ARSENal

Sedamnaest trofeja, tim “Nepobedivi”, stadion Emirejts, Tijeri Anri, Denis Bergkamp, Overmars, Ljungberg, Pires, Adams… sve to je “remek delo” jednog čoveka – Arsena Vengera.

Izvor: SARA MILIÆEVIÆ

Utorak, 24.04.2018.

13:00

ARSENal
(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

Čovek koji je unapredio fudbal u Engleskoj i ispisao najslavnije momente u istoriji Arsenala, posle četvrt veka okonačaće jednu eru u londonskom klubu.

“Posle pažljivog razmatranja i razgovora sa rukovodstvom kluba, procenio sam da je pravo vreme da odem iz Arsenala na kraju sezone. Zahvalan sam na privilegiji da vodim klub u godinama koje će ostati upamćene u njegovoj istoriji. Sve godine sam radio posvećeno i sa integritetom. Zahvalio bih se osoblju, igračima, navijačima. Voleću Arsenal zauvek“, rekao je Venger.

S obzirom na još jednu neuspešnu sezonu ‘Tobdžija’ koja se može spasti osvajanjem Lige Evrope, Vengerov odlazak za neke i nije bio iznenađujuć.

"Imam loše vesti za vas - odlazim iz kluba na kraju sezone", tako je započeo sastanak sa ekipom. Mnogi su počeli da plaču, većina njih je ostala bez teksta.
Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Aleksandar Lakazet, fudbaler Arsenala:

“Svi smo bili u šoku, niko nije očekivao da će Venger to da saopšti, ali sve to je deo fudbala. Znali smo da će u nekom trenutku to morati da se desi, ali nikako ove godine, ali moramo da se pomirimo sa tim. Ostaje nam da osvojimo Ligu Evrope za njega”.

Iznenađeni su bili i njegovi bivši igrači, ali i nekada “ljuti rivali”:

Sesk Fabregas, bivši igrač Arsenala:

“Vau, nikada ne bih očekivao ovo, ali i ova odluka pokazuje dostojanstvo i klasu tog čoveka. Nikada neću zaboraviti njegove savete i podršku, način na koji se ophodio prema meni. Imao je veru u mene od prvog dana i dosta toga mu dugujem. Bio mi je kao otac, uvek me je gurao iznad granica nemogućeg. Arsene, zaslužuješ svo poštovanje i sreću ovog sveta”.

Ser Aleks Ferguson, bivši menadžer Mančester Junajteda:

“Bez sumnje, Venger je jedan od najboljih trenera Premijer lige svih vremena. Ponosan sam što mi je bio rival, kolega i što sam prijatelj tako velikog čoveka. Srećan sam zbog Vengera. Imam veliko poštovanje prema njemu i prema svemu onome što je uradio u Arsenalu. To je sjajan testament njegovom talentu, profesionalizmu i posvećenosti. Dao je 22 godine svog života poslu koji voli. U eri kada u fudbalu treneri 'traju' po sezonu, dve, njegov primer pokazuje kakvo je postignuće to što je toliko dugo bio u tako velikom klubu kao što je Arsenal. Srećan sam što je najavio odlazak i smatram da treba da ima oproštaj kakav zaslužuje". Iako je svom klubu doneo 17 trofeja, Venger se poslednjih godina našao na sve većem udaru sopstvenih navijača, najviše zbog činjenice jer je odbijao da se povinuje tendencijama modernog fudbala i da svoj tim ojačava trošeći enormne sume, umesto svog načina dovođenja veoma mladih igrača i njihovog razvijanja u vrhunske fudbalere.

“Vengerout”, bili su najčešći transparenti koji su mogli da se vide na tribinama Emirejtsa, a u poslednje vreme Arsenal na domaćim utakmicama nije imao očekivanu podršku navijača.

Međutim, dva dana posle Vengerove objave o odlasku, trbine u Londonu bile su prekrivene “Samo je jedan Arsen“.
Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
"Više ne moram da umrem. Pomešane su mi emocije. Moram da kažem da su me ganule sve pohvale koje sam dobio. Bolelo me je to što naši navijači nisu prikazivali sliku o jedinstvu koje želim u klubu. Sport čine pobede i porazi. Moraćete da prihvatite da ćemo gubiti neke utakmice i kada ja odem“, rekao je Arsen Venger posle meča sa Vest Hemom.

Voleli ga ili ne Arsenal bez Arsena više nikada neće biti isti...

A kako je počela ljubav koja je trajala 22 godine.

Od prodavca cigareta i prvog profesionalnog ugovora

Photo by Ian Walton/Getty Images for Castrol) s kupom
Venger je rođen u Strazburu 22. oktobra 1949. godine, a ljubav prema fudbalu otkrio je u petoj godini. Karijeru je započeo kao amater, a uporedo je radio kao prodavac cigareta.

Prvi klub bio mu je Mucig, koji je bio u trećoj diviziji francuskog šampionata. Potom odlazi u Miluz, ali ni sa 24 godine ne postaje profesionalac.

Igrao je na poziciji odbrambenog igrača, a dobre partije odvele su ga u Strazbur gde sa 29 godina potpisuje prvi profesionalni ugovor. Na prvu titulu kao profesionalni fudbaler čekao je devet godina i osvojio ju je 1978. godine.

Za Strazbur je odigrao samo 12 utakmica u tri sezone u svim takmičenjima, da bi u 32. godini okončao igračku karijeru.

Ali, nije odustao od fudbala…

Početak trenerske karijere i put do Londona

Photo by Masashi Hara/Getty Images)
Tri godine nakon igračke karijere postaje pomoćni trener Kana i tu ostaje do 1984. godine kada preuzima Nansi.

Monako je preuzeo 1987. godine sa kojim postaje šampion Francuske (1991) i osvaja Kup 1994.

Koliko je bio lojalan Monaku giovori i činjenica da je odbio poziv selektora nacionalnog tima i trenera Bajerna. Ipak, posle lošeg starta sezone dobija otkaz.

Odlučio je da napusti Francusku i seli se u zemlju Izlazećeg sunca gde potpisuje ugovor sa Nagojom i započinje odličnu saradnju sa srpskim trenerom Draganom Stojkovićem Piksijem.

Kad je preuzeo Nagoju, klub je bio u velikim problemima. Venger je uspeo da za 18 meseci osvoji kup i završi sezonu na drugom mestu.

Stvaranje ARSENala

(Photo by Ben Radford/Getty Images)
Fudbalski klub Arsenal jedan je od najuspešnijih klubova u engleskom fudbalu – trinaest puta su bili šampioni Engleske, a isto toliko su osvajali FA kup.

Najveće uspehe i istorijske momente ‘Tobdžije’ doživljaju pod “vladavinom” Arsena Vengera.

Kada je posle sukoba s upravom Brus Rioh dobio otkaz, nepoznati stručnjak iz Nagoje potpisuje ugovor s ‘Tobdžijama’.

To je izavalo negativnu rekaciju navijača, koji su bili začuđeni izborom pošto je u toj trci “pobedio” i čuvenog Johana Krojfa.

Potpredsednik Arsenala Dejvid Dejn rekao je da je izabrao Vengera jer je sanjao da je na nebu bilo ispisano Arsen u Arsenalu.

“Kada sam se probudio, prva reč, koju sam izgovrio bila je ta. To je sudbina, i Arsen će se ostvariti Arsenalu”.

Svaki početak je težak, a tako je bilo i Vengeru.

Francuski stručnjak morao je da opravda poverenje potpredsednika, a s druge strane da dobije naklonost navijača koji su pratili svaki njegov korak.

Postoji priča da se u prvih nekoliko nedelja i razboleo od “straha”.

“Kada sam počeo da vodim Arsenal, osećao sam se da neću preživeti. Bio sam slab, bolestan”.
(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Krenuo je od početka. Doneo je novu taktiku, režim treninga, ishrane kao i nekoliko stranih, talentovanih igrača. Ali, te promene naišle su i na nezadovoljstvo prvog tima.

Posle Vengerove prve pobede na klupi Tobdžija (oktobar 1996. protiv Blekburn Roversa), po povratku ka “Hajberiju” Venger je seo napred u klupski autobus, dok su ga, u pozadini igrači predvođeni Tonijem Adamsom, Vrajtom, provocirali pevajuči “Želimo svoju čokoladu nazad”.

Ali, nisu mogli protiv Vengera, koji im nikada više nije dopustio da u autobus unosu svoje Mars čokoladice.

Nekada su slatkiši i flaše Koka kole bili normalni meniji u svlačionici Arsenala, ali od Vengerove ere postaju prošlost.

Mnogo toga se promenilo otkako se se "Arsene Who?" prvi put pojavio na plakatima London Evening Standarda (kao i članak u listu koji je objašnjavao kako se izgovara njegovo ime), a navijački list kluba preneo je pismo jednog navijača iz Francuske koji je objašnjavao lokalnim navijačima što mogu da očekuju od trenera za kojega do tada uglavnom nisu ništa čuli.

"Arsen Venger je jedan od najboljih trenera na svetu, daleko veći od Džordža Grahama ili Brusa Roha. Njegovo dovođenje je riskantan potez, ali ukoliko uspe Arsenal i engleski fudbal će biti bolji zahvaljujući njemu."
Getty Images John Gichigi
Džon Hartson, posle prve Vengerove utakmice:

"Prvi utisci? Izgledao je više kao doktor nego fudbalski menadžer. Bio je pravi džentlmen. Znate šta - nikad ga nisam čuo kako psuje. Nijednom. Ponekad bi izgubio smirenost, pocrveneo bi u licu i mahao rukama, ali nikad ga nisam čuo kako psuje. On je, također, u potpunosti promijenio način našeg razmišljanja. U Arsenalu je uvek vladala kultura da jedva čekamo da se vratimo svlačionicu, istuširatamo se i odemo u pab. Pod Arsenom, pre ste nas mogli naći poređane ukrug, s njim u sredini, kako se istežemo. Pitajte Tonija, Diksona, Bolda i Iana Wrighta, svi će vam oni reći da im je on produžio karijeru za dve ili tri godine."

Vengerovo doba možemo da podelimo na dva dela

Prvi, slavne godine, kad je Venger svojim metodama promenio sliku dosadnog Arsenala.

Njegov uspeh je bio zadivljujući. U prvoj sezoni Arsenal je završio na trećem mestu, a već u narednoj (1997/1998) uzeo je prvu titulu, odnosno “duplu krunu” nadoknadivši veliku bodovnu razliku za Mančester Junajtedom.

“U to vreme, videti stranog trenera kako osvaja Premijer ligu je bilo nečuveno. Postojala je ta predrasuda protiv stranih trenera. Govorilo se da stranac nikako ne može da osvoji englesko prvenstvo." rekao je Francuz posle prve dvostruke titule.

Osvajanje dvostruke titule ponovio je 2002, a u sledeće tri godine su osvojena još tri FA kupa.

I naravno, ne treba puno govoriti o istorijskoj sezoni “Nepobedivih” 2003/2004, kad je Premijer liga osvojena s 26 pobeda, dvanaest remija i nula poraza!

Pobedom nad Lesterom od 2:1 ušao je u istoriju kao prvi tim još od Prestona 1889. godine koji je odigrao celu sezonu i ostao nepobeđen.

Džejms Vat: "Ljudi su umanjivali njegova dostignuća. Ali on je u potpunosti izgradio poslednju četvorku ekipu Nepobedivih. Od desnog krila pretvorenog u desnog beka, dečka iz Afrike za kog niko nije čuo, kapitena Totenhema i ekipa iz omladinske škole. Ešli Kol je došao kao juniora, Sol Kembel je došao bez odštete, a Kolo Ture za samo 200.000 evra. Lauren je bio jedini koji je koštao nešto novca (9 miliona evra). A bili su fantastični. To je klasični Venger."
Photo by Clive Mason/Getty Images)
Drugi deo odnosi se na u razdoblje od 2005. godine do danas, kad je stare magije polako nestalo, a Vengerove uspehe zamenila su nešto manje slavna, teška vremena, što je rezultiralo time da Venger postane “sinonim za neuspehe”.

‘Tobdžije’ su s Vengerom bili redovni učesnici Lige šampiona – najveći uspeh finale 2006. godine kada su poraženi od Barselone.

19 sezona su se takmičili Ligi šampiona, u Premijer ligi je 20 puta zaredom bio u Top 4, ali oba niza prekinuta su prošle godine, osvajanjem petog mesta u prvenstvu.

Četrnaest puta su prolazili dalje od grupne faze takmičenja.

Ipak, ostaje gorak ukus da nikada nisu podigli “ušati pehar”, ali kada se podvuče crta Vengerova priča je veoma uspešna i vredna divljenja.

Tekst urednika magazine “Ganer” rečima je oslikao celokupnu 22 godišnju misiju Arsena Vengera u Arsenalu:

"Vengerova ostavština je sjajan fudbal, brojni trofeji i prelazak na stadion koji je postavio finansijske temelje za izazove budućnosti. Poslednje sezone su bile manje plodonosne, ali nema sumnje - njegov doprinos u istoriji Arsenala će biti upamćen od strane svih koji su svjedočili igrama njegovih najuspešnijih ekipa”.

Fudbal je ono što unosi smisao u život ljudi koji se ovom igrom bave. Život bez fudbala može da bude zastrašujući za nekoga ko mu je bio tako dugo posvećen, 24 sata dnevno, i nije lako zamisliti kako će Vengeru biti u maju kada poslednji put bude sedne na klupu‘Tobdžija’, ali bi podizanjem pehara Lige Evrope bio sjajan način da zaokruži svoju priču u Arsenalu.

Zalužio je!

Vengerove brojke u Arsenalu

(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
1996 - godina kada je Venger seo na klupu Arsenala
1549 - broj postignutih golova
1229 - broj utakmica koje je do sada vodio na klupi Tobdžija
824 - broj vođenih utakmica u Premijer ligi čime je prestigao rivala ser Aleksa Fergusona iz Mančester Junajteda.
705 - broj pobeda Arsenala na čelu sa Vengerom
474 - broj pobeda u Premijer ligi
199 - broj remija u Premijer ligi
175 – broj postignutih golova igrajući za jedno menadžera - naravno Tijeri Anri.
151 - broj poraza u Premijer ligi
86 – rekord po broju mečeva u Ligi šampiona kao trener, a da nikada nije osvojio to takmičenje.
49 - broj vezanih mečeva bez poraza (od maja 2003. do oktobra 2004)
21 - broj punih sezona u Arsenalu
20 - uzastupno plasmani u top četiri PL
19 - uzastopnih sezona u LŠ
15 – osvajao nagradu za menadžera meseca Premijer lige (prva u mrtu 1998., a poslednja u oktobru 2015. godine)
7 - broj osvojenih FA Kupova (rekord u Premijer ligi)
7- Komjuniti šild
3 - broj osvojenih titula u Premijer ligi
1 -samo je jedan Arsen Venger! Sara Milićević (@SaraMilicevic23)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: