Nije isto bez Serene, Ana i JJ daleko od elite

Ni US open u muškoj konkurenciji nije bio toliko kvalitetan i uzbudljiv kao neki od Grend slem turnira prethodnih godina, ali šta tek reći za ženski deo u kojem je finale trajalo samo sat vremena. Kim Klajsters odbranila je titulu, iako je prošle godine igrala mnogo bolje, bolno se osetio pad kvaliteta nedolaskom Serene Vilijams zbog povrede, a možda i najveće iznenađenje jeste što su prvi put ove godine tri vodeća nosioca dogurali do polufinala. Ana Ivanović je poražena od buduće šampionke, Jelena Janković je razočarala, a Bojana Jovanovski ispala već na startu.

Izvor: B92

Petak, 17.09.2010.

10:49

Default images

Pobednica: Kim Klajsters. Belgijanka je jednostavno nepobediva na Flašing Medouzu, slavila je 2005. godine, potom je napravila pauzu i rodila dete, da bi se potom vratila profesionalnom tenisu i dva puta uzastopno trijumfovala u Njujorku. Kim je pokazala da je potpuno sazrela, i igrački i psihološki, i u pojedinim momentima imam utisak da sada igra bolje nego što je to bio slučaj pre privremenog povlačenja.

Istina, imala je periode loše igre, pre svega protiv Samante Stosur i Venus Vilijams, ali je uvek uspevala da bude na visini zadatka kada je to bilo najpotrebnije. Recimo, u polufinalnom meču sa Amerikankom nije je poremetilo to što je izgubila stečenu prednost brejka, već je nastavila sa agresivnom igrom i na kraju krasnim lobom došla do pobede.

Do četvrtfinala je stigla bez ikakvih problema, a finalni meč sa Verom Zvonarjovom više je ličio na neki iz uvodnih kola nego na prethodna dva. Ruskinja je igrala drugo uzastopno Grend slem finale, ali opet nije izdržala pritisak najveće pozornice. Iskusna Belgijanka to je iskoristila i lako došla do trijumfa.

Kim je sada peta na listi i za povratak na sam vrh moraće dobro da igra i na ostalim Grend slem turnirima. Njena kombinacija snažnih udaraca, dobrog kretanja i, čini mi se, novostečene totalne mirnoće trebalo bi da joj garantuju prolaz u završnicu i na ostalim najvećim takmičenjima.
Srpkinje: Bojana Jovanovski se drugi put u karijeri našla u glavnom žrebu Grend slem turnira, ali je ovoga puta ispala već u prvom kolu od Anastasije Rodionove sa 7:5, 6:4.

Može se reći da je Ana Ivanović opravdala očekivanja. Protiv objektivno slabijih od sebe nije se mučila, odigrala je bez greške protiv Đie Ženg, a čak je dva seta dobila sa nulom. Forhend joj je odlično funkcionisao, nije pravila mnogo duplih grešaka (nešto više od tri po meču), mada se od prvog servisa generalno više očekivalo.

Ostaje pomalo gorak ukus jedino zbog načina na koji je izgubila od Kim Klajsters, osvojivši samo tri gema. Mislio sam da će Ana pružiti mnogo bolju igru jer je bila rasterećena, ali ona je odigrala najlošije na turniru i olakšala Belgijanki put do pobede. Očigledno je da još neki problemi postoje, i u igri i psihološki, i Ivanovićeva će morati još mnogo da se pomuči ne bi li se vratila u Top10. Vreme je da eliminiše nervozu i da zaista bude koncentrisana samo na sledeći poen.
Jelena Janković bi lako mogla da se uvrsti u kategoriju ’najvećih razočaranja’ jer je kao četvrti nosilac ispala od Kaje Kanepi u trećem kolu. Srpkinja je odigrala samo četiri pripremna meča pred US open, mučila se nedavno i sa povredom skočnog zgloba, ali njeni navijači potajno su se nadali da će Njujork ponovo izvući ono najbolje iz JJ.

To se nije dogodilo, Jelena je uspela da prođe dalje uprkos lošoj igri protiv teniskog anonimusa Simone Halep i veteranke Mirjane Lućić, ali Kaja Kanepi je već bila preozbiljna rivalka. Jelena u Njujorku uopšte nije ličila na sebe, skoro ništa nije funkcionisalo kako treba, pa US open nije pogodno tle za analizu njene igre.
Najbolji meč: Turnir nije baš obilovao spektakularnim okršajima, ali bilo ih je nekoliko koji ispunjavaju visoke kriterijume. Kolege sa zvaničnog sajta US opena za najdramatičniji izabrali su okršaj četvrtog kola između Samante Stosur i Jelene Dementijeve, kada je Australijanka spasla četiri meč lopte i došla do pobede posle više od dva i po časa igre. Meč na „Artur Ešu“ okončan je u 1.35h po lokalnom vremenu, što je najkasnije u istoriji ženskog turnira.

Zanimljiv za gledanje bio je i polufinalni meč Klajsters – Vilijams, a interesantan dvoboj dva stila igre sa osnovne linije videli smo u duelu Karoline Voznijacki i Marije Šarapove.
Najveće razočaranje: Osim Jelene Janković, taj neslavni epitet može se pripisati Mariji Šarapovoj. Ruskinja je slavila u Njujorku 2006. godine, a na svoja dva pripremna turnira na američkom betonu dogurala je do finala. Očekivalo se da bi ponovo mogla da se probije u završnicu, pogotovo što konkurencija nije bila naročito velika, ali svaka čast i Karolini Voznijacki koja je odigrala sjajno i dobila Ruskinju.

Svetlana Kuznjecova je takođe rano ispala, u četvrtom kolu od Dominike Cibulkove, a partijom u četvrtom kolu pomalo me razočarala i Anastasija Pavljčenkova. Ruskinja nikako da zaigra na nivou potencijala i da fizičku spremu dovede u red, ali uprkos svemu očekivao sam mnogo neizvesniji meč sa Frančeskom Skjavone. Umesto toga, Pavljučenkova je izgubila sa 6:3, 6:0.
Najveće iznenađenje: Nije bilo neke senzacije kao na prethodnim GS turnirima, pa je logično da će mišljenja biti različita. Kaja Kanepi uspela je da dobije Jelenu Janković i Janinu Vikmajer i da se plasira u četvrtfinale, može se reći da se Estonka jedina potpuno neočekivano našla u osam najboljih. Ipak, po mom mišljenju najveće iznenađenje je igra Vere Zvonarjove. Ruskinja kao da je postala druga osoba, fantastično se kreće, pogađa iz trka, udarci su joj snažni, a na terenu je mnogo smirenija i stabilnija. Nisam verovao da može u skorije vreme da ponovi partije sa Vimbldona, ali me je Vera demantovala. Utisak bi bio kompletan da nije isuviše lako izgubila finale.
Zalog za budućnost: Beatris Kapra. Devojka iz Merilenda na US open je došla kao 371. teniserka na WTA listi. U prvom kolu dobila je Karolinu Šprem u dva seta, zatim je izbacila 18. nosioca Aravan Rezai, da bi takmičenje okončala u trećoj rundi na vrlo neslavan način – izgubila je sa 6:0, 6:0 od svog teniskog uzora Marije Šarapove. Međutim, ’bicikl’ nije mnogo pokvario raspoloženje. Kapra se, na osnovu viđenog, najviše oslanja na dobro kretanje i odbranu, a na konferenciji za medije rekla je da mora još mnogo segmenata igre da poboljša, pre svih servis i ritern.

Nedostajala: Serena Vilijams. Jednostavno, US open nije isti sa i bez nje. Serena je bila primorana da propusti turnir zbog operacije stopala i tek je pre dva-tri dana počela da trenira. Trostruka šampionka sigurno je želela da se iskupi za incident sa linijskim sudijom od prošle godine, ali i da se revanšira Klajstersovoj za poraz. Čini se da bi ponovo bila najbliža tituli da je bila spremna. Ovako, ostali smo uskraćeni za njene razorne udarce, neobične odevne kombinacije i burni temperament. Šteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: