Žoel Embid – da li košarka dobija novog Hakima?

Kada je tek došao iz Kameruna u SAD, tada 16-godišnji Žoel Embid nije znao mnogo o osnovama košarke. Došao je na Montverd Akademiju, a saigrači iz ekipe podsmevali su se njegovoj nespretnosti. Trener Kevin Bojl poslao je Embida po vodu, a ostalima rekao: “Smejte se koliko god želite, ali za pet godina ćete mu tražiti novac na zajam, pošto će on vredeti 50 miliona dolara“. Danas je 20-godišnji Žoel Embid zvezda koledž košarke i ozbiljan kandidat za prvog pika na predstojećem NBA draftu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

10:30

Default images

Žoel je rođen u Jaundeu, prestonici Kameruna, a u rodnoj zemlji bavio se fudbalom i odbojkom, dok mu je otac bio profesionalni rukometaš. Košarku je retko gledao i na televiziji i tek po dolasku na Floridu upoznao se sa magičnom igrom pod obručima.

Za nešto manje od četiri godine prevalio je veoma dug put – njegov potencijal nema granice, a kada se to upari sa izraženom radnom etikom, teško da može da se dobije bolja kombinacija.

“Nije ’sirovi’ centar – defanzivno je odličan, žilav, sjajan skakač, izuzetno brz. Za njega je dobro što već odbranom može da zarađuje NBA minute, a onda da postepeno razvija igru u napadu. Tu bi mogao da napreduje, ali pokazuje da ima osećaj i na toj strani terena, iako se vrlo kratko bavi košarkom“, kaže komentator Arene sport Edin Avdić, koji je ov sezone često prenosio utakmice Embidovog Kanzasa.

Kamerunac je ove sezone prosečno beležio 11,2 poena, 8,1 skok i 2,6 blokada po utakmici. Stilom igre izazvao je poređenja sa nekima od najboljih centara svih vremena kao što su Tim Dankan i Hakim Olajdžuvon, čije utakmice i snimke Žoel često gleda.

“Veoma dobro trči za centra, što je posebno važno u današnjoj košarci gde je sve manje klasičnih centara. Uz to, poseduje i fini osećaj za blokadu i takođe je kasno počeo da se bavi košarkom, što su tri razloga zašto poređenja sa Hakimom nisu neosnovana“, smatra Edin.
Beta/AP Photo/Charlie Riedel
Osim što je predodređen za izvanrednog blokera, Embid se jednako dobro snalazi braneći ’pik-en-rol’ i igru ’jedan na jedan’. Visok je 213 cm, poseduje izuzetno veliki raspon ruku i ima 113 kilograma, ali je veoma brz i sa sigurnošću se može tvrditi da će i u NBA ligi biti defanzivna sila.

I u napadu je Kamerunac raznovrstan, ali nedovoljno konstantan. Ume da pogodi sa distance, čime otvara i prostor za svoje bekove, ali ne preteruje u tome, što pojedini centri često bezrazložno čine. U kontrama je veoma brz i u visokom procentu ih uspešno završava, a može da napadne direktnog čuvara i licem ka košu.

Igra na postu mu je dobra (solidno i dodaje kada ga udvoje), mada treba videti kako će ona izgledati protiv mnogo snažnijih NBA košarkaša. Izvanredan je skakač, na brzini skoka mnogo je napredovao od dolaska u SAD, pa često poentira i posle uhvaćene lopte u napadu.

“On radi stvari koje može da izvede samo još nekoliko ljudi na svetu“, kazao je jedan NBA skaut.
Beta/AP Photo/Orlin Wagner
Embid je izvrstan košarkaš u najavi, ali ima i svojih problema – u napadu se ne otvara baš najbolje posle pika, a i brzo ulazi u problem sa prekršajima zbog čega je nekoliko puta ove sezone ostavio Kanzas na cedilu ili je bio prinuđen da se štedi u odbrani.

Kamerunca opisuju kao čoveka koji igra sa mnogo ’vatre’, koji se neverovatno trudi i čija požrtvovanost se lako prenosi na saigrače.

“Žožo je srećno dete, veoma je otvoren, ali na terenu se ne povlači ni pred kime“, objašnjava Kejsi Hil, njegov saigrač iz srednje škole.

I zašto, posle svega navedenog, Žoel Embid nije ’zakucani’ prvi pik na NBA draftu? Osnovni razlog jesu njegova problematična leđa – upravo zbog te povrede propustio je završnicu ove sezone. To je ono što zadaje glavobolje svim generalnim menadžerima i što će morati ozbiljno da uključe u jednačinu kada odlučuju da li će oko Embida graditi tim.

“Povreda leđa nikada nije dobra vest, naročito za centra. Ipak, on je drugačija konstitucija od Odena i još nekih centara koji su se povređivali. To je individualno, ali treba imati sreće i povesti računa o fizičkoj pripremljenosti“, kaže nam Edin Avdić.

Sigurno će biti biran u prva tri pika na predstojećem draftu, što sa sobom nosi teret velikih očekivanja.

“Taj pritisak se podrazumeva za one koji su birani u tri najbolja na draftu. Mislim da on neće imati problema sa time jer je njemu ovo sve novo i verovatno nije mnogo opterećen pisanjima i ostalim stvarima“, naglašava Edin.
Beta/AP Photo/Orlin Wagner
Glavni konkurent Embidu za prvo mesto na draftu jeste momak o kojem smo već pisali – Kanađanin Endru Vigins. I Edin ima svog favorita, a to nije nijedan od spomenute dvojice.

“Mislim da Embid neće biti prvi izbor na draftu jer je to mesto rezervisano za Viginsa. Ipak, po mom mišljenju, Džabari Parker bolji je igrač i od Viginsa i od Embida, ali videćemo kako će koji napredovati“, zaključuje Edin.

Žoel Embid je momak koji je prirodno nadaren za sport, koji ga razume i voli ga. Za košarku ima potrebne fizikalije, ogroman potencijal i želju da napreduje - trener Kanzasa Bili Self nazvao ga je “sunđerom“ jer s lakoćom upija mnogo informacija.

“Neverovatan je kada je reč o slušanju, nikada ništa ne moramo dva puta da mu kažemo. Svestan je da mora da uči, ali shvata koji su mu nedostaci i vredno radi na tome da ih eliminiše“, ističe Self.

Ako ga zdravlje posluži, Žoel Embid biće blistava NBA zvezda u godinama koje dolaze. Možda i ranga velikog Hakima Olajdžuvona.



Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: