Rolan Garos: Prvi srpski Gren slem?

Krajem maja u Parizu počinje drugi ovogodišnji Gren slem turnir – Rolan Garos. Nikada u Srbiji pred jedan turnir iz ’velike četvorke’ nije vladao toliki optimizam u pogledu plasmana naših tenisera i teniserki. Novak Đoković, Nenad Zimonjić, Ana Ivanović i Jelena Janković obeležili su protekli period sjajnim rezultatima, što nam daje za pravo da se nadamo da bi Srbija već 10. juna ove godine mogla da ima osvajača Gren slem turnira. Pored fenomenalne forme četiri naša najveća aduta, dodatno ohrabrenje predstavlja i to što su Ana i Nole svoje najbolje rezultate na Gren slemovima ostvarili upravo u prestonici Francuske (četvrtfinala – Ivanovićeva 2005. godine, Nole 2006.), dok je Jelena ove sezone trijumfovala na dva turnira prve kategorije upravo na zemljanoj podlozi. Nenad je najbolje rezultate na Gren slemovima postigao na Vimbldonu (finala 2004. i 2006. godine), ali titula u Rimu sa Santorom (na šljaci) daje nadu za odličan rezultat u Parizu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2007.

05:12

Default images

Jelena Janković

Jelena je sezonu započela na najbolji mogući način, titulom u Oklendu. Do finala je stigla bez izgubljenog seta, a u borbi za trofej pobedila je Ruskinju Veru Zvonarjevu sa 7:6, 5:7, 6:3. Jankovićeva se zatim sa Novog Zelanda preselila u Australiju, gde je nastavlila sa sjajnim partijama – na putu do finalnog dvoboja savladala je Martinu Hingis, Samantu Stosur, Ameli Morezmo i Nikol Vajdišovu. U finalu je u fantastičnom meču bolja bila Kim Klajsters sa 4:6, 7:6, 6:4, a naša teniseka je propustila meč loptu.

Skor 9-1 na početku 2007. bio je nastavak priče iz druge polovine prošle godine, kada je stigla do polufinala US opena i finala turnira u Los Anđelesu, uz još nekoliko odličnih rezultata. Zbog toga je Jelena bila jedna od najvećih kandidatkinja za osvajanje Australijen opena, prvog Gren slema sezone. Počela je sa tri lake i brze pobede nad znatno slabije rangiranim igračicama (Aleksandra Voznijak, Virhinija Ruano Paskval i Viktorija Azarenka), a onda je na red došao susret sa Serenom Vilijems. Srpkinja je u meč ušla kao favorit iz više razloga – trenutne forme, lake pobede u LA prošle godine na sličnoj podlozi (6:4, 6:3)... Mlađa Vilijemsova je, po sopstvenim rečima, u Melburn došla da proveri „koliko može“ (tada bila 81. na WTA listi), ali joj je u prilog išlo to što u njoj niko nije video ozbiljnog favorita za titulu. Prelomni trenutak dogodio se dan pred duel sa Jankovićevom – Serena je bila na pragu (očekivanog) poraza od Nadje Petrove, gubila je sa 1:6, 3:4, ali je smogla snage da preokrene rezultat i tada je postala nezaustavljiva. Savladala je Jankovićevu sa 6:2, 6:3, lomeći je snažnim i preciznim udarcima, pravoremenim izlascima na mrežu i fenomenalnim servisima u trenucima kada je Jelena dolazila do prilika za brejk. U ’nadljudskom’ ritmu nastavila je do kraja turnira, a u finalu je ubedljivo pobedila Mariju Šarapovu – 6:1, 6:2.

Poraz od Serene nije ostavio traga na igri Jankovićeve, koja već u Tokiju stiže do četvrtfinala (poražena od Ane Ivanović), a u Dubaiju je bila primorana da preda polufinalni meč protiv Ameli Morezmo. Na istom stepeniku zaustavljena je u Dohi od Žistin Enan – 6:7, 6:2, 6:4. Belgijanka je postala pravi košmar za Jankovićevu, pošto ju je potom eliminisala u polufinalu turnira u Varšavi, kao i u berlinskom četvrtfinalu. Prva teniserka sveta je jedina iz ’grupe najboljih’ kojoj Jelena još nije ’skinula skalp’, ali se skoro svaki put nalazi nadomak pobede – U Berlinu je meč prekinut zbog mraka kod vođstva naše teniserke sa 1:0 u setovima, u drugom je bilo 4:4, ali je Jelena očigledno diktirala ritam i najverovatnije bi trijumfovala, tim pre što je Belgijanka bila umorna (istog dana završila meč prethodne runde). Sutradan, u odlučujućem setu Jankovićeva je povela sa 4:0, ali ni to nije bilo dovoljno za pobedu. U svakom od narednih šest gemova Srpkinja je imala gem-loptu, ali je svih šest Enan rešila u svoju korist.
Pre takmičenja u Berlinu i Varšavi, Jankovićeva je osvojila titulu na turniru prve kategorije u Čarlstonu, a na putu do trećeg trofeja u karijeri savladala je Anastasiju Rodionovu, Maru Santanđelo, Katarinu Srebotnik, Venus Vilijems i Dinaru Safinu. Finalni meč sa Ruskinjom Jelena je dobila rezultatom 6:2, 6:2 za samo 70 minuta, a duel umalo što nije odložen zbog jakog vetra. Srpkinja je dominirala tokom celog susreta, a u prvom setu je ubacila neverovatnih 95% prvih servisa. Polufinalni meč sa starijom sestrom Vilijems bio je jedan od najuzbudljivijih ove sezone, a Jankovićeva ga je rešila u svoju korist nakon dva sata i 30 minuta – 3:6, 6:3, 7:6. Prvi set Venus je dobila najviše zahvaljujući odličnom servisu i preciznim udarcima sa osnovne linije. Vodila je Amerikanka sa 3:2 u drugom setu, ali je Jelena zaigrala bolje i vratila se u meč sjajnim dijagonalama (i iz forhenda i iz bekhenda) – 6:3. Jankovićeva je izvukla maksimum iz sebe u odlučujućem setu, dozvolivši rivalki samo jednu brejk loptu. Obe teniserke igrale su fenomenalno sa osnovne linje, viđeno je mnogo atraktivnih poena i najpravednije je bilo da se o tituli rešava u taj brejku. Venus je u ’trinaestom gemu’ stigla do vođstva od 5:4, ali je zatim napravila dve neiznuđene greške i omogućila meč loptu našoj teniserki. Meč poen je bio za pamćenje – Srpkinja je napala, pogodila bekhendom liniju, ali je tek posle provere traga loptice od strane sudije (dok je glavni sudija silazio, ceo stadion je zanemeo iščekujući odluku) poen i meč dodeljen Jankovićevoj. Zanimljivo je da je u susretu sa Vilijemsovom Jelena provela više vremena na terenu nego na sva tri prethodna meča ukupno.

Jedina dva neuspeha u polusezoni Jankovićeva je ostvarila na dva uzastopna turnira prve kategorije – u Indijen Velsu je poražena od Kineskinje Li Na sa 7:6, 6:3 u osmini finala, dok je u Majamiju bolja od nje u meču trećeg kola bila Mara Santanđelo – 2:6, 7:6, 6:4, iako je Jelena u drugom setu imala vođstvo od 5:2. Ana Ivanović je ponovo trijumfovala u srpskom dvoboju u Amilija Ajlendu – 7:5, 6:3.

Trijumf na turniru u Rimu, takođe prve kategorije, svrstao je Jelenu u jednu od glavnih favoritkinja za pobedu na Rolan Garosu. Na putu do titule savladala je Tamiru Pazek, Alonu Bondarenko, Jelenu Dementijevu, Pati Šnider i Svetlanu Kuznjecovu. Posebno impresivan je način na koji je Jelena raspodelila snagu – u prva dva kola se maksimalno štedela, igrajući onoliko koliko je bilo potrebno protiv objektivno slabijih teniserki, da bi se zatim obrušila na Dementijevu i Šniderovu, prepustivši im sve skupa samo sedam gemova!

U dosadašnjem toku sezone Jankovićeva ima skor 38-10, a od trinaest turnira na kojima je učestvovala, u devet navrata je stizala bar do četvrtfinala.
Rolan Garos 2006. godine – 1. kolo: Jelena Janković – Lora Pus Tio 7:5, 6:4 2. kolo: Jelena Janković – Marion Bartoli 2:6, 6:4, 6:1 3. kolo: Ameli Morezmo – Jelena Janković 6:3, 6:3

Jelena je fizičku spremu poboljšala još pred početak prošle sezone, ali zbog katastrofalnog starta godine to niko nije isticao u prvi plan. Stručnjaci su 2005. godine govorili da Jelena poseduje talenat i sve potrebne udarce, ali da ima problema sa izdržljivošću. Ona je to i sama potvrdila izjavom posle meča sa Nadjom Petrovom u polufinalu turnira u Berlinu pre dve godine, koji je izgubila posle iscrpljujuće borbe - 6:4, 6:7, 6:3.

„Imam srce i hrabrost za velike pobede, ali jednostavno nemam snage“.

Jelena Janković je trenutno jedna od igračica sa najraznovrsnijim arsenalom udaraca u ženskom tenisu, a uz to je i veoma nepredvidiva – najčešće kombinuje ofanzivni i defanzivni stil igre, ume brzo i lako da se prebaci iz odbrane u napad, što joj omogućava da se lako prilagodi svakoj protivnici. Prostora za napredak ima, trebalo bi češće da, kada diktira poen, egzekuciju obavi na mreži, kako ne bi bespotrebno trošila snagu. Servis mora da poboljša, naročito drugi, jer to je udarac koji velikim igračima omogučuje da se ’izvade’ iz neugodnih situacija i onda kada im ne ide.

Turnir u Rimu bio je prekretnica prošle sezone, tada se Jelena plasmanom u četvrtfinale povratila nakon očajnih rezultata u prvom delu godine, kada je zabeležila deset uzastopnih poraza. Sada se nalazi pred podjednako teškim zadatkom – u narednih godinu dana braniće mnogo poena, pritisak će biti znatno veći i Jelena mora da nastavi da igra istim tempom ukoliko želi da zadrži sadašnju poziciju.

Prvi ispit je Rolan Garos...

Ana Ivanović

Ana ove godine igra kao i cele prethodne, vrlo promenljivo. Sezonu je počela u Gold Koustu, gde je kao treći nosilac eliminisana u četvrtfinalu, a bolja je bila Izraelka Šahar Per – 5:7, 6:4, 6:4. U Sidneju je ponovo došla do osam najboljih, gde je poražena od Nikol Vajdišove – 6:4, 6:2.

Veliko razočaranje dogodilo se na Australijen openu – ispadanje u trećem kolu. Ono što je bilo posebno frustrirajuće je način na koji je Ana poražena.U meč sa Verom Zvonarjevom ušla je bezvoljno, servis je nije služio (ubacila prvi servis u 55% slučajeva), srljala je iz greške u grešku i olakšala posao Ruskinji – 6:1, 6:2 za samo 51 minut! Mada je izjavila da nije naročito razočarana nastupom na AO, njeno lice nakon meča govorilo je suprotno.

Na turniru prve kategorije u Tokiju uspela je da probije barijeru zvanu 'četvrtfinale' i stigne do završne predstave, gde je poražena od Martine Hingis sa 6:4, 6:2. Prethodno je savladala Šinej Peri, Maru Santanđelo, Jelenu Janković, a Marija Šarapova joj je predala polufinalni meč zbog povrede pri rezultatu 6:1, 0:1 za našu teniserku.

Turnir u Antverpenu bio je verna kopija Sidneja, Gold Kousta i mnogobrojnih prošlogodišnjih turnira – prepreke u prva dva kola nisu bile preveliki izazov (Anastasija Jakimova i Natali Deši), ali je Kim Klajsters u četvrfinalu bila nepremostiva prepreka – 6:2, 6:1.

Dva turnira prve kategorije u SAD-u, Indijen Vels i Majami, završila su se katastrofalno po srpsku teniserku – prvo je u trećem kolu Indijen Velsa poražena od Sibil Bamer sa 6:7, 6:3, 6:0, a još veće razočaranje usledilo je na Ki Biskejnu – bolja od Ane u drugom kolu (u prvom bila slobodna) bila je Jaroslava Švedova, 76. teniserka sveta, sa 7:5, 6:4.
Na turniru druge kategorije, Amilija Ajlendu, stigla je do polufinala, a na putu je ponovo pobedila Jelenu Janković – 7:5, 6:3. Polufinalni susret sa Tatjanom Golovin izgubila je zahvaljujući lošem servisu i ishitrenim odlukama u ključnim momentima meča. Realizacija brejk lopti bila je očajna, samo 5 od 21, ali se na tom meču ipak video pomak u igri Ivanovićeve, naročito u kretanju, najslabijoj tački 19-godišnje Srpkinje. Taj poraz je loše delovao na Anu, pogotovo što je Francuskinju prethodno savladala u pet navrata. U Čarlstonu je opet bila samo epizodista, pošto je već u drugom koliu eliminisana od Zvonarjeve – 6:3, 6:3.

Posle Čarlstona, Ivanovićeva je napravila turnirsku pauzu od skoro mesec dana (radila individualno u Barseloni), kako bi se što bolje pripremila za predstojeće izazove. Da je donela pravilnu odluku, pokazalo se već u Berlinu, kada je osvojila treću titulu u karijeri. Na putu do finala bila je bolja od Lore Grenvil, Jelene Lihovceve, Alone Bondarenko, Pati Šnider, Julije Vakulenko, dok je u borbi za trofej posle 2 sata i 15 minuta duge bitke pobedila Svetlanu Kuznjecovu – 3:6, 6:4, 7:6. Duel je bio izjednačen i napet do poslednjeg poena, a Ana je pokazala jednu karakteristiku koju odavno nije – stravičnu želju za pobedom. Nije se Ivanovićeva predavala ni na 1:5 u prvom setu (koji je ipak izgubila), pa ni kada je polovinom drugog seta imala poteškoća sa stopalom, zbog čega je kasnije otkazala učešeće u Rimu. Krenula je Ana na sve ili ništa, nije je demoralisalo ni to što je protivnica napravila brejk u trenutku kada je Ivanovićeva servirala za titulu i na kraju je slavila u taj brejku, iskoristivši prvu meč loptu.

Ana Ivanović ove sezone ima skor od 24 pobede i 9 poraza, a najbolje rezultate postizala je na šljaci (Berlin i Amilija Ajlend).

Rolan Garos 2006. godine – 1. kolo: Ana Ivanović – Samanta Stosur 6:0, 6:3 2. kolo: Ana Ivanović – Emili Loa 6:1, 6:1 3. kolo: Anastasija Miskina – Ana Ivanović 6:2, 6:3
Ana Ivanović se 2005. godine prvi put probila u top 20, a te godine je osvojila i prvu titulu u karijeri – u Kanberi. Fantastično je igrala, na Rolan Garosu pre dve godine stigla je do četvrtfinala, gde je poražena od Nadje Petrove. Prethodno je u trećem kolu u meču za pamćenje eliminisala Francuksinju Ameli Morezmo – 6:4, 3:6, 6:4. Fenomenalnom mentalnom čvrstinom, Ana je na terenu Filip Šatrije izdržala bučno navijanje domaćih navijača i došla do (do tada) najbitnije pobede u karijeri. Pitanje je da li bi Petrova u četrvrtfinalu tako lako izašla na kraj sa Ivanovićevom (6:2, 6:2), da srpska teniserka nije prethodnog dana dobila veoma iscrpljujuć duel četvrte runde sa Frančeskom Skjavone – 6:4, 6:7, 6:3. Anin snažan forhend i psihološka stabilnost doneli su joj status ’budućeg broja 1’, a mnogi stručnjaci su je upoređivali sa Lindzi Devenport.

Godina 2006. bila je za Anu period stagnacije, a pritisak koji je sama sebi nametnula sjajnim rezultatima u 2005. bio je preveliki, pa je njena igra sve više postajala jednodimenzionalna. Oslonac je tražila jedino u servisu i forhendu, pa je za iole ozbiljnije rivalke skoro uvek bila lak plen. Ana je, kao po pravilu, svaku lopticu udarala svom snagom i po svaku cenu želela da pravi ’vinere’, što nikako nije moglo da donese dobre rezultate u serijama. Sedam puta je gubila u četvrtfinalima (Kuznjecova, Dementijeva, Čakvetadze, ponovo Demenetijeva, Jankovićeva, Šarapova, Mihaela Krajiček), a na Gren slemovima nije išla dalje od četvrte runde (Vimbldon). Nestalo je one mentalne čvrstine, koja ju je mnogo puta izvukla iz lošeg položaja u mečevima sa slabijim igračicama. Tako je došlo do mnogo neočekivanih poraza, kao npr. od Samante Stosur u drugom kolu Australijen opena. Bljesnula je u Montrealu, kada je maestralnim partijama ’zbrisala’ Dinaru Safinu i Martinu Hingis. Bilo je onih koji su tvrdili da je došla do titule samo zato što joj se žreb ’otvorio’, usled povreda Jelene Janković i Kim Klajsters. Isti su joj predviđali i sudbinu koja je zadesila mnoge igračice, čije je kretanje na WTA listi išlo sledećim principom – godinu ili dve između 10. i 20. mesta, posle sve niže, ali nikada u top 10. Natali Deši je u januaru 2006. bila 11. na listi, sada je 50. Ana Lena Grenefeld je u aprilu 2006. godine zauzimala 14. poziciju, a sada je tek na 40. mestu... Ipak, berlinska titula omogućila je Ani 8. mesto na WTA listi, ali do toga nije došlo slučajno, već kao posledica mukotrpnog rada.

Kretanje, ključni problem Ivanovićeve, u poslednje vreme je značajno poboljšano, pre svega zahvaljujući kondicionom treneru Skotu Bajrnsu. Takođe, Ana sada igra sa više strpljenja, a istovremeno koristi svoje najjače oružje – razoran forhend. Nije ispunila prognoze od pre dve godine, ali ona i dalje poseduje ogroman talenat, potrebno je samo da ga neko pravilno usmeri. Zato je za Anu od krucijalnog značaja da što pre nađe kvalitetnog stručnjaka, koji bi joj pomogao da ostvari svoj primarni cilj, osvajanje Gren slem trofeja.

Novak Đoković

Nole je, baš kao i Jelena, ovu godinu započeo titulom, u Adelajdu. Krenuo je rafalno, prepustivši Janu Hajeku i kvalifikantu Alunu Džonsu samo četiri gema u prva dva kola. Bez izgubljenog seta stigao je do finala (pobedio Pola Goldstina i Joakima Johansona), a u borbi za titulu je u tri seta savladao silno motvisanog Australijanca Krisa Gučionea – 6:3, 6:7, 6:4. Levoruki teniser je na početku sezone igrao u životnoj formi,a do finala u rodnom gradu došao je usput pobedivši Bendžamina Bekera i Rišara Gaskea. Odservirao je čak 14 asova protiv srpskog tenisera, ali ni to nije bilo dovoljno. Nole je četiri puta napravio brejk i zasluženo stigao do prve titule u sezoni.

Usledio je Australijen open i veoma nepovoljan žreb za Novaka – već u osmini finala išao je na Rodžera Federera, najboljeg tenisera sveta. Pre toga nije imao naročito težak posao – Nikolas Masu je na betonu bio više nego lak zalogaj - 6:1, 6:1, 6:0, Felisijano Lopes je takođe savladan u tri seta (6:2, 7:5, 6:1), a mali otpor pružio je jedino simpatični Tajlanđanin, Danai Udomčoke – 6:3, 6:4, 5:7, 6:1. Nole je taj meč igrao veoma opušteno, a propustio je veliku priliku da pobedi već nakon tri seta, ostavljajući mnogobrojne navijače (iz Srbije) pored televizora i bez sna... Videlo se, jednostavno, da Novak već misli na Rodžera, ali je ipak četvrti set odradio profesionalno i lako došao do 6:1.

U dvoboj sa Federerom Đoković je ušao užasno nervozno, pa je već na samom startu izgubio svoj servis, a zatim i prvi set – 6:2. Drugi je obećavao sličan scenario, ali je Novak uspeo da se vrati posle brejka minusa. Srpski teniser je tokom celog meča igrao bojažljivo, nije napadao kao što to obično čini, a takav pristup osvetio mu se u finišu drugog seta, kada je neodlučnošću i ziheraškom igrom prokockao 40:15 i omogućio Švajcarcu da stigne do nedostižne prednosti – 7:5 u drugom setu. Treći i poslednji set bio je samo formalnost – 6:3 za Federera, koji je do kraja turnira nastavljao da teroriše rivale osvojivši prvi Gren slem sezone bez izgubljenog seta.
Zatim je na red došao Marselj i poraz u prvoj rundi od Mihaila Južnija – 6:4, 4:6, 7:6. Bio je to veoma uzbudljiv i neizvestan dvoboj, u kojem su oba tenisera napravila isti broj brejkova, a Rus je ukupno osvojio samo šest poena više. Turnir u Roterdamu označio je početak velikih uspeha – Đoković je u prvom kolu igrao vrlo tvrd meč protiv Francuza Florana Sere, koji ga je prošle godine pobedio u Sinsinatiju, ali je na kraju ipak trijumfovao – 7:6, 6:4. Usledile su teške pobede nad Andrejom Pavelom i Tomijem Robredom, a zatim polufinale sa Južnijem i ponovo poraz – 3:6, 7:6, 7:5. U još jednom fantastičnom duelu, koji je trajao tri sata, Nole u drugom setu nije uspeo da iskoristi tri meč lopte, a Rus je kasnije osvojio turnir, savladavši u finalu Ivana Ljubičića sa 6:2, 6:4.

U Dubaiju je bio bolji od Rajnera Šitlera i Kristofa Fligena i tako obezbedio sebi novi test protiv Federera u četvrtfinalu. Ovaj put, Novak je pružio mnogo jači otpor, a meč je završen sa 6:3, 6:7, 6:3 za Švajcarca. Drugi set bio je naročito uzbudljiv. Federer je imao meč loptu i poslao rizičnu paralelu, kojom je (činlo se u prvi mah) pogodio liniju. Međutim, Nole je zatražio ’čelindž’, bio u pravu, a zatim uz veliku pomoć vrha mrežice došao do, ipak zasluženog, izjednačenja. Borio se Đoković kao lav, ali Federer je bio bolji. Na kraju je i osvojio turnir, pošto je u finalu pobedio Južnija – 6:4, 6:3.

Dva turnira Masters serije u martu, Indijen Vels i Majami, dovela su Đokovića u centar medijske pažnje, a nadimke kao što su ’Matriks’ i ’No Joke’ zaslužio je fenomenalnim igrama. U Indijen Velsu je došao do finala, gde je bolji bio Rafael Nadal – 6:2, 7:5. Nakon što je bio slobodan u prvoj rundi, Nole je u drugom kolu imao za rivala Robija Džineprija, specijalistu za beton.
Uspešno je prebrodio tu prepreku, a zatim do polufinala, gde ga je čekao Endi Marej, pobedio Jevgenija Koroljeva, Žilijena Benetoa i Davida Ferera. Novak je u dvoboju trenutno dva najperspektivnija tenisera lako izašao na kraj sa vršnjakom iz Škotske – 6:2, 6:3. Meč je trajao samo jedan sat, Novak je na 2:1 za Britanca spasao dve brejk lopte, a zatim, potpomognut Marejevom povredom, rutinski stigao do trijumfa. Plasmanom u finale turnira u Indiijen Velsu Đoković je prvi put obezbedio proboj u najboljih 10 na ATP listi.

Drugu titulu sezone Novak je osvojio u Majamiju, na Ki Biskejnu (tzv. ’petom Gren slemu’), a učinio je to na impresivan način, ne izgubivši nijedan set. Do četvrtfinala i meča sa Rafaelom Nadalom nije bilo ozbiljnijih protivnika za Đokovića (Danijele Bračiali, Mišel Ljodra i Felsijano Lopes), a tada je Nole odigrao najbolji meč karijere i revanširao sa Špancu za poraz u Indijen Velsu – 6:3, 6:4. Na krilima pobede protiv Nadala, Novak je ponovo ’odvuao’ Mareja sa 6:1, 6:0, koji ovaj put nije tražio opravdanje u povredi, već je izjavio da je u potpunosti nadigran. Finalni meč sa Giljermom Kanjasom završen je u korist srpskog tenisera – 6:3, 6:2, 6:4. Ključni momenat tog susreta dogodio se sredinom drugog seta, kada je Nole spasao tri brejk lopte i na kraju dobio 20 minuta dug gem, a ubrzo napravio brejk i stvorio kapitalnu prednost od 2:0 u setovima. Đoković je u Majamiju fantastično servirao, osvojio je 59 od 60 gemova na svoj servis, jedino je Nadal napravio brejk protiv Noleta.

Slavni Džon Mekinro pridružio se mnogobrojnim slavopojkama na račun našeg asa, proglasivši ga najboljim teniserom marta.

„Novak će postati velika sila, videćete ga u samom vrhu svetskog tenisa, odmah pored Federera i Nadala. Veruje u sebe, a ima i razloga za to. Svi udarci su mu kvalitetni, kreće se dobro, a veoma mi se dopada kao igrač, zbog toga što je pametan“, rekao je Mekinro.
Krenula je sezona na šljaci, a Nole je prvi turnir odigrao u Monte Karlu, gde je završio učešće u osmini finala. Bolji od njega bio je David Ferer sa 7:5, 6:4. Treći trofej ove godine došao je u portugalskom Eštorilu, ali nije sve išlo tako glatko od samog starta. U prvoj rundi Novak je tek u taj brejku trećeg seta pobedio Rusa Igora Andrejeva – 6:2, 4:6, 7:6. Tokom celog meča oba tenisera imala su velikih poteškoća sa vetrom, što je uticalo na lošiji kvalitet igre. Lagana eliminacija Santijaga Venture (6:2, 6:2) i pobeda nad Giljermom Garsijom Lopesom (6:4, 1:6, 7:5) obezbedili su Đokoviću polufinalni susret sa Tomijem Robredom. U tom, a kasnije u i finalnom dvoboju sa Gaskeom, Nole je pokazao neverovatnu mentalnu snagu – vodio je Španac 5:3 u prvom setu, servirao za vođstvo, ali Novak nije posustajao, dobio je devet od narednih deset gemova i došao u situaciju da se bori za trofej – 7:5, 6:1. Gaske je u prvom setu finala imao čak šest set lopti, nijednu nije uspeo da materijalizuje, a Đoković je svoju prvu pretvorio u vođstvo u setovima – 7:6 (9-7). Nole je u nastavku delovao nezainteresovano, što je mladi Francuz iskoristio i bez izgubljenog gema došao do poravnanja u setovima. Đoković je zatim podigao igru na viši nivo, lako došao do dva brejka i pobede – 6:1.

Novak Đoković u duelima sa direktnim rivalima, tj. teniserima koji bi u budućnosti trebalo da vode glavnu reč, ima perfektan učinak – protiv Mareja 3:0 u pobedama, protiv Gaskea 2:0, a identičan skor ima i protiv Gaela Monfisa, koji je trenutno u velikom padu.

Na turniru Masters serije u Rimu Đoković je imao vrlo težak žreb. Na startu je igrao sa Robinom Soderlingom, spasao nekoliko brejk lopti u odlučujućem, trećem setu i na kraju došao do trijumfa posle 2 časa i 12 minuta – 3:6, 6:4, 6:3. U drugoj rundi bio je bolji od Markosa Bagdatisa rezultatom 6:2, 7:5, a uspeo je napravi veliki preokret, pošto je Kipranin vodio 5:1 u drugom setu. Rafael Nadal je u četvrtfinalu bio pregolem zadatak za Novaka – 6:2, 6:3. Đoković je igrao dobro, ali je Maljorčanin bio fantastičan, stizao mnogo teških loptica, dovodio Noleta do očajanja spinovima, a kada bi preuzeo inicijativu u poenu često je koristio 'drop šot' ili svoj karakteristični forhend (kada reket nakon udarca završi na levom ramenu Nadala, umesto na desnom, tj. ne odradivši zamah do kraja, kako glasi pravilo) da dokrajči našeg igrača. Jedan komentator je rekao, i bio potpuno u pravu, da je imao utisak kao da je Novak igrao „protiv zida“.
U nemačkom gradu Hamburgu, Đoković je, zbog kiše, za samo jedan dan odigrao dva vrlo iscrpljujuća meča i oba dobio – Žilijena Benetoa sa 7:6, 6:3 i Jarka Nieminena sa 7:5, 4:6, 6:4. Već sutradan igrao je četvrtfinalni duel sa Karlom Mojom, ali nije uspeo da pobedi i treći put u tako kratkom vremenskom intervalu – 7:6, 4:6, 7:5 za bivšeg 'broja 1'. Prelomni momenat desio se u prvom setu, kada je Španac spasao dve set lopte. Borio se Novak do kraja, u odlučujućem je spasao tri meč lopte i anulirao vođstvo protivnika od 5:2, ali nije imao snage za potpuni preokret.

Đoković u ovoj sezoni ima učinak od 35 pobeda i 8 poraza, osvojio je tri titule i probio granicu od 2 miliona dolara zarađenih u karijeri.

Rolan Garos 2006. godine – 1. kolo: Novak Đoković – Luis Orna 6:3, 5:0 (predaja) 2. kolo: Novak Đoković – Fernando Gonsales 6:4, 6:1, 3:6, 4:6, 6:1 3. kolo: Novak Đoković – Tomi Has 7:5, 6:1, 7:6 4. kolo: Novak Đoković – Gael Monfis 7:6, 7:6, 6:3 četvrtfinale: Rafael Nadal – Novak Đoković 6:4, 6:4 (predaja).

Najbitniji, a ujedno i najočigledniji pomak u odnosu na prošlu godinu, Đoković je ostvario na kondicionom planu. Dovoljno je reći da do sada nije predao nijedan meč, a zatim se setiti prošle sezone, kada je odustao od duela protiv Stanislasa Vavrinke u finalu Umaga, Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa... Ono što Novaku predstavlja dodatnu prednost u odnosu na ostale, jeste njegova konstantna želja za radom na sebi i poboljšanjem svih aspekata svoje igre. Slabija Đokovićeva strana svakako je igra na mreži, te je stoga svom stručnom štabu priključio Australijanca Marka Vudforda, specijalistu za volej i čoveka koji je u dubl konkurenciji osvojio čak 67 titula.

Servis za Novaka više ne predstavlja sredstvo za start poena, već značajno oružje u njegovom osvajanju, što je najbolje pokazao protiv Nadala u Majamiju, kada je sa dva asa završio meč. Kod drugog servisa sve češće koristi spin u dalju stranu protivnika, kako bi ga 'isterao' sa terena, a zatim paralelom direktno pokušava (i vrlo često uspeva) da osvoji poen.

Nenad Zimonjić

I Zimonjić je sezonu počeo berićetno, pošto je u paru sa Mihailom Južnijem osvojio turnir u Dohi. U polufinalu su savladali braću Marej (Džejmija i Endija) sa 6:3, 6:4, dok su u finalnom susretu bili bolji od češko-indijskog dubla Martin Dam/Leander Paes – 6:1, 7:5. Rus i Srbin su jedini set na turniru izgubili u četvrtfinalu, protiv Kolšrajbera i Soderlinga – 4:6, 6:3, 10:7.

Na Australijen openu Zimonjić je nastupao sa Santoroom, a u četvrtfinalu su eliminisani od trenutno 4. dubla na ATP Doubles Race, Danijela Nestora (Kanada) i Marka Noulsa (Bahami) – 6:3, 6:3. U prvoj rundi su u dva seta savladali američku kombinaciju Kendrik/Rejnolds, a nešto jači otpor pružio je domaći dubl Bel/Fini – 3:6, 6:3, 6:2. U četvrtfinalu su pobedili Austrijance Melcera i Knovlea sa 7:6, 6:4.

Iv Alegro iz Švajcarske i Nikolas Mai iz Francuske pobedili su Zimonjića i Santoroa u prvom kolu turnira u Marselju (6:7, 7:5, 14:12), što je bio znak za promenu partnera na narednom turniru. Osveženje u liku Maheša Bupatija dobro je došlo Zimonjiću, pa je sa Indijcem stigao do polufinala u Roterdamu, gde su ih u veoma neizvesnom duelu savladali Dam i Paes – 6:7, 7:6, 12:10.

Drugi trofej sezone došao je naredne sedmice u Dubaiju. Zimonjić i Santoro su se u polufinalu revanširali Noulsu i Nestoru za poraz na AO – 6:3, 2:6, 10:8, a u finalnom susretu pobedili su Stepaneka i Bupatija sa 7:5, 6:7, 10:7. Prethodno su bili bolji od kombinacija Federer/Alegro i Bjorkman/Has.

Epizoda u paru sa Gustavom Kuertenom završila se neslavno, pošto su Brazlilac i Srbin već u prvom kolu turnira u Sanrajzu doživeli 'sumrak' – Alberto Martin iz Španije i Serhio Rojtman iz Argentine slavili su sa 7:6, 6:0. Ziki je na turniru Masters serije u Monte Karlu doživeo još jedan neuspeh – on i Santoro su u prvoj rundi bili slobodni, zatim su dobro započeli meč protiv Jarka Nieminena i Andreja Pavela, ali su na kraju ipak poraženi – 3:6, 6:0, 10:8. Nouls i Nestor su savladali Zimonjića i Tomasa Johansona u drugom kolu turnira u Barseloni sa 4:6, 6:2, 10:4, a srpsko-švedski dubl je na startu bio bolji od Goldstina i Kvereja sa 6:2, 6:2.
Zimonjić je u paru sa Santorom osvojio treću titulu u sezoni na turniru Masters serije u Rimu, iako su se u prvom kolu propisno namučili sa Aspelinom i Fišerom – 4:6, 6:2, 10:7. Ostatak turnira odigrali su briljantno, pobedivši u polufinalu Dama i Paesa, treći dubl sveta, sa 6:3, 6:4, a zatim su u finalu nadigrali Boba i Marka Brajana, vodeći dubl na listi – 6:4, 6:7, 10:7. Na turniru u Hamburgu Zimonjić je igrao zajedno sa Martinom Damom, ali to nije donelo očekivani rezltat, pošto su poraženi u svom prvom meču od Žilijena Benetoa i Arnoa Klemona – 6:4, 6:4.

Ove sezone Zimonjić je zabeležio 21 trijumf i sedam poraza i zaradio preko 200 hiljada dolara.

Rolan Garos 2006. godine – 1. kolo: Aleksander Peja/Bjorn Fau – Nenad Zimonjić/Fabris Santoro 7:5, 7:5

Zimonja je već godinama jedan od najvećih aduta srpskog tenisa, naravno, u konkurenciji parova. Nenad je od prošle godine pa do sad skoro uvek igrao u paru sa Francuzom Fabrisom Santorom, ali je nedavno obelodanio odluku da raskida saradnju sa njim (još se ne zna tačno kada, najverovatnije posle RG). Srpski teniser je kao razlog naveo preveliku posvećenost partnera singlu, pa se u nekoliko navrata u prošlosti dogodilo da srpsko-francuska kombinacija ispašta zbog dobrih rezultata Santoroa u pojedinačnoj konkurenciji. Najbolji primer za to je prošlogodišnji Australijen open – na turnir u Melburnu Zimonjić i Santoro stigli su kao jedni od glavnih favorita, zahvaljujući prethodno osvojenoj tituli u Sidneju (pobedili čak i blizance Brajan na putu do trofeja). Ipak, Francuzu je krenulo u singlu, došao je do četvrtfinala, a ceh je plaćen u dublu – poljski par Firstenberg/Matkovski eliminisao ih je u trećem kolu rezultatom 7:5, 7:5. Novi partner Zimonjiću biće Kanađanin Danijel Nestor, 35-godišnjak rođen u Beogradu. Spletom srećnih okolnosti (po Zimonjića), Nestor takođe raskida saradnju sa svojim partnerom, Markom Noulsom, što je stvorilo uslove da levoruki Nestor i Zimonjić naprave jedan moćan dubl. Da je Nenad odabrao pravog saigrača, govori čak 46 titula Kanađanina u dublu i deset manje odigranih finala. Trenutno je 11. na ATP listi dublova, a nekada je zauzimao vodeću poziciju, avgusta 2002. godine.

Konačno, ne treba smetnuti s uma da je Zimonjić već osvojio dva gren slem turnira (Australija 2004, Rolan Garos 2006), ali oba u konkurenciji mešovitih dublova (Jelena Bovina, pa Katarina Srebotnik), u kojoj je konkurencija po pravilu najslabija, i koja je ograničena na najveće turnire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: