Rodžer, Novak, Rafa – ko će biti prvi na kraju godine?

Rodžer Federer osvojio je Vimbldon sedmi put u karijeri i preuzeo je prvo mesto na ATP listi, ali sa samo 75 bodova prednosti u odnosu na Novaka Đokovića. Do kraja sezone očekuje nas jedna od najuzbudljivijih trka za mesto najboljeg na kraju godine, realne šanse da bude prvi ima i Rafael Nadal, pa čak i Endi Mari, doduše u malo verovatnom scenariju. Radoznali ne mogu da odole kalkulacijama, pa bi bilo dobro da vidimo ko brani koliko bodova u narednom periodu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2012.

14:48

Default images

Trenutno stanje na ATP listi:
1. Rodžer Federer 11.075
2. Novak Đoković 11.000
3. Rafael Nadal 8.905
4. Endi Mari 7.460

Ko šta brani, zaključno sa US openom:

Već na Olimpijskim igrama Novak će imati priliku da povrati prvo mesto – pobedniku u Londonu pripašće 750 bodova, finalisti 450, osvajaču bronzane medalje 340, a četvrtoplasiranom 270 bodova.

Međutim, na dva turnira iz Masters 1000 serije (Toronto i Sinsinati) koja slede posle OI Đoković brani 1600 bodova (titula i finale), a Federer samo 270. Nadal takođe ne brani mnogo poena – samo 190, dok je Mari na ta dva turnira osvojio 1010 bodova (titula u Sinsinatiju i poraz u drugom kolu u Kanadi).

Zatim na red dolazi US open – Đoković kao branilac titule u Njujorku brani 2000 bodova, Nadal kao finalista 1200, a Federer i Mari su igrali u polufinalu i brane po 720 bodova.

Ko šta brani, posle US opena:

Ubedljivo najbolje rezultate posle US opena ima Federer – osvojio je turnire u Bazelu i Parizu, a slavio je i na završnom Mastersu u Londonu, i to bez poraza. Dakle, ukupno brani 3000 bodova nakon turnira u Njujorku. Međutim, Rodžer nije učestvovao na turniru iz Masters 1000 serije u Šangaju, a priliku da uveća bodovni saldo imaće i na još jednom turniru iz Serije 500 (Tokio).

Posle US opena, Đoković je ispao u polufinalu u Bazelu, zatim u četvrtfinalu u Parizu, a na Mastersu je ispao u grupu, uz jedan dobijeni meč. Znači, Novak posle US opena brani ukupno 560 bodova. Uz to, Đoković će verovatno ove godine igrati u Šangaju, ali i na turniru iz Serije 500 u Pekingu.
Ni Nadal se nije proslavio posle US opena – bio je vicešampion u Tokiju, u trećem kolu je ispao u Šangaju, a na Mastersu je ispao u grupi dobivši jedan meč. Ukupno brani 590 bodova i ima dosta prostora za napredak.

Mari je imao odlične rezultate posle Njujorka – osvojio je titule u Tokiju i Šangaju, igrao je četvrtfinale u Parizu, ali je zbog povrede odigrao samo jedan meč završnog Mastersa. Ukupno brani 1680 bodova. Ako Endi maler na GS turnirima probije na US openu, imaćemo trku učetvoro za prvo mesto na kraju godine.

Koje je Vaše mišljenje – ko će biti najbolji teniser sveta na kraju 2012. godine? Obrazložite svoje mišljenje putem komentara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: