El Klasiko u Beogradu – Katalonija

Košarkaši Barselone igraju u četvrtak protiv Real Madrida u polufinalu Fajnal-fora Evrolige.

Izvor: RASTKO MARJANOVIÆ

Četvrtak, 19.05.2022.

09:30

El Klasiko u Beogradu – Katalonija
Foto: Profimedia

Prvoplasirana ekipa ligaškog dela Evrolige, Barselona, došla je do Fajnal-fora znatno teže nego što se očekivalo.

Iako je regularni deo sezone protekao bez većih problema, u plej-ofu je Barsa imala problema.

Bajern je propisno namučio aktuelnog vicešampiona Evrope. Ekipa koju sa klupe predvodi Andrea Trinkijeri odigrala je odličnu seriju i izborila majstoricu u Blaugrani koju je ipak dobila ekipa Barselone.

Barsa se izborila za novi Fajnal-for i to je ono što se računa. Barsa je od samog početka sezone važila za glavnog favorita u ovom takmičenju. Posle prošlogodišnjeg neuspeha, od katalonskog kluba se očekuje da odu do samog kraja.

Barsa je tako i krenula u ovu sezonu. Vezali su šest pobeda i dali do znanja svim ekipama da su i ove sezone favorit broj jedan.

Pred kraj sezone Barselona je malo pokvarila skor i regularni deo sezone završen je sa učinkom 21-7.

Već smo spomenuli da je Barsa morala da odigra pet utakmica u plej-ofu, ali je majstorica u Blaugrani odlučila da Barselona ide u Beograd. Vođa ove ekipe je naravno Nikola Mirotić, MVP Evrolige. Rođeni Podgoričanin je ove sezone izabran u idealnu petorku Evrolige. Mirotić je sa 16,6 poena i pet skokova po utakmici uz odličnu realizaciju šuta iz igre predvodio Barsu do prvog mesta na tabeli.

Barselona je veliki deo sezone igrala bez Korija Higinsa koji je doživeo dve povrede ove sezone koje su ga odvojilo od parketa sve do početka maja, uz kratak period početkom godine kada je igrao.

Higins će igrati i na Fajnal-foru u Beogradu, pa će Barsa biti jača za njegovo prisustvo. Možda neće moći da doprinese kao pre povrede, ali će njegova igra svakako dosta značiti Barseloni.

Mozak ekipe, Nik Kalates i ove sezone igra na visokom nivou i njegova igra je jedan od ključnih faktora za dobar rezultat Barselone ove sezone.

Barselona od svih ekipa ima možda i najbolju rotaciju, pa je teško nabrojati doprinos koji svi ostali igrači imaju u ovoj ekipi.

Brendon Dejvis, Rokas Jokubaitis, Aleks Abrines i ostali odigrali su odlično ove sezone i sve je to uticalo na to da Barsa dospe na Fajnal-for. Barselona je ove sezone odigrala šest utakmica protiv Real Madrida. Izgubila je samo jedan meč i to na samom početku sezone, u Superkupu Španije.

Narednih pet utakmica Barselona je dobila.

U kupu Kralja, u ACB ligi i naravno u Evroligi, Barselona je na svih pet mečeva pobedila Real.

Šarunas Jasikevičus je rekao da Real Madrid veoma gladan trijumfa protiv Barse, a kada se tome doda pet uzastopnih pobeda Barse, ekipi koju sa klupe vodi proslavljeni Litvanac neće uopšte biti lako.

Kada je reč o mečevima u Evroligi između ovih dveju ekipa, odigrana su dva "El Klasika".

Barsa je kao što već zante odnela pobedu oba puta. Prvi put u 13. kolu Baras je trijumfovala rezultatom 93:80, a Nikola Mirotić je tu odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri sa 31 poenom i 10 skokova.

U drugom meču, Barsa je bila još ubedljivija i pobedila rezultatom 86:68, a tu se istakao Nikolas Laprovitola sa 20 poena, šutiravši trojke 5/5! Prva opcija u napadu Barselone biće svakako Nikola Mirotić, uz osovinu Dejvis Kalates, ali ono što će biti zanimljivo videti jeste kako će utakmicu odigrati Niko Laprovitola.

Upravo je Argentinac bio jedan od glavnih faktora za mnoge pobede Barselone ove sezone, a u El Klasiku koji se igrao pred navijačima Reala u Evroligi bio je najbolji pojedinac na utakmici sa 20 poena, kao što smo već rekli.

Laprovitola je bivši igrač Reala, što njegovom nastupu na ovom Fajnal-foru daje još veću težinu.

Za Barsu je veoma bitno da koliko toliko iskontroliše skok. Da ne dozvoli Tavaresu, a zatim Poarjeu i Jabuseleu da velikim brojem ofanzivnih skokova donesu nove napade ekipi Reala.

Centri Reala su dosta viši i fizički dominantniji nego petice Barselone. Brendon Dejvis u postu donekle može snagom da isparira džinovima Reala, ali visinska prednost je nešto što ne može tako lako da se nadomesti. Sedmi El Klasiko od početka ove sezone doneće nam puno takmičarskog naboja i videćemo da li će Barsa šesti put zaredom trijumfovati i konačno opravdati ulogu glavnog favorita koju opet nosi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: