Tenis, 2012: Koji je vaš najjači utisak?

Prema mišljenju mnogih, tenis proživljava svoje ’zlatno doba’, a iza nas je burna i po mnogo čemu istorijska 2012. godina. Najduže Grend slem finale u istoriji, Federerov rekord, Nadalova povreda, Marijev GS trofej, Češka šampion FED i Dejvis kupa, Azarenkina serija, Serenin povratak, povlačenje velikana i na kraju – Novak Đoković ponovo je najbolji teniser na svetu.

Izvor: Saša Ozmo

Subota, 29.12.2012.

15:21

Default images

U prethodnim tekstovima bavili smo se NBA ligom i fudbalom, a evo i deset najjačih utisaka iz teniske 2012. godine, uživajte:

10. Ponos nacije – tripla kruna Češke

Bravo za Češku, najuspešniji kolektiv u individualnom sportu u 2012. godini. Uspešnu godinu započeli su Tomaš Berdih i Petra Kvitova titulom na Hopman kupu, ali to je bila samo najava onoga što će uslediti. U FED kupu Čehinje su sa Kvitovom na čelu izbacile Nemice i Italijanke, a pred punom O2 Arenom u finalu je pao i tim Srbije. Šlag na tortu stavili su teniseri trijumfom u Dejvis kupu – heroj nacije postao je Radek Štepanek, koji je u odlučujućem meču finala dobio Nikolasa Almagra.

9. "Ženski Novak Đoković"

„Ženski Novak Đoković“, tako su mediji prozvali Viktoriju Azarenku posle njene zadivljujuće serije od 26 uzastopnih pobeda na početku sezone. To je najduži niz trijumfa na startu godine još od 1997, kada je Martina Hingis vezala 37 pobeda. Vika je ukupno ove sezone uzela šest titula, uključujući Australijan open, i godinu je završila na prvom mestu WTA liste. Prgavu i ponekad živčanu Beloruskinju ili obožavate ili ne podnosite, sredine nema.

8. Troje velikana reklo "zbogom"

Kim Klajsters posle titule na US openu 2010.
Endi Rodik, Huan Karlos Ferero, Kim Klajsters. Teniski svet od 2013. godine biće siromašniji za tri bivša svetska ’broja jedan’.

Rodik je bio najveća kolateralna šteta Federerove vladavine tenisom, jedinu GS titulu osvojio je na US openu 2003, a Rodžer ga je dobio u tri finala Vimbldona. Meč za pamćenje dogodio se 2009, kada je Rodik samo jednom izgubio gem na svoj servis, ali je Federer slavio sa 16:14 u petom setu. Kome tada bar malo nije bilo žao Endija, taj stvarno ima dušu od kamena. Rodik je tenisu doneo i dozu zanimljivosti svojom neposrednođću, brutalnom iskrenošću i ponekad neodmerenim izjavama. U Srbiji će ga pamtiti i po prepucavanju sa Novakom Đokovićem.

Mama Kim se sada definitivno oprostila. Baš kao i Rodiku, poslednji turnir bio joj je US open. Izgubila je od mlade Britanke Lore Robson u duelu koji je simbolički predstavljao smenu generacija. Klajsters je tenis napustila sa 41 trofejom, od toga četiri na Grend slem turnirima, a među koleginicama ostaće upamćena kao korektna i predusretljiva osoba.

Da se nije pojavio Nadal, Huan Karlos Ferero bio bi nam asocijacija na Španca koji je znao da igra van šljake. Dobio je tri od 12 finala na betonu, jedinu GS titulu uzeo je na Rolan Garosu 2003. Popularni ’Komarac’ za sada ostaje u tenisu, pošto će povremeno kao trener putovati sa dobrim prijateljem Nikolasom Almagrom.

7. 'Hot dog' za anale

S vremena na vreme, u tenisu se dogode poeni koji nepovratno prebacuju prednost na drugu stranu. Taj fenomen na izvanredan način opisao je Andre Agasi u autobiografiji. Upravo takav bio je spektakularni poen u finalu Šangaja između Novaka Đokovića i Endija Marija – Novak je izveo ’hot dog’ i u nastavku milimetarski preciznim ’drop šotom’ smanjio na 30-15 u gemu u kojem je Endi servirao za meč.



Retko ko se u tom trenutku nije setio famoznog forhenda iz prošlogodišnjeg meča sa Federerom na US openu.Tačno je da je Mari do kraja imao nekoliko meč lopti, ali posle tog poena Đoković je bio predodređen za trijumf. I ostvario ga je – 5:7, 7:6, 6:3. Bila je to pobeda mnogo značajnija od same titule.

6. Povratak iz snova jedinstvene Serene

Kao što je 90-ih i na početku novog milenijuma trend bio da mlade teniserke osvjajaju najveće titule, tako su poslednjih godina iskusnije igračice preuzele primat. Dominantna u obe generacije bila je Serena Vilijams, koja je u 2012. osvojila sedam titula, uključujući Vimbldon, Olimpijske igre i US open. Serena je u septembru napunila 31. godinu, a njeni podvizi dobijaju na značaju kada se zna da je u 2011. zbog raznih povreda odigrala samo šest turnira. Čelična volja i izražen takmičarski duh, o tome bismo svi mogli da naučimo ponešto od Serene.

5. Igrali su finale 5 sati i 53 minuta!

Novak Đoković je posle pet časova i 53 minuta iscrpljujuće borbe pobedio Rafaela Nadala u finalu Australijan opena sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5. Bilo je to najduže Grend slem finale u istoriji. Španac je već imao jednu ruku na peharu – vodio je 4:2 i 30-15 u petom setu, a onda je promašio lagani ’pasing’ iz bekhenda, koji će mu se posle vraćati u noćnim morama. Usledio je preokret i sedma uzastopna pobeda Đokovića nad Nadalom. Dakle, Novak Đoković igrao je najduže Grend slem finale u istoriji. I dobio ga je.



Da je neko pre dve-tri godine tvrdio nešto slično, proglasili bi ga ga nerealnim i teniskom neznalicom. Novak je prevalio ogroman put od momka koji je predavao mečeve u Melburnu zbog velike vrućine do čoveka koji u skoro šest sati dugom dvoboju nadmašuje Rafaela Nadala, fizički možda i najspremnijeg tenisera kojeg je tenis ikada video. Na dodeli pehara i Novak i Nadal sedeli su na stolicama jer su im noge otkazale od umora. I zaslužili su da sednu jer su nam priredili još jedan teniski klasik, jedan od najboljih mečeva u 21. veku.

4. Endi Mari – konačno!

Sve je više bilo onih koji su tvrdili da Endi Mari jednostavno ima preveliku mentalnu blokadu i da nikada neće osvojiti Grend slem titulu. Na Vimbldonu je osvojio prvi set protiv Federera, prvi ikada u GS finalima, ali izgubio je i četvrti put i tako izjednačio neslavni rekord svog trenera Ivana Lendla, koji je takođe izgubio svoja prva četiri GS finala. Superiorna igra i pobeda nad Federerom u finalu Olimpijskih igara dali su krila Mariju, koji je u Njujorku napokon ispunio svoj san – uz vetar i maratonskih pet setova Škot je savladao Novaka Đokovića i konačno osvojio svoju prvu Grend slem titulu.



Prema sopstvenim rečima, Mari je sada mnogo rasterećeniji i biće ravnopravan kandidat za osvajanje trofeja na Grend slem turnirima.

3. Vrati nam se, Rafa

Ako je neko tokom karijere morao da vodi fizički i mentalno iznurujuću borbu sa povredama, onda je to svakako Rafael Nadal. Maljorčanin je tenisu posvetio ceo svoj život i, prema sopstvenom priznanju, bez podrške porodice teško bi se izborio sa ranijim pauzama u toku karijere. Sada je Španac u ogromnim iskušenjima, najvećim do sada – zbog povrede kolena poslednji takmičarski meč odigrao je još u drugom kolu Vimbldona, kada ga je u pet setova eliminisao Lukaš Rosol.

Pre toga, Nadal je postavio rekord osvojivši sedmu titulu na Rolan Garosu pobedom nad Novakom Đokovićem sa 3.1 u setovima.



Iako od Vimbldona nije igrao do kraja sezone, Rafael je godinu završio na četvrtom mestu na ATP listi. Na povredu kolena sada se nadovezao i stomačni virus, koji je dodatno odložio Rafaelov povratak na teren. Svi oni koji istinski vole tenis jedva čekaju da na delu ponovo vide možda i najpožrtvovanijeg i najposvećenijeg svetskog sportistu. Nadajmo se da će Nadal ponovo biti onaj stari.

2. PeRFektno – 302 nedelje na vrhu

Bezbroj puta se u teniskoj javnosti posle Federerovih poraza postavljalo pitanje: Da li je ovo početak kraja Kralja Rodžera? Međutim, Švajcarac je takva pitanja obesmislio već nekoliko puta. Nakon poraza od Đokovića na US openu 2011, počeo je da trenira još jače i sa fanatičnom motivacijom. Titule su počele da se nižu, a sve je kulminiralo na Vimbldonu – pobedom nad Novakom u polufinalu preoteo mu je prvo mesto na ATP listi, a zatim je trijumfom nad Marijem osvojio prvi Grend slem trofej posle Melbruna 2010. godine. To je Rodžeru bio sedmi trofej na terenima Ol Ingland Klaba, čime se izjednačio sa Pitom Samprasom.



Do tog trenutka Federeru je nedostajalo dve nedelje na čelu ATP lestvice da prestigne Pita Samprasa na večnoj listi, a sada je i taj rekord u Rodžerovoj bogatoj biografiji – ukupno 302 nedelje važio je za najboljeg tenisera sveta.

1. Novak Đoković, stvarno najbolji

Iako nije ponovio rezultate i igru iz 2011. godine, Đoković je pokazao odliku po mnogima ključnu u tenisu – kontinuitet. Pre polufinala izgubio je samo dva puta – u Madridu od Tipsarevića i od Kverija na startu Pariza, kada su se svi vrhunski teniseri već spremali za London.

Sezonu je Novak počeo briljantno, odbranio je titulu na Australijan openu, a druga titula došla je u Majamiju. Sa Rolan Garosom počinje kriza, bar za Novakove standarde, nekoliko meseci bio je bez titule i gubio je od glavnih konkurenata iz vrha na Rolan Garosu, Vimbldonu, Olimpijskim igrama, Sinsinatiju i US openu.

Osvojio je titulu u Torontu, ali u nešto slabijoj konkurenciji. Posle Njujorka usledio je Novakov tajfun u završnici sezone – prvo je trijumfovao u Pekingu, zatim je u spektakularnom meču savladao Marija i uzeo titulu u Šangaju, da bi na Mastersu u Londonu krunisao sezonu još jednim trofejom i novim pobedama nad Marijem i Federerom. Prvo mesto na ATP listi drugu godinu u nizu i savršen zamajac za 2013. godinu.



Jesmo li nešto propustili? Koji je Vaš najjači utisak u teniskoj 2012. godini? Svoj stav podelite sa ostalima putem komentara, a pitanja možete postaviti ili u komentarima ili na Tviteru (@ozmo_sasa). Srećna Nova godina!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: