Ozi open: Srbi u pohodu na Melburn

Novak Đoković, Viktor Troicki i Janko Tipsarević srpske su uzdanice u muškoj konkurenciji na Australijan openu, prvom Grend slem turniru u sezoni. Novak je upravo u Melburnu osvojio (za sada) jedinu GS titulu i mnogi upravo njega 30. januara vide kao novog-starog pobednika. Tipsarevića i Troickog žreb nije pomilovao, ali pripremne turnire odigrali su na zavidnom nivou i videćemo mogu li da poremete planove nekom od favorita.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

13:36

Default images

Tekst "Ozi open: Rodžer, Rafa ili neko treći?" možete pročitati ovde.

Ponoviti bajku iz 2008.

Novak Đoković kao pripremu za Australijan open izabrao je Hopman kup, na kojem je pružio izvrsne partije. To se naročito odnosi na duel Lejtonom Hjuitom, koji je i sam Novak opisao kao jedan od svojih najboljih u poslednjih nekoliko godina.

Kada je pre tri godine savladao Congu u finalu Ozi opena, mnogi su taj datum proglasili početkom nove ere i videli Đokovića na čelu ATP karavana. Iz brojnih razloga, to se nije dogodilo, a titula iz Melburna ostala je usamljena u Đokovićevoj riznici Grend slem trofeja. Ključni razlog za to jeste što Novak igra tenis u isto vreme kada i, što bi Mekinro rekao, dvojica najboljih koji su ga ikada i igrali – Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom.

Gorenavedeno nesumnjivo je istina, ali Rodžer i Rafa igrali su i te 2008. kada je Novak bio šampion. Đokovića su sputale i druge stvari – promena reketa, bezuspešni pokušaji usavršavanja nekih aspekata igre sa Todom Martinom, psihološka nespremnost da se uhvati ukoštac sa najvećim mogućim izazovima itd. Sada je, čini mi se, prebrodio sve probleme, spreman je da se maksimalno posveti tenisu i poremeti vladavinu vodećeg dvojca. Posebnu veru u to uliva Đokovićeva izjava od pre nekoliko dana:

“Svako prolazi kroz mini-krizu. Morate da je prevaziđete, morate da ustanete i kažete: ‘Ok, sada zaista želim da se vratim, sada moram da se posvetim sportu, odigram nekoliko dobrih sezona i dođem do životnog cilja, a to je prvo mesto na svetu”.
Dakle, Đoković je napunio 23 godine, potpuno je sazreo i vreme je da kvalitet igre napokon bude najvažnija determinanta u predviđanju njegovih rezultata. Tu stvari stoje kako treba i uveren sam, kao i Novak, da je ovo godina u kojoj će ponovo osvojiti neki od četiri najveća turnira (svi kuc-kuc u drvo).

Predstoji nam Ozi open i nameće se pitanje koji su preduslovi da Đoković ponovo slavi u Melburnu. Kao što sam pisao posle US opena, početak i kraj svake priče je servis. Kriza koju je uzrokovala promena reketa, zatim i unutrašnja psihološka borba, trebalo bi da su iza Đokovića i više nema prepreka da se servis vrati na staro, na nivo sa početka 2008.

Potrebna je raznovrsnost koju je Novak imao u ranijim fazama karijere i neophodno je da ima kontinuitet dobrih servisa. Tehnika i umeće nikada mu nisu nedostajali. Takođe, servis mora da mu bude oružje kojim će se izvlačiti iz teških situacija, setite se recimo Indijan Velsa i Majamija 2007. godine.

Drugi ključni faktor je sreća. Oprostite što ‘fortunu’ stavljam tako visoko, ali činjenica je da je za GS trofej ona nužna.
Treće, Novak mora da se reši malodušnosti koja mu je nažalost bila saputnik tokom jednog dela karijere. Đoković je sada odlučan i posvećen tenisu i nikako ne sme da dozvoli da se delići nezainteresovanosti prebace iz podsvesti na igralište. To je nedopustivo.

Poznato je da Đokoviću ne prija vrućina u Australiji, ali već duže vreme nije imao nikakvih poteškoća u tom pogledu, deluje fizički savršeno spreman, čak mu je to postao i jedan od oslonaca u igri.

Kada je reč o ostalim segmentima igre, Novak je u samom vrhu i oko toga nema zbora. Sa osnovne linije je u stanju da se nadmeće sa bilo kime – može da odigra agresivno, ali može i uspešno da se brani, što predstavlja prednost u odnosu na slabije i čini ga jednakim sa najjačima. Kakvu će taktiku odabrati, zavisi od profila suparnika i Đokovićevog teniskog instinkta.

Na kraju, Novak u Melburn dolazi u dobrom raspoloženju, sa trofejom Dejvis kupa, i nema razloga da od njega ne očekujemo bar plasman u polufinale. Naravno, nadamo se najvišem.

Janko i Viktor – kako do druge nedelje?

Za razliku od Đokovića, ambicije Janka Tipsarevića na prvom Grend slem turniru u velikoj meri određene su žrebom. Prvi rival srpskog tenisera je 23-godišnji Miša Zverev, trenutno 81. na ATP listi. Nemac je visok 190cm, oslanja se na snažni servis i voli da izlazi na mrežu. U četiri dosadašnja okršaja rezultat je 2-2, ali poslednji put su igrali još 2008. godine, kada je Tipsarević pobedio u Zagrebu 6:3, 6:1.

Ukoliko eliminiše Zvereva, Tipsarević će se u drugoj rundi najverovatnije sastati sa devetim nosiocem Fernandom Verdaskom. Španac je 2009. odigrao turnir karijere u Melburnu, ispao je u polufinalu u pet setova od Nadala, ali je ovu godinu počeo porazom od Benjamina Bekera u prvom kolu u Brizbejnu.

Janko ima pozitivni skor sa Verdaskom, vodi 2-1, uključujući i trijumf sa 3-0 u setovima upravo na Ozi openu 2008. godine. Ipak, treba imati na umu da je ‘Nando’ tada bio daleko od klase koja je danas. U istom delu žreba su i Davidenko i Berdih.
Tipsarević je dobro počeo sezonu jer je stigao do polufinala turnira u Čenaju. Eliminisao je Švanka, Kudrjavceva i Nišikorija, ali je potom izgubio od Gzavijea Malisa, iako je dobio prvi set.

Srpski teniser igrao je svoju standardnu igru – razmenjivao je udarce sa bazne linije i koristio prilike za napad ravnim udarcima, a posebno precizna bila je bekhend paralela. Čini mi se da Jankovo kretanje nije bilo na skroz zadovoljavajućem nivou, ali to bi do početka Ozi opena trebalo da bude u redu. Servis je bio izuzetan, posebno na T liniju, i poželjno bi bilo da za Melburn ostane na tom nivou.

Bilo bi interesantno kada bi Tipsarević napokon uzeo ATP trofej. To bi mu dalo elana za dodatni rad, što bi za posledicu imalo još bolje rezultate. Ovako, Janko ostaje solidan teniser iz šireg vrha, poznat kao ‘ubica favorita’, ali ipak bez značajnijeg rezultata na najvišem nivou.

Janko je samo jednom u Melburnu prošao do trećeg kola, i to 2008. godine kada je u legendarnom meču izgubio od Federera sa 10:8 u petom setu.
Viktor Troicki je očigledno još na krilima pobede nad Ljodrom u Dejvis kupu. Odlično je počeo sezonu – igrao je četvrtfinale u Dohi i izgubio od Federera. a u Sidneju je savladao Čelu, Gaskea i Majera pre nego što je u borbi za titulu poražen od Žila Simona.

Srpski teniser je bez ikakve dileme u izuzetnoj formi, ali žreb mu ponovo nije bio naklonjen i zaista su male šanse da Viktor prvi put u karijeri dođe do osmine finala nekog od Grend slem turnira.

U prvom kolu rival mu je Dmitrij Tursunov, osvajač šest ATP titula i nekada 20. igrač na svetu. Međutim, što zbog povreda što zbog teške narave, Tursunov je sada tek 198. na ATP listi i prošle sezone nije dobio nijedan meč na najvećim turnirima. Ipak, Rus je talentovan i nepredvidljiv teniser, pa će Troicki morati da igra maksimalno ozbiljno.
Oba dosadašnja okršaja dobio je Troicki, poslednji u Moskvi prošle godine (5:7, 6:4, 6:3). Potencijalni protivnik u drugoj rundi je bolji iz dvoboja Brajana Dabula i kvalifikanta i tu ne bi trebalo da bude poteškoća.

Pravi problem dolazi u trećem kolu jer je žreb bio nemilosrdan i Troickom kao eventualnog suparnika dodelio Novaka Đokovića. Istina, Viktor je Novaka baš namučio u prvom kolu US opena, ali mislim da sada nema mnogo izgleda da napravi iznenađenje.

Troicki će, ako želi da ima šanse sa Novakom, morati izvanredno da servira, da bude veoma agresivno i da odigra najbolji meč u karijeri. Ćak bolji nego sa Ljodrom.

Za sve ljubitelje igre “Fantasy tenis” na B92, zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da će igrica početi u martu, kada vas očekuje još jedno veliko iznenađenje na sportskom portalu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: