Jelena i Ana – što pre zaboraviti Melburn

Tužno je kada smo već posle sredine prve sedmice turnira u mogućnosti da rezimiramo i analiziramo učinak srpskih teniserki, ali ta nesreća zadesila nas je na ovogodišnjem Australijan openu. Jelena Janković ispala je u drugoj rundi zabeleživši najlošiji rezultat u Melburnu još od 2006. godine, Ana Ivanović je prvi put u karijeri ispala na startu Ozi opena i već treću godinu u nizu eliminisana je u prvoj rundi nekog od GS turnira (US open 2009. godine i Vimbldon 2010.), dok je jedina svetla tačka mlada Bojana Jovanovski, koja je uz veliki otpor izgubila u drugom kolu od Vere Zvonarjove.

Izvor: B92

Nedelja, 23.01.2011.

14:22

Default images

U stilu u kojem je odigrala drugu polovinu prošle sezone, Jelena Janković počela je i tekuću – traljavo. Poraz od Aravan Rezai u Sidneju nije bio dobar predznak nastupa na Australijan openu, ali se nažalost ispostavio kao pouzdan.

Ni u prvom kolu Jelena nije delovala naročito sigurno, ali to je bilo dovoljno da se savlada 66. teniserka na svetu Ala Kudrajveca sa 6:0, 7:6 (7-5). Jankovićeva je u prvom setu igrala zadovoljavajuće, ali posao joj je olakšala rivalka, koja je nerezonski napadala i mnogo grešila.

Ono što Ruskinji nije ulazilo u teren u prvom, počelo je da ulazi u drugom setu, što se odmah reflektovalo i na semaforu. Međutim, Jankovićeva je ipak neuporedivo kvalitetnija od svoje suparnice, pa je nekako uspela da izdrži pritisak i slavi u taj brejku. Jelena je u prvom meču odlično servirala (čak deset asova), što joj je i te kako pomoglo u završnici drugog seta, a nekoliko važnih poena osvojila je i zahvaljujući impresivnom kretanju.

Na osnovu duela sa Kudrjavcevom nije se moglo zaključiti u kom će smeru ići Jelenina forma, ali odgovor je dobijen vrlo brzo jer je Šuai Peng, trenutno 54. teniserka na WTA listi, bila nepremostiva prepreka u drugoj rundi – 7:6 (7-3), 6:3.
Kineskinja jeste relativno neugodna rivalka – igra i forhend i bekhend obema rukama, njeni ravni udarci opasni su kada uđe u seriju, a i kreće se sasvim solidno.

Međutim, to nije bio problem za srpsku teniserku, koja je na početku igrala umereno agresivno i došla do vođstva 5:2. Od tog trenutka Jankovićeva postepeno pada u igri, povlači se iza osnovne linije, ali i počinje često da greši.

To i jeste prvi uzrok poraza – za svoj odbrambeni stil igre Jelena pravi previše neiznuđenih grešaka, čak 39 ih je upisala u duelu sa Pengovom (28 ’vinera’). Osim toga, srpska teniserka imala je nekoliko početničkih propusta u prelomnim momentima, pre svega na početku taj brejka, ali i u još nekoliko situacija sredinom drugog seta.

Očigledno je da je Jankovićeva izgubila mirnoću i zaista je zabrinjavajuće da Kineskinja, koja do sada nikada nije prošla dalje od trećeg kola na nekom Grend slem turniru, bude staloženija u najvažnijim poenima. To je drugi uzrok poraza, što je Jelena i priznala na konferenciji za medije.
„U pogrešnim trenucima imala sam lošu selekciju udaraca. Nisam smela sebi da priuštim greške koje sam napravila, naročito u presudnim momentima. Kao vrhunskoj igračici i bivšem ’broj jedan’, nekada mi je teško da prihvatim takve greške. Nisam verovala da mogu tako da grešim“.

Od Vimbldona prošle godine Jankovićeva je dve uzastopne pobede imala jedino na US openu (Halep i Lučić), ali je i poraz u Njujorku u trećem kolu razočaravajući rezultat za bivšu finalistkinju. Naravno, treba uzeti u obzir da je Jelena imala i mnogo poteškoća sa povredama.

„Iskrenula sam skočni zglob i nisam mogla da se krećem, zatim sam imala operaciju oka u pauzi između sezona. Mnogo toga nije mi dozvoljavalo da se posvetim treningu, ali sada je to prošlost. Zdrava sam, ali malo sam ’zarđala’, ovo mi je tek treći meč u sezoni. Moram da ostanem pozitivna, nastavim vredno da radim i nadam se da će to doneti rezultate“.

Početak sezone nikako bije ohrabrujući, naprotiv. Ukoliko želi da beleži rezultate kao nekada, Jankovićeva će morati ponovo da stekne samopouzdanje treningom i mečevima, da češće napada iz kontre i manje da greši. O nadograđivanju ostalih aspekata igre može biti reči tek kada se Jelena vrati na pređašnji, visok nivo igre.
Opravdanje za loš nastup Jankovićeve možemo pronaći u nedostatku mečeva, a za ranu eliminaciju Ane Ivanović u povredi trbušnih mišiča desetak dana pred Ozi open. Nisam siguran koliko ti izgovori ’piju vodu’, pogotovo uzevši u obzir renome rivalki i način na koji su se mečevi odvijali.

Međutim, Jelena već duže vreme nije u formi, dok je Ana na Hopman kupu igrala dobro, baš kao i u završnici prošle sezone (titulu u Lincu i na Baliju). Utoliko Ivanovićeva predstavlja veće razočaranje.

Ana je izgubila u prvom kolu od Jekaterine Makarove, 49. teniserke na planeti, sa 3:6, 6:4, 10:8 posle 166 minuta igre. Spasla je šest meč lopti, ali nije uspela da dođe do pobede.

„Nisam imala sreće jer zbog istegnuća trbušnih mišića poslednjih deset dana nisam mogla da treniram punim intenzitetom. Samo u nedelju i ponedeljak sam mogla više da ’zapnem’, da serviram, i mislim da me je to danas dotuklo. Bio je to desetodnevni ’štrajk’ pre Grend slem turnira“, izjavila je Ana posle poraza.
U prvom setu srpska teniserka igrala je izuzetno – forhend joj je solidno funkcionisao, čak kao da ga je igrala sa malo više spina, kretanje je bilo za svaku pohvalu, kao i visok nivo koncentracije sa kojim je počela okršaj.

Delovalo je kao da će Ana lako završiti posao, ali je na početku drugog seta dva puta propustila po dve uzastopne brejk lopte i to je bila tačka preokreta. Ivanovićevoj se vrlo lako i brzo u glavu uvuče nervoza, što ju je više puta skupo koštalo tokom karijere. Tako je bilo i sada.

Ivanovićeva je napravila nekoliko grešaka bekhendom i izgubila poverenje u taj udarac. Zato se prečesto i bespotrebno izvlačila na forhend, što je za posledicu imalo povećan broj grešaka tim udarcem. Na 5:4 za Makarovu odigrala je mizerni gem (dupla servis greška, nijedan ubačen prvi servis, promašen smeč) i tako protivnici poklonila izjednačenje u setovima.

Kao što je napisano, Anin najveći nedostatak je psihološke prirode, što se lepo videlo u trećem setu. Potpuno je odustala od bilo kakvog plana u igri, rad nogu bio je loš, a tek posle je na red došao i umor od dugog meča. Iako je povela sa 3:1 u gemovima, Ivanovićeva nije privela meč kraju, mada levoruka Ruskinja zaista nije igrala ništa spektakularno.
Dapače, i ona je mnogo grešila, dala je Ani bezbroj prilika da preusmeri meč u svoju korist, a jedino pravo oružje bio joj je servis, pogotovo slajs-servis sa prednost (leve) strane.

Ivanovićeva, kojoj bi servis trebalo da bude jedan od najubojitijih udaraca, upravo je tu izgubila bitku u završnici. Hrabro, igrom „na sve ili ništa“ spasla je čak šest meč lopti u četiri različita gema na svoj servis, ali to je bio Sizifov posao jer u servis-gemovima Makarove nije bila ni blizu brejka.

Primetno je da Ana nema toliko izraženu’žicu’ koju imaju ostale teniserke iz užeg vrha, a to je da dobiju kada igraju loše, da koriste propuste suparnica i tako pobeđuju na iskustvo. Takođe, brojnim porazima od autsajdera Ivanovićeva je izgubila autoritet favorita – prošle sezone u Melburnu od Žisele Dulko u drugom kolu, 2008. godine na Vimbldonu od tada 133. teniserke sveta Đie Ženg, zatim od Žili Koan (2008) i Katerine Bondarenko (2009) na US openu...

Ipak, baš kao i Jelena, Ivanovićeva je optimista kada je reč o ostatku sezone.

„Sigurna sam da mogu da se vratim u vrh. Poraz je težak, ali iz njega je izašlo i mnogo pozitivnih stvari. Danas je ona bila bolja i svaka joj čast, ja sam pružila maksimum i to je sve što mogu da tražim od sebe. Imam još prostora za napredak i verujem da mogu da se vratim u Top10 ove godine“.

Za tako nešto Ana jednostavno mora da bude psihološki stabilnija, a tada će i igra biti kao u prvom setu duela sa Makarovom.
Posle prilično sumorne analize učinka dvojca Janković-Ivanović na Australijan openu, treba istaći da nije sve tako crno. Sezona je veoma duga, Jelena će sigurno igrati bolje kako sezona bude odmicala, a ona sticala rutinu, dok Ana Melburn treba da shvati kao malo skretanje sa puta povratka u vrh.

Nadajmo se da će nam njih dve doneti dosta radosti u nastavku sezone, ali najmlađa srpska predstavnica obradovala nas je učešćem i na Ozi openu. Reč je o 19-godišnjoj Bojani Jovanovski, koja je sada 58. teniserka na WTA listi.

Mlada srpska teniserka igra fantastično ove godine, a uvod u dobru igru na Ozi openu bio je turnir u Sidneju. Tu je prošla kvalifikacija i stigla do polufinala savladavši Dominges-Lino, Aranču Rus, Soranu Kirsteu, Kaju Kanepi, Aravan Rezai i Flaviju Penetu, pre nego što je bolja od nje bila Li Na.

Jovanovska nije dobro počela turnir, pošto je od omalene Kai-Čen Čang sa Tajvana gubila 5:2 u prvom setu. Ipak, do kraja meča Srpkinja je protivnici prepustila samo jedan gem i prema očekivanjima se plasirala u drugu rundu.
Ipak, Jovanovski nije imala sreće sa žrebom jer je već u drugom kolu naletela na Veru Zvonarjovu, drugu teniserku sveta i vicešampionku na Vimbldonu i US openu.

Srpska teniserka nije se uplašila, diktirala je ritam sa osnovne linije i snažnim i ravnim udarcima dolazila do poena, što joj je donelo i vođstvo u setovima. Ostavila je upečatljiv utisak, a kolege sa zvaničnog sajta Australijan opena čak su je uporedile sa Monikom Seleš.

Međutim, Zvonarjova je na nogama izdržala atake srpske teniserke i dočekala njen pad. Postepeno je dizala nivo igre, nekoliko puta je uhvatila Jovanovsku na krivoj nozi, a bilo je evidentno i da srpskoj teniserki ponestaje snage.

Treći set zbog toga je maltene bio formalnost i Ruskinja je slavila sa 2:6, 6:3, 6:1 posle nešto manje od dva časa igre.
Na osnovu do sada viđenog u njenoj karijeri, Jovanovska preferira agresivni stil igre i najviše voli da napada forhendom, mada poseduje i snažan bekhend. Najviše prostora za napredak ima na drugom servisu, kretanju i fizičkoj spremi.

Već nekoliko puta desilo joj se da zbog loše fizičke pripremljenosti ne može da održi koncentraciju tokom celog meča, što je neminovno košta ravnopravne borbe sa suparnicom. Meč za Zvonarjovom npr. završila je sa čak 48 neiznuđenih grešaka.

Bojana je izvrsno počela sezonu i, ako tako nastavi, vrlo skoro će biti u Top30 na WTA listi. Uz adekvatan rad i malo sreće, Jovanovsku u budućnosti očekuju vrhunski rezultati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: