Rafael Nadal – doživotna bitka sa sopstvenim telom

Hoće li Rafael Nadal ikada više moći da igra tenis kao nekada, pitanje je na koje odgovor čekaju milioni teniskih zaljubljenika širom sveta. Ovo je treća ozbiljna kriza sa kojom se suočava možda i najpožrtvovaniji sportista svih vremena – prva na prelazu iz 2005. i 2006. kada mu je zbog anomalije na stopalu bila ugrožena karijera i 2009, kada zbog povrede kolena i razvoda roditelja nije branio titulu na Vimbldonu i kada do kraja sezone nije uspeo da se vrati u pravu formu.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 11.01.2013.

09:31

Default images

„Upao sam u najdublju, najcrnju rupu u svom životu. Satima bih ležao na kauču, u kupatilu ili na stepeništu i ridao bih. Nisam se smejao, nisam govorio, izgubio sam želju za životom“, na ovaj način Nadal u svojoj autobiografiji opisuje mračni period sa kraja 2005. godine.

Veoma dugo doktori nisu uspevali da otkriju šta je uzrok bola u njegovom stopalu i oticanja istog svaki put kada bi se Nadal izložio velikom naporu. Bila je to retka bolest stopala, ređa kod muškaraca nego kod žena – jedna kost u stopalu nije dovoljno očvrsnula u detinjstvu, deformisala se i postala Nadalova noćna mora.

Medicinskog rešenja nije bilo, nazirao se kraj teniske karijere, a onda je doktor izneo jedinu moguću soluciji, prilično banalnu. Nadalove teniske patike bile bi nameštene tako da skidaju pritisak sa bolne kosti, ali to je težinu tela rasporedilo neravnomerno i za posledicu je imalo povrede sa kojima se Rafael nije ranije susretao – npr, istegnuća butine ili leđa. Na kraju, posle mnogo pomeranja đona patike gore-dole, nađeno je prihvatljivo, ali ne i idealno rešenje.
Beta
Međutim, Nadal se izborio sa svime i posle tog trenutka, uz takve neprirodne kompromise sa telom, uspeo je da osvoji još deset Grend slem titula.

Problemi 2009. godine nešto su poznatiji široj javnosti jer je Rafael tada već bio najbolji teniser na svetu, ali mnogo toga se pre četiri godine valjalo iza brda. Povreda kolena bila je neposredni povod za odustajanje od Vimbldona, Rafa se vratio na teren na Rodžers kupu, ali ga je onda stigla povreda trbušnih mišića.

Međutim, Nadal je u više navrata isticao da je navikao da igra sa bolom, kao i to da patnja može da bude dobra. Iako su povrede bile stvarne i ne baš lake, pravi uzrok bilo je nešto drugo – razvod roditelja.

„Zbog povrede kolena nisam igrao na Vimbldonu, ali znao sam da je koren problema moje mentalno stanje. Moji roditelji su bili stub mog života i tada se taj stub urušio. Kontinuitet koji toliko cenim u životu bio je presečen na pola, a emotivna stabilnost od koje zavisim doživela je šokantan udarac… Nisam se radovao pobedama, izgubio sam volju za takmičenjem, sav moj adrenalin je presušio“, priznao je Rafa u autobiografiji.
Beta
Nadal je momak koji je maksimalno posvećen tenisu, živi za njega, a sledeća izjava ilustrativno pokazuje njegov mentalitet.

„Nikada nisam došao do tačke u kojoj mrzim tenis, kao što neki profesionalni igrači kažu. Ne možeš da mrziš nešto što ti stavlja hranu na sto i što ti je dalo gotovo sve u životu… Šta god da se događa, moraš da nastaviš da treniraš vredno i dugo, bilo da ti je trenutno do toga ili ne“.

Konačno, došla je i 2012 – novi problemi sa kolenom, poraz na Vimbldonu od Lukaša Rosola, a zatim pauza koja i dalje traje. Povratak je više puta planiran pa otkazivan, a Nadal neće učestvovati ni na Australijan openu zbog stomačnog virusa koji ga je sprečio da se adekvatno spremi za prvi Grend slem turnir u sezoni. Bar je takvo zvanično saopštenje, ali mogu se pročitati razne priče i spekulacije koje tvrde da povreda kolena još nije potpuno sanirana.

Nadalova igra umnogome zavisi od samopouzdanja koje u datom trenutku oseća i zato ne možemo očekivati da ćemo videti pravog Rafu pre sezone na šljaci. Tako nešto tvrdio sam i kada se mislilo da će Nadal igrati na Australijan openu.
Beta
Ono što može da bude nezgodno jeste što je Španac posle teških povreda imao nekoliko turnira pre sezone na šljaci na kojima se uhodavao i spremao za svoju omiljenu podlogu. Pitanje je koliko će to sada biti slučaj – da li će dva ili tri turnira biti dovoljni Rafi da posle tako dugog odsustva vrati magiju koja bi mu donela rezultate na šljaci.

Upravo bi Monte Karlo i ostali turniri na zemlji ove sezone mogli odlučujuće da definišu nastavak Nadalove karijere – ili lagani povratak u vrh ili pad uzrokovan gubitkom vere u sebe i telom koje je izmučeno brojnim povredama.

Ovo je najduža pauza u Nadalovoj karijeri, ali sve gorenavedeno ukazuje da nije reč o običnom čoveku – Rafa svojom željom, energijom i mentalnom čvrstinom može da prebrodi ono što većina ljudi ne bi mogla. Dokazao je to u prošlosti, nadajmo se da će uspeti i sada.

Kakvo je Vaše mišljenje – hoće li se Nadal u potpunosti oporaviti i igrati kao nekada?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: