je veliki prostor i iskoristio ga je – na Jadranu je prosečno imao 11,4 poena, 6,4 skoka i 2 asistencije.

Jokić pokriva i ’četvorku’ i ’peticu’, odlikuje ga visoka košarkaška inteligencija, a poseduje i solidan šut. On zaista ima ogromne mogućnosti – sasvim je realno da će dodatno ojačati i da će postati još precizniji sa distance (vidi se da ima još prostora), što će ga činiti veoma teškim za čuvanje jer bi onda imao barem jednu komparativnu prednost u odnosu na svakog rivala.

“Jokić je vrlo zanimljiv igrač, odlično razume košarku, ima dobar pregled igre i šut, a i dobro se pokazao na treninzima na Najk hups samitu“, smatra Edin.
Starsport
Plejmejker Vasilije Micić tokom karijere se mučio sa povredom kolena, što će biti pod posebnom pažnjom svih NBA klubova. Micić takođe ima odličnu sezonu u Megi – prosečno je upisivao 12,1 poen, 3,2 skoka i 5,8 asistencija po meču. Uz to, na nekim mečevima kao što je finale Kupa sa Zvezdom, pokazao je da ga velike utakmice inspirišu, što predstavlja plus za budućnost.

Visok je 196 cm, što je povoljna visina za pleja u NBA ligi, a ne manjka mu ni kreativnosti. Ipak, Micić bi se sasvim sigurno mučio u odbrani protiv bržih i eksplozivnijih bekova, a ni šut za tri poena nije mu konstantan i pouzdan.
Starsport
Za draft se prijavio još jedan Megin igrač – Nemanja Dangubić, koji je nedavno napunio 21 godinu.

“Najbolje fizikalije za NBA standarde ima Dangubić, ali on još mora da konkretizuje svoju igru, mislim da je na spoljnim pozicijama u Megi bilo igrača koji su bolje iskoristili minute“, kaže Edin.

Dangubić je imao 9,6 poena, 3,5 skoka i 2 asistencije po utakmici u ABA ligi, ali za njega se ipak očekivalo za nijansu više. Šut mu je i dalje sporadičan, a mogao bi da bude i prisutniji u skoku uzevši u obzir njegov odraz.

“Očekujem da Megin trio bude izabran u drugoj rundi. Ipak, ima tu razmena igrača, ko favorizuje internacionalce, a ko želi Amerikance, ima dosta varijabli i NBA draft je u dosta slučajeva velika politika, a ne realna procena nečijih kvaliteta“, zaključio je Edin.

U svakom slučaju, ljubitelji košarke u regionu imaće razlog više da u noći NBA drafta ostanu budni. Nadajmo se da nas čekaju lepe vesti, tada, ali i sledeće sezone.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: