Preti li Mančester Junajtedu novi sunovrat?

Možda nije fer prema Dejvidu Mojsu jer je prošlo tek nekoliko meseci kako je nasledio Aleksa Fergusona, ali gledajući igre i rezultate Mančester Junajteda u prethodna dva meseca, postavlja se pitanje da li je na Old Trafordu nastupila nova post-bazbijeva era?

Legendarni ser Aleksandar Metju 'Met' Bazbi bio je preteča novije legende ser Aleksa Fergusona.

On je postao trener Junajteda u oktobru 1945. godine, podigao klub iz pepela rata, preživeo minhensku tragediju, te tokom 24 godina na klupi "Crvenih đavola" ostvario više od 550 pobeda osvojivši pet titula, dva kupa i trofej šampiona Evrope 1968. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.10.2013.

09:00

Default images

Nakon što se penzionisao, kasnije postao direktor, a potom i predsednik 1982. godine, usledila je agonija Junajteda koja je trajala sve do pojave Škota.

“Uopšte ne sumnjam da će Junajted učiti na svom primeru. Iz te krize su izašli poverenjem prema Fergusonu. U prvih nekoliko sezona bilo je dramatično, bilo je nekoliko sezona u kojima je javno Ferguson bio pod pritiskom, a bilo je još dosta momenata kada se njegova pozicija ljuljala. Međutim, to što je on ostao na mestu menadžera pokazuje principijelnost uprave – stajali su iza trenera kada rezultata nije bilo, pošto su videli da kod njega postoji ogroman entuzijazam i posvećenost poslu. Videli su da Ferguson ima kapacitet da iznese teret Junajteda na leđima“, smatra Aleksandar Janković.

Nakon odlaska Bazbija, zbog lošeg starta sezone 1970-1971, Junajted je za 18 meseci zamenio tri menadžera. Međutim, to nije okončalo strmoglavi pad, pa se klubu 1974. dogodilo nezamislivo, eliminisan je u niži rang.

Bazbi, Bobi Čarlton, Denis Lou, učinili su sve što su mogli u klubu. Onda su se povukli, i tada je praktično moglo da se čuje kako energija napušta klub. Bazbi je osetio da je vreme da se pred svoj 60. rođendan povuče, da dođu mlađe snage, ali pravog naslednika nije bilo na horizontu.
Beta/AP Photo
Mnogi treneri su došli i prošli (Vilf MekGines, Frenk O’Ferel, potom Tomi Doerti, Dejv Sekston i Ron Etkinson, nikada se nisu ni približili Bazbijevom uspehu), ali je Bazbi i dalje bio centralna figura na Old Trafordu, što mnogima od njih nije odgovaralo. Da li će tako biti i sa Fergusonom?

“Nije nevažna reakcija Fergusona u ovim trenucima – njegovom egu prija da on vidi da nedostaje Junajtedu, ali sa druge strane on je sam odlučio da ode i Mojs je bio njegov izbor za naslednika. Podrška koja daje Mojsu sada sigurno je maksimalno iskrena, i privatno i putem medija, Ferguson i dalje stoji iza njega“, rekao je Janković.

Nakon povratka u elitu i osvajanja FA Kupa iz drugog pokušaja, Junajted stagnira do početka 80-ih godina kada na klupu stiže Ron Etkinson. On osvaja dva Kupa u tri godine, a sezonu 1985/1986. počinje sa 13 pobeda i dva remija. Međutim, već viđeni šampion završava na tek četvrtom mestu, a naredne godine mu preti nova eliminacija. Tada dolazi Ferguson i piše istoriju.

Istina, Fergusonu je trebalo pet godina da stvori mašinu sa kojom je osvojio 38 trofeja, ali je praktično ni iz čega (od odlaska Bazbija do dolaska Fergusona Junajted osvojio samo tri FA Kupa) podigao uspavanog diva.

“Šteta je što sam došao u kasnom periodu njegovog života. Ali sa druge strane, bilo je fantastično što je bio ovde, imao sam često mnogo dobre razgovore s njim. Uvek si mogao da znaš kada je u zgradi, zbog mirisa njegove lule. Kad god sam imao šansu išao sam kod njega na razgovor i šoljicu čaja. Bio je divan čovek koji se uvek trudio da me ohrabri“, rekao je svojevremeno Ferguson na Bazbijev uticaj na njegovu karijeru na Old Trafordu.

Pitanje je da li će Junajted ovaj put imati strpljenja da čeka nekoliko godina na trofej, kao što je to bio slučaj sa Fergusonom.
Beta/AP Photo
“Era posle njega počinje otprilike onako kako se očekivalo – nimalo prijatno za Mojsa. Ali sada treba da dođe do izražaja puna snaga kluba, koji mora da stane iza menadžera i daje mu podršku. Nova era može da počne samo ako svi počnu da prihvataju Mojsov sistem. Slično je bilo i kada je Ferguson došao, tada je klub pokazao neverovatno strpljenje i vizionarstvo. Nekoliko prvih sezona nije bilo trofeja, ali Ferguson je i dalje uživao poverenje koje je vratio na najbolji mogući način“, smatra Janković.

Sada , tri i po meseca otkako je zvanično nasledio zemljaka, čija je želja i bio, Mojs ne obećava nastavak dominacije. Sa šampionskim timom ima najgori start u novijoj istoriji Junajteda, skoro identičan onom iz sezone 1921/1922. kada je završio u nižem rangu, jer nakon devet kola ima samo 11 bodova, osam manje od lidera Arsenala.

“Promena menadžera svakako je osnovni razlog slabijih rezultata Junajteda. Ferguson je bio u svim porama kluba – od struke, pa do kadrovskih rešenja koja nisu direktno vezana za fudbal“, misli Janković.

Naravno, niko nije ni očekivao da će Mojs odmah da dominira sa Junajtedom, odlazak čoveka koji je 27 godina bio alfa i omega ovog kluba morao je da se oseti. Ipak, očekivalo se malo više.

“Njegov odlazak jeste odlazak sistema i načina života koji je u Mančesteru bio na snazi 27 godina. Treneri koji su tako dugo u klubu uspostave svoje automatizme, svi u klubu se naviknu na njih i jako je teško raditi posle takvih rastanaka. Uz to, možda je najteže zameniti baš menadžera kakav je bio Fergusona“, kaže Janković.

Jedna od glavnih zamerki koje je javnost imala za Mojsov početak ere na ’Teatru snova’ je dolazak kompletnog stručnog štaba s njim. Škot nije poslušao predlog svog zemljaka da zadrži njegov tim, koji je već bio uveliko upoznat sa igračima i sistemom.
Beta/AP Photo
“Mesto menadžera Mančester Junajteda jedna je od krunskih funkcija u svetskom klupskom fudbalu, uz mesto trenera Real Madrida. Mojs je dobio ogromnu odgovornost, da nasledi Fergusona, i ne bi bilo realno i ozbiljno da mu nisu dali da sam sastavi svoj stručni štab. Poverenje menadžeru znači i to – doveo je ljude kojima veruje i sa kojima sarađuje“, ističe Janković.

Gledajući mečeve Junajteda danas, očigledno je da se i među igračima na terenu jasno oseti odlazak Fergusona. “Crveni đavoli“ se muče protiv skoro svakog rivala, deluje kao da su neki fudbaleri prvi put tu.

“U pitanju je hijerarhija koja se ponovo slaže, zatim odnosi koji se ponovo uspostavljaju, ali i odnosi između samih igrača koji su držani pod čvrstom palicom prethodnog menadžera. Ser Aleks je i u svojoj knjizi apostrofirao koliko je važno za svlačionicu da ni jedan igrač ne bude iznad menadžera. Sada igrači gledaju koliko će Mojs biti čvrst i dosledan u odlukama, kao i to koliku podršku uprave ima i da li će ona stajati iza svake njegove odluke kao što je bio slučaj sa Fergusonom“, objašnjava Janković.

“Sve to mora da se složi, uz onaj standardni kliše da kod novog trenera sve počinje od nule – neko može da se nametne, a neko da izgubi mesto koje je imao kod prethodnika. Takođe, tu je i težina kluba kakav je Junajted – jednostavno, nije isto kao u Evertonu“, dodao je nekadašnji trener Crvene zvezde.

Druga velika zamerka koju je Mojs dobio je očajno odrađen prelazni rok. Nije došao skoro niko, a bilo je spekulacija o nekim velikim imenima, pre svega Sesku Fabregasu. Na kraju je stigao samo Maruan Felaini, reklo bi se po sistemu “daj šta daš“, mada je upravo Mojs lansirao Belgijanca među najbolje vezne igrače Premijeršipa.

“Felaini definitivno jeste dobar potez, ali možda su mogli još malo da osveže ekipu, naročito po bokovima u defanzivi. Evra je u velikom problemu, nije bez razloga Mojs insistirao na dovođenju Lejtona Bejnsa, čoveka kojeg dobro poznaje i koji ima kvalitet za Junajted“, kaže Janković.
Beta/AP Photo
Većina sada jedva čeka naredni prelazni rok, jer s obzirom na igre i rezultate nema sumnje da će Mojs sada mnogo žešće krenuti u šoping. Spekuliše se ponovo o Bejnsu, te Andreu Ereri, koji je takođe bio meta tokom leta.

“Oni će na zimu sigurno dovesti jednog ili dvojicu fudbalera i znaće to medijski da isprate, kao što su učinili sa pojavom mladog Januzaja. On je sveža krv i nešto najlepše što može da im se desi – on je fenomenalan igrač, iskoristio je svoju šansu, ali dodatno je značajno što je on izronio baš kod Mojsa, iako je došao kod Fergusona. Januzaj mu mnogo znači, u prilog tome ide i teza da su mu ponudili pomalo nerealan visok ugovor. I zbog Mojsa, ali i zbog činjenice da se Junajted opekao sa Polom Pogbom pre dve godine“, naglašava nekadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije.

Junajted je veliki klub, koji je naučio da osvaja trofeje čak i kada nije najbolji (možda je najbolji primer upravo prethodna sezona), ali koliko je zaista realno očekivati da će “Crveni đavoli“ biti dostojan konkurent u borbi za titulu, tačnije odbrani iste?

“Teško je prognozirati šta će biti u tako jakom prvenstvu. Jedan pad forme donosi dva-tri poraza i drastičan pad na tabeli. Uz sve što se dešava, nije realno očekivati Junajted u borbi za titulu do samog kraja, ali voleo bih da me demantuju zbog Nemanja Vidića. Mislim da je realnija borba za neki od Kup trofeja“, zaključio je Janković u razgovoru za B92 o stanju u Mančester Junajtedu.

Nema sumnje da će u Junajtedu tražiti brz odgovor Mojsa na aktuelnu krizu, te da će teško prihvatiti dugogodišnji pad sa vrha. Toga nema u savremenom fudbalu. Traži se samo instant rezultat.

Da li Dejvid Mojs može da ispuni očekivanja i opravda poverenje Aleksa Fergusona, ili Junajtedu zaista preti ponavljanje istorije i nova post-bazbijeva era?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: