Čarobni Nadal, 'smrtnik' Federer i bledi Mari

Iza nas je nešto više od dve nedelje tenisa na poslednjem Grend slem turniru u sezoni, a pobednik US opena je Rafael Nadal. Španac se upisao u istoriju kao sedmi teniser koji je osvojio sva četiri najveća turnira, Novak Đoković ponovo je vicešampion kao i 2007. godine, dok Federer već na trećem uzastopnom GS turniru ne igra finale. Endi Mari je ponovo izneverio očekivanja, pozitivno su iznenadili Vavrinka i Južni, svet je na delu video talentovanog Rajana Herisona itd.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

00:45

Default images

Pobednik: Rafael Nadal. Kažu da je van terena skroman i povučen momak, ali na teniskom igralištu je prava zver. Na njujorškom betonu, svojoj ’najgoroj’ podlozi, Španac je osvojio svoju devetu Grend slem titulu izgubivši samo jedan set, u finalu protiv Novaka Đokovića. Izlišno je govoriti o Nadalovom izvrsnom forhendu, neverovatnom spinu, konstantnom bekhendu, spektakularnom kretanju ili činjenici da igra mnogo ofanzivnije nego ranije. Ovom prilikom izdvojio bih dve stvari.

Prva je servis. Zaista je za divljenje kako Nadal uspeva da napreduje u svakom aspektu igre. Kao da je rekao sebi: „Ovo je US open, brzi beton, moraš dobro da serviraš da bi pobedio“. I, kao magijom, servis postaje ubitačan. Naravno, nije išlo tako, u pozadini su sati prolivenog znoja, ali tako efektan i čak i laicima vidiljiv pomak izaziva uzdahe neverice. Slajs servis, koji je utihnuo u nekom periodu, u finalu sa Đokovićem bio je skoro kao na vimbldonskom finalu 2008. godine, podigao je prosečnu brzinu zadržavajući isti procenat ubačenih prvih servisa, a najbolje je ubacivao kada je bilo najpotrebnije. Okrutno je bilo na 5:4 u trećem setu finala, kada je sa tri uzastopna neodbranjiva servisa osvojio treći set i učinio uzaludnim sav prethodni trud Novaka Đokovića.

„Za mene je najvažnije da pokušam da serviram kao na ovom turniru. Ako uspem, to će biti velika promena u mojoj karijeri jer će mi doneti mnogo više lakih poena. Moći ću da igram agresivnije i mirnije na servis-gemove rivala“, svestan je i Nadal koji udarac mu je doneo titulu.

Druga stvar je tempiranje forme. U Torontu i Sinsinatiju delovao je pomalo kilavo, mnogo je grešio iz bekhenda, a servis mu je bio prosečan. U Njujorku se mučio sa Gabašvilijem u prvom kolu, igrao dva taj brejka, a onda je svakim novim mečom igrao sve bolje. Kulminacija je došla u finalu, pogađao je uvek kada je trebalo, igrao bez padova i na kraju fenomenalnog Đokovića ostavio bez adekvatnog odgovora – pobeda sa 3-1 u setovima i treći uzastopni Grend slem trofej za Nadala.
Izgubio primat: Rodžer Federer. Pet godina u nizu Švajcarac je osvajao US open, prošle godine je zaustavljen u finalu, a sada je izgubio od Novaka Đokovića u polufinalu. Federer je igrao na sasvim zadovoljavajućem nivou, do polufinala nije izgubio ni set, ali je onda položio oružje pred Đokovićem, momkom kojeg je u Njujorku dobio u prethodne tri sezone. Kao i nekoliko puta ove sezone (Berdih, Bagdatis), Federer je izgubio meč nakon što je imao meč loptu i to mora da ga zabrine. Osim toga, za Rodžera se malo šta promenilo i važi ista priča kao pre turnira – i dalje je u vrhu, samo nije dominantan.
Srbi: Ilija Bozoljac i Filip Krajinović zaustavljeni su u kvalifikacijama. Bozoljac je savladao Pasijansa i Alkaidea, ali je potom ispao od Rika de Fusta. Krajinović je dobio Pospišila, pa izgubio od Francuza Benoe Pairea, koji je potom u drugoj rundi glavnog žreba posle pet setova ispao od Felisijana Lopesa.

Viktor Troicki nije imao sreće sa žrebom jer je već u prvoj rundi naleteo na Novaka Đokovića. Troicki nije uspeo da iskoristi Novakov loš dan, iako se činilo da je blizu podviga. Utisak je da Viktor ne uspeva da odigra najbolje kada je najvažnije, a da protiv igrača iz samog vrha retko pruža maksimum i snažan otpor kao što je to učinio na US openu.

Janko Tipsarević bio je kreator jednog od najvećih iznenađenja prvih dana turnira izbacivši Rodika u drugom kolu. Janko je ofanzivnom igrom od početka do kraja diktirao tempo i zasluženo slavio – ’ispratio’ je Rodika u njegovom području (Amerikanac je napravio 17, Janko 16 asova), ali je srpski teniser imao čak 26 direktnih poena više od suparnika (66-40).
Po svom starom ali ne dobrom običaju, Janko je posle velike pobede ispao već u narednom kolu, iako mu je Rodik u šali ’pripretio’ da će ga prebiti ako rano ispadne. Bolji u trećoj rundi bio je Monfis, igrač koji se mnogo bolje kreće od Rodika i za kojeg Tipsarević nije imao pravu taktiku. Čini se da je Janko igrao suviše ravno i da mu se šanse uveliko smanjuju kada ga ne krene udarac, te da je potrebno da spinom i slajsom sebi kupi vreme za prave napade ili da češće čeka grešku rivala.

Nenad Zimonjić i Danijel Nestor bili su postavljeni za druge nosioce, ali su ispali u trećoj rundi od budućih vicešampiona Bopane i Kurešija. Prošle godine zaustavljeni su u četvrtfinalu.

Detaljan tekst o igri Novaka Đokovića možete pročitati ovde.
Najbolji meč: Gledajući kvalitet tenisa, nema dileme da je finalni okršaj Rafael Nadal – Novak Đoković na prvom mestu. Nije bilo mnogo kikseva, ’praznih minuta’ ni kod jednog, a gledaocima je od prvog do poslednjeg poena zastajao dah pred potezima obojice, čak i u poslednjem gemu kada je manje-više sve bilo rešeno. Bio je to meč zbog kojeg se tenis zavoli. Ipak, izostao je najviši stupanj dramatičnosti – peti set, neki taj brejk, spasena meč lopta ili sl.

Zato bi zvanje ’najboljeg meča’ možda trebalo da ponese polufinalni meč Đoković – Federer, kada je Novak spasao dve uzastopne meč lopte i slavio sa 3-2 u setovima posle brojnih preokreta. A, i daleko od toga da je tenis bio na niskom nivou.

Bilo je još neizvesnih okršaja – Verdasko je u pet setova dobio Fonjinija. čoveka koji ga je izbacio u prvom kolu Vimbldona, a zatim je u četvrtom kolu stigao od 0-2 do 3-2 u setovima protiv fanatičnog borca Davida Ferera. Napeto je bilo i meču Soderling – Hejder-Merer, kada se Šveđanin jedva provukao u prvom kolu, kao i okršaji Stahovski – Herison, Anderson – Beluči i Kveri – Vavrinka.
Najveće razočaranje: Endi Mari. Mnogi su ga smatrali favoritom, tu uključujem i sebe, ali Škot kao da promeni kožu kada dođe na Grend slem turnir. Igrao je finale u Njujorku 2008. godine, prošle godine ispao je u četvrtom, a sada u trećem kolu od Stanislasa Vavrinke. Iako je igrao sjajno tokom celog turnira, Švajcarac nije kalibar koji bi u uobičajenim okolnostima i prema objektivnim kriterijumima bio pretnja za Marija. Ali, Britanac ne uspeva da probije psihološku barijeru i to ga stravično frustrira. Biće mu teže kako vreme bude prolazilo.

Rame uz njega je i Tomaš Berdih, koji je posle polufinala na Rolan Garosu i finala na Vimbldonu ispao u prvom kolu US opena od Mikaela Lodre. I to lagano i bez velike pompe, u tri seta. Tužan kraj najbolje sezone u karijeri korpulentnog Čeha. Izgleda da još nije izbacio sve ’bubice’ iz glave. Marin Čilič već duže vreme ne igra u skladu sa plasmanom na ATP listi i njegova rana eliminacija od Keija Nišikorija malo koga je iznenadila.

Razočarao je i domaći ljubimac Endi Rodik. Pobednik iz 2003. godine prošle sezone ispao je od Iznera u trećoj rundi, a sada ga je kolo ranije izbacio Janko Tipsarević. Kako je i sam izjavio, Amerikancu nedostaje hrabrosti da zaigra odlučnije i ofanzivnije. Cilj je bio da uravnoteži igru, da igra taktički zrelije, ali ne da potpuno napusti napadačku taktiku. Sada mora da pronađe sredinu, što će biti vrlo delikatan zadatak.
Najveće iznenađenje: Stanislas Vavrinka. Do sada je pet puta stigao do četvrtog kola GS turnira, ali nikada dalje. U Njujorku je dobio Endija Marija i Sema Kverija, da bi poklekao tek u četvrtfinalu posle pet setova sa Mihailom Južnim. Na momente je pružao blistavu igru, posebno protiv Marija, pa je donekle sprao sa sebe reputaciju čoveka koji je poželjan rival favoritima i ’najmanje loš’ izbor onima koji nisu nosioci. Međutim, u tenisu je najbitniji kontinuitet i videćemo kako će se Vavrinka snaći na narednim Grend slem takmičenjima.

Raduje što je Rišar Gaske uspeo da dogura do osmine finala, a Mihail Južni je nešto defanzivnijom igrom nego ranije uspeo da ponovi uspeh iz 2006. godine i plasira se u polufinale.
Mogao je bolje: Robin Soderling. Neću da kažem da je mogao više, poraz od Federera u četvrtfinalu sigurno nije iznenađenje, ali način na koji je izgubio svakako jeste. Konačno je rešio enigmu Švajcarca na Rolan Garosu, ali Robin nije bio ni bleda senka razarača iz Pariza. Dozvolio je da sudijska greška iz prvog gema previše utiče na njega, a većinu prilika da meč usmeri drugačije, naročito u prvom setu, propustio je nervoznom i na momente plašljivom igrom. Odservirao je samo dva asa za čitav meč i poraz 6:4, 6:4, 7:5 logičan je epilog.

Očekivao sam i da Verdasko pruži jači otpor Nadalu, ali posle brejka u prvom setu više ga nije bilo na terenu. Ipak, igrao je prethodno četiri sata i 22 minuta sa Davidom Fererom, pa mu nije zameriti.
Zalog za budućnost: Rajan Herison. Amerikanac je rođen 1992. godine i u maju je napunio tek 18 godina. Uspešno je prošao kvalifikacije savladavši De Veigija, Mačada i Hosevara, a u prvoj rundi glavnog žreba eliminisao je 15. nosioca Ivana Ljubičića. U drugom kolu je izgubio od Sergeja Stahovskog nakon što je ispustio tri vezane meč lopte u taj brejku petog seta. S obzirom na godine, Herison igra veoma raznovrsno, a na osnovu viđenog mi se čini da će mu forhend biti glavno oružje u igri. Ima dobru tehniku udaraca i solidan, ali nekonstantan prvi servis i nešto slabiji drugi. Ne libi se da pokaže emocije na terenu. Poseduje sasvim dobru osnovu i, uz adekvatan rad i malo sreće, čeka ga svetla budućnost.

Nedostajao: Huan Martin del Potro. Branilac titule, gromovnik iz Argentine nije bio u stanju da brani titulu na Flašing Medouzu jer se nije potpuno oporavio od povrede ručnog zgloba. Počeo je da trenira, ali otkazao je učešće u Njujorku jer se nije osećao dovoljno spremnim da se takmiči na najvišem nivou. Šteta, jer bi Del Potro sigurno zakuvao situaciju u samoj završnici i bio bi nam skoro pa garantovan bar jedan četvrtfinalni derbi. Nedostajao je i harizmatični Žo-Vilfrid Conga, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim igrom i ponašanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: