EL: Ko je glavni u Evropi? (I deo)

Prošlo je šest kola Evrolige i vreme je za prvi presek stanja na košarkaškoj mapi Evrope. U prvom delu teksta analiziraćemo situaciju u grupama A i B. CSKA se izvanrednim igrama promovisao u jednog od glavnih kandidata za osvajanje trofeja, ekipa Kaha Laborala ponovo je ’preživela’ kadrovska tumbanja, a od Panatinaikosa se tek očekuju prave partije. Najprijatnije iznenađenje je Kantu, a razočarao je Žalgiris.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2011.

16:50

Default images

Uskoro ćete moći da pročitate i drugi deo teksta u kojem ćemo analizirati ekipe iz grupa C i D.

Kaha Laboral

Grupa A je posle šest kola najneizvesnija i svi timovi i dalje imaju realnu šansu da prođu dalje. Za korak ispred svih ipak je Kaha Laboral, tim koji godinama uspeva da opstane u vrhu ili blizu njega uprkos velikim igračkim promenama svake sezone. Sada su ih napustili ’mozak tima’ Marselinjo Uertas, centarski tandem Barać-Batista i Dejvid Logan.

Ipak, trener Duško Ivanović našao je prave zamene i, uz okosnicu San Emeterio-Teletović, igra ekipe iz Vitorije za sada deluje sasvim dobro. Ivanović je poznat kao trener gvozdene discipline koji ima ubedljivo najveći broj smišljenih akcija. Zato je u igri Kaha Laborala sve do detalja razrađeno, a jedina Ivanovićeva ’slabost’ je Mirza Teletović, koji ima slobodu da šutne koliko puta hoće i iz bilo koje pozicije.

Ove sezone Teletović igra sjajno – prvi je poenter (21.2) i skakač ekipe (6.7) i ne libi se da preuzme odgovornost u ključnim trenucima. Odličnu igra i Fernando san Emeterio, koji je podjednako opasan u šutu i prodoru, pa ga je vrlo teško čuvati kada se razigra.
Međutim, Kaha Laboral nije adekvatno pokriven na najvažnijim pozicijama u timu – centru i plejmejkeru.

Na poziciji centra odlično igra Kevin Serafan, ali njegovim skorim povratkom u NBA ligu nastaće praznina na ’petici’. Takođe, on sada nema adekvatnu zamenu.

Iako za sada pruža dobre partije, Priđoni ima 34 godine i neće moći u kontinuitetu da igra tako dobro, dok se njegova zamena Tomas Urtel nije baš najbolje pokazao. Nedavno je došao i Goran Dragić, igrač visokog kvaliteta, ali Slovenac će vrlo brzo natrag u NBA ligu.

Redži Vilijams nije opravdao očekivanja, ali jaku potporu osovini ekipe pruža pre svih Milko Bjelica, koji se nažalost povredio, a zatim i Oleson, Ribas i Nemanja Bjelica.

Kantu

Od ostalih ekipa možda i najprijatnije iznenađenje jeste italijanski Kantu, tim koji nema veliki budžet i izrazite zvezde u ekipi, ali igra kolektivno i srcem. Nešto veću slobodu u igri ima Amerikanac Marten Leunen, a veoma važan za igru Kantua je i Srbin Vladimir Micov.

Kako bi treneri rekli, Micov ’igra u oba smera’, ima solidan šut, još bolji prodor i sasvim zadovoljavajući pregled igre. Ukoliko nastavi ovako, selektor Dušan Ivković morao bi ozbiljno da razmisli o njemu kao o kandidatu za reprezentaciju.

Treba istaći i veliki napredak 216cm visokog Giorgija Šermadinija (22), koji je u Panatainaikosu delovao pomalo trapavo, a sada je izrastao u pouzdanog centra. Uz iskustvo Bazilea i Markonata, Kantu bi vrlo lako mogao da prođe u Top 16 fazu.

Nansi

Nansi je klub koji je veoma profitirao od NBA lokauta, pošto im se vratio Niko Batum – 22-godišnji košarkaš je ’čovek-tim’ za ekipu sa severoistoka Francuske, u dosadašnjem toku takmičenja prosečno je beležio 15.8 poena, 6.7 skokova i 5.2 asistencija. Batum ima nebeski odraz, odličan šut i još bolji ulaz, pa Nansi može i mora da istrpi njegovo povremeno forsiranje.

Snažni centar Akin Akingbala neuporedivo je poboljšao svoju igru u odnosu na prošlu sezonu, a najveća zamerka nigerijskom košarkašu jeste očajno izvođenje slobodnih bacanja, samo 40%. Uz njega, značajnu podršku Batumu pružaju Adrijen Moerman i Džamal Šuler.

S obzirom na skori kraj lokauta, videćemo kako će se Nansi snaći bez Batuma.

Olimpijakos

Olimpijakos je još jedna od brojnih ’žrtava’ grčke finansijske krize – Pirejci imaju mnogo slabiji tim nego prošle godine, a prva zvezda sada je Vasilis Spanulis. ’Prate’ ga Hajns i Gecevičijus, a Pero Antić za sada ne pruža partije kakve su se od njega očekivale.

Dušan Ivković na raspolaganju ima solidnu ekipu, ali ništa više od toga. Zato bi sve preko plasmana u Top 16 fazu bila senzacija, što ne može da zadovolji ambicije evropskog vicešampiona od pre dve godine.

Fenerbahče

Fenerbahče je, kako to već umeju turski timovi, napravio ekipu sa nekolicinom kvalitetnih pojedinaca kojoj nedostaje ’hemija’ i veća organizovanost u igri. Tabo Sefološa, Onan i Bogdanović su prvi poenteri, ali Roko Leni Ukić igra mnogo lošije nego prošle godine.

Uz sve navedene, zatim’Partizanov’ dvojac Džerels-Gist i igrače poput Preldžića i Vidmara, jasno je da Fener može da pobedi svakog kada ima svoj dan, ali i da izgubi od ’na papiru’ slabijih suparnika. Ta fraza savršeno je primenjiva u njihovom slučaju.

Bilbao

Posle pometnje koju je napravio u plej-ofu španske lige, Bilbao je kao vicešampion zasluženo dobio priliku da se oproba među elitom. Za sada su Baskijci više nego zadovoljili i još imaju šanse da se plasiraju dalje, pogotovo što tri od četiri utakmice do kraja igraju kod kuće.

Motor tima čine starosedoci Marko Banić, Mumbru i Vasilijadis, uz zahvalnog D’Ora Fišera, Džeksona i Blumsa. Bilbao je iskusna, marljiva ekipa koja predstavlja tvrd orah za sve. Za debitanta u Evroligi to je doista pristojan opis.

Tabela, grupa A:
1. Kaha Laboral 4-2 (490:478)
2. Olimpijakos 3-3 (463:454)
3. Kantu 3-3 (449:443)
4. Fenerbahče Ulker 3-3 (473:470)
5. Nansi 3-3 (486:494)
6. Bilbao 2-4 (458:471)

CSKA Moskva

Uz Barselonu, CSKA je tim koji je najviše pokazao u dosadašnjem toku Evrolige. Jonas Kazlauskas na raspolaganju ima ekipu sa po dvojicom odličnih igrača na svakoj poziciji, što je veoma bitno s obzirom na velike napore tokom sezone. Moskovljani su fizički dominantni (najniži igrač je Gordon sa 194cm) i svoju igru baziraju na čvrstoj odbrani.

U zoni su veoma opasni zbog dugih ruku, pre svih Andreja Kirilenka i Viktora Hrijape, ali i Ponkrašova koji igra na poziciji pleja ili beka kada je odbrana prioritet.

Nenad Krstić i Saša Kaun izvrstan su centarski tandem, ali i Hrijapa i Kirilenko svojim atletskim predispozicijama ozbijno doprinose da CSKA bude superioran u reketu.
Kreativnosti u napadu ne nedostaje zahvaljujući Milošu Teodosiću, čija lucidnost još više dolazi do izražaja kada je okružen vrhunskim igračima. Uz to, dobro se poznaje sa Krstićem i njih dvojica prvorazredni su par za ’pik-en-rol’ igru.

Aleksej Šved polako izrasta u odličnog košarkaša, a ekipu kompletnom čini Ramunas Šiškausas. Litvanski šuter zbog tereta godina možda nema kontinuitet kao ranije, ali biće krucijalan za CSKA u najvažnijim mečevima sezone, pre svega zbog svog iskustva (dva puta je osvajao Evroligu).

Ekipu kompletnom čine Darjuš Lavrinović, Voroncevič, Džamont Gordon i Mehija, pa je ’armejcima’ u ovom trenutku zaista teško pronaći slabu tačku, i u napadu i u odbrani. Zato je CSKA, na osnovu do sada viđenog, jedan od glavnih favorita za titulu prvaka Evrope.

Panatinaikos

Slično Olimpijakosu, i Panatinaikos je oslabljen ušao u tekuću sezonu, mada se čini da ’zeleni’ igrački imaju nešto kvalitetniju ekipu. Ipak, ono što PAO poseduje a mnogi ne, jeste pedigre i autoritet na evropskim terenima.

Željko Obradović postavio je sistem u kojem se tačno zna ko šta radi i u kojem se do kraja koriste kvaliteti svakog pojedinca. Idealan primer za to je Dru Nikolas, koji je u Atini blistao, a sada je neprepoznatljiv u dresu Emporio Armanija.

Ključni igrač branioca titule jeste Dimitris Dijamantidis, koji je čovek za sve zadatke – od odbrane na najboljem igraču protivničkog tima do šuta za pobedu u poslednjoj sekundi (kao u duelu sa Unikahom).

Romejn Sato dokazao se kao briljantan šuter, naročito kada mu se izgradi pozicija, a i Smit se za sada pokazuje kao pravo pojačanje. Dolaskom Logana i napretkom Nika Kalatesa PAO je dobio i na probojnosti.

Uz još nekoliko solidnih Grka (Perperoglu, Vujukas i Kajmakoglu) i auru koja ih okružuje, ’zeleni’ bi trebalo da igraju sve bolje kako takmičenje odmiče. Takođe, u kasnijoj fazi trebalo bi računati i na bolje partije iskusnog Majka Batista, jednog od najboljih Amerikanaca koji su ikada igrali u Evropi.

Unikaha

Unikaha je oformila respektabilan sastav – imaju nekoliko dobrih košarkaša, ali nijednog izvanrednog. Ekipa trenera Ćusa Matea za sada igra iznad očekivanja, i na domaćem i na inostranom polju. Da nije bilo Dijamantidisovih trojki, Španci bi sada bili drugi na tabeli.

Centar Džoel Friland već godinama igra na visokom nivou – snažan je i pokretan, ima dobru leđnu tehniku i solidan šut sa distance. Luka Žorić je za sada pun pogodak, a van linije 6.75m preti Kristaps Valters. Tu su i Amerikanci Darden, Roland i Fič, Berni Rodriges je pristojan plej, a iz drugog plana pomaže veteran Garbahosa.

Za sada sve ide kako treba za tim iz Malage, ali videćemo hoće li imati dovoljno kvaliteta i dubine u timu da izdrže do kraja sezone.

Bamberg

Bamberg je već nekoliko puta igrao u elitnom takmičenju, ali nije uspevao da prođe u drugi krug. Prošle godine Nemci su bili nadomak tog cilja, a sada su još bliže.

Najbolji strelac tima je srpski internacionalac Predrag Šuput (11.5), već godinama uzdanica Bamberga, a tik iza njega su Sloter, Dženkins i Džejkobsen. Uspeli su da dobiju Panatinaikos kod kuće, što je uspeh vredan poštovanja.

Zagreb

Posle katastrofalnog starta sezone, Zagreb polako dolazi sebi. Očajne igre bile su splet raznih okolnosti, ali pre svega neuigranosti tima. ’Mravi’ u poslednje vreme deluju dosta kompaktnije, Krunoslav Simon i Damir Mulaomerović uspeli su da povežu redove ekipe, Šon Mej od početka igra na visokom nivou, a sada mu se izgleda priključuje i Džoš Hejtvelt.

Zagrepčani su zabeležili dve uzastopne pobede i, iz naizgled beizizlazne pozicije, došli su u situaciju da se bore za drugi krug. Ipak, do kraja imaju veoma težak raspored i lošiji međusobni skor sa Bambergom, pa će im za prolaz biti potrebno bar jedno iznenađenje.

Žalgiris

Žalgiris je možda i najveće razočaranje dosadašnjeg toka Evrolige. Hiroviti gazda menja trenere kao na traci, a trenutno je na klupi ekipe iz Kaunasa Aleksandar Trifunović. Žalgiris, osim što je dobio samo jednu utakmicu, nije uspeo ni da namuči nekog od favorita, što je poražavajuće za ekipu koja je računala na prolaz u Top 16 fazu.

Soni Vims prvi je strelac tima, dobro radi ono za šta je plaćen, lepu podršku ima u Marku Popoviću, ali rezultati izostaju. Veliko razočaranje je Taj Loson, a i nekoliko litvanskih reprezentativaca pruža partije daleko ispod očekivanog nivoa, pre svih Mantas Kalnietis.

Tabela:

1. CSKA 6-0 (520:419)
2. Panatinaikos 4-2 (500:447)
3. Unikaha 3-3 (482:493)
4. Bamberg 2-4 (471:481)
5. Zagreb 2-4 (425:517)
6. Žalgiris 1-5 (468:509)

Narednih dana moći ćete da pročitate i drugi deo teksta u kojem ćemo analizirati ekipe iz grupa C i D, zato budite i dalje uz B92 Sport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: