EL: Počinje rasplet, ko će na fajnal-for?

Prva dva meča četvrtfinalnih serija Evrolige doneli su nam rezultate koji se mogu svesti pod „očekivano“, mada je pozitivno iznenadio Olimpijakos. Pirejci, koji su se nekako ušunjali među osam najboljih, dobili su prvi meč u Sijeni, a bili su i nadomak nove senzacije u drugom okršaju. Barselona je u duelima sa Uniksom pokazala da joj je odbrana najveći kvalitet (2-0), CSKA je nadmoćan kao i cele sezone, a Makabi je u jednom od najuzbudljivijih mečeva ove sezone izjednačio u seriji sa Panatinaikosom na 1-1.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 26.03.2012.

12:44

Default images

Koga možemo da očekujemo na ’fajnal-foru’ u Istanbulu?

Barselona – Uniks 2-0 (78:66, 66:63)

Godinama je na sva usta hvaljena tečna igra Barselone u napadu, a mnogi su previđali jednako briljantnu igru u odbrani zaboravivši na stav svih vrhunskih trenera da „odbrana donosi trofeje“.

Još jedan dokaz Barsine uporne i agresivne odbrambene postavke jesu dva meča sa Uniksom. Najbolji primer je Huan Karlos Navaro. Čovek koji je prvi košgeter katalonskog tima ujedno je obavio i najvažniji posao u odbrani – zaustavio je Henrija Domerkanta, najboljeg igrača tima iz Kazanja.



Navaro je na obe utakmica igrao ’flastera’ na Domerkantu, nije mu dao da diše, što se lepo vidi i po učinku – na prvom meču Henri je imao 12 poena (3-12 iz igre), a na drugom samo 2 (0-3 iz igre). Maštovitom Marselinju Uertasu zadovoljstvo je da igra sa ’haubicom’ Navarom, ali i sa centrima koji se odlično otvaraju posle pika. U reketu trener Paskval ima veliki izbor – N’Dong, Erazem Lorbek, Perović i Vaskes.

Pit Majkl savršeno koristi prostor koji mu se ukazuje činjenicom da protivničke odbrane najveću pažnju posvećuju Navaru – siguran je iz čistih pozicija, opasan pri prodoru, a mnogo pomaže saigračima i pri skoku.



Kada se Ejdson potpuno oporavi, biće značajan u rotaciji Barse, a sa klupe ulaze solidni Sada, Valas i Ingls. Sve u svemu, čini se da je Barselona jedini pravi konkurent CSKA za osvajanje titule prvaka Evrope.

Tokom cele debitantske sezone Uniks pokazuje zašto je učesnik Evrolige, a nije razočarao ni na dva meča u Kataloniji. Bliži senzaciji bili su u drugom okršaju, ali su ih trijumfa koštale izgubljene lopte u završnici meča.
Nejtan Džavai pokazao se kao teško rešiv problem sa Barsu, Veremenko je solidan i čvrst u odbrani tokom dele sezone, a Lin Grir i Lajdej umeju da odigraju na visokom nivou.

Ipak, za pobedu je Uniksu nedostajalo sreće, hrabrosti i iskustva, od svega pomalo. Tim iz Kazanja takođe igra dobru odbranu i neće se predati u trećem meču.

Prava je šteta što Uniks nema podršku navijača kao npr. Bilbao jer su je njegovi igrači ove sezone i te kako zaslužili.

Dalje ide: Barselona

Panatinaikos – Makabi 1-1 (93:73, 92:94)

U derbiju četvrtfinala, reprizi prošlogodišnjeg meča za titulu iz Barselone, plen je podeljen posle dve utakmice.

Prvu utakmicu PAO je neočekivano lako rešio u svoju korist, a ključni razlog tome jeste precizan šut za tri poena (10-18).

Čak je i Nik Kalates, momak koji se ne može podičiti dobrim šutom iza linije 6.75m, ubacio dve trojke u nizu u momentima kada su Grci pravili ogromnu prednost u prvom poluvremenu.

Uz to, PAO je igrao veoma čvrsto u odbrani, mnogo poena dato je posle grešaka rivala, a utisak je i da je ekipa Željka Obradovića igrala neuporedivo brže nego inače.



Drugi meč doneo nam je košarku kakvu smo očekivali – pregršt sjajnih poteza, borbu do poslednjeg minuta, preokrete i dramatični produžetak koji je na kraju pripao ’Ponosu Izraela’.

Razliku u odnosu na prvu utakmicu predstavljala je koncentrisanija igra Makabija u napadu, ali i individualno bolje partije, pre svih Ohajona i Blua. Makabi je prokockao prednost od deset poena u poslednjoj četvrtini, očigledno je da ekipi iz Tel Aviva nedostaje pravi vođa. U presudnim trenucima regularnog dela tu ulogu preuzeo je iskusni Teo Papalukas (svih 5p dao je u završnici), a meč je odlučio Dejvid Blu dvema trojkama iz velike udaljenosti.

Ipak, Blu je nepredvidiv i hirovit igrač i ne može se računati na njega da svaki put na tako efektan način preuzme odgovornost.

Sa druge strane, Željko Obradović u svojim redovima ima igrače koji su odlučivali najvažnije utakmice – Dimitris Dijamantidis, Jasikevičijus, pa i Batist. To iskustvo u važnim utakmicama, kao i pobednički mentalitet građen godinama, predstavljaće prednost Panatinaikosa u nastavku serije.

Sa druge strane, Makabi mora da pronađe rešenje za ’pik-en-rol’ igru Panatinaikosa. Na taj način bi se i Sofoklis Skorcanitis sačuvao od ličnih grešaka i bilo bi više prostora da se u napadu iskoristi njegova fizička superiornost.

Ekipa Dejvida Blata sigurno će iskoristiti podšku publike u „Nokia Areni“ kako bi igrali što je moguće brže i kako bi postigli što više poena iz kontri. Imaju hitre i fizički izuzetno spremne igrače, pa će takav stil igre biti jedno od glavnih Makabijevih oružja u narednim mečevima.

Neki igrači Panatinaikosa vidno su napredovali, pre svih Kalates i Kajmakoglu, ali i dalje se čini da je Makabi za nijansu jača ekipa, pojedinačno gledano (Lengford, Smit, Hendriks...).

Dalje ide: Makabi

Montepaski Sijena – Olimpijakos 1-1 (75:82, 81:80)

Ekipa trenera Dušana Ivkovića pokazala je da nikada ne odustaje, mada se mora priznati da se činilo da ovaj tim Olimpijakosa nema u sebi toliku i takvu vrstu požrtvovanosti.

U prvoj utakmici Montepaski je imao deset poena prednost (68:58), ali su Pirejci koncentrisanom igrom u poslednjem periodu napravili preokret i slavili su sa 82:75.

U drugom meču Sijena je imala i +16, ali je trijumf iščupala tek u poslednjim sekundama kada je Mekejleb ukrao loptu Printezisu (81:80).

Dolazak snažnog Ričarda Dorsija bio je prekretnica za Olimpijakos, pošto je 203cm visoki Amerikanac doneo čvrstinu pod obručima i sigurnost u skoku, što su segmenti igre sa kojima su Pirejci kuburili do njegovog dolaska.

Najveći kvalitativni skok u odnosu na ranije igre napravio je Ejsi Lo, koji je u oba meča sa Sijenom odigrao smireno, a i pogađao je u završnici – npr. bivši igrač Partizana vezao je pet poena i asistenciju u ključnom intervalu prvog meča.

Krilni centri Olimpijakosa Kajl Hajns i Jorgos Printezis veoma su dobri u prodoru licem ka košu, a umeju da zaprete i sa distance (naročito Printezis), što ih čini veoma teškim za čuvanje.

Vasilis Spanulis je pokretač tima, to se najbolje videlo u prvoj utakmici, a podršku pružaju Antić, Gecevičijus, kao i Marko Kešelj koji je dobio veću minutažu i koristi je na pravi način.

Montepaski već godinama ima respektabilan tim, ali pati od nedostatka pobedničkog mentaliteta. I najboljima se dešava da ispuste vođstvo, ali Bo Mekejleb i drugovi su u poslednjoj četvrtini drugog meča delovali i suviše uplašeno i letargično, ruke su im se vezale i na kraju su jedva došli do pobede.

Zamislite samo na koji način bi Obradovićev PAO ili neka ekipa sličnog mentaliteta završila tu utakmicu? Rutinski trijumf, 7-10 poena razlike.

Sudeći prema imenima i uigranosti tima, Montepaski je važio i još važi za favorita za plasman na završni turnir. Mekejleb je jednostavno nezaustavljiv, njegov prodor poznaje cela Evropa, ali ove sezone je mnogo pouzdaniji i u šutu spolja.

On će biti glavni adut tima Simonea Pjaniđanija u Pireju jer jedini pruža izvrsne partije u kontinuitetu.

Dejvid Andersen je sjajan igrač, ali sa tradicijom da ume da zabrlja u važnim mečevima, Zisis cele sezone igra ispod svog nivoa, ali možda bi upravo on mogao da proradi u rodnoj zemlji.

Naravno, biće potrebna i pomoć Torntona, Rakočevića i Kšištofa Lavrinoviča, koji je odlučio drugi meč. Dejvid Mos je izuzetno koristan igrač – solidan u napadu, a napast u odbrani.

Upravo će defanziva biti aspekt igre koji će odlučiti pobednika serije – ukoliko Sijena odigra odbranu onako zna, utisak je da je uprkos svemu bliža putu u Istanbul.

Dalje ide: Montepaski Sijena

CSKA – Bilbao 2:0 (98:71, 79:60)

Moskovljani su u dva meča sa Bilbaom potvrdili koliko su furiozni kada igraju maksimalno ozbiljno. Fizički su dominantni u odnosu na bilo koji tim u Evroligi, imaju dugu klupu, pokretljivu i agresivnu odbranu, kao i maštovit napad. To ih čini favoritom broj jedan za osvajanje titule prvaka Evrope.

Viktor Hrijapa i Andrej Kirilenko osovina su tima CSKA – oni krpe svaku rupu u odbrani, munjevito trče kontre, a u napadu se izvrsno kreću bez lopte i koriste dodavanja Teodosića i ostalih, mada znaju i sami da dođu do pozicije za koš.

Nenad Krstić igra fantastično ove sezone, savršeno mu odgovara saradnja sa saigračem iz reprezentacije Srbije Milošem Teodosićem. Za sada se pokazuje da su gazde ’armejaca’ napravile pravi potez dovođenjem srpskog tandema.

Ekipi trenera Jonasa Kazlauskasa tek predstoje prave borbe, ali ona ih dočekuje spremno jer na svakoj poziciji ima po dvojicu kvalitetnih košarkaša.

Šved napreduje iz dana u dan, Ramunas Šiškauskas je dva puta osvajao Evroligu i ima neprocenjivo iskustvo, a tu su i Voroncevič, Kaun, Gordon itd.

Takvoj ekipi retko ko može da se suprotstavi, pa u tome nije uspeo ni Bilbao u prva dva meča u Mosvki. Simpatični Baskijci ostavili su impresivan utisak u debitantskoj sezoni, kolektivnom i strpljivom igrom uspeli su da se probiju među osam najboljih, ali nisu imali sreće i naleteli su na CSKA.

Ukoliko tim Focisa Kacikarisa ostane na okupu, uz dva-tri pojačanja i isti motivacioni pristup kao ove sezone, Bilbao će i u narednim godinama biti relevantan faktor u EL.

Uz to, u godinama kada je sve manje navijača u košarkaškim salama širom Evrope, „Bilbao Arena“ je uvek ispunjena do poslednjeg mesta i uvek se igra u lepoj atmosferi.

To je još jedan od razloga zašto su brojni ljubitelji košarke zavoleli Bilbao ove sezone i ostaje nam da se nadamo da će Baskijci i u budućnosti igrati dobro.

Ipak, u seriji sa CSKA najviše što eventualno mogu jeste jedna pobeda, mada je i to pod velikim znakom pitanja.

Dalje ide: CSKA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: