Novi svetski poredak

Karlos Alkaras u nedelju je krunisan u Njujorku i postao je novi "kralj" tenisa.

Izvor: LN

Utorak, 13.09.2022.

18:00

Novi svetski poredak
Foto: Profimedia

Osvojio je US open i postao najbolji teniser sveta, odnosno prvi na ATP rang listi.

Time je postao najmlađi "broj 1" u istoriji tenisa.

On je najmlađi Grend slem šampion od Nadala 2005. na Rolan Garosu i najmlađi pobednik US opena od Samprasa 1990. godine.

Sve što je postigao 19-godišnjak iz Mursije je zaslužio, u to nema sumnje, ali i dalje nekako ostaj gorak ukus u ustima kada se o Alkarasu priča kao o najboljem teniseru u ovom trenutku.

Da li je on, zapravo, stvarno bolji od svih? U junu 2016. godine prvi teniser planete imao je ukupno 16.950 bodova, više nego drugi i treći zajedno.

Taj teniser bio je Novak Đoković koji je tada bez ikakve sumnje bio najbolji na svetu – i to, u tom trenutku, za klasu iznad konkurencije.

Alkaras trenutno ima 6.740 bodova, odnosno 10.000 poena manje nego tada Đoković koji je, doduše, pre šest godina postavio verovatno nedostižni rekord.

Porediti mlađanog Karlitosa i Đokovića na vrhuncu, naravno, nije fer, ali povoda za ovakav tekst ima poprilično. Alkaras je Nadala i Đokovića već pobedio, a sada je upisao prvi Slem. Doduše, još jedan Slem sa velikim znakom pitanja pored svog imena.

To što nije bilo Đokovića i koji su razlozi za to odavno smo zaključili, ali to nije bilo sve...

Nadal je bio miljama daleko od svog vrhunca, pogotovo fizički, i odmah se moglo videti da to nije taj Nadal sa početka sezone.

Nema više ni Dominika Tima, koji je pre samo dve godine u Njujorku osvojio titulu, dok je povređen bio Aleksandar Zverev, igrač koji bi možda bio i prvi favorit za osvajanje turnira.

Utisak je da je Medvedev već mesecima van forme, ali gledajući njegove mečeve mogu se izvući mnogo zabrinjavajući razlozi za njegove navijače. O tome otom-potom.

Tenis, jednostavno, trenutno nema toliko pravih izazivača koji onima stvarno najboljima u svakom trenutku mogu da naprave problem pa i na grend slemovima. Kasper Rud je ove godine igrao dva Grend slem finala (RG i USO) i ni u jednom meču do poslednjeg nije morao da se sastane sa Top 10 igračem.

Alkaras je US open osvojio savladavši Baesa, Koriju, Bruksbija, Čilića, Sinera, Tijafoa i Ruda – i to kako.

Protiv Čilića je imao brejk zaostatka u petom setu, Siner je vodio 2-1 i imao meč loptu na servisu, Rud je imao set loptu za 2-1...

Karlitos je apsolutno i nedvosmisleno zaslužio da osvoji ovaj US open i pred njim je blistava karijera u kojoj će potencijalno osvojiti dvocifren broj Grend slem titula.

Momak iz Mursije je definicija kompletnog igrača i u njegovoj igri se praktično ne može pronaći nijedna jasna slabost, iako na nekim stvarima, naravno, još mora da radi.

A da radi – to mu nije problem.

"Kada je stigao na Akademiju, imao je 15 godina, bio je kao špageti mršav. Uložili smo mnogo rada u njegovo telo. Imao je brze ruke i noge, ali nije imao mišiće", rekao je njegov trener, čuveni Huan Karlos Ferero. Alkaras na trenutke napada kao Federer, brani se kao Đoković i predan je kao Nadal. I na sve to udara lopticu jače nego iko od njih.

Ima samo 19 godina i on je nešto najbliže nasledniku "velike trojke" što smo ikada mogli da vidimo, uz dužno poštovanje prema Medvedevu, Zverevu, Timu i ostalima.

Ferero je istakao da misli da je Alkaras "na 60 odsto svog potencijala", a ako je to bilo dovoljno da postane Grend slem šampion, čak i u konkurenciji koja nije na najvišem nivou...

Teško je napisati nešto negativno za Alkarasa, ako se sve činjenice uzmu u obzir, ali...

Da li je on zbog toga najbolji teniser sveta? Teško, ali i – nebitno.

Era Karlosa Alkarasa je tek počela.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: