EL: Ko je glavni u Evropi? (II deo)

Presek stanja posle šest kola u Evroligi počeli smo analizom ekipa u grupama A i B, a sada je pred vama tema posvećena timovima u grupama C i D. Košarkaši Partizana predvođeni Pekovićem blizu su Top 16 faze, Barselona je i dalje neporažena, a Makabi će od sada morati da se snalazi bez Džordana Farmara. Dobre partije prikazuju Real, Montepaski i Uniks, Efes je solidan, a Emporio Armani za sada nema rezultate u skladu sa ambicijama.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

18:13

Default images

Prvi deo teksta, u kojem smo analizirali ekipe iz grupa A i B, pročitajte ovde.

Makabi

Može li Makabi bez njega? (Džordan Farmar)
Kao što se često dešavalo u prošlosti, Makabi je izvrstan u prvoj fazi takmičenja. Kao i mnogi, tim iz Tel Aviva izabrao je opciju ’mača sa dve oštrice’ dovodeći u svoje redove NBA igrača do kraja lokauta. Džordan Farmar pokazao se kao idealan – nije bespotrebno trošio lopte kao neki NBA igrači, a bio je odlučujući faktor u korist Makabija na nekoliko utakmica. Farmar je bio prvi strelac, skakač i asistent ekipe – 14.7 poena, 4.8 skokova i 4.3 asistencije.

Međutim, lokaut se završio i Farmar se vraća u SAD gde ima ugovor sa Nju Džersi Netsima, a Izraelcima ostaje velika praznina u ekipi. Za sada će ga menjati Jogev Ohajon i veteran Teodoras Papalukas, ali izvesno je da će drugi igrači morati da preuzmu više odgovornosti u napadu.
Problem je kontinuitet, Sofoklis Skorcanitis
Kao i svaka ekipa Dejvida Blata, tako se i Makabi trudi da igra brzo i menja različite vrste odbrane tokom meča, što ume da bude jako nezgodno protivničkim ekipama.

Odlaskom Farmara, otvoriće se više prostora za Kita Lengforda, momka koji se odlikuje prodornošću i odličnim šutom sa distance. Elijahu i Blu još više će napadati koš nego do sada, a prva opcija na centru je Sofoklis Skorcanitis.

Sofo je bez sumnje vrstan košarkaš, ali njegov veliki problem je kontinuitet – na jednoj utakmici je nezaustavljiv, a već na sledećoj brzo uđe u problem sa ličnim greškama, unervozi se i ’nigde ga nema’. Podršku sa klupe daju još Pnini, Burštajn, Hendriks i Džejms.

Makabi ima ambiciju da osvoji Evroligu, ali utisak je da mu je za tako nešto potrebno više dubine u timu i još neko pojačanje.

Real Madrid

Pogaða iz svih pozicija, Džejsi Kerol
’Kraljevski’ klub jedina dva poraza doživeo je na najtežim gostovanjima u grupi C – u Tel Avivu i u Beogradu, gde se igralo na jednu loptu.

Jedno od otkrovenja sezone jeste bek Madriđana, 28-godišnji Džejsi Kerol, koji je letos došao iz Gran Kanarije. Veoma brzo se privikao na najviši nivo evropske košarke i počeo je da ’rešeta’ koševe rivala.

Kerol ima veoma precizan šut i prilično brz izbačaj. Uz to, jedan je od šutera koji imaju i sasvim zadovoljavajući ulaz, pa ga je teško čuvati. Amerikanac je prvi strelac tima sa prosečno 18.2 poena, a za tri poena u dosadašnjem toku EL šutira 20-34.
Ostaje mu se u Madridu, Rudi Fernandes
Jedna od prednosti Realove ekipe jeste što je sačinjena od pojedinaca manje-više jednakog kvaliteta. Zato se nikada ne zna od koga preti najveća opasnost u datom trenutku, pa je suparničkim trenerima znatno teže da spreme odgovarajuću taktiku.

Značajna vest za Real jeste što Rudi Fernandes želi da ostane u klubu uprkos kraju lokauta, što nije slučaj sa Ibakom.

Da bi Real ozbiljno konkurisao za ’fajnal-for’, neohpodne su bolje partije centara – Anta Tomića i Mirze Begića. Obojica su vrlo visoki i imaju potencijal, pa možemo očekivati da zaigraju bolje. Značajan za Real u skoku je Felipe Rejes, čovek sa neverovatnim osećajem za loptu.

Serhio Rodriges jeste solidan plejmejker, u poslednje vreme igra sve bolje, ali mnogi su mišljenja da timu Pabla Lasa nedostaje još jedan dobar organizator igre.
Hoæe li povezati konce? (Ufuk Saridža)
Ekipa iz Istanbula već nekoliko puta pokušala je istim receptom da dođe do uspeha – kupiti što više odličnih igrača i nadati se da će puki individualni kvalitet doneti rezultat. Često su košarkaši imali veći autoritet od trenera, naročito u doba Ergina Atamana, pa od kolektiva nije bilo ništa.

Sada je na klupi legenda turske košarke Ufuk Saridža, bivši Atamanov asistent kojem je posao u Efesu prvi kao samostalnom treneru.

Možda i mimo očekivanja, za sada se Saridža vrlo dobro snalazi na klupi i, da nije bilo poraza od Šarlroe kod kuće, sezona u EL mogla bi se oceniti vrlo uspešnom.

Anadolu Efes

Prvi strelac Efesa, Saša Vujaèiæ
Efes posle duže vremena igra veoma čvrsto u odbrani, a to je uvek bio jedan od preduslova vrhunskog rezultata. Među ključnim igračima u tom pogledu je Terens Kinsi, koji je propustio prethodna tri meča zbog povrede. Ersan Iljasova, koji tokom cele karijere nije mnogo mario za odbranu, sada je značajna figura u reketu, a Saridža se trudi da iskoristi fizičke kapacitete svog tima za različite vrste odbrana.

Prvi strelac tima je Saša Vujačić sa prosečno 14.7 poena. Slovenac ima izvanredan šut i odlično koristi blokove saigrača. Ipak, trebalo bi da igra racionalnije jer i suviše često šutira iz nerezonskih pozicija. Kada bi se malo smirio, bilo bi bolje i za njega i za ekipu.

Posle perioda privikavanja, Stanko Barać počinje da igra na nivou iz Kaha Laborala, mada pod hitno mora da reši problem ličnih grešaka. Sa Batistom i Kučom, Efes je dobro popunjen na poziciji centra.

Efes često igra ’pik-en-rol’, Kerem Tundžeri specijalista je u tome, ali timu su za najviše domete potrebne još bolje partije njega i Vlada Ilijevskog.

Partizan

Najbolji centar u Evropi, Nikola Pekoviæ
Središte igre ’crno-belih’ u dosadašnjem toku Evrolige bio je Nikola Peković. Na snažnog centra odbranu je koncentrisao svaki rival, ali retko koji uspevao je da ga zaustavi. Osim što je poentirao, Peković je otvorio mnogo pozicija saigračima za šut ili lake poene ispod koša. Jednom rečju, bio je vitalan za tim Partizana, ali lokaut u NBA se završio i Peković će uskoro morati da se vrati u SAD.

Od Milana Mačvana jeste se očekivalo da bude veliko pojačanje, ali reprezentativac Srbije prevazišao je sva očekivanja. Mačvan možda nema skočnost Gista ili Veselog, ali to nadoknađuje snagom, dobrim postavljanjem i košarkaškom inteligencijom.

Prosečno ima 15.3 poena, 7.8 skokova i 2.2 asistencija. Njegova uloga u timu biće još značajnija odlaskom Pekovića, mada mu je, ruku na srce, upravo on stvarao i dosta prostora.
Maèvan i Anðušiæ, podvig u Milanu
Svima je jasno da Partizanu nedostaje šut spolja i njegovo poboljšanje imperativ je u narednom periodu. Mladi Danilo Anđušić pokazao je pozitivnu drskost u Milanu i Istanbulu i možda je time zaslužio više minuta na parketu. Dragan Milosavljević ima odličan šut i mnogo je odlučniji nego prošle sezone, ali za sada mu se to ne vraća na pravi način.

Navijači ’crno-belih’ imali su mnogo zamerki na igre Ejsija Loa, ali treba uzeti u obzir da je američkom pleju ovo prvo evropsko iskustvo. Čini se da mu je nekada potrebno previše vremena da prevede loptu i napravi prvo dodavanje, ali u mečevima sa Šarlroom i Realom odigrao je briljantno u završnici. Potrebne su njegove još bolje igre, a sudeći prema ranijem iskustvu Partizana, možemo ih i očekivati.

’Crno-beli’ su mnogo lopti ove sezone gubili posle presinga rivala i to je nešto na čemu intenzivno rade.

Iako su Partizanu mnogi po ko zna koji put prognozirali krah, ’crno-beli’ su ih ponovo demantovali i nadomak su Top 16 faze, što bi zaista bio ogroman uspeh u ’grupi smrti’.

Emporio Armani

Danilo Galinari – sjajan uèinak, ali...
Tim iz Milana ove sezone suočava se sa dilemom koja je morila i mori Efes svih ovih godina – kako niz vrhunskih pojedinaca uklopiti u koherentnu celinu? Treneru Serđu Skariolu za sada to ne uspeva, iako je delovalo drugačije posle početne pobede nad Makabijem.

Danilo Galinari, koji je bio najbolji strelac tima, sada se vraća u NBA ligu, ali to ne mora nužno da bude loše po Milaneze. Uprkos dobrim brojkama, ’Galo’ je često delovao nezainteresovano na terenu i moguće je da njegov odlazak probudi ’uspavanog’ Nikolasa i ostale

Malik Herston je poboljšao šut i, uz svoju snagu i odličnu igru leđima, postao je još bolji igrač nego u Montepaskiju. Kuk, Focis, Burusis, Mančineli i ostali čine ekipu jaku po imenima, ali samo dva trijumfa do sada sigurno nisu zadovoljili bogate gazde.

Skariolo mora nešto da menja ili bi on uskoro mogao da bude zamenjen.

Šarlroa

Jedan od Amerikanaca u Šarlroa, Kejleb Grin
Belgijska ekipa došla je do EL kroz kvalifikacije i za sada je ostavila pozitivan utisak. Igra im se zasniva na šutu za tri poena, a ’prva violina tima je Demond Malet, koji postiže 19 poena po utakmici. Prilično su uigrani, vole nešto brži tempo i njihova igra atraktivna je za gledanje.

Iako su smatrani potpunim autsajderima, do sada niko nije lako slomio njihov otpor, a uspeli su i da prirede senzaciju u Istanbulu. Do kraja igra tri utakmice kod kuće (Efes, Partizan i Makabi) i Šarlroa će svoju šansu za Top 16 fazu vrebati iz prikrajka.

Tabela, grupa C:
1. Makabi Elektra 5-1 (473:444)
2. Real Madrid 4-2 (543:495)
3. Anadolu Efes 3-3 (448:448)
4. Partizan mt:s 3-3 (437:446)
5. Emporio Armani 2-4 (443:459)
6. Belgakom Spiru Šarlroa 1-5 (461:513)

Barselona

Voli asistencije, Marselinjo Uertas
Prošla sezona bila je razočaravajuća za Katalonce jer su ispali u četvrtfinalu, a ’fajnal-for’ Evrolige igrao se u Barseloni. Šampion Evrope iz 2010. rešen je da ispravi kiks iz prethodne sezone i u dosadašnjem toku EL ima skor 6-0.

Veliki plus za Barsu jeste što nema nijednog NBA igrača i što ne moraju da menjaju koncept igre zbog kraja lokauta, kao Makabi (zbog Farmara) ili možda CSKA (ako ode Kirilenko).

Ove sezone ’eksplodirao’ je Erazem Lorbek, koji je potpuno sazreo kao igrač i zato nalazi načine da iskoristi sve svoje kvalitete. A ima ih mnogo – u zavisnosti od profila direktnog rivala može da odigra leđima, da se otvara posle ’pika’ ili da ugrozi koš šutom za tri poena. Lorbek prosečno beleži 14.3 poena, uz visoke procente šuta, i 4 skoka.
Roðeni pobednik, Huan Karlos Navaro
Katalonci su godinama unazad poznati po vrlo kolektivnoj igri, a letos su doveli dvojicu košarkaša kojima je dodavanje uvek prva opcija u napadu. Jedan je Marselinjo Uertas, fantastičan u igri ’dva na dva’, i Čak Ejdson, prošle sezone uzdanica Makabija. Uz to, njih dvojica su i te kako opasni i po koš, što Barsinoj igri daje na raznovrsnosti.

Huan Karlos Navaro jedan je od najboljih evropskih košarkaša, a njegova uloga biće još veća u završnici sezone jer je ’La Bomba’ uvek na visini zadatka u najvažnijim utakmicama. Dovoljno je setiti se završnice letošnjeg Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Pit Majkel je veoma zahvalan košarkaš – osim napadačkih kvaliteta, igra usko u odbrani i dosta pomaže u skoku. Uz centarsku liniju N’Dong-Vaskes-Perović, Barselona je jedan od glavnih favorita za titulu.

Montepaski

Nezaustavljiv u prodoru, Bo Mekejleb
Ekipa iz Sijene očuvala je kostur tima iz prošle sezone – otišli su Herston i Raković, ali došli su Rakočević i Andersen.

Pokretač ekipe i dalje je Bo Mekejleb – osim što je nezaustavljiv u prodoru i u kontrama, omaleni plej ove sezone poboljšao je i šut (8-11 za tri). Veteran Rimantas Kaukenas takođe je u odličnoj šuterskoj formi, a Dejvid Andersen za sada se pokazuje kao pravo pojačanje.

Najveća vrlina Montepaskija jeste uigranost i precizna raspodela uloga u ekipi. Zato oni uvek deluju kao da tačno znaju šta hoće na terenu, a minuti su ravnomerno raspoređeni.

U nastavku sezone očekuju se bolje igre Rakočevića i Zisisa, Kšištof Lavrinovič igra na vrlo visokom nivou, pa je Sijena ponovo sastavila tim za poštovanje. Hoće li to biti dovoljno za novi plasman na ’fajnal-for’, ostaje da se vidi.

Uniks

Napokon glavni u timu, Henri Domerkant
Debitant u Evroligi za sada se više nego dobro snalazi u elitnom društvu – predvođen Henrijem Domerkantom ostvario je već četiri pobede. U košarkaškim pričama uvek nekako potcenjen, Domerkant ove godine pokazuje da može da bude glavni igrač u ekipi, a ne samo podrška najboljima.

Prosečno ubacuje 18.2 poena, ali mnogo važnije od toga jeste što je svojim pogocima direktno rešio mečeve sa Prokomom i Galatasarajem, a njegovi koševi bili su presudni i za iznenađenje Uniksa u Sijeni.

Igrači poput Grira, Lideja i Veremenka možda nisu krem evropske košarke, ali odlično se uklapaju u tim Jevgenija Pašutina. Ekipi iz Kazanja za sada ide sasvim pristojno, a stiče se utisak da imaju još rezervi. Uniks će biti nezgodan rival u Top 16 fazi.

Galatasaraj

U istanbulski tim mnogo je uloženo pred početak sezone i oformljena je solidna ekipa, ali ništa više od toga. Galatasaraj je košarkaški Atletiko Madrid – u njegovim redovima ima nekoliko košarkaša koji su igrali u najvećim klubovima, ali retko kada su vodili glavnu reč, npr. Lakovič, Arslan, Šampert, Songaila, Lukas...

Sada su dobili priliku da se pokažu kao protagonisti i za sada imaju po tri pobede i poraza. Prvi strelac ekipe je Lukša Andrić sa 10.2 poena, ali i ostali ravnopravno doprinose košgeterskom učinku Galatasaraja – između 7 i 9 poena prosečno daju Songaila, Šampert, Šip, Lukas, Lakovič i Aldemir.

Furkan Aldemir (20), 207cm visoki košarkaš, jedan je od najvećih talenata turske košarke, uz Enesa Kantera. U prošlosti su kao velike zvezde najavljivani i Oguz Savaš i Čenk Akjol, ali oni još nisu izrasli u vrhunske igrače. Turci bi morali da nauče nešto iz toga i da mnogo pažljivije rade sa Aldemirom.

Olimpija i Prokom

Ratko Varda, cenar Olimpije
Situacija u D grupi najjasnija je kada je reč o plasmanu u Top 16 fazu jer su Olimpija i Prokom daleko ispod kvaliteta ostalih rivala. Oni jesu proglašeni autsajderima pred početak Evrolige, ali očekivao se jači otpor i još po neka pobeda.

Deni Grin, koji se sada vraća u NBA ligu, prvi je poenter Olimpije, a sledi ga Ratko Varda. Jedini trijumf ’zmajčeki’ su ostvarili upravo nad Prokomom, koji je jedini tim u EL bez ijedne pobede.

Situacija sada postaje još teža za poljski tim jer se najbolji košarkaš Donatas Motejunas vraća u NBA ligu.

Tabela, grupa D:
1. Barselona 6-0 (501:377)
2. Montepaski Sijena 4-2 (493:449)
3. Uniks 4-2 (436:428)
4. Galatasaraj 3-3 (440:459)
5. Union Olimpija 1-5 (358:459)
6. Aseko Prokom 0-6 (412:468)

Analizu timova u grupi A i B imali ste priliku da pročitate u prvom delu teksta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: