Srbi u prvoj nedelji: Ko je oduševio, a ko razočarao?

Prošla je prva nedelja Rolan Garosa, a srpski navijači imali su razloga i da budu ushićeni i da budu razočarani. Pravo osveženje jeste Dušan Lajović, koji se plasirao u osminu finala bez izgubljenog seta, pri tom pokazavši važne znake poboljšanja u igri. Od Novaka Đokovića ništa manje se nije ni očekivalo od tri pobede, a Jelena Janković lepršavom igrom u duelu sa Kirsteom dala nam je osnov da se nadamo plasmanu u samu završnicu.

Ana Ivanović igra u izuzetnoj formi ove sezone, činilo se da ni Gren slem polufinale nije nerealno, ali Ivanovićeva je ponovo poklekla pod pritiskom. Jovana Jakšić propustila je zlatnu šansu u meču sa Hantuhovom, Bojana Jovanovski nikako da pronađe sebe, a Nenad Zimonjić i Daniel Nestor svojim igrama teraju nas da iznova postavljamo pitanje: Zašto ste se ikada i rastajali?

Izvor: B92

Subota, 31.05.2014.

17:00

Default images

Novak Đoković: Mečeve sa Žoaom Sousom i Žeremijem Šardijem Novak je dobio maltene i pre nego što je izašao na teren, svojim autoritetom i strahopoštovanjem koji je usadio protivnicima.

Prvi ozbiljan test bio je sudar sa Marinom Čilićem. Hrvat je igrao izuzetno agresivno, pa je Novak u pojedinim intervalima meča bio daleko iza osnovne linije. Osim te pasivnosti, ono što može da zabrine jeste i lakoća kojom je Čilić, koji ne važi za tenisera sa briljantnim riternom, vraćao Novakove servise – Hrvat je napravio tri brejka iz 11 prilika.

Takođe, Novak je ove sezone nekoliko puta imao muka da okonča meč. Čiliću je dao drugi život početkom trećeg seta kada nije iskoristio nekoliko brejk šansi, ali drastičniji primer jeste četvrti set – Novak je imao brejk viška i dva puta po 0:40 za dupli brejk, ali ponovo nije rutinski priveo meč kraju. Naprotiv, to se dogodilo duplom greškom Hrvata u poslednjem gemu.
Beta/AP Photo/Michel Spingler
Da je sa druge strane mreže bio neko mentalno stabilniji, vrlo je verovatno da bi se duel dodatno iskomplikovao. Međutim, to zna i Đoković, pa nema sumnje da u meču sa Žo-Vilfredom Congom sebi neće dopustiti takve padove koncentracije.

Odigrali su ’klasik’ pre dve godine baš na Rolan Garosu, kada je Novak slavio sa 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8-6), 6:1 u meču u kojem je spasao četiri meč lopte.

Conga nije u dobroj formi ove sezone, do Pariza mu je skor bio 17-10, ali je na Rolan Garosu uvek posebno inspirisan, posebno protiv igrača iz samog vrha. U prve tri runde nije izgubio ni set, a nije baš da je imao naivne suparnike – Rože-Vaselan, Jirgen Melcer i Jerži Janovič.

Uz to, Conga je izjavio da mu šljaka na Garosu izuzetno prija i da može na njoj da se kreće najbolje što može, za razliku od podloge u Madridu i Rimu, na kojima se klizao i nije mogao da pruži maksimum.

U Novakovoj polovini nije bilo iznenađenja, za razliku od druge strane žreba, pa projektovani put do završnice (za sada) ostaje isti – četvrtfinale Raonić, polufinale Federer.
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Dušan Lajović: Na svom tek drugom učešću na Gren slem turnirima došao je do osmine finala, i to bez izgubljenog seta. Istina, posao mu je olakšan predajama Almagra i Hasa, ali to ni na koji način ne umanjuje Dušanov uspeh.

U prvoj rundi u tri neočekivano laka seta izbacio je 34. tenisera sveta, levorukog Argentinca Federika Delbonisa, koji je igrao finale u Nici i koji je prethodne godine savladao Federera.

Drugo kolo donelo je lakši posao i pobedu nad Jirgenom Zopom, a Lajović je potpuno oduševio u meču sa američkom nadom Džekom Sokom. Pojedini američki novinari već su ’upisali’ Soku pobedu, ali Dušan ih je sve iznenadio.

Najveći plus jeste Lajovićev stav na terenu – za razliku od Majamija, kada je na momente delovao i plašljivo, sada je igrao sa odlučnošću čoveka koji oseća da pripada najvećoj, Gren slem pozornici. To se videlo i po njegovom govoru tela.
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Dalje, Lajović je igrao veoma inteligentno, koristio je svaki centimetar terena – kratkim dijagonalama je nekoliko puta iznenadio Soka, a bekhend paralelom, koja mu je najbolji udarac, na pravi način koristio je višak prostora koji je Amerikanac ostavljao na svojoj forhend strani.

Posebno je impresivan bio način na koji je Lajović spasavao brejk lopte u finišu drugog seta – poluvolej u maniru Federera, drop šot, viner forhendom već u drugom udarcu... Iz njega je tada izbijalo samopouzdanje, na naplatu je došlo iskustvo igranja mečeva u Dejvis kupu sa Berdihom, Štepanekom i Vavrinkom, kao i dueli sa Nišikorijem i Dolgopolovom.

Lajović već sada ima kvalitet za Top 50, ali za nešto više moraće dodatno da napreduje. Prostora ponajviše ima na jačini i raznovrsnosti servisa, i prvog i drugog, a kada bi forhend postao malo ubojitije i snažnije oružje, Lajović bi postao znatno opasniji.

Sada Dušanu sledi okršaj sa Rafaelom Nadalom, koji može da odigra za svoju dušu – osetiće “Filip Šatrije“, pustiće ruku i gledaće da pruži što jači otpor osmostrukom šampionu. Iskustvo će sigurno biti vredno za budućnost.
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Jelena Janković: Izjavila je da igra sve bolje kako turnir odmiče, a izjave poput takve novinari s pravom smatraju šablonskim, onima u kojima nema mnogo ’mesa’. Međutim, sada je Jelena pogodila pravo u centar – posle klimavog početka i gubitka seta od Šaron Fičman, Jankovićeva je savladala Kurumi Naru i Soranu Kirsteu, a u poslednja tri odigrana seta izgubila je samo tri gema.

Majstorski je Jelena odigrala u meču sa Rumunkom Kirsteom, devojkom od koje je izgubila oba prethodna meča na šljaci. Tokom celog duela kretala se izvanredno i stizala ’nemoguće’ loptice, uspevala je protiv jakih udaraca protivnice da drži potrebnu dubinu i da čeka grešku, a napadala je iz kontri, najčešće upečatljivom bekhend paralelom.

Jankovićeva je meč završila sa 16 direktnih poena i 9 neiznuđenih grešaka odigravši jedan od najboljih mečeva ove sezone.
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Završnica Rolan Garosa za nju nije ništa strano, a sledeća rivalka na tom putu jeste Sara Erani, vicešampionka iz 2012. i prošlogodišnja polufinalistkinja.

Italijanka je pre desetak dana istegla mišić u Rimu, ali u prva tri kola u Parizu nije potrošila mnogo energije – doduše, izgubila je set od Medison Kiz, ali je u naredna dva duela protiv Ficenmajer i Gluško prepustila rivalkama samo sedam gemova.

Šest od sedam titula u karijeri Erani je osvojila na šljaci i specijalista je za tu podlogu. Odlično se kreće, udara lopticu sa mnogo spina i sigurno poseduje veliko samopouzdanje u Parizu posle izvanrednih nastupa u prethodne dve sezone.

Nedavno u Rimu Erani je dobila Jankovićevu 6:3, 7:5, a Jelena će za revanš morati što je više da eksploatiše slab servis rivalke i da igra agresivnije nego u dosadašnjem delu turnira, pošto je sigurno da neće dočekati toliko grešaka kao npr. u meču sa Kirsteom.
Beta/AP Photo/David Vincent
Ana Ivanović: U Pariz je došla u veoma dobroj formi, a mediji i njeni navijači konačno su mogli realno da zamisle scenario u kojem Ana ponovo ulazi u polufinale Gren slem turnira. Međutim, Ivanovićeva nije uspela, pošto je i peti put u nizu poražena od Lucije Šafarove, sada sa 6:3, 6:3.

Stoji da je Čehinja igrala sjajno – slajs servisom iz prednost strane slala je Anu van terena, pogađala je forhend paralele kao od šale, a i servis ju je izvrsno služio, naročito u kritičnim trenucima.

Ipak, Ivanovićeva je dobrim delom i sama kriva za poraz – u prvom setu previše je insistirala na lopticama u forhend rivalke, što joj se osvetilo. Kada je videla da meč ne teče prema planu, u Aninu igru ponovo se uvukla panika, što se najviše odrazilo na servis, bez kojeg i nije mogla da uradi nešto više.

Ivanovićeva ove godine igra konstantno dobro, primetan je napredak u njenom kretanju, kao i u raznovrsnosti igre – češče izlazi na mrežu i više koristi bekhend slajs.

Ipak, osnovni problem i dalje je tu – krhkost njene ’glave’. Kada kola krenu nizbrdo, Ana se unervozi i ne donosi promišljene odluke, a onda se i cela igra raspadne. Takođe, i kada Ani ide, malo je potrebno da se stvari okrenu za 180 stepeni – videli smo to ove godine u mečevima sa Šarapovom i Simonom Halep. Te krhkosti njene igre svesne su i suparnice, pa Ivanovićevu ne doživljavaju kao bauk, a u tenisu psiha vrlo često odlučuje pobednika.
Beta/AP Photo/Michel Spingler
Ostali: Ponovo se pokazuje da su Nenad Zimonjić i Daniel Nestor doneli pravu odluku kada su rešili da ponovo nastupaju zajedno – osvojili su titule u Sidneju, Madridu i Rimu, a sada su već u četvrtfinalu. Samo neka tako nastave.

Jovana Jakšić bila je na pragu iznenađenja i pobede nad Danijelom Hantuhovom, vodila je sa 4:3 u trećem setu i imala servis, ali ipak nije uspela da dođe do prve Gren slem pobede. Šteta, Slovakinja je igrala daleko od maksimuma, ali i tesan poraz može da bude ohrabrenje i iskustvo za dalje.

Bojana Jovanovski nikako da pronađe pravu formu ove sezone, doživela je sedmi poraz na startu turnira ove sezone, bolja od nje bila je Italijanka Kamila Đorđi. Bojana mora prvo da bude fizički maksimalno spremna, a onda da vidi kako i šta dalje.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: