WTA: Koji su najjači utisci?

Superiornost Serene Vilijams obeležila je 2013. godinu na WTA turu. Na to smo se već navikli, ali ove sezone Serenina dominacija bila je još izraženija. Ženski tenis već neko vreme stagnira ili nazaduje, a ni ova sezona nije nam donela previše uzbuđenja. Ostaje nam nada da će godine koje dolaze biti bolje i da će se WTA tur vratiti na stare staze slave, kada po popularnosti nije zaostajao za muškim tenisom.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

11:57

Default images

Za nas je najznačajniji povratak Jelene Janković u Top 10, a nešto novo bila je i pobeda Marion Bartoli na Vimbldonu i njeno povlačenje. Martina Hingis primljena je u Kuću slavnih u Njuportu, a WTA je konačno barem počeo da se bavi problemom preglasnog stenjanja.

6. Martina Hingis - Kuća slavnih i bezuspešni povratak

Beta/AP Photo/Nick Wass, File
Bila je jedinstvena po stilu igre, ponašanju van terena i na njemu, po izjavama medijima, harizmi... Osvajačica pet Gren slem turnira Martina Hingis u julu je primljena u tenisku Kuću slavnih u Njuportu.

Ceo tekst o Martini Hingis pročitajte ovde.

Švajcarkinja je pokušala da se vrati na WTA tur u dublu, ali nije imala previše uspeha. Zajedno sa Danijelom Hantuhovom odigrala je pet turnira na severnoameričkoj turneji, ali upisale su samo tri pobede.

5. Sledeća generacija bez stenjanja?

Beta/AP photo
Ženska teniska asocijacija (WTA) počela je tesitranje buke na turnirima kako bi našla način da stane na put glasnom stenjanju u poenima.

“Moramo da obradimo više podataka, više procena, treba u obzir uzeti različita okruženja – dvoranski uslovi ili ne, mali stadioni ili veliki, različite podloge itd. Posvećeni smo tome da nađemo pravu strategiju kako više ne bi bilo preglasnog stenjanja. Verujemo da će u sledećoj generaciji tako biti“, izjavila je izvršna direktorka WTA Stejsi Alaster.

To je samo početak, ali nadajmo se da neće na tome i ostati. Iako udarci iziskuju veliki napor, utisak je da pojedine teniserke preteruju.

4. A gde su Srpkinje?

Beta/AP photo
Ubedljivo najbolju sezonu imala je Jelena Janković – vratila se u Top 10, sezonu je završila na osmoj poziciji, ukupno je ostvarila skor 46-21 i osvojila trofej u Bogoti. Uz to, igrala je finala u Čarlstonu i Pekingu, a oba puta izgubila je od neprikosnovene Serene.

Više od dobrih rezultata raduje Jelenina velika volja za tenisom, ali i poboljšanje u igri – čini se da je bekhend i kretanje vratila blizu nivoa sa vrhunca karijere.

Ana Ivanović upisala je 40 pobeda i 23 poraza, ostala je bez titule ove sezone, a godinu je okončala na 16. mestu WTA liste. Na tri od četiri Gren slem turnira igrala je u četvrtom kolu, ali već nekoliko godina Ana u duelima sa najboljim teniserkama nema maltene nikakve šanse. Sada je najbliže bila na US openu, kada je uzela prvi set protiv Azarenke, ali je izgubila naredna dva, iako Beloruskinja nije blistala.

Bojana Jovanovski išla je od sjaja do očaja – u Melburnu joj je za dlaku izmaklo četvrtfinale, a onda je bila bez pobede do maja, Pravu formu nije pronašla do završnice sezone, kada je osvojila trofeje u Taškentu i Ningbou, pa je trenutno 36. na svetu.

Srbija ima i tri teniserke u prvih 200 – Vesna Dolonc je 103. na svetu, Aleksandra Krunić 145, a Jovana Jakšić zauzima 167. mesto.

3. Osvojiš Vimbldon, pa se povučeš...

Beta/AP Photo/Kathy Willens
Vimbldon, najprestižniji teniski turnir na svetu, ove godine osvojila je Marion Bartoli. To je bilo veliko iznenađenje, ali još veće smo doživeli na turniru u Sinsinatiju, kada je Francuskinja objavila povlačenje zbog brojnih problema sa povredama. Od njene najveće titule u karijeri prošlo je 40 dana.

Bartoli je na terenu imala brojne tikove i uglavnom je iritirala protivnice i navijače, ali je van terena staložena, čak i simpatična. Uz to, ima koeficijent inteligencije 175.

“Postoje mnoge stvari koje bih mogla da radim osim udaranja teniske loptice i sigurna sam da ću i u tome uživati. Ići ću da gledam svoje prijatelje kako igraju tenis, bodriću ih, ići ću na časove klasičnog plesa, posećivaću galerije i muzeje”, rekla je šampionka Vimbldona.

I na primeru Marion Bartoli mogli smo da zaključimo kako uglavnom funkcioniše ljudska psiha – nervirala je maltene svakoga, ali onog momenta kada se povukla, isti ti za nju su imali samo reči hvale. Ali tako to ide, nažalost.

2. Da li je 2014. godina napretka?

Beta/AP Photo/ Valentina Petrova
Bez namere da se Sereni Vilijams ‘oduzme’ od njenih uspeha, sa žaljenjem možemo konstatovati da je WTA tur već neko vreme u padu kada je kvalitet igre u pitanju.

Karolina Voznijacki bila je šesti nosilac na US openu, a da je pre toga imala jedan kvalitetan rezultat – finale Indijan Velsa.

Sara Erani takođe nije teniserka koja bi u iole boljim okolnostima došla do 49 pobeda u sezoni i rutinski čuvala mesto u Top 10, a Petra Kvitova je ove godine bila neprepoznatljiva na Gren slem turnirima (najbolji rezultat četvrtfinale na Vimbldonu).

Ženskom tenisu pod hitno je potrebna sveža krv – ona je došla samo u naznakama, u vidu Sloun Stivens i Simone Halep, nadajmo se da će njih zaigrati još bolje dogodine, ali i da će im se neko priključiti.

Sledeće godine glavne rivalke Sereni i dalje će biti Azarenka i Li, Šarapova će se verovatno na pravi način vratiti posle povrede, ali ona mlađoj Vilijamsovoj tradicionalno ne može ništa.

1. Serena Vilijams, stvarno najbolja

Beta/AP photo
Apsolutno najjači utisak sezone za nama jeste Serena Vilijams. Amerikanka je u septembru napunila 32 godine, ali ono što je za većinu pozno tenisko doba, za Serenu nije. Imala je verovatno najbolju sezonu u karijeri – ukupno je uzela 11 titula, uključujući dve Gren slem titule i završni turnir, imala je skor 78-4 i zaradila je skoro 12,5 miliona dolara.

Ova sezone može se porediti jedino sa 2002. godinom, kada je Serena osvojila tri Gren slem trofeja, a u Melburnu nije ni igrala zbog povrede.

Impresivnije od izvanrednih rezultata jeste lakoća sa kojom Serena izlazi na kraj sa glavnim konkurentkinjama – jedino joj Viktorija Azarenka ponekad parira, ove sezone dva puta je izgubila od nje, ali je dobila najvažniji meč, u finalu US opena.

Sledeće godine Serena će još mudrije isplanirati svoj raspored (čitaj: igraće manje turnira), što će je činiti još opasnijom, pošto u njenom slučaju problem ne predstavljaju samopouzdanje i nešto duža pauza od turnira.

I za kraj, najlepši poeni u 2013. godini:

.



Koji je vaš najjači utisak sa WTA tura za ovu godinu? Šta biste dodali našoj listi?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: