U susret novoj teniskoj sezoni - WTA tour

U prvom delu uvoda u tenisku 2008. govorili smo o pojedinačnim ambicijama srpskih tenisera i teniserki, kao i o njihovim mogućnostima i očekivanjima u narednoj godini.

Drugi tekst bio je posvećen mogućnostima srpskih tenisera i teniserki na Olimpijskim igrama, Dejvis i FED kupu.

U trećem delu uvoda u tenisku 2008. godinu govorićemo o vodećim teniserkama WTA tura, kao i o nekima koje to tek treba da postanu.

Prethodna godina protekla je u znaku Žistin Enan, koja je trijumfovala na Rolan Garosu, US openu i Mastersu, igrala polufinale Vimbldona i ukupno osvojila deset trofeja. Sestre Vilijams su se konačno vratile u prvih 10, gde im je objektivno i mesto. Starija sestra Venus bila je najbolja na Vimbldonu, a Serena na Australijen openu. Zbog učestalih problema sa povredama i želje da zasnuje porodicu karijeru je okončala Kim Klajsters, a katastrofalnu godinu imala je Ameli Moresmo. Nekada prva teniserka sveta pala je na 18. poziciju i na Gren slem turnirima nije prošla dalje od četvrte runde. Krajem godine na profesionalnu scenu vratila se Amerikanka Lindzi Devenport i sa dve titule (Kvebek Siti i Bali) dokazala da je napavila pravu odluku. Takođe, svoj put ka vrhu polako krče i nove, perspektivne teniserke predvođene Mađaricom Agneš Savaj.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2008.

01:42

Default images

Mišljenja oko trenutne situacije u ženskom tenisu su podeljena – jedni tvrde da je Žistin Enan dominantna i da niko ne može ni da se poredi sa njom, dok drugi trku za trofejima vide mnogo ujednačenijom.

Već Australijen open bi mogao da ponudi odgovor na to pitanje. Jer, ukoliko Žistin bude najbolja, to bi značilo da je ona igrala finale na sedam od poslednjih osam Gren slem turnira na kojima je učestvovala. Mnogi će već tada konstatovati da smo savremenici „ere Žistin Enan“. Belgijanka će u Melburn doći posebno motivisana, zato što je prošle godine propustila to takmičenje zbog privatnih problema. Enanova je, sudeći po rezultatima u ostatku prošle sezone, prebolela razvod, a ponovno uspostavljanje kontakta sa porodicom pomoglo joj je da se vrati na pravi put. Postala je potpuno fokusirana na tenis, odlučna i nemilosrdna prosto je ’mlela’ rivalke pred sobom. Omalena Žistin igra kvalitetno sve udarce, forhendom osvaja veliki broj poena, ali ono što je odvaja od ostalih definitvno je bekhend. Konstantan je i njime često uspeva da povrati inicijativu u poenu kada rivalka diktira ritam i čini se da će lagano osvojiti poen, što zna da deluje vrlo frustrirajuće. Kratkom dijagonalom ’iz zgloba’ vrhunski igra ’pasing’, pa protivnice moraju da odigraju sjajan ’prilazni’ udarac pre izlaska na mrežu. Njen bekhend Džon Mekinro opisao je kao „najbolji i u muškom i u ženskom tenisu“. Ipak, konkurencija Enanovoj neće biti nimalo naivna. Najozbiljnije prepreke biće joj sestre Vilijams i, ako uspe da potpuno sanira povrede, Marija Šarapova. Ne treba zaboraviti ni srpski dvojac Ivanović-Janković, a nije nemoguće ni da ’bljesne’ neka nova nadolazeća zvezda. Pretnje i rivalke dolaze sa svih strana i, ako Žistin ovu sezonu završi sa sličnim učinkom kao i prošlu, tek se onda može govoriti o njenoj dominaciji.
Serena Vilijams je na prošlogodišnjem Otvorenom prvenstvu Australije pokazala svetu šta sve može kada je adekvatno motivisana. Ona je u 2002. trijumfovala na tri Gren slema takmičenja, a zatim i na AO 2003. godine i tako osvojila vansezonski Gren slem. Toliko o njenoj nadmoćnosti u tom periodu. Mlađa Vilijamsova ima fenomenalan servis, snažan i tehnički savršen. Uz to, ima mnogo varijacija, pa protivnica ne može sa lakoćom ni da predvidi način na koji će odservirati. O ovome najbolje svedoče reči Lindzi Devenport: „Kada Serena ima prvi servis, pomalo podseća na Samprasa. Jednostavno, često je nemoguće proceniti gde će loptica otići“. Serena je borbena do maksimuma i ima veliku veru u sebe, pa često i uspešno igra ’drajv volej’. Uzimajući u obzir njenu konstituciju, odlično se kreće po terenu i, ako je prinuđena, ume sasvm solidno da se brani. Najveći nedostatak joj predstavljaju neiznuđene greške. Logično je da one dolaze kao posledica agresivnog stila igre, ali neretko ume da uđe u seriju ničim izazvanih, a ponekad i početničkih propusta. Na prevelikim oscilacijama u igri najviše joj zameraju i neke od najboljih teniserki svih vremena, poput Martine Navratilove i Kris Evert. Imaće veliki motiv da savlada Enanovu na predstojećom AO, pošto ju je Belgijanka na prethodna tri Gren slem turnira pobeđivala u četvrtfinalu.

I Venus Vilijams je prošle sezone ponovo ušla u vrhunsku formu. Igra vrlo ofanzivno, najčešće sa osnovne linije, ali dobro se snalazi i na mreži, zahvaljujući velikom rasponu ruku. Njen dvoručni bekhend bolji je od forhenda, koji neretko zataji u presudnim trenucima. Poseduje vrlo jak servis i trenutno drži rekord u ženskom tenisu po brzini ubačenog prvog servisa (206km/h). Preferira brze podloge. Sestre Vilijams su nepredvidive i njihovi rezultati u ovoj sezoni najviše će zavisiti od njih samih, tj. koliko budu spremne da se potpuno posvete treninzima i tenisu uopšte.

Marija Šarapova takođe forsira napadačku igru sa bazne linije. Servis joj je na visokom nivou, mada je zbog povrede ramena morala da promeni tehniku u drugom delu 2007. godine, pa je i početni udarac izgubio na ubojitosti. Sada je sve u redu sa povredom i za očekivati je da se i servis vrati u normalu. Primetno je da se nekada slabije namešta na udarce, a i ne snalazi se najbolje kada je ’pritisnuta’ i treba da se brani. Zato insistira da što pre nametne svoj tempo u poenu, što može da dovede do velikog broja grešaka. Morala bi da poboljša i volej, kako bi mogla češće da menja ritam kada joj ne ide sve od ruke. Marija je prošle godine bila vicešampionka na Otvorenom prvenstvu Australije i možda je baš Melburn inspiriše da ponovo krene svoj let ka prvom mestu na WTA listi.
Posebnu pažnju trebalo bi pokloniti povratnici Lindzi Devenport. Zaista je za divljenje ono što je ona učinila - tako brzo i uspešno se vratiti na veliku scenu posle rađanja deteta za svaku je pohvalu. Ranije je bila prva na svetu i u singlu i u dublu, osvojila 53 trofeja u pojedinačnoj konkurenciji, od toga tri na Gren slemovima. Bila je, uz Martinu Hingis, spona koja je spajala doba Štefi Graf i vreme sestara Viljams. Ovde ćemo napraviti jednu digresiju i posvetiti se Švajcarkinji.

Hingisova je takođe pokušala da se vrati vrhunskom tenisu, pobedila je na tri turnira, bila 6. na WTA listi, ali je krajem prošle godine objavila novo povlačenje zbog učestalih povreda. Uz sve to, bila je pozitivna na kokain. Hingisova nije uspela da se vrati na onaj način koji je želela, pošto nije predstavljala realnu pretnju teniserkama iz samog vrha na najvećim turnirima – samo tri četvrfinala vrlo su siromašan učinak za igračicu koja je osvojila pet Gren slem titula i još sedam puta izgubila u finalima. Tako nešto bilo je objektivno i očekivati, pauza je bila preduga, a i tenis se dosta promenio. Martina je igru uvek više bazirala na taktici i tehnici, a manje na snazi. Ostaće upamćen njen savršeni ’drop šot’. Cilj joj je bio da što duže drži lopticu u terenu, da greške svede na minimun i tako dođe do poena. To nije bilo moguće izvesti protiv dosta snažnijih teniserki i zato je često imala poteškoća sa igračicama od koje ima preciznije i tehnički potkovanije udarce.

Sa druge strane, ono što Devenportovoj ide u prilog svakako je njen stil igre. Amerikanka se prevashodno oslanja ne fantastičan servis, jake udarce sa osnovne linije i razoran ritern (drugi servis vrlo često čeka i po metar u terenu). Teži da kratko završava poena i da se ne kreće mnogo, već da tera protivnicu sa jedne na drugu stranu. Visoka je 189 cm i vrlo je krupna, pa je logično da joj je pokretljivost najveća slabost. Zato i želi da svede trčanje na najmanju moguću meru. Njeni rezultati najviše će zavisiti upravo od toga u kolikoj će meri uspeti u tome. Dodatni plus je to što je Lindzi propustila samo jednu sezonu, ali treba uzeti u obzir i to da je četiri godine starija od Hingisove. Posle svega, nezahvalno je prognozirati da li će Devenportova ponovo uspeti da se vrati u formu koja joj je omogućila prvo mesto na listi. Titula u Oklendu na samom početku nove sezone svakako je dobar predznak...
Posle grandiozne 2006. godine (pobede na AO i Vimbldonu), Ameli Moresmo nije imala puno razloga za slavlje u 2007. Osvojila je samo jedan trofej (Antverpen) i bila katastrofalna na najvećim turnirima. Tokom cele sezone mučila sa sa povredama i nedostatkom fizičke spreme, zbog čega je propustila US open. Skliznula je na 18. mesto na listi, a pre Vimbldona je ispala iz Top 5 nakon više od tri godine. Početak sezone biće vrlo bitan, a važnu ulogu imaće psiha – ukoliko ubedi sebe da je i dalje kalibar za velika ostvarenja, možemo očekivati skori povratak u prvih 10. Odlična igra na mreži i sjajan jednoručni bekhend predstvaljaju zamajac za dobre rezultate i videćemo koliko će ih Moresmo iskoristiti.

Svetlana Kuznjecova je trenutno druga na listi i, ako uđe u pravu formu, ravnopravno će se uključiti u borbu za najveće trofeje i vrh svetske liste. Kada je puna samopouzdanja, njeni snažni i ravni udarci neodbranjivi su za skoro svaku rivalku. Njena karijera prožeta je usponima i padovima, pa bi za sigurniju procenu njenih mogućnosti trebalo sačekati da sezona odmakne.
Agneš Savaj, 18-godišnja Mađarica, sjajnim partijama u drugom delu protekle godine zaslužila je oreol predvodnika novog mladog talasa. Osvojila je dve titule, u Palermu i Pekingu, a na US openu je dogurala do četvrtfinala. Igrala je finale u Nju Hejvnu, dobila prvi set protiv Svetlane Kuznjecove, ali je potom bila primorana da se preda zbog povrede. Budno bi trebalo motriti i na Agnjiešku Radvansku i Tamiru Pašek, od kojih se takođe dosta očekuje u novoj sezoni.

Situacija u vrhu ženskog tenisa trenutno je veoma ’gusta’. Mnogo je igračica koje bi mogle da pomute račune najvećim favoritima, a to su pre svih Nikol Vajdišova, Lusi Šafarova i uvek neugodna Pati Šnider. Ni Nadja Petrova neće biti lak zadatak ni za koga, baš kao ni odlučna Izraleka Šahar Per. To su sve igračice koje do sada nisu bile u stanju da u kontinuitetu pružaju vrhunske igre, ali ih niko ne bi poželeo za rivala. Takvo stanje, gde se nikada ne zna ko može da ’eksplodira’ i zaseni ostale, daje ženskom tenisu još jednu pozitivnu dimenziju.

Na osnovu svega gore rečenog, vrlo je teško predvideti šta će se dešavati u ženskom teniskom svetu u sledećih godinu dana. Jedno je ipak sigurno, pred nama je još jedna uzbudljiva sezona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: