Kako je Vimbldon postao Milton Kinz Dons

Nekadašnji član Premijer lige Vimbldon promenio je u ponedeljak ime u Milton Kinz Dons, a promenu je odobrila Fudbalska liga Engleske. Tako je završen proces preseljenja tog kluba koji traje već tri i po godine.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Ponedeljak, 21.06.2004.

19:36

Default images

Klub koji je nastao u južnom Londonu preselio se u grad Milton Kinz 80 km severozapadno od prestonice u septembru, pa je veći deo protekle sezone igrao na tamošnjem stadionu.

Vimbldon je decenijama bio amaterski klub, koji je igrao u istoimenom delu južnog Londona, na malom stadionu Plau Lejn. Prvi put je u profesionalni fudbal ušao 1977. godine, posle čega je usledio brz napredak, koji je ekipu do tadašnje Prve divizije doveo već 1986. godine.

U narednom periodu Vimbldon je postao stabilni član najvišeg ranga, a 1988. godine napravio je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji engleskog fudbala, pobedom u finalu FA kupa nad tada neprikosnovenim Liverpulom.

Problemi za mali klub nastaju 1991. godine, kada novi propisi zabranjuju dalje igranje na Plau Lejnu, posle čega Vimbldon, tada već nazvan „Ludom družinom“, prelazi na Selhurst Park, vlasništvo Kristal Palasa. „Donsi“ su u narednih 12 godina bili podstanari na stadionu udaljenom 7 kilometara od svog matičnog, što je žestoko uticalo na posetu.

Tokom 90-ih Vimbldon je bio klub sa ubedljivo najmanjom posetom u ligi. Već se tada razmišljalo o preseljenju, zbog sticanja jezgra navijača, a prva meta bio je Dablin. Međutim, i FA i UEFA odbacili su mogućnost seljenja jednog od klubova u inostranstvo.
Na terenu, Donsi su činili čuda – sa najmanjim budžetom, oni su u svaku sezonu ulazili kao kandidati za ispadanje, ali su redovno završavali sezonu u gornjoj polovini tabele, pa su u poslednjoj deceniji XX veka bili drugi po uspešnosti u Londonu, odmah iza Arsenala!

Sve se promenilo dolaskom norveških investitora 1999. godine. Legendarni Džo Kinier napušta mesto menadžera zbog infarkta, a na klupu dolazi bivši norveški selektor Egil Drilo Olsen. Norvežani ulažu novac u klub, pa je rekordni transfer sa 1,5 pomeren na 8 miliona funti (Džon Hartson iz Vest Hema). Međutim, sve je krenulo naopako i Vimbldon ispada iz lige na kraju sezone. Ipak, Donsi opravdavaju epitet „Lude družine“, jer su jedini tim koji nije izgubio od ubedljivo prvog Mančester Junajteda (2:2 i 1:1).

Slede sezone u nižem rangu i još manja poseta. I dalje se traži novi dom, a 4. januara 2001. godine prvi put se pominje ime Milton Kinza, grada smeštenog na ključnom železničkom raskršću 80-ak kilometara severozapadno od Londona. Taj grad osnovan je tokom 60-ih godina, i nije imao fudbalski klub ne samo u profesionalnom takmičenju, nego ni u višim amaterskim ligama. U tom gradu nalazi se odličan stadion, na kojem igra nacionalna selekcija u hokeju na travi, koji će postati dom Vimbldona.

Navijači Vimbldona su šokirani, ali pravi šok usledio je 28. maja 2002, kada je nezavisna komisija odobrila prelazak. Tada je krenula borba navijača kluba za identitet. Nezadovoljni prelaskom u grad koji sa originalnim klubom nema nikakve veze (zamislite FK Zemun u Smederevskoj Palanci), oni osnivaju alternativnu ekipu AFC Vimbldon, koja kreće od beton lige. Istovremeno odlučuju – stari klub će biti bojkotovan!

U lokalnoj ligi ova grupa entuzijasta iz drugog pokušaja uspeva da izbori promociju (46 mečeva, 42 pobede, četiri remija, bez poraza, 130 bodova, gol razilka +148, dupla kruna), uz veću posetu od one koju je Vimbldon imao u Prvoj diviziji (prvi prijateljski meč protiv Saton Junajteda gledalo je 4.500 gledalaca!). AFC Vimbldon se vraća u Isthmian League, rang u kojem je originalni klub bio poslednji put 1964. godine.
Istovremeno, FC Vimbldon obara rekorde – ispod 2 i po hiljade ljudi na otvaranju sezone 2002/03, 29. oktobra 2002. sramnih 664 u Liga kupu protiv Roderama (tek nekoliko stotina više prethodne nedelje u ligi, protiv iste ekipe). Klub će osvojiti deseto mesto u Prvoj diviziji, ali ga na kraju sezone očekuje pad u administraciju.

Vimbldon novu sezonu počinje na Selhurst Parku, pred samo 1145 navijača. I gostujući navijači redovno su bojkotovali gostovanja ovom klubu, ogorčeni preseljenjem. Mesec i po dana kasnije, 29. septembra, klub prvi put dočekuje protivnike na Nacionalnom hokejaškom stadionu u Milton Kinzu, pred 5639 navijača. U martu na čelo kluba dolazi Pit Vinkelman, koji samo dvadeset dana kasnije prisustvuje ispadanju u Drugu diviziju, posle katastrofalne sezone.

Kakva sudbina očekuje Milton Kinz Donse, na stadionu koji prima 28.000 ljudi, videćemo već ove jeseni. Nova uprava je optimistična.

"Verujemo da će ime FK Milton Kinz Dons istovremeno objediniti prošlost, sadašnjost i budućnost našeg ponosnog kluba i da će klub zauzeti mesto u srcu svojeg novog staništa", navodi se u saopštenju kluba.

Ipak, za sve prave navijače saga, koja je konačno završena, predstavlja veliku opomenu da fudbal u Evropi kreće stopama američkog sporta. Klubovi su se selili i ranije, Mančester Junajted je iz Njuton Hita (na severoistočnom kraju Mančestera) prešao u Traford (na jugozapadu), a Arsenal je iz Vulviča (na jugoistoku grada) prešao u Hajberi (na severu). Međutim, to se dešavalo na početku XX veka, a klubovi su imali veliki broj navijača širom svog grada. Preseljenje u drugi grad još uvek nije zabeleženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: