Vavrinka, Li, Serena... Ko je sledeći?

Iznenađenja su zarazna, kaže se često u tenisu, a potvrdu tog pravila iz dana u dan dobijamo na ovogodišnjem Rolan Garosu. Nikada u teniskoj Open eri nije se dogodilo da prve dve nositeljke na Gren slem turniru ispadnu pre trećeg kola. Sve do sada, kada je u prvoj rundi eliminisana Na Li, a u drugoj Serena Vilijams. Uz ispadanje Stanislasa Vavrinke i brojna sitnija iznenađenja, turnir u Parizu podseća na prošlogodišnji Vimbldon kada smo takođe videli seču favorita (Federer i Nadal npr).

Izvor: B92

Sreda, 28.05.2014.

16:30

Default images

Stanislas Vavrinka izgubio je u prvoj rundi od Giljerma Garsija-Lopesa sa 6:4, 5:7, 6:2, 6:0 u meču u kojem je napravio čak 62 neiznuđene greške. Taj poraz pokazuje nam koliko je teško u vrhunskom tenisu držati kontinuitet i ukazuje na veličinu podviga Federera, Nadala i Đokovića koji taj kontinutiet održavaju godinama unazad.

“Moram ponovo da sklopim slagalicu, alina drugi način nego ranije jer je sve drugačije posle osvajanja Gren slema, Mastersa i dolaska na treće mesto ATP liste“, slikovito je Švajcarac opisao svoju situaciju.

Stanislas nije pokazao mentalitet igrača iz samog vrha – previše je srljao i nije sebi dao ni priliku da uđe u pravi ritam. U takvim situacijama, kada “ništa ne ulazi“, igra se malo strpljivije, poeni se duže gradi i teniser na svaki način pokušava da dobije na vremenu u nadi da će što pre pronaći željeni nivo igre.

Suprotno tome, Vavrinka je u trećem i četvrtom setu hteo sve i hteo je odmah, a da je pri tom izgubio svaki realni plan u igri. Za to je surovo kažnjen jer, iako je Garsija-Lopes solidan igrač, nije toliko dobar da od Vavrinke izgubi samo dva gema u dva seta.

Dobrim delom, dakle, bilo je to Stenovo samouništenje i podsetnik zašto ga niko još nije uvrstio u rang nedodirljivih. Niti će. Ipak, to ne znači da Švajcarac prestaje da bude pretnja i do kraja sezone treba očekivati još njegovih dobrih igara.
Beta/AP Photo/David Vincent
Na Li, šampionka iz 2011. godine na RG i osvajačica Australijan opena isto kao i Vavrinka, izgubila je od Kristine Mladenović sa 7:5, 3:6, 6:1. Devojka koja nastupa pod zastavom Francuske prilično dugo važila je za buduću zvezdu svetskog tenisa, ali tu titulu nikako nije uspevala da opravda. Nedavno je napunila 21 godinu, a samo je jednom prošla do treće runde nekog od Gren slem turnira.

Pobeda nad Li nesumnjivo je za Kristinu bila najveća u karijeri – ostvarila je zahvaljujući agresivnom riternu, i iz forhenda i iz bekhenda, kao i preciznim prvim servisima kada se meč lomio.

Za Mladenovićevu je tip igračice kakva je Li obično poguban – ofanzivna i dobro se kreće. Međutim, Kineskinja sada nije dovoljno preuzimala inicijativu, dozvolila je sebi da je rivalka odgura od osnovne linije i na momente je delovala potpuno bez volje da bilo šta i pokuša da promeni.

“Nisam dovoljno koncentrisana i tokom meča nisam bila potpuno posvećena razmišljanju šta treba da radim, nisam sledila svoju taktiku. Iako sam stajala na terenu, u mislima nisam imala ideju kako da igram ovaj meč”, izjavila je Li.

Zasićenost ili prolazna kriza, pokazaće meseci pred nama.
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Eliminacije Li i Vavrinka jesu predstavljale iznenađenje, ali najveći šok za tenisku javnost jeste poraz Serene Vilijams, njenim najubedljivijim u karijeri na Gren slem turnirima. Bolja od nje bila je 20-godišnja Garbinje Mugurusa iz Španije sa 6:2, 6:2.

Mugurusa poseduje potreban potencijal za vrhunske rezultate, ali nedostajala joj je taktička zrelost i strpljenje. U duelu sa Serenom najavila je da ima igru za najviše domete.

Visoka je 182 cm i odlično servira, nijednog trenutka nije odstupila od agresivne igre, ali nije bezglavo napadala – naprotiv, kada bi Serena vraćala njene najsnažnije napada, nije udarala još jače što obično rezultuje greškom, već bi odigrala lopticu ili dve sporije (ali duboko) i čekala novu priliku.

Uz servis, neočekivani broj napada po sredini polja, to je bilo ključno za Mugurusin najveći trijumf u karijeri. Španjolka je demonstrirala i hladnu glavu u trenucima kada se činilo da bi ’momentum’ mogao da sklizne na drugu stranu – napravila je brejk nakon što nije iskoristila 0:40, osvojila je gem na svoj servis pošto je spasla tri vezane brejk lopte, a gem u kojem je servirala za meč osvojila je bez izgubljenog poena.
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
“Rekla sam sebi pred poslednji gem: ’Nemoj da izgubiš razum“, rekla je Španjolka na konferenciji za medije i otkrila je da često svoju igru analizira tako što sebi postavi pitanje: Šta bi Serena uradila?

Ruku na srce, u meču sa njom Serena nije uradila mnogo – osvojila je samo 55% poena posle prvog servisa, nije ni servirala snažno kao što ume (prosečno 166 km/h), a kretanje joj je bilo veoma loše i meč je završila sa osam vinera i 29 neiznuđenih grešaka.

Vilijamsova je i u porazu ostala šampionka – na mreži je rekla Mugurusi da takvom igrom može i da osvoji turnir, a na konferenciji za medije bila je staložena i izložila jasan plan za dalje.

“Ona je igrala zaista dobro i pametno. Veoma sam razočarana. S druge strane, ovo i za mene može da bude dobro jer ću sada otići kući i raditi pet puta jače, znam da to mogu“, kaže Serena.

Rani poraz Grigora Dimitrova, pogotovo anemična igra koju je prikazao u duelu sa Karlovićem, takođe predstavlja razočaranje, Nikolas Almagro morao je da preda meč već u prvom kolu i uskratio nas je za očekivani okršaj osmine finala sa Nadalom, a velikim delom zbog povrede je ispao i Kei Nišikori.

Ako se vodimo rečenicom sa početka teksta i konstatujemo da su iznenađenja zarazna, jedino logično pitanje jeste – ko je sledeći?

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: