Bernard Tomić – materijal za Top 10 ili ne?

Kontroverzni Bernard Tomić prijavio je da je bolestan i da zbog toga ne može da igra na plej-ofu Teniske asocijacije Australije za dodelu ’vajld karda’ za Ozi open. Samo dan kasnije viđen je kako trenira, što je razbesnelo tamošnju javnost. Ipak, čelnici prvog Grend slem turnira u sezoni rešili su da Bernardu daju direktnu ’specijalnu pozivnicu’. I isplatilo im se jer je 18-godišnji Tomić pružio vrhunske partije dobivši Žeremija Šardija i Felisijana Lopesa u tri seta, a potom je i Rafaelu Nadalu pružio zadovoljavajući otpor iako je izgubio sa 6:2, 7:5, 6:3.

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2011.

16:09

Default images

Prethodnih dana Tomić je momak o kojem svi govore. Uz Miloša Raonića i Aleksandra Dolgopolova, mladi Australijanac tema je broj jedan u teniskoj javnosti. Koje su karakteristike njegove igre? Pre svega, bekhend-slajs je udarac koji vrlo često koristi i za koji kaže da je njegova najveća snaga.

„Slajs je moj najbolji udarac, izvlači me iz teških situacija, a mogu i da poremetim rivale jer uglavnom ne vole niske loptice“.

Tomić je visok 194cm, kaže da je prestao da raste, ali da još nije dovoljno snažan kako bi se nadmetao sa najboljima. Upravo to biće fokus njegovog treninga u narednom periodu kako bi što pre ojačao i mogao da igra agresivnije.

„Poslednjih šest meseci radio sam na snažnijem udaranju loptice, nekada sam previše mekan u nadigravanju sa osnovne linije. Na najvišem nivou mora da se preuzme inicijativa i mislim da ću mnogo bolje kontrolisati poene kada postanem jači“.
www.bernardtomic.com
U duelu sa Šardijem servis mu je izuzetno funkcionisao u ključnim poenima, što je i odlučilo pobednika. Pri početnom udarcu relativno nisko baca lopticu, ali u budućnosti će se truditi da na adekvatniji način iskoristi visinu.

Njegov forhend podsetio me je na Ljubičićev, sa nekom vrstom mini-zadrške pre udarca, retko kada ga hvata u penjanju. Ima neuobičajen stav prilikom forhenda, ali njime češće napada nego bekhendom, koji tehnički pravilnije izvodi.

Taktički je solidno obučen za tako mladog igrača, vidi se da koristi mozak u igri i da poznaje vrline i nedostatke suparnika. Mane potom ume da eksploatiše, što je veliki plus za budućnost.

Sa Nadalom je ispustio prednost od 4:0 u drugom setu. To je nedopustivo i nadam se da je lekcija sada naučena. Najočigledniji nedostatak mu je kretanje. Startnost mu je na prilično niskom nivou, ne može se reći da je brz, a primetno je i da ima poteškoća kada treba da se savije u kolenima i ‘pokupi’ nisku lopticu. Izlazi povremeno na mrežu, ne deluje neprirodno kada to čini, ali još je rano za ozbiljnije procene u tom pogledu.
www.bernardtomic.com
S obzirom da je u oktobru napunio samo 18 godina, Australijanac hrvatskog porekla još nema potpuno definisan stil igre. Za sada ima tendenciju ka odbrambenom sa mnogo promena ritma, što je i sam potvrdio rekavši da “voli igru u kojoj tera protivnika da napravi grešku”. Ipak, ume efektno i da napadne, a i čini se da bi ofanzivni stil igre bio prikladniji za njegovu konstituciju. Videćemo.

Kako to obično biva, posle dobrog rezultata svi se utrkuju ko će više da nahvali i prognozira blistavu budućnost. Rod Lejver kaže “da ne vidi zašto Tomić ne bi mogao uđe u Top10 za dve godine”, a u sličnom maniru izjave su dali Patrik Rafter, Patrik Mekinro, čak i Lejton Hjuit, sa kojim Tomić nije baš u najboljim odnosima.

Međutim, ima i skeptičnih poput Rodžera Rašida, trenera Gaela Monfisa koji je nekada sarađivao i sa Hjuitom. Na pitanje da li Tomić može do Top10, Rašid je odgovorio:
www.bernardtomic.com
“Mislim da ne. Da, biće u prvih 100 na svetu, neki kažu i u Top20, ali ja ne ga ne vidim tu, možda među 30 najboljih. On je enigma i moram da vidim kako će njegova igra izgledati za dve godine. Ume da ubrza lopticu, pa da naglo uspori tiram, to je zapravo ‘džank’ tenis. Neki protivnici nisu navikli na to, ali posle prvog upoznavanja ta igra brzo se ‘čita’. Tada će njegove mane, pre svih kretanje i servis, izaći na videlo”.

Tomić je istakao da je njegov cilj za tekuću sezonu ulazak u najboljih 100, čime bi postao jedini tinejdžer u tom društvu. To je realna ambicija, ali i za njeno ostvarivanje Bernard će morati da igra dobro i van Melburn parka, što nije bio slučaj posle solidnih predstava na Ozi openu u prethodne dve sezone.

Generalno gledano, mislim da je Tomić materijal za Top10, pogotovo kada ojača i poboljša servis, što će se verovatno dogoditi u doglednoj budućnosti. Da li će dospeti do visina koje mu predviđaju, zavisi od brojnih faktora – zdravlja, temperamenta, pravilnog izbora treninga i sreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: